Panasonic line-up van 2024: dit kunnen we allemaal verwachten

Panasonic line-up van 2024: dit kunnen we allemaal verwachten

Geplaatst: 17 mei 2024 - 05:02

Aangepast: 30 mei 2024 - 12:04

Eric Beeckmans

Panasonic organiseerde een groot persevenement in het Duitse Düsseldorf om de nieuwe line-up van 2024 aan de aanwezige pers te tonen. Er is nieuws omtrent een nieuwe samenwerking met Amazon voor het Fire TV-besturingssysteem en op het gebied van beeldkwaliteit zien we een aantal vernieuwingen voorbij komen.

Fire TV is het besturingssysteem van Amazon waarvan alle nieuwe televisies van Panasonic mee zullen worden uitgerust. Dat is een flinke verbetering ten opzichte van het in eigen huis ontwikkelde My Home Screen. Voor oudere tv-modellen geldt dat deze bij My Home Screen blijven en dus geen update naar Fire TV krijgen. Ook zullen er voor dat platform geen nieuwe versies meer worden uitgebracht.

Panasonic line-up van 2024: dit kunnen we allemaal verwachten-c2KA91kaReqlomyXKUc8PQ

© Eric Beeckmans | ID.nl

De stap naar Fire TV moet een meer content-georiënteerde beleving garanderen. Op het Home-scherm zien we centraal een rij favoriete apps, met links daarnaast pictogrammen voor het wijzigen van profiel, ingangen, bookmarks, zoeken, Home en Live TV. Tijdens de demonstraties leek de interface in elk geval bijzonder vlot te reageren en dat is alvast een pluspunt. Het Home-scherm heeft bovenaan een groot advertentie-banner, die is enkel voorbehouden voor contentgerelateerde advertenties. Verder naar onder vind je verschillende rijen met aanbevelingen.

Accountprofielen

Die aanbevelingen zijn gebaseerd op een aantal zaken, waaronder je kijkgedrag, maar het houdt ook rekening met het feit of de app geïnstalleerd is, of hij in de favorieten staat, en of je ingelogd bent in de app. Een app weghalen uit de favorieten zorgt ervoor dat je minder aanbevelingen van die dienst krijgt. In die rijen aanbevelingen zijn ook gesponsorde rijen, daar zou eventueel ruimte zijn voor niet-contentgerelateerde advertenties.

Met Fire TV is het mogelijk om tot zes profielen te gebruiken op de televisie, waaronder het aanmaken van accounts speciaal gericht op kinderen. Via zo'n profiel worden dan uiteraard alleen aanbevelingen getoond van content dat geschikt is voor kids.

Panasonic line-up van 2024: dit kunnen we allemaal verwachten-TcgyQ_FXTpO12SKq4ojUxQ

© Eric Beeckmans | ID.nl

Apps en tv

Fire TV komt met een uitgebreide lijst apps, en alle belangrijke internationale streamingdiensten zijn beschikbaar: YouTube, Netflix, Prime Video, Disney+ en Apple TV. Wat lokale apps betreft, claimt Panasonic dat die beschikbaar zullen zijn, maar een lijst met welke apps dat dan zijn was niet voorhanden. Fire TV zou Airplay2 in de toekomst mogelijk moeten zijn, maar de certificering hiervoor loopt nog. Chromecast zal jammer genoeg helemaal niet worden ondersteund.

Live tv-kijken behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden en de app om dat te doen is uiteraard geïntegreerd in Fire TV. Benieuwd welke apps er straks allemaal op de Fire TV beschikbaar zijn? Deze lijst wordt regelmatig geüpdatet met de nieuwste apps.

Afstandsbediening en Alexa

De afstandsbediening ziet er erg bekend uit. We hadden gehoopt dat Panasonic met deze stap ook een wat modernere vormgeving zou gekozen hebben, maar dat is niet het geval. De wijzigingen lijken ons eerder beperkt. Zo is er een Amazon Music- en een Alexa-toets, maar klassiekers zoals de My App-toets en Picture zijn gebleven. Of gebruik van Alexa in België en Nederland mogelijk zal zijn, is nog niet duidelijk. Maar als dat het geval is, kun je Fire TV gebruiken als een Smart Home Hub, met Alexa routines. Je kunt bijvoorbeeld een Alexa-routine koppelen aan de My App-toets.

Om het grote scherm een decoratieve functie te geven als het uit staat bieden veel fabrikanten een Ambient-mode, en dat is nu ook het geval bij Fire TV. Naast mooie beelden kun je ook verschillende widgets op het scherm zetten zoals het weerbericht, nota’s, smart home functies, enzovoort.

Panasonic line-up van 2024: dit kunnen we allemaal verwachten-bL3ZarLyS0m4dLrdbdNKdw

© Eric Beeckmans | ID.nl

Meer focus op gaming

Sinds vorig jaar zet Panasonic niet alleen sterk in op accuraat filmbeeld, maar ook op een top game-ervaring met mooi beeld. Het heeft daarvoor alle benodigde features aan boord: een erg lage input-lag, een handige Game Control Board, de True Game gekalibreerde beeldmode en Dolby Vision gaming, VRR-ondersteuning voor AMD FreeSync en NVIDIA G-Sync, en dit jaar kun je tot 144 Hz gamen op een aantal modellen.

Nieuwe oledmodellen

De nieuwe 4K oledmodellen die Panasonic dit jaar uitbrengt, zijn de Z95A, Z93A, Z90A, Z85A en Z80A. De Z95A is uitgerust met de nieuwste oledpanelen met Micro Lens Array, maar Panasonic wilde geen cijfers geven over de helderheid. We kunnen wel gelijkwaardige prestaties verwachten als de LG G4. De Z93A is de 77-inch versie, maar deze gebruikt geen microlenzen en zal dus minder helder zijn. Het lijkt erop dat Panasonic geen 42-inch modellen zal voeren, noch de 42Z80A noch de 42Z90A komen hier beschikbaar.

Panasonic line-up van 2024: dit kunnen we allemaal verwachten-MFr-ScI8SOqSsc11mfYRDg

© Panasonic

Panasonic line-up van 2024: dit kunnen we allemaal verwachten-alrqI6qjTdOXAa1xkIB7iA

© Eric Beeckmans | ID.nl

De Panasonic Z95A wordt uitgerust met de nieuwste OLED-panelen voorzien van Micro Lens Array.

Lcd-modellen

De nieuwe 4K-ledmodellen die we van Panasonic kunnen verwachten zijn de W95A, W90A, W80A, W70A. De W95A is een miniledmodel dat dit jaar ook is voorzien van quantum dots voor een breder kleurbereik. De W90A is een Full Array Local Dimming-model. De W70A is het enige model in de line-up dat geen Fire TV gebruikt, maar is uitgerust met Google TV.

Panasonic toonde een demo van de W95A naast de MX950 van 2023. De W95A had daarbij iets beter contrast, maar vooral minder last van blooming en goede invloed van de antibanding. Info over het aantal zones of de maximale helderheid kregen we helaas niet.

Panasonic line-up van 2024: dit kunnen we allemaal verwachten-VvMqAjaBQO27q7gwYh7ymA

© Panasonic

De nieuwe Panasonic-line-up voor 2024

Nieuwe beeldprocessor

De HCX Pro AI MK II is de nieuwste processor van Panasonic. Hij biedt drie nieuwe features:

Dual Super-resolution: Een verbeterde upscaling dat voor meer en duidelijker fijn detail moet zorgen. Tijdens de demo was er een duidelijk zichtbaar resultaat, maar we wachten op onze eigen testen om een uiteindelijk oordeel te geven.

• Gradation smoothing: Het wegwerken van kleurstroken in zachte gradiënten is een lastige taak. De nieuwe processor toonde prima resultaat, maar wel met vrij subtiele voorbeelden. Of hij het ook met lastigere gevallen goed doet, blijft dus afwachten.

• Dolby Vision IQ met Precision Detail: Dit is een update van Dolby Vision die meer detail levert door donkere en heldere delen van het beeld betere contrast te geven. Dat was op de getoonde demo’s goed zichtbaar.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten