Zo los je indexeringsproblemen in Windows 10 op

© PXimport

Zo los je indexeringsproblemen in Windows 10 op

Computer accessoires

Geplaatst: 11 januari 2021 - 04:09

Aangepast: 25 november 2022 - 10:43

Dirk Schoofs

De zoekfunctie in het menu Start is zo handig dat we geen dag meer zonder kunnen. Wanneer de zoekfunctie plots geen bestanden meer terugvindt waarvan je weet dat ze wel degelijk op je pc staan, is er meestal een probleem met de indexering. Sinds kort stelt Microsoft een diagnostische tool ter beschikking om dit probleem op te lossen.

Diagnostische tool

Om sneller bij de juiste inhoud op je pc te komen gebruikt Windows indexering. Dat is een proces waarbij het systeem de bestanden, e-mails en inhoud doorzoekt en catalogiseert. Wanneer je zoekt nadat alles is geïndexeerd, zal het systeem in de database van termen kijken om sneller tot de juiste resultaten te komen. Indexer Diagnostics is een gratis tool van Microsoft die je meer inzicht geeft in het indexeringsproces en die problemen kan verhelpen. Het gaat om een bèta-release; het is dus mogelijk dat er nog enkele losse eindjes zijn. Je downloadt de tool in de Microsoft Store, start het en geeft het beheerderstoegang.

© PXimport

Werkt de indexering?

Klik even door de verschillende tabbladen in het linkerdeel om de informatie over de indexeringsservice te bekijken. Onder Service Status volg je hoeveel items geïndexeerd zijn en hoeveel bestanden het laatste uur, de laatste 24 uur en de laatste week zijn geïndexeerd. Het is geruststellend als je rechts onderaan bij Windows Search service status de mededeling Running ziet.

© PXimport

Resetten

Werkt de zoekmachine niet, dan gebruik je het tabblad Search is not working. In dat geval werk je in stappen. Je begint met de knop Restart, om de zoekservice van Windows opnieuw op te starten. Wanneer de indexering in slechte staat is, kun je hem beter opnieuw opbouwen met de knop Reset. Dat duurt enkele minuten.

Slaat de zoekopdracht een bepaald bestand over, dan klik je op de knop Is my file indexed? Daarna blader je naar het bestand waarvan je wilt dat Windows het spontaan zal vinden en je klikt op Verify. Windows zal je dan vertellen of het bestand in de zoekindex wordt gevonden en zo niet, waarom de zoek-indexeerder het negeert. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat dit bestand uitgesloten wordt van indexering. In What is being indexed? zie je de paden naar de inhoud die voor indexering is uitgesloten en dat kun je hier ook aanpassen. Of je past dit aan met het programma Indexeringsopties dat in het systeem zit.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000