Schakel het vergrendelscherm uit in Windows 10

© PXimport

Schakel het vergrendelscherm uit in Windows 10

Geplaatst: 2 december 2021 - 15:10

Aangepast: 14 december 2022 - 12:44

Martin Gijzemijter Gijzemijter

Inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord op je pc is wel zo veilig, maar ben jij de enige die de computer gebruikt, dan wil je dit wellicht niet. Er zijn manieren om het vergrendelscherm in Windows 10 uit te schakelen.

Opstarten zonder aanmeldscherm

We vinden het in elke situatie verstandig om in te loggen met wachtwoord, maar kunnen ons voorstellen dat je het irritant vindt. Als niemand anders toegang heeft tot je pc, weet dan dat je automatisch kunt inloggen. Je doet dit door op Start te klikken en netplwiz te typen. In het venster dat verschijnt, verwijder je het vinkje bij de optie Gebruikers moeten een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven om deze computer te kunnen gebruiken. Vervolgens klik je op Toepassen en geef je de gebruikersnaam en het wachtwoord in van de gebruiker die automatisch ingelogd moet worden. Wanneer je de pc herstart, wordt de betreffende gebruiker automatisch ingelogd.

Let op: deze functie werkt niet meer in de update van Windows 10 met versienummer 20H2, oftewel de oktober 2020-update van het besturingssysteem. Heb je echter automatisch inloggen al ingesteld in een oudere versie van Windows 10, dan blijft dit wel actief in de laatste update.

Media has no description

© PXimport

Vergrendelscherm (Windows Home)

Wanneer je de enige persoon bent die toegang heeft tot je pc, en je gaat even een paar minuten iets anders doen, dan is het best irritant dat je daarna weer moet inloggen met je wachtwoord omdat je pc op stand-by gegaan is. Ook dit kun je omzeilen, alleen moet je daarvoor in Windows Home iets aanpassen in het Windows Register. Daar plaatsen we altijd een waarschuwing bij: als je configuratie om één of andere reden afwijkt, bijvoorbeeld door software, kan een kleine wijziging in het register problemen veroorzaken. Als je twijfelt, of niet helemaal zeker bent wat je moet doen, doe dan niets, want je kunt Windows er écht mee beschadigen. Om het je gemakkelijk te maken, hebben we een bestand voor je voorbereid dat deze wijziging voor je doorvoert en een bestand om de wijziging weer ongedaan te maken. Wanneer je het bestand DisableLockScreen.reg uitvoert in Windows 10 Home, zal het vergrendelscherm je niet meer lastigvallen. Je downloadt deze bestanden hier.

Vergrendelscherm (Windows Pro)

In Windows 10 Pro is het ook mogelijk om het vergrendelscherm uit te schakelen, maar daarvoor is geen wijziging in het Register nodig. Navigeer via Start naar het Configuratiescherm en zoek op groepsbeleid. Klik nu op Groepsbeleid bewerken. Dubbelklik op Beheersjablonen en daarna op Configuratiescherm. Klik nu op Vergrendelingsscherm niet weergeven en daarna op Inschakelen.

Vergrendelscherm (Windows 11)

Ook in Windows 11 kun je het vergrendelscherm uitschakelen. De eerder omschreven optie via de commando netplwiz lijkt voor velen te werken in de nieuwe versie van het besturingssysteem. Mocht dit voor jou niet het geval zijn, dan kun je ook nog wat anders proberen. Ga via de Instellingen-app naar Accounts. Kies bij Aanmeldingsopties voor Wachtwoord en klik op Wijzigen. Voer je huidige wachtwoord in en druk op Volgende. Vervolgens word je gevraagd om een nieuw wachtwoord in te voeren. Laat de velden leeg en bevestig je keuze. Nu hoef je niet langer je wachtwoord in te voeren als je pc opstart. Maar dit werkt alleen als je een lokaal profiel gebruikt, dat dus niet is gekoppeld aan een Microsoft-account. Anders zul je merken dat je de velden niet leeg kunt laten.  

Vergrendelscherm personaliseren

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten