3 punten om op te letten bij de aanschaf van een bluetoothspeaker

© PXimport

3 punten om op te letten bij de aanschaf van een bluetoothspeaker

Geplaatst: 2 oktober 2021 - 08:54

Aangepast: 14 december 2022 - 10:14

Justin Doornekamp

Of je nu in de tuin zit of op vakantie gaat: een bluetoothspeaker is essentieel voor elke muziekliefhebber die weleens muziek buiten de deur wil draaien. Heb jij nog niet zo’n draadloze speaker, maar overweeg je er één te kopen? Dan is het handig om op enkele punten te letten.

1. Specificaties

De audiokwaliteit zou een belangrijk onderdeel moeten zijn in je zoektocht naar een bluetoothspeaker. In dit licht kom je de term frequentiebereik vaak tegen. Dit zegt iets over de bandbreedte tussen de laagste en hoogste frequentie die door een speaker weergegeven kan worden. Meestal ligt deze range tussen de 20Hz en 20.000Hz, dit zijn tonen die je nog met het oor kan horen. Geluiden onder de 20Hz kun je niet zozeer horen, maar wel voelen. Vooral als je waarde hecht aan muziek met diepe bastonen, is dit wellicht van belang.

Wil je dat muziek kraakhelder klinkt met veel detail, dan is het belangrijk dat je speaker ondersteuning biedt aan een draadloze audiocodering als aptX. Met aptX kun je muziek in hoge kwaliteit streamen, zonder enige vertraging in het geluid. Je kunt deze functie herkennen aan de aptX-belettering op het apparaat. Er zijn nog niet heel veel speakers die ondersteuning bieden aan aptX. Een goed alternatief kan zijn om te kiezen voor een speaker waarmee je via wifi naar muziek kunt luisteren.

Verder wil je misschien een bluetoothspeaker die je kunt koppelen aan andere, soortgelijke speakers, waardoor je stereogeluid krijgt. Denk aan de bekende Sonos-systemen. Dit is vooral belangrijk als je thuis naar muziek wilt luisteren.

Bekijk ook of de fabrikant van de bluetoothspeaker een eigen app heeft. In zo’n app kun je vaak veel aanpassingen doen aan het geluid. 

© PXimport

2. Design 

Veel mensen zullen op zoek zijn naar een bluetoothspeaker voor gebruik buitenshuis. In dit geval is het uiteraard van belang dat de speaker robuust is. Heeft de luidspreker bijvoorbeeld rubberen uiteinden, waardoor deze niet beschadigt als je hem een keer laat vallen? En hoe zwaar is de speaker? Je wilt niet dat je tas of koffer ineens erg zwaar wordt als je op pad gaat.

Nog belangrijker is misschien wel of de speaker tegen een beetje water kan. Dit kun je zien aan de IP-waarde. Zo kan er op het apparaat bijvoorbeeld IP20 staan, wat betekent dat het stofdicht is. IP68 is dan niet alleen stofdicht, maar beschermd ook redelijk goed tegen water. Lig je in het zwembad en laat je je speaker erin vallen, dan is dat dus geen ramp. 

© PXimport

3. Accu

Wil je dat je speaker lekker lang meegaat, dan is een goede accu van belang. Grotere speakers gaan vaak wat langer mee, maar tegenwoordig kun je met kleinere modellen ook al een tijd vooruit. Zorg dat de batterij minstens tien uur meegaat en dat het apparaat usb-c ondersteunt, zodat je snel kunt opladen. Sommige speakers kun je zelfs draadloos opladen.

Ook de ondersteuning voor bluetooth 5 is interessant, omdat er dan 120 meter kan zitten tussen de verbinding met bijvoorbeeld je telefoon en de speaker. Bij bluetooth 4.2 is de maximale afstand slechts 30 meter. 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000