Verversingssnelheid van monitor op Windows 10

© PXimport

Verversingssnelheid van monitor op Windows 10

Geplaatst: 26 juni 2021 - 06:06

Aangepast: 14 december 2022 - 10:24

Wesley Akkerman

Pc-gamers weten er alles van af: hoe meer frames je grafische kaart per seconde produceert, hoe mooier een game eruit ziet. Je monitor moet dat aantal frames per seconde dan wel ondersteunen, natuurlijk. Soms kan die dat gewoon, maar staat de verversingssnelheid niet helemaal goed afgesteld.

Voordat we echter beginnen met uitleggen hoe je alles uit je monitor, met een hoog aantal Hertz, haalt, is het zaak dat je controleert welke kabel je gebruikt. Veel displays bieden poorten als HDMI en DisplayPort aan. De ene poort is vaak beter dan de andere poort. Heb je een monitor met een 144Hz-verversingssnelheid, dan zijn de mogelijkheden waarschijnlijk gelijk aan elkaar. Maar dat hoeft niet het geval te zijn. Bij schermen met een aantal Hertz dat oploopt tot 240, komt dat haast niet voor.

Mocht je display FreeSync ondersteunen, dan kun je op deze lijst van AMD leunen. Op de website staat een lijst met FreeSync-monitoren en z’n specs. Zo kun je snel achterhalen wat jouw monitor kan. Heb je een G-Sync-monitor van Nvidia? Prima, dan vind je op diens website een soortgelijke lijst. 

© PXimport

Verversingssnelheid monitor aanpassen

Nu je weet wat je monitor aankan, kunnen we bekijken hoe je binnen Windows 10 de verversingsnelheid aanpast. Open daarvoor de instellingen en ga naar Systeem. Links bovenaan in het menu vind je de optie Beeldscherm. Scrol nu naar beneden, totdat je Meerdere beeldschermen ziet staan en druk daaronder op Geavanceerde beeldscherminstellingen (dat is een blauwe link). De opties staan vrijwel onderaan de pagina en kun je dus niet missen.

Op het volgende scherm moet je de juiste monitor uitkiezen binnen een dropdownmenu. Dat is alleen nodig wanneer je meerdere beeldschermen gebruikt, zoals in ons geval. Na het kiezen druk je onderaan wederom op de blauwe link, waar in dit geval Eigenschappen van de beeldschermadapter voor beeldscherm 1 staat. Het kan ook zijn dat het getal op 2 of 3 staat, afhankelijk van welke scherm je gebruikt. 

© PXimport

Nu verschijnt er een klein venster in beeld met drie tabs bovenin. Selecteer de tab Beeldscherm en druk onder Beeldscherminstellingen en Vernieuwingsfrequentie op de pijl voor het dropdownmenu. In dat menu staat alle opties die beschikbaar zijn voor jouw beeldscherm. Als het goed is staat hier ook het maximale aantal Hertz dat beschikbaar is voor jouw display. Mocht dat niet zo zijn, dan moet je misschien wisselen van kabels.

Wanneer je het juiste aantal Hertz uitgekozen hebt, druk je rechts onderin op Toepassen. Het scherm gaat dan heel even op zwart en daarna vraagt Windows of je de instellingen behouden wil. Geef aan dat je dat wil en sluit het scherm nu af. Nog een laatste tip met betrekking tot verversingssnelheden: FreeSync en G-Sync staan niet altijd standaard aan. Loop daarom ook de instellingen van je monitor na. Dat kan op twee manieren: via de fysieke menuknoppen of het programma dat mogelijk bij je grafische kaart zit.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000