Zo kunnen anderen je Chromecast niet meer bedienen

© PXimport

Zo kunnen anderen je Chromecast niet meer bedienen

Home cinema

Geplaatst: 26 januari 2022 - 10:38

Aangepast: 25 november 2022 - 11:24

Redactie Computer!Totaal

Iedereen die verbonden is aan jouw wifi-netwerk, heeft in principe toegang tot je Chromecast. Dat is vrij vervelend als je wilt voorkomen dat gasten het streamingapparaatje gaan bedienen. Hier laten we zien hoe je kunt voorkomen dat anderen via notificaties je Chromecast kunnen bedienen.

Chromecast streamt veel verschillende diensten, zoals Netflix en YouTube. Omdat je smartphone ook meteen als afstandsbediening werkt, en niet alle diensten even stabiel zijn qua bediening, heeft Google besloten om de bedieningsknoppen zelfs steeds in beeld te laten staan tijdens het casten. Dit geldt als je media afspeelt via de Chromecast, Chromecast Ultra, Chromecast Audio, Google Nest- of Home-apparaten en tv's en speakers met Chromecast ingebouwd. 

Deze wijziging is doorgevoerd via Play Services, zodat er geen systeemupdate voor nodig is om de functie aan Android toe te voegen. Op iOS-apparaten zijn dergelijke meldingen niet beschikbaar. 

Zo werken de notificaties

Notificaties die constant in beeld staan zijn niet alleen vervelend, ze zijn ook nog eens zichtbaar voor andere gebruikers die met je wifinetwerk verbonden zijn. Zo kan iedereen op hetzelfde netwerk zien wie er allemaal aan het casten is. 

Via deze notificatie is het voor anderen tevens mogelijk om jouw cast te pauzeren of te beëindigen. De bedieningsmogelijkheden zijn echter beperkt, dus alleen afspelen, pauzeren, beëindigen en voor- en terugspoelen is mogelijk. Op zich is het handig dat je met een ander verbonden apparaat de cast kunt bedienen, in het geval het apparaat waarmee de cast gestart is de connectie verliest.

Notificaties uitschakelen

Om Chromecast-notificaties uit te schakelen, moet je de Google Home-app laden op je smartphone of tablet en rechts bovenaan het scherm het Apparaten menu openen. Open de kaart van de Chromecast waarvan je geen notificaties meer wilt ontvangen, en klik op het icoon met de drie puntjes om naar de instellingen te gaan. Kijk onder Apparaatinformatie en schakel de optie Laat anderen je gecaste media beheren uit.

Je kunt echter ook meteen op de notificatie drukken en vervolgens op het instellingen icoon om in het instellingenmenu van de Google Home-app terecht te komen. Een andere optie is door op je telefoon naar de instellingen te gaan. Tik dan op Google en vervolgens op Apparaten en delen. Onder Cast-opties zet je Mediabediening voor Cast-apparaten uit. 

Ben je bang dat gasten alsnog je apparaten in huis overnemen, bijvoorbeeld via een Chromecast, dan kun je ook een gastnetwerk opzetten. Voor je gasten werkt het gastnetwerk hetzelfde als een gewoon wifi-netwerk: ze krijgen toegang tot internet. Doorgaans is het gastnetwerk verder gescheiden van de rest van je netwerk. Gasten hebben dan dus geen toegang tot je pc, NAS of andere netwerkapparaten. Heb je Ziggo of KPN dan kun je in de app van de internetproviders een gastnetwerk opzetten. Bij andere providers kun je dit doen door in de instellingen van de router te duiken.

Meer handige tips

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000