Zoveel boeken passen er op een e-reader

Zoveel boeken passen er op een e-reader

Computer accessoires

Geplaatst: 23 september 2022 - 06:00

Aangepast: 26 september 2022 - 11:14

Wesley Akkerman

Wanneer je in de markt bent voor een e-reader, dan is het wel handig om te weten hoeveel boeken je in één keer op de interne opslagruimte kunt opslaan. Per apparaat verschilt natuurlijk om hoeveel boeken het gaat; maar dat is niet de enige voorwaarde.

Het is geen geheim dat e-readers over het algemeen één groot voordeel hebben ten opzichte van reguliere boeken: je kunt er veel meer van meenemen wanneer je op reis gaat. Zo heb je altijd iets te lezen, of je nou in de auto, trein of in het vliegtuig zit. Je tilt je geen ongeluk aan het gewicht van stapels boeken, terwijl je toch stapels aan boeken kunt lezen. Maar hoeveel boeken kun je nou precies opslaan op een e-reader? Dan hangt af van een aantal factoren.

De grootte van een e-book

Om de vraag te kunnen beantwoorden, moeten we eerst weten hoe groot e-books zijn (als in: hoeveel ruimte ze innemen van de opslagruimte van je e-reader). Hier is helaas geen eenduidig antwoord op te geven door het karakter van boeken. Geen enkel boek is hetzelfde: het aantal pagina’s en woorden verschilt altijd, waardoor elk boek ook een andere hoeveelheid ruimte in beslag neemt. Je hebt e-books die 1 MB aan ruimte opeisen, en je hebt e-books die 1 GB nodig hebben.

 

Toegegeven: e-books die 1 GB aan ruimte nodig hebben zijn waarschijnlijk niet de boeken die je onderweg wil lezen. Dit zijn meestal namelijk boeken die je voor een school of opleiding nodig hebt, waar mogelijk ook allerlei afbeeldingen in staan. Voor dit artikel kijken we naar e-books waar alleen tekst in staat, met normale literatuur. Boeken die ongeveer 300 pagina’s dik zijn en 75.000 woorden bevatten, wegen nog net geen 3 MB. Dit wordt gezien als een algemeen gemiddelde.

De ruimte op een e-reader

Dan is het tijd om te kijken naar de ruimte op een e-reader. Op winkelpagina’s zie je vaak tussen de specificaties een aantal GB of MB staan. Veel e-books hebben een opslagruimte van 4 GB tot maximaal 128 GB (en soms kun je de opslag uitbreiden met een micro-sd-kaart). In alle gevallen moet je ongeveer 2 GB rekenen voor het besturingssysteem van het apparaat, waardoor je dus te maken krijgt met 2 tot 126 GB aan beschikbare ruimte (ook hier houden we algemene marges aan).

 

Dan kunnen we er nu een simpele rekensom op loslaten. We pakken eerst de grootte van de opslagruimte, halen daar 2 GB van af en delen dat aantal door het gemiddelde van 3 MB per e-book. Zoveel e-books passen er op een e-reader:

 

  • 4 GB: 666 e-books

  • 8 GB: 2.000 e-books

  • 16 GB: 4.666 e-books

  • 32 GB: 10.000 e-books

  • 64 GB: 20.666 e-books

  • 128 GB: 42.000 e-books

 

We willen graag benadrukken dat het hier om algemene getallen gaat. E-books kunnen namelijk ook meer of minder ruimte in beslag nemen, waardoor de genoemde getallen hierboven kunnen afwijken. Maar ze laten wel zien wat een e-reader je ongeveer kan aanbieden, wanneer je kiest voor een van de meest veelvoorkomende opties qua opslagruimte.

Op zoek naar een nieuwe e-reader? Hier vind je ze allemaal op een rijtje!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000