JBL Flip 6: de bekende bluetoothspeaker verder verbeterd

© PXimport

JBL Flip 6: de bekende bluetoothspeaker verder verbeterd

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 23 december 2021 - 09:07

Aangepast: 25 november 2022 - 11:21

Rens Blom

De JBL Flip-speakers horen al jaren tot de populairste bluetooth luidsprekers. Ze zijn degelijk, klinken goed en zijn scherp geprijsd. JBL hoopt zijn succesverhaal voort te zetten met de Flip 6. In deze JBL Flip 6 review lees je of deze speaker het kopen waard is.

De JBL Flip 6 is sinds december in Nederland te koop en heeft een adviesprijs van 139 euro. JBL leende mij voor drie weken een exemplaar uit en in deze JBL Flip 6 review lees je mijn ervaringen met de speaker. 

Herkenbaar ontwerp 

Qua ontwerp is de Flip 6 een typische JBL Flip-speaker. Het is een kokervormig apparaat met een geribbelde afwerking, knoppen op de bovenkant en aansluitingen op de achterkant. De volume- en speelknoppen bovenop missen helaas achtergrondverlichting. Zwarte knoppen op een zwarte speaker komt het gebruiksgemak niet ten goede. De aan- en uitknop en bluetoothknop achterop zijn wél verlicht. Daar tref je ook de usb-c-poort aan om de Flip 6 op te laden, waarover straks meer. 

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Een noemenswaardige verbetering ten opzichte van de Flip 5 is dat de Flip 6 tegen stof kan. De Flip 6 is volledig waterdicht (voor dertig minuten op één meter diepte) en stofdicht. De Flip 5 kan even goed tegen water, maar niet tegen stof. De Flip 5 kan dus stuk gaan als je hem vaker op het strand gebruikt. JBL heeft overigens zijn logo ook subtieler op de voorkant van de Flip 6 geplaatst. Persoonlijk vind ik deze opdruk fraaier dan het knaloranje, vierkante logo van voorgaande speakers. De speaker heeft een ingebouwde lus zodat je hem aan je rugtas, haak of parasol kunt bevestigen. Net als oudere modellen komt de Flip 6 robuust over.

JBL verkoopt de speaker op moment van schrijven alleen in het zwart. In 2022 komen daar een aantal kleuren bij, waaronder grijs, blauw en rood. 

© PXimport

Eenvoudige app

Het koppelen van de bluetooth-speaker aan je smartphone of andere apparaat is een fluitje van een cent en binnen een halve minuut gebeurd. Je kunt de Flip 6 aan twee apparaten tegelijk koppelen via bluetooth multipoint.

JBL biedt ook een gratis app aan, de JBL Portable-app. Die is beschikbaar voor Android en iOS en geeft je controle over wat instellingen van de speaker. Denk aan een eenvoudige equalizer, het updaten van de firmware en de mogelijkheid om twee Flip 6-speakers te gebruiken als stereopaar. Als je een Flip 6 en een andere geschikte JBL-speaker hebt, werkt de stereomodus niet maar kun je wel de PartyBoost-optie gebruiken. Die laat je muziek uit beide speakers tegelijk klinken. 

© PXimport

Geluidskwaliteit

Het geluid van de JBL Flip 6 laat zich vooral omschrijven als krachtig en opzwepend. Dat is niet verrassend, want JBL prijst de Flip 6 aan als een ideale speaker voor bijvoorbeeld feestjes en een spontane stranddag met vrienden. Dan hoef je geen loepzuivere zang, maar wil je levendige muziek met bas. En dat doet de Flip 6 prima. De bas is duidelijk aanwezig en ook zichtbaar aan de trillende zijkanten van de speaker. Als gezegd kun je via de equalizer in de JBL-app het geluid wat naar je wens aanpassen.

De speaker kan hard genoeg voor op de strandhanddoek en een klein feestje in de woonkamer of tuin. Houd er wel rekening mee dat je met een kleine speaker te maken hebt. Wil je geluid dat je feestje domineert of bevind je je in een grotere (buiten)ruimte, dan kun je beter een grotere luidspreker nemen of meerdere speakers synchroniseren.

Bellen kan niet met de Flip 6, want de speaker mist een microfoon. Om die reden kun je ook geen gebruikmaken van een spraakassistent als de Google Assistent. Sommige duurdere bluetooth-speakers hebben wel een microfoon. De Sonos Roam (review) van 199 euro is er een van.

© PXimport

Accuduur en opladen

In de JBL Flip 6 zit een niet-verwisselbare accu. Die gaat volgens JBL tot twaalf uur mee voordat je ‘m moet opladen. Aan de hand van mijn gebruik kan ik zeggen dat met een gemiddeld volume tien uur haalbaar is. De accuduur is hiermee uitstekend. Ook fijn is dat de speaker oplaadt via een usb-c-poort, die je ook op de meeste moderne smartphones, tablets en laptops vindt. 

Je kunt daarom de oplader van je toestel ook aansluiten op de Flip 6. Het duurt een paar uur om de accu van de speaker volledig op te laden. Houd er rekening mee dat JBL een usb-c-naar-usb-a-kabel in de doos stopt, maar een adapter achterwege laat. Die moet je dus zelf regelen. 

© PXimport

Conclusie: JBL Flip 6 kopen?

De JBL Flip 6 is een degelijke, prima klinkende en betaalbare bluetooth-speaker met een lange accuduur. Voor 139 euro kun je je er geen buil aan vallen. Dat maakt ‘m ongetwijfeld weer een verkoophit.

Het loont wel om de concurrentie te bekijken, zowel van andere merken als van JBL zelf. Want de fabrikant verkoopt betere speakers die vrijwel even duur zijn als de Flip 6. Zo gaat op dit moment de Charge 5 voor 150 euro over de toonbank. Deze speaker is krachtiger, gaat twintig uur mee op een acculading en kan ondertussen je telefoon opladen. 

JBL’s Flip 5 is als gezegd niet stofbestendig en klinkt iets minder goed dan de Flip 6, maar kost nu maar 99 euro. Er zijn dus interessante alternatieven voor de Flip 6. 

8,5

ONS OORDEEL

JBL Flip 6

Pluspunten

Robuust en water- en stofdicht

Geluidskwaliteit

Accuduur van tien uur

Minpunten

Knoppen bovenop slecht zichtbaar

Mist een microfoon

Sterke concurrentie

Conclusie

**Prijs:** € 139,- **Verbindingen:** Bluetooth 5.1 **Formaat:** 17,8 x 6,8 x 7,2 centimeter **Gewicht:** 550 gram **Kleuren**: Zwart, blauw, rood en grijs **App:** JBL Portable voor Android en iOS **Website** [www.jbl.nl](https://www.jbl.nl/bluetooth-speakers/FLIP-6-.html?)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000