Chrome optimaliseren: minder CPU, meer bronnen

© 1STunningART - stock.adobe.com

Chrome optimaliseren: minder CPU, meer bronnen

Geplaatst: 23 mei 2023 - 07:26

Dirk Schoofs

Chrome is een prima browser, maar kan een behoorlijke aanslag op de processor van je pc plegen. Als je in Windows 10 of 11 merkt dat de computer traag aanvoelt, kun je het cpu-gebruik van Chrome verlagen en bronnen op je computer vrijspelen.

Taakbeheer van Chrome 

Elk tabblad dat je in Chrome opent, verbruikt cpu-bronnen. En het ene tabblad verbruikt meer processorkracht dan het andere. Als je tijdens het werken veel tabbladen open hebt staan, is het mogelijk dat het cpu-gebruik omhoog schiet. Gebruik het ingebouwde Taakbeheer van Chrome om de bronnen die veel verbruiken te identificeren en de tabbladen te sluiten die je niet nodig hebt. Met de toetscombinatie Shift+Esc roep je het Taakbeheer van Chrome op. Klik op de header CPU om de tabbladen en de processen te rangschikken volgens hun cpu-gebruik. Selecteer de tabbladen die je niet nodig hebt en gebruik de knop Proces beëindigen om deze tabbladen te sluiten. 

Chrome optimaliseren: minder CPU, meer bronnen-44533030

Sluit de processen die te veel cpu opslokken. 

Hardwareversnelling 

Wanneer je de hardwareversnelling inschakelt, kan de browser de grafische kaart in plaats van de cpu gebruiken voor intensieve grafische taken. Deze functie is bedoeld om de cpu minder te belasten. Helaas doet die hardwareversnelling meer kwaad dan goed. Probeer deze versnelling eens uit te schakelen en ga na of dat enig verschil maakt. Typ daarvoor in de adresbalk bovenaan chrome://settings/system en druk op Enter. Schakel daarna de schakelaar uit voor Hardware-versnelling gebruiken indien beschikbaar. Je moet Google Chrome nog wel even opnieuw starten. Controleer vervolgens of het cpu-gebruik opnieuw normaal is.

Chrome optimaliseren: minder CPU, meer bronnen-44533032

Bekijk het effect als je de hardwareversnelling uitschakelt. 

Snoeien in de extensies 

Extensies geven de browser meer mogelijkheden, maar genoeg is genoeg. Een overdaad aan extensies resulteert vaak in een verhoogd cpu-gebruik. Het kan ook zijn dat een bepaalde extensie zelf de boosdoener is. Bekijk dus de geïnstalleerde extensies en verwijder degene die je zelden of nooit gebruikt. Klik op het menupictogram in de rechterbovenhoek – dat zijn de drie puntjes – en ga naar Meer hulpprogramma’s. Hier kun je de opdracht Extensies openen. Gebruik de schakelaars om de ongebruikte extensies uit te schakelen of klik op de knop Verwijderen om ze definitief weg te halen. Daarna start je Chrome opnieuw op en houd je het cpu-gebruik in de gaten met behulp van Windows Taakbeheer. 

Chrome optimaliseren: minder CPU, meer bronnen-44533034

Verwijder de extensies die je nooit gebruikt. 

0

Powered by

logo

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten