iFi Audio xDSD Gryphon - Mobiel luistergenot voor audiopuristen

© PXimport

iFi Audio xDSD Gryphon - Mobiel luistergenot voor audiopuristen

Geplaatst: 6 juli 2022 - 07:09

Aangepast: 10 maart 2023 - 10:37

Redactie

De iFi Audio xDSD Gryphon laat zich lastig in een productgroep vangen. Dit draagbare audioapparaatje is eigenlijk een digitaal/analoog-converter en hoofdtelefoonversterker in één. Aan de hand van compatibiliteit met uiteenlopende hi-res-audioformaten richt het Britse hifimerk zich met dit prijzige product op de audiofiele fijnproever. Bijzonder is dat je hem vanwege de bescheiden afmetingen en ingebouwde accu moeiteloos onderweg kunt gebruiken. Hoe bevalt dit technische hoogstandje in de praktijk?

Wens je onderweg het beste geluid? In dat geval voldoen de sterk gecomprimeerde Spotify-streams niet. Bezitters van een hoogwaardige hoofdtelefoon of setje kwalitatieve in-ears benutten daarmee niet de volledige potentie van hun luisterapparaat. Het is beter om zogeheten lossless-audiostreams op je oren los te laten. 

Dat kan bijvoorbeeld via een Tidal HiFi Plus-abonnement. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om naar eigen hi-res-audiomateriaal te luisteren, bijvoorbeeld via een draagbare muziekspeler, smartphone, tablet of laptop.

De aanwezige digitaal/analoog-converter (DAC) is van grote invloed op de muzikale prestaties. De ingebouwde DAC van mobiele apparaten en laptops is over het algemeen niet zo’n hoogvlieger. Voor kritische luisteraars biedt de iFi Audio xDSD Gryphon om die reden uitkomst.

Voeg deze draagbare DAC aan de audioketen toe en profiteer naar verluidt van een veel beter geluid. De fabrikant levert een draagtasje mee, maar die had voor een product in deze prijsklasse wel wat steviger gemogen.

Aansluitperikelen

De xDSD Gryphon bevat nogal wat aansluitingen. Een voordeel, want je gebruikt dit apparaatje hierdoor voor diverse luisterdoeleinden. Voor het koppelen van audiobronnen bevat de behuizing onder meer een usb-c-ingang en s/pdif-poort. Daarnaast huist er in het aluminium 'doosje' ook een bluetooth-adapter. Mogelijkheden genoeg om digitale muziekstreams of audiobestanden naar deze DAC te transporteren. 

De productdoos bevat verschillende verloopkabels, zodat je bijvoorbeeld een iPhone (lightning) of laptop (usb-a) rechtstreeks kunt koppelen. Voor een bekabelde verbinding met een hoofdtelefoon kies je tussen een 3,5mm- en 4,4mm-input.

© PXimport

Bediening

Deze veelzijdige DAC kent een eigengereide bediening. Een snelle bestudering van de Engelstalige handleiding is dan ook noodzakelijk. Druk drie tellen op de volumeregelaar om de xDSD Gryphon aan te zetten. Je schakelt vervolgens met een knopje tussen vier mogelijke bronnen, namelijk bluetooth, s/pdif, usb en de lijningang. Verder kun je met een aparte toets het basniveau nog wat opschroeven en een ruimtelijker geluid creëren. 

De bovenzijde van de behuizing bevat een eenvoudig oledscherm. Lees hierop verschillende gegevens af, zoals de actieve ingangsbron, audiokwaliteit en codec. Verder bekijk je ook het huidige volumeniveau en houd je de resterende batterijcapaciteit in de gaten. 

© PXimport

Audiokwaliteit

Vermoedelijk sluiten de meeste luisteraars via usb een bron aan, bijvoorbeeld een smartphone, tablet of laptop. We nemen de proef op de som. De DAC herkent een iPhone en Android-tablet feilloos. Verder sluit je de xDSD Gryphon eventueel ook als externe geluidskaart op een computer aan. Dat werkt eveneens prima, maar kies in de instellingen van het besturingssysteem wel het gewenste uitvoerapparaat en de juiste audio-instellingen.

Wanneer alles eenmaal correct is ingesteld, genieten luisteraars van een sublieme geluidskwaliteit. Bij gebruik van hi-res-bronmateriaal en een goede koptelefoon zijn de liedjes namelijk van een ongekende schoonheid. Via een computer spelen we diverse hi-res-bestanden in verschillende formaten af, zoals dsd, mqa en pcm. Luistersessies zijn voortaan een feestje. De nummers klinken ontzettend open en verrijken je oren met vernuftige details. Dit is puur luistergenot! 

Als we hierna een Spotify-stream via deze DAC beluisteren, klinken deze gecomprimeerde deuntjes nu wel erg dof en vlakjes. Het verschil is héél groot. De xDSD Gryphon legt hiermee de belangrijkste tekortkoming van de Zweedse streaming-grootmacht bloot. Tot slot doet de ingebouwde hoofdtelefoonversterker zijn werk goed. Het volume kan namelijk ontzettend luid. 

© PXimport

Conclusie

Een adviesprijs van bijna zeshonderd euro is natuurlijk niet mals. Lang niet iedereen zal dat voor deze mobiele DAC over hebben. Daarnaast heb je eigenlijk ook nog een high-end-hoofdtelefoon nodig, al zal je op een regulier exemplaar al een behoorlijk verschil merken. Ben je bereid om een ruim budget voor een hoogwaardig geluid te reserveren, dan stelt de iFi Audio xDSD Gryphon je beslist niet teleur. Bij gebruik van hi-res-audiomateriaal luister je voortaan op elke locatie naar muziek met een fenomenale geluidskwaliteit. Als je dat eenmaal gewend bent, wil je vermoedelijk niets anders meer!

9,0

ONS OORDEEL

iFi Audio xDSD Gryphon

Pluspunten

Veel aansluitingen

Prettig display

Fenomenale geluidskwaliteit

Hoog volumeniveau

Minpunten

Bediening even wennen

Engelstalige handleiding

Duur

Slappe draaghoes

Conclusie

**Prijs** € 599,- **Audioformaten** Pcm, dxd, dsd en mqa **DAC** Bit-Perfect DSD & DXD DAC by Burr-Brown **Aansluitingen** 2× usb-c, s/pdif, 2× 3,5mm-line, 2× 4,4mm-line **Draadloos** Bluetooth 5.1 **Batterijcapaciteit** 3600 mAh **Afmetingen** 12,3 × 7,5 × 1,9 centimeter **Gewicht** 215 gram **Website** [www.ifi-audio.com](https://ifi-audio.com/products/xdsd-gryphon)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000