© PXimport

Sonos Roam - Sonos binnenstebuiten

Computer accessoires

Geplaatst: 1 mei 2021 - 10:54

Aangepast: 25 november 2022 - 10:55

Rens Blom

Met de Roam introduceert Sonos zijn goedkoopste luidspreker tot dusver. Voor 179 euro krijg je een draadloze luidspreker voor binnen en buiten, die via wifi goed samenwerkt met het Sonos-ecosysteem maar net zo makkelijk muziek afspeelt via bluetooth. In deze Sonos Roam review lees je of ‘ie bij jouw gebruik past.  

De Sonos Roam is sinds eind april te koop voor een adviesprijs van 179 euro. Je kunt de luidspreker kopen in het zwart en wit en een Sonos-oplader om de luidspreker draadloos op te laden kost 49 euro. Sonos stuurde mij een zwarte luidspreker met draadloze oplader op voor een review. Na drie weken testen lees je hier mijn ervaringen. 

Verpakking en installatie

Sonos levert de Roam in een kartonnen verpakking met een usb-c-kabel. Een oplaadadapter ontbreekt, maar die heb je ongetwijfeld al. De Roam vereist minimaal een 7.5 Watt-adapter (5V/1.5A) en laadt het snelst op met een 15 Watt-adapter (5V/3A). Je kunt ook een draadloze Qi-oplader gebruiken die minimaal 7.5 Watt levert. Later kom ik terug op Sonos’ draadloze oplader. 

© PXimport

Ontwerp

De Roam is de kleinste Sonos-luidspreker ooit en dat is goed merkbaar. Hij heeft het formaat van een 500ml-flesje drinken, weegt 430 gram en past met wat moeite in je broek- of jaszak. In een tas neemt hij weinig ruimte in. In vergelijking met de Sonos One (SL) is de Roam echt een stuk compacter. En bovendien mobieler, want de Roam werkt op een accu. Je kunt hem dus overal gebruiken. Daar is het ontwerp op aangepast. De luidspreker heeft een behuizing van kunststof en rubber die tegen een stootje kan, al is hij niet zo val- en schokbestendig als sommige concurrerende luidsprekers. Wel is de Roam water- en stofdicht met een IP67-certificaat. Dit betekent dat de luidspreker een half uur in het water op één meter diepte moet overleven.

Hoewel het ontwerp gemaakt lijkt voor alle weersomstandigheden, houdt de luidspreker niet van extreme temperaturen. Sonos waarschuwt dat de Roam werkt tussen de 5 en 35 graden. Als je ‘m op een hete zomerdag lange tijd in het zonnetje legt, kan de luidspreker zichzelf uitschakelen om oververhitting te voorkomen. 

© PXimport

De Roam heeft vier drukgevoelige knoppen op de bovenkant. Die knoppen regelen het volume, zetten de spraakassistent aan of uit (waarover zo meer) en pauzeren of hervatten je muziek. Door de pauzeknop meermaals snel in te drukken, ga je naar het vorige of volgende nummer. Als je de knop ingedrukt houdt, activeer je (indien beschikbaar) de multiroomaudio-functie of Group Swap – waarover straks meer.

Op de achterkant van de luidspreker zijn de usb-c-poort en aan- en uitknop geplaatst. De aan- en uitknop had van mij meer feedback mogen geven. Ook mis ik een indicator die het batterijniveau aangeeft. Veel draagbare luidsprekers laten ledjes oplichten voor een snelle indruk van de batterij, maar met de Roam moet je de Sonos-app openen om het batterijniveau te controleren. Grote afwezige op de luidspreker is een 3,5mm-aansluiting om bedraad muziek te luisteren. Jammer, zeker omdat sommige concurrerende luidsprekers ‘m wel hebben. Die zijn echter weer niet geschikt voor luisteren via wifi, een handige functie van de Roam. 

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Verbinding en spraakassistenten

De Sonos Roam ondersteunt wifi op de 2,4 en 5 GHz-frequenties en bluetooth 5.0. Dat maakt ‘m lekker compleet. Helemaal tof is dat de luidspreker automatisch kan schakelen tussen wifi en bluetooth, zodat je muziek niet pauzeert als je van huis weggaat of juist thuiskomt. De bluetooth-verbinding met je toestel blijft op de achtergrond actief, wat weinig stroom verbruikt.

De luidspreker kan – via wifi – ook overweg met Apple AirPlay 2, waar je een geschikt iOS-apparaat voor nodig hebt. In apps als Spotify verschijnt de Roam in de lijst met wifiluidsprekers, zodat je eenvoudig muziek kunt streamen. Sonos heeft de Roam ook voorzien van microfoons en compatibiliteit met de spraakassistenten Google Assistent en Amazon Alexa. Alexa is niet zo nuttig omdat die geen Nederlands spreekt. De Google Assistent wel, maar tijdens het testen kampte de luidspreker nog met een bug die de accu snel laat leeglopen als de Google Assistent is ingeschakeld. Sonos werkt aan een update om dit te verhelpen maar kan mij desgevraagd niet vertellen wanneer die update beschikbaar komt. 

© PXimport

Geluidskwaliteit

Een draagbare luidspreker scoort punten met een goed ontwerp en allerlei mogelijkheden, maar uiteindelijk draait het vooral om zijn geluidskwaliteit. Sonos blaast hoog van de toren over de audiokwaliteiten van de Roam. Na drie weken testen ben ik positief verrast, maar met een nuance. Want hoewel de Roam lekker helder en gebalanceerd klinkt, zijn er in dit prijssegment zeker luidsprekers die even goed klinken. De Roam heeft voldoende bas, maar blijft een kleine luidspreker zonder ruimte voor een serieuze woofer. Dat merk je vooral in vergelijking met grotere draagbare luidsprekers van merken als JBL en Ultimate Ears, die meer bas produceren. De grotere Sonos One is ook geen partij voor de Roam. Is dat erg? Ik vind van niet, want de Roam doet het prima en is zeker geschikt om een werkkamer, dakterras of picknick van een bijpassend muziekje te voorzien.

In de Sonos-app kun je via de equalizer de bas, treble en het volume van de Roam aanpassen. Een fijne extra die ontbreekt op sommige bluetooth-luidsprekers.

Handige Sonos-functies

De Roam is een prettig klinkende luidspreker voor binnen en buiten, maar komt nog beter tot zijn recht in combinatie met andere Sonos-luidsprekers. Heb je thuis één of meerdere Sonos-luidsprekers staan? Dan kun je de nieuwe Sound Swap-functie gebruiken. Als je muziek afspeelt op de Roam en ‘m in de buurt houdt van een andere Sonos-luidspreker, druk je de pauzeknop in tot de muziek binnen een seconde overschakelt naar de andere luidspreker. Dit werkt naadloos.

Wil je je muziek uit al je Sonos-luidsprekers horen, dan kun je de multiroom-functie gebruiken. Houd hiervoor de pauzeknop even ingedrukt en laat ‘m dan los, waarna je favoriete nummer uit alle Sonos-luidsprekers in je huis klinkt. Ook deze functie werkt naar behoren en zonder vertraging.

© PXimport

De bluetooth-ondersteuning van de Roam introduceert bovendien een vernuftige nieuwe mogelijkheid in het Sonos-ecosysteem. Want koppel je de Roam via bluetooth aan een bluetooth-platenspeler, dan kan de Roam die muziek via wifi naar andere Sonos-luidsprekers sturen. Zo kun je dus via bluetooth muziek luisteren op al je Sonos-wifiluidsprekers, besefte ik mij plots toen ik op zaterdagochtend de Volkskrant las.

Handig is dat je twee Roams kunt koppelen als stereopaar. Leuk als je ze een paar meter van elkaar af zet, waardoor het geluid echt van links en rechts komt. Omdat ik één Roam heb, heb ik deze functie niet kunnen testen. Je kunt de Roam overigens niet als stereopaar koppelen met een ander model Sonos-luidspreker. De instellingen van de Roam pas je aan in de Sonos S2-app. Die is overzichtelijk, gebruiksvriendelijk en ondersteunt meer dan honderd streamingsdiensten. 

© PXimport

Accuduur en opladen

De accuduur is een minder sterk punt van de Sonos Roam. Bij luisteren op gemiddeld volume zingt de accu het zo’n negen uur uit. Dat is op zich lang genoeg voor een feestje of dag aan zee, maar betekent wel dat je de luidspreker vaker moet opladen dan concurrerende (bluetooth)luidsprekers. Die houden het doorgaans vijftien tot twintig uur vol. 

De Roam imponeert wel met zijn oplaadmogelijkheden. Met de juiste usb-c-oplader is de accu in een uur of twee weer vol. Een half uurtje opladen betekent dat je weer een paar uur kunt luisteren. Als gezegd kan het opladen ook draadloos via een Qi-oplaadmat met een output van minimaal 7.5 Watt. Dat kan dus een draadloze oplader van je Android-smartphone of iPhone zijn. Sonos verkoopt zelf ook een fraaie draadloze oplader die magnetisch aan de onderkant van de luidspreker klikt. Met 49 euro is die oplader wel prijzig. Ik zou zelf lekker voor twee tientjes een platte 10 of 15 Watt-oplader van een gerenommeerd merk aanschaffen. 

© PXimport

© PXimport

Conclusie: Sonos Roam kopen?

De 179 euro kostende Sonos Roam is een verrassend complete en goed klinkende draagbare luidspreker voor binnen en buiten. Hij doet precies wat hij belooft en is extra interessant als je al in het Sonos-ecosysteem zit. Sonos maakt een goede sier door de luidspreker te voorzien van extra’s als draadloos opladen, die de Roam veelzijdiger maken dan de gemiddelde luidspreker in dit prijssegment. Daar staat tegenover dat dergelijke (bluetooth)luidsprekers langer meegaan op een acculading en vaker een 3,5mm-poort hebben. Maar bluetooth-luidsprekers zijn voor thuis minder interessant omdat je steeds de verbinding moet opzetten en ze niet goed samenwerken met andere audioapparatuur. De Sonos Roam doet dit veel beter en is daarom absoluut het overwegen waard als je een compacte luidspreker voor thuis en onderweg zoekt. 

8,5

ONS OORDEEL

Sonos Roam

Pluspunten

Robuust ontwerp

Geluidskwaliteit

Kan draadloos opladen

Functies en Sonos-integratie

Minpunten

Niet de beste accuduur

Geen 3,5mm-poort

Accustatus alleen zichtbaar in app

Conclusie

**Prijs:** € 179,- **Verbindingen:** Bluetooth 5.0 of WiFi 2.4 of 5.0 GHz **Streamingdiensten:** Spotify, Apple Music, TIDAL, Deezer, JUKE, Napster, TuneIn, Sonos Radio en meer **Formaat:** 16,8 x 6,2 x 6 centimeter **Gewicht:** 430 gram **Kleuren**: Zwart en wit **App:** Sonos S2 voor Android en iOS **Website** [www.sonos.com](https://www.sonos.com/nl-nl/shop/roam.html)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000