ID.nl logo
Nokia Streaming Box 8000 review: Mediaspeler met Android TV
© PXimport
Huis

Nokia Streaming Box 8000 review: Mediaspeler met Android TV

De Apple TV en Google Chromecast zijn momenteel veruit de bekendste streamingapparaatjes. Daarnaast brengen diverse merken mediaspelers met Android (TV) op de markt. Zo introduceerde Nokia afgelopen voorjaar de Streaming Box 8000. Kan deze de strijd met de genoemde grootmachten aan? Dat hebben we getest voor deze Nokia Streaming Box 8000 review.

De mediaspeler is als productgroep niet meer zo dominant vertegenwoordigd als pakweg vijf á tien jaar geleden. Zo zijn specialistische merken als Mede8er, AC Ryan, Popcorn Hour en Dune HD stilzwijgend van het toneel verdwenen. Hiervoor bestaan grofweg twee oorzaken. Door een groeiend aanbod met originele content en een brede apparaatondersteuning van de huidige generatie streamingdiensten, spelen relatief weinig mensen nog mediabestanden lokaal af. Er is daardoor minder behoefte om in omstreden downloadnetwerken als usenet of bittorrent te snuffelen en deze onrechtmatig verkregen films en series via een mediaspeler op een televisie te bekijken.

Daarnaast zijn de smartomgevingen en ingebouwde mediaspelers van smart-tv’s erg verbeterd. De meeste televisies ondersteunen inmiddels de bekendste codecs en bestandscontainers. Bovendien worden de populairste streamingdiensten veelal standaard meegeleverd, zodat de kijker bijvoorbeeld rechtstreeks toegang heeft tot apps van onder meer Netflix, Amazon Prime Video, Disney+ en Videoland. Al met al is er dus gewoon veel minder noodzaak om een apart apparaat voor de weergave van (online) videocontent in huis te halen.

Hoewel de markt voor mediaspelers de afgelopen jaren flink afnam, zijn ze nog altijd verkrijgbaar. Zo’n apparaat komt bijvoorbeeld goed van pas wanneer de smartomgeving van de televisie na een aantal jaar niet meer goed werkt. Op den duur werken ontwikkelaars hun apps niet meer bij voor relatief oude beeldbuizen of verschijnen er geen firmware-updates voor het besturingssysteem meer. 

Daarnaast kan er natuurlijk altijd sprake zijn van een defect, zoals een haperende (draadloze) netwerkaansluiting of een softwarefout van de smart-tv. Tot slot hebben met name producten van de goedkopere televisiemerken nogal eens last van een gebrekkige app-ondersteuning. De aanschaf van een betaalbare mediaspeler is in zulke scenario’s een nuttige oplossing.

Valkuilen Android TV-boxen

De ene mediaspeler met Android is de andere niet. Zo verkopen Chinese webshops als AliExpress en Alibaba allerlei spotgoedkope Android TV-boxen van onbekende merken. De grote vraag hierbij is in hoeverre de verantwoordelijke fabrikanten hun producten ondersteunen met firmware-updates.

Bovendien is met name Netflix kieskeurig in het uitdelen van licenties. Hoewel de hardware van zo’n goedkope mediaspeler misschien prima in staat is om 4K-beelden te streamen, tonen ze bijvoorbeeld Netflix vaak in een resolutie van maximaal 1080p. We zijn benieuwd of Nokia met zijn nieuwe Streaming Box 8000 zich van dergelijke mediaspelers onderscheidt.

Streaming Box 8000 specificaties

©PXimport

Hoewel op de productdoos de naam van Nokia pronkt, zit feitelijk de Oostenrijkse fabrikant StreamView achter de productie van de Streaming Box 8000. De mediaspeler heeft een platte behuizing van 11,2 × 11,2 × 2,4 centimeter, waardoor je dit vierkante doosje met gemak in een televisiemeubel kwijt kunt. Het snoertje van de voedingsadapter had overigens wel iets langer gemogen.

De kunststof behuizing is voorzien van een matzwarte afwerking met glimmende zijkanten. Helaas zijn op de zijkanten je vingerafdrukken goed zichtbaar. De achterzijde heeft diverse aansluitingen, namelijk ethernet, HDMI, s/pdif (optisch), een 3,5mm-geluidsuitgang en usb-c. Aan de zijkant bevindt zich nog een usb3.0-poort. Verder bevat de mediaspeler een wifi5- en bluetooth4.2-adapter.

Voor de rekenprestaties is de Amlogic S905X3-chipset met vier Cortex-A55-rekenkernen verantwoordelijk. In combinatie met de ARM Mali-G31 MP2-videochip kan de mediaprocessor 4K-beelden met een maximale framerate van 60 fps weergeven. 

Onder de motorkap bevindt zich daarnaast 2 GB DDR3-geheugen en 8 GB eMMC-opslag. Hiervan blijft zo’n 4,5 GB over voor de installatie van apps. Bij normaal gebruik is dat voldoende. Fijn is dat de mediaspeler bij urenlang gebruik geen geluid produceert, terwijl de behuizing niet heet aanvoelt.

Installatie

©PXimport

Het aansluiten van de mediaspeler is snel gepiept. De fabrikant levert een voedingsadapter en een HDMI-kabel mee die je achterin de behuizing kunt prikken. Eventueel kun je ook een netwerkkabel aansluiten, al kun je voor internettoegang natuurlijk ook de wifi5-adapter aanspreken. Kort na het inschakelen verschijnt er op het voorpaneel een wit statuslampje. 

Door twee knoppen van de afstandsbediening tegelijk in te drukken, synchroniseert het bedieningsapparaat met de mediaspeler. Het configuratiemenu vraagt vervolgens naar de gewenste taal en eventueel het wifi-wachtwoord. Op ons review-exemplaar stond meteen een omvangrijke firmware-update van 827 MB klaar. Een goed teken, want de fabrikant houdt deze mediaspeler dus (vooralsnog) up-to-date.

Zodra het apparaat is bijgewerkt, komt er een Google-aanmeldscherm tevoorschijn. Zonder account heb je helaas geen toegang tot de Play Store, dus gebruikers zijn in zekere mate genoodzaakt om zich bij Google aan te melden. Overigens is het via een wijziging in het menu ook mogelijk om losse apk-bestanden te installeren. 

Let verder goed op de privacyinstellingen. Zo verzamelt Google gebruikers- en locatiegegevens, maar dat kun je tijdens de configuratie meteen uitzetten. Na het kiezen van de apparaatnaam krijg je een korte rondleiding met een beschrijving van de diverse Google-diensten.

Interface verkennen

©PXimport

Na afloop van de configuratie en de rondleiding komen nieuwe gebruikers in het donkere Android TV-menu terecht. Er is al een aantal apps voorgeïnstalleerd, en het menu laat meteen diverse suggesties voor films en series zien. Verder is er bovenaan een zoekfunctie, maar die schiet helaas tekort. Je kunt met één enkel trefwoord namelijk niet binnen verschillende de video-apps zoeken. Resultaten van Netflix en YouTube verschijnen bijvoorbeeld wel in beeld, maar van Amazon Prime Video dan weer niet.

Via het tandwieltje kun je een blik op de instellingen werpen. Geef bijvoorbeeld aan welke surround-formaten je aan je televisie, soundbar of receiver wilt doorgeven. Je hebt onder meer keuze uit Dolby Digital (Plus) en DTS. Voor Dolby Atmos is er geen ondersteuning.

De video-apps Netflix, Amazon Prime Video, Disney+ en YouTube zijn al voorgeïnstalleerd, dus hiervoor kunnen gebruikers zich meteen aanmelden. Het invoeren van de inloggegegevens is met de meegeleverde afstandsbediening wel wat behelpen. Als alternatief kun je eventueel een bluetooth-toetsenbord koppelen. 

Prettig is dat je naar eigen inzicht apps aan het startvenster toe kunt voegen, waardoor je sneller toegang hebt tot veelgebruikte diensten. Het menu reageert erg rap op de knoppen van de afstandsbediening, zodat je soepel tussen de apps kunt navigeren. Dankzij de verlichte toetsen van de afstandsbediening kun je de mediaspeler ook gemakkelijk in het donker bedienen.

©PXimport

Eigenlijk kun je deze mediaspeler niet zonder Google-account gebruiken, want het menu vraagt op verschillende plekken naar de inloggegevens daarvan. Zodra je bent ingelogd, komt de Play Store met verschillende suggesties op de proppen. Voeg bijvoorbeeld Spotify, KIJK, NPO, Videoland, NLZiet en Kodi aan het menu toe.

Een Google-account heeft verder als voordeel dat je toegang hebt tot Google Assistent. Hiervoor heeft de afstandsbediening een eigen knop. Druk daarop en vraag bijvoorbeeld naar het actuele weerbericht. Vervolgens verschijnt de weersverwachting in beeld en geeft een vrouwenstem antwoord op de vraag. Naast informatie opvragen kun je met je stem bijvoorbeeld ook een serie in Netflix of afspeellijst in Spotify openen. De spraakbediening werkt in de praktijk erg goed.

Deze mediaspeler bevat ook nog een Chromecast-functie, zodat je videocontent vanaf een smartphone of tablet kunt casten. Dat werkt vlekkeloos, al zullen vermoedelijk maar weinig mensen de Chromecast-functie gebruiken. Vanuit het menu heb je tenslotte al toegang tot alle bekende online videodiensten.

Stream-ervaringen

De Streaming Box 8000 kiest op eigen houtje de best beschikbare resolutie en framerate van de aangesloten televisie. In tegenstelling tot veel goedkope Android TV-boxen verschijnen geschikte titels op Netflix zonder morren in een resolutie van 3840 × 2160 pixels op het scherm. Uiteraard geldt dat alleen voor bezitters van een Netflix Premium-account. De beelden ogen erg kleurrijk en natuurgetrouw, zodat liefhebbers van films en series profiteren van een prima videokwaliteit. Tijdens snelle fragmenten beweegt het beeld gelukkig ook vloeiend.

De specificaties reppen met geen woord over eventuele HDR-ondersteuning, terwijl de Apple TV 4K bijvoorbeeld wel geschikt is voor HDR10 en Dolby Vision. Toch zien we in de beeldscherminstellingen van de televisie dat de mediaspeler tijdens een Netflix- of Amazon Prime Video-stream wel degelijk HDR10+-content verwerkt. Het blijkt dat deze HDR-modus altijd actief is en dat je die nergens kunt uitschakelen. Overigens is dat geen enkel probleem, want HDR10+ zorgt voor meer kleurdetails.

©PXimport

Wil je mediabestanden lokaal of vanaf netwerkbronnen afspelen, dan komt een app als Kodi goed van pas. Daarin worden netwerklocaties en aangesloten usb-apparaten zichtbaar. Kodi creëert van je eigen mediacollectie een overzichtelijke bibliotheek waarbij de app desgewenst informatie bij onlinebronnen ophaalt. Denk bijvoorbeeld aan een beschrijving, afbeeldingen en de cast van een film.

Voor alle gangbare codecs en bestandscontainers is er ondersteuning, zodat de video’s in volle glorie in beeld verschijnen. Het laten zien van de mappenstructuren en images van dvd’s of blu-rays vormen bijvoorbeeld geen enkel probleem. Ook het in downloadnetwerken veelvoorkomende mkv-formaat in combinatie met de H.264-codec, speelt deze mediaspeler moeiteloos af. De navigatie binnen Kodi werkt via de afstandsbediening erg soepel.

Conclusie

De Streaming Box 8000 is zijn bescheiden prijskaartje van circa negentig euro dubbel en dwars waard. Via de Play Store voeg je alle populaire online videodiensten toe, waarna je van Ultra HD-beelden met HDR-ondersteuning kunt genieten. De interface reageert vlot op opdrachten van de afstandsbediening, zodat gebruikers bijvoorbeeld snel kunnen schakelen tussen diverse streamingdiensten en eigen mediabestanden. Leuke extraatjes zijn de ondersteuning voor Google Assistent en de ingebouwde Chromecast-functie.

Google-critici zijn misschien minder enthousiast over deze mediaspeler. Zonder Google-account kun je namelijk geen apps uit de Play Store installeren, en dus is een registratie min of meer een vereiste. Verder verzamelt Google met de standaardinstellingen locatie- en gebruikersgegevens, maar dat kun je tijdens het configuratieproces uitzetten. Verder zou een uitgebreide zoekfunctie waarin alle video-apps worden geïndexeerd een verbetering zijn. 

Veel meer nadelen zijn er niet, want deze mediaspeler bevalt in de praktijk erg goed. Wie een betaalbaar alternatief voor de prijzige Apple TV 4K zoekt, haalt met de gebruiksvriendelijke Nokia Streaming Box 8000 dus een uitstekend product in huis.

Fantastisch
Conclusie

Plus- en minpunten
  • Gebruiksvriendelijk menu
  • Afstandsbediening met verlichte toetsen
  • HDR10+-ondersteuning
  • Ondersteuning van alle bekende video-apps
  • Prima beeldkwaliteit
  • Korte kabel voedingsadapter
  • Gevoelig voor vingerafdrukken
  • Google-account vereist
  • Googles verzameldrang naar gebruikersgegevens
  • Incomplete zoekfunctie
▼ Volgende artikel
Lenovo Legion R27qe gaming monitor - Razendsnel beeldscherm
© gorodenkoff
Huis

Lenovo Legion R27qe gaming monitor - Razendsnel beeldscherm

Wie een lekker potje wil gamen, doet er goed aan om een goede gaming monitor aan te schaffen. Dat zorgt er niet alleen voor dat je game er nog beter uitziet, je eigen prestaties gaan er ook van omhoog. De Lenovo Legion R27qe is een 27 inch beeldscherm met een hoge verversingssnelheid en een QHD-paneel. Hier lees je alles over de monitor.

Partnerbijdrage - In samenwerking met Lenovo

27 inch QHD

De Lenovo Legion R27qe heeft een diameter van 27 inch, oftewel een kleine 70 centimeter. Daarmee is het een relatief compact beeldscherm, maar nog steeds ruim voldoende groot om alle details goed te kunnen zien.

Het IPS-paneel zelf heeft een resolutie van 2560 x 1440 pixels, waarmee het een QHD-scherm is. Zo kun je games spelen op hoge kwaliteit, en zie je nog meer van wat er op je scherm gebeurt.

180 Hz verversingssnelheid

De verversingssnelheid of refresh rate is bij elk beeldscherm belangrijk, maar bij een gaming monitor is dat helemáál het geval – je wilt natuurlijk precies kunnen zien wat er binnen je game gebeurt. Bij de Legion R27qe is die snelheid maar liefst 180 Hz, oftewel: 180 verversingen per seconde. Dat is beduidend hoger dan bij veel andere gaming monitoren.

Met die hoge refresh rate lijkt het alsof je zelf midden in de actie zit, omdat alles veel vloeiender verloopt. Bovendien heb je een voordeeltje ten opzichte van je tegenstanders, omdat ook elk detail op je scherm net iets sneller ververst.

©Dragos Condrea

0,5 ms reactietijd

Niet alleen de refresh rate is een belangrijke factor bij gaming monitoren, ook de reactietijd speelt een rol. De reactietijd is de tijd die het duurt voor het scherm heeft gereageerd op bewegingen.

Voor veel gaming monitoren ligt die reactietijd rond de één à twee milliseconden. Bij de Legion R27qe is dat slechts een halve milliseconde: net even sneller dus, wat je ook weer een voordeel oplevert als je gaat gamen.

Daarbij beschikt de Legion R27qe over AMD Freesync. Dat is een techniek die ervoor zorgt dat screen tearing, het fenomeen waarbij het lijkt alsof er iemand met een schaar door je scherm is gegaan, tot het verleden behoort. Veel populaire gaming monitoren gebruiken die techniek, en de R27qe is daar geen uitzondering op.

450 nits helderheid

Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden bij het kopen van een gamingbeeldscherm is de helderheid. Dat zorgt ervoor dat je details nog beter kunt zien, ook als je zelf in een goed verlichte ruimte zit en het beeld op het scherm juist donker is.

Gemiddelde beeldschermen hebben een helderheid van zo'n 300 nits, de eenheid die wordt gebruikt om de felheid van verlichting aan te geven. Bij de Legion R27qe is dat maar liefst 450 nits, genoeg om te kunnen blijven gamen, zelfs als de zon vol op het scherm gericht staat.

Verstelbare hoogte

Een nadeel van veel gaming monitoren is dat de voet niet in hoogte verstelbaar is, zodat je altijd afhankelijk bent van de vaste positie. Bij de R27qe is dat niet het geval: je kunt het scherm in alle hoeken draaien en keren.

Dat geldt zowel voor de hoogte als voor de positie. Het scherm is los van de voet te draaien, zelfs volledig verticaal, en te kantelen, zodat je altijd de perfecte hoek hebt.

Felle kleuren en diepe schaduwen

Ook qua kleurweergave is de R27qe een goede keuze. Het scherm kan overweg met meer dan een miljard kleuren, zodat je altijd een waarheidsgetrouw beeld voor je neus krijgt. Bovendien beschikt het beeldscherm over speciale technologieën die het licht en de schaduwen nog realistischer maken.

©RyanKing999

Low blue light

Blauw licht is funest als je lange tijd naar je beeldscherm wilt of moet staren: het zorgt ervoor dat je ogen sneller vermoeid raken, en je komt achteraf moeilijker in slaap. Toch zenden veel monitoren een behoorlijk fel blauw licht uit, omdat dat makkelijker af te lezen is.

De Lenovo Legion R27qe doet dat niet. Via de Low Blue Light technologie wordt het blauwe licht zoveel mogelijk gedempt, zodat je minder last krijgt van je ogen en langer door kunt gamen of werken.

Conclusie

Wie op zoek is naar een goede gaming monitor, moet zeker de Lenovo Legion R27qe overwegen. Het scherm geeft kleuren, licht en schaduwen zeer realistisch weer. Met de hoge verversingssnelheid en de lage reactietijd heb je altijd een voordeel ten opzichte van je tegenstanders.

De hoogte en de hoek van de monitor zijn makkelijk aan te passen, zodat je altijd recht voor het scherm zit. De Low Light technologie zorgt ervoor dat je minder last krijgt van je ogen, en 's avonds na je gamesessie makkelijker in slaap kunt komen.

Al met al is de Lenovo Legion R27qe een compacte, maar uitgebreide gaming monitor, waarmee je de nieuwste games in QHD-resolutie en zeer waarheidsgetrouw op het scherm tovert.

Ontdek de Lenovo Legion R27qe gaming monitor

op Kieskeurig.nl

▼ Volgende artikel
Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis
© Rens Blom
Huis

Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis

Odido schudt de markt van vast internet voor thuis op met Klik&Klaar, een dienst van 25 euro per maand die 5G-signaal omzet naar wifi voor al je apparaten. Klik&Klaar is zo een alternatief voor internet via de kabel of glasvezel, en waarschijnlijk ook goedkoper dan wat je nu betaalt voor bekabeld internet. Wij hebben Klik&Klaar een maand getest in een appartement en delen de plus- en minpunten van de dienst met je.

Goed
Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.

Plus- en minpunten
  • Betaalbaar internet thuis
  • Maakt beloofde snelheid ruimschoots waar
  • Gebruiksvriendelijke installatie
  • Instabiel internet bij slecht weer
  • Problemen met wifirepeaters

De eerste plus is de prijs. Met 25 euro per maand is Klik&Klaar lekker betaalbaar. Heb je al een geselecteerd mobiel abonnement van Odido, dan betaal je slechts 20 euro per maand voor Klik&Klaar. De dienst is maandelijks opzegbaar, waardoor je lekker flexibel bent.

Het bestellen via de Odido-website is eenvoudig en we ontvingen het pakket na twee werkdagen thuis, in ons appartement in Castricum. In de doos vind je een Zyxel 5G-modem en een 5G-simkaart, die je in de router stopt om internet te ontvangen. Het blijft fascinerend hoe je al je apparaten van wifi kunt voorzien dankzij een simkaartje ter grootte van je nagel.

©Rens Blom

Het simkaartje dat je bij de router krijgt.

Installatie

Om Klik&Klaar te installeren, download je de gratis Klik&Klaar-app op je iPhone of Android-smartphone. Die loodst je binnen het beloofde kwartiertje door de installatie heen. De app laat duidelijk zien waar je de router het beste kunt neerzetten. Neem die instructies serieus, want weggestopt in een hoek ontvangt de router geen goed internetsignaal en heb je dus ook weinig aan de dienst. Na de eenvoudige installatie geef je je wifinetwerk een naam en verbind je je apparaten. Vervolgens zijn je smartphone, computer, tablet, smart-tv en andere gadgets online. Je hebt onbeperkt internet op de hoogst mogelijke snelheid, zoals je gewend bent van internet voor thuis.

©Rens Blom

De installatie van Klik&Klaar is eenvoudig.

Ervaringen

Na ruim een maand gebruik zijn we over het algemeen erg tevreden over Odido Klik&Klaar, maar sturen we de router toch terug. Dat ligt niet aan de internetsnelheden. Odido belooft via deze dekkingskaart dat de router op ons adres een snelheid van 300 Mbit/s of meer biedt en dat klopt. In de woonkamer – waar de router voor het raam staat – halen we tussen de 300 en 600 Mbps download en 70 tot 200 Mbps upload. Dat zijn uitstekende snelheden. In andere kamers, verder weg van de router, halen we nog steeds meer dan 100/50 Mbps. Netjes.

Ons probleem met Odido Klik&Klaar is de betrouwbaarheid. Niet alleen viel de router in een maand twee keer uit (om na een herstart weer te functioneren), tijdens flinke regenbuien en een najaarsstorm had de router grote moeite om een stabiel thuisnetwerk te bieden. Dipjes in het wifisignaal verstoorden onze videobelvergaderingen, onderbraken de muziek uit de Sonos-speakers en lieten onze telefoons af en toe automatisch overschakelen naar het mobiele netwerk. Ongemakken die we tijdens slecht weer niet ervaren via een vaste internetverbinding, en ongemakken waar we niet op zitten te wachten in het gure Nederland.

©Rens Blom

De Klik&Klaar-router uit de doos.

Goed om te weten: de router heeft twee 2,5Gbit/s-ethernetpoorten om apparaten bekabeld aan te sluiten. Wij hebben de smart-tv rechtstreeks aangesloten en de andere poort verbonden met een switch. De smart-tv heeft tijdens het kijken van Videoland, YouTube en NPO Plus nooit problemen met zijn internetverbinding gehad, ook niet tijdens slecht weer.  

Wifirepeaters

Voor een volledige test hebben we ook twee wifirepeaters van Odido Klik&Klaar besteld. Die heten Wifipunten, zijn optioneel en kosten 2,50 euro per stuk per maand. Je huurt ze en moet ze als ze niet bevallen of bij het stoppen van Klik&Klaar dus terugsturen.

©Rens Blom

©Rens Blom

De installatie van de Wifipunten.

Onze ervaringen met de kleine repeaters, die je neerzet in de vensterbank of op je bureau, zijn gemengd. Enerzijds verbeteren ze het wifisignaal in ons appartement duidelijk. Op onze werkplek, een vide boven de keuken/woonkamer en net buiten de directe zichtlijn van de router in de woonkamer, haalden we via router een downloadsnelheid van 270 Mbps en een uploadsnelheid van 120 Mbps. Na het installeren van een wifirepeater op de wifi, met bijna een zichtlijn op de router, schoot de downloadsnelheid omhoog naar 425 tot 616 Mbps – op basis van vier tests verspreid over een uur. De uploadsnelheid bedroeg bij deze tests 107 tot 110 Mbps en verbeterde dus niet ten opzichte van de oude situatie.

©Rens Blom

Een snelheidstest na het koppelen van een wifirepeater.

Een Wifipunt-wifirepeater heeft twee 2,5Gbit/s-lanpoorten om apparatuur bekabeld aan te sluiten. Onze computer op de werkplek tikte bekabeld op de repeater vrijwel dezelfde snelheden aan als via de wifi.

©Rens Blom

De wifirepeater is handzaam en daarom op veel plekken neer te zetten.

Opmerkelijk is dat heel wat van onze apparaten in de war raakten van de Wifipunten. Smartphones, laptops en tablets leken soms niet meer te weten met welk wifipunt (router, wifipunt één of wifipunt twee) ze het beste konden verbinden, wat leidde tot verbindingsproblemen. Dat terwijl we de repeaters geïnstalleerd hebben volgens de instructies van deKlik&Klaar-app, die in de weken erna steevast aangaf dat ons wifinetwerk er keurig uitzag. Na het verwijderen van de Wifipunten waren de verbindingsproblemen ook opgelost.

©Rens Blom

Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.