ID.nl logo
Review Bowers & Wilkins Pi6 – Snakt naar een prijsverlaging
Huis

Review Bowers & Wilkins Pi6 – Snakt naar een prijsverlaging

Samen met de Bowers & Wilkins Pi8 lanceert het merk de iets goedkopere Bowers & Wilkins Pi6-oordoppen. Met een prijs van 249 euro moet je diep in de buidel tasten. Maar we kunnen alvast verklappen dat ze op het gebied van audio niet teleurstellen.

Goed
Conclusie

Tijdens het schrijven van dit stuk merken we dat we het lastig vinden om er een allesomvattende conclusie aan te verbinden. Als het gaat om audio, dan kunnen we de Bowers & Wilkins Pi6 niet genoeg aanbevelen in zijn prijsklasse. Maar tegelijkertijd vinden we dat 250 euro voor alleen die audiobeleving gewoonweg te veel geld is. Het gebrek aan extra functies en het gedoe met de verbinding speelt de Pi6 daarin parten. Zodra de oordoppen onder de 200 euro zakken, is het weer een ander verhaal. Dus voor nu is wachten op een prijsdaling ons advies.

Plus- en minpunten
  • Superieure geluidskwaliteit
  • Comfortabele pasvorm
  • Redelijke accuduur met ruisonderdrukking
  • Digitale equalizer
  • Geen draadloos opladen
  • Geen unieke of extra functies
  • Geluidsonderdrukking kan beter
  • Ontwerp is saai en veilig
  • Oude bluetoothversie
  • Gevoelig bedieningspaneel
  • Magere app

Met de Bowers & Wilkins Pi6 probeert het high-end audiomerk een breder publiek aan te spreken. Dat merken we onder meer door het ontwerp van de set oordoppen. Ze zijn ovaal en gemaakt van kunststof, en hebben een platte voorkant die dienstdoet als bedieningspaneel. In tegenstelling tot eerder gelanceerde oordopjes van dit merk oogt de Pi6 heel saai en veilig, en dat zijn we niet gewend. Hetzelfde geldt voor het oplaaddoosje. We hebben hier een lade met oordoppencases, maar in die zee van doosjes valt die van de Pi6 allerminst op.

Lees ook: Review Bowers & Wilkins Px7 S2e – Beste instapmodel ooit?

©Wesley Akkerman

Niet heel uitgebreid

Qua design valt de Bowers & Wilkins Pi6 dus wat tegen, en hetzelfde kunnen we stellen als het om het aantal (extra) functies gaat. Zo is de app niet heel uitgebreid. Je kunt de actieve ruisonderdrukking of de transparante modus aan- of uitzetten, gebruikmaken van een tweepuntsequalizer (voor alleen bass en treble) en de aanraakbediening aanpassen. Die bediening is daarnaast behoorlijk gevoelig. Als je je haar achter je oor wilt doen en je vinger komt langs dat oppervlakte, dan kan het zijn dat je de muziek pauzeert of ruisonderdrukking verandert.

Verder helpt het ook niet dat de Bowers & Wilkins Pi6 last heeft van verbindingsproblemen. Het setje beschikt over bluetooth 5.0. Hoewel dat oude technologie is, hoeft dat nog niet te betekenen dat de verbinding kort wegvalt als je je hand naar je gezicht beweegt.

Aansluiten was sowieso al frustrerend. Om alles uit het setje te halen, moet je de app installeren. Maar soms zag de smartphone (in dit geval een nieuwe Pixel 9 Pro XL) de Pi6 wel, maar kon de app hem niet vinden. Door een keer terug te gaan naar de fabrieksinstellingen was dat euvel verholpen.

©Wesley Akkerman

Het is zo zonde

Maar het helpt allemaal niet. Voor 250 euro mag en moet je meer verwachten van een set oordoppen. Als het gaat om het ontwerp, dan kun je daar nog over twisten. Niet iedereen heeft namelijk dezelfde smaak. Maar het gebrek aan uitgebreide functies en het gedoe met de verbinding is Bowers & Wilkins onwaardig. Het is kritiek, maar in zekere zin ook een compliment voor het merk dat doorgaans zulke steken niet laat vallen.

Verder is er geen optie voor gepersonaliseerd geluid, maar we betwijfelen eigenlijk of we dat erg vinden. Heel vaak stellen dergelijke modi namelijk teleur, omdat ze het geluid vervormen. Logisch, want het wordt letterlijk aangepast op jouw gehoor. De Denon Perl (a 199 euro) was voor ons één van de eerste producten die dit goed aanpakte. Dat er nog niet veel oordoppen zijn die het persoonlijke geluid onder de knie hebben is veelzeggend, en daarom tillen we er ook niet te zwaar aan dat de Bowers & Wilkins Pi6 daar niet over beschikt. De grote vraag is dan: hoe klinken deze oordoppen? Zoals gezegd, valt de audiobeleving gelukkig niet tegen.

©Wesley Akkerman

Vrij van vervorming

Dit is waar de Bowers & Wilkins Pi6 in excelleert. De oordoppen beschikken over zogenaamde biocellulosedrivers die voor een kraakhelder geluid zorgen, vrij van vervorming en vol detail. Daar helpt Qualcomms audiocodec aptX Adaptive ook bij; die maakt het mogelijk muziek in hoge resolutie af te spelen. Dit geldt alleen voor de mensen die het setje met een Android-toestel gebruiken, aangezien iPhone-luisteraars geen toegang hebben tot die codec. Daar kan B&W niets aan doen, maar daardoor is de Pi6 wellicht niet de beste keuze voor iPhone-gebruikers.

We hebben de Bowers & Wilkins Pi6 voornamelijk getest zonder de digitale equalizer te gebruiken. Dat levert een soepele en zachte baslaag op, die nergens dreunt of dendert. Het midden is aangenaam warm en verwelkomend (ja, de termen klinken soms vaag, maar je moet het horen om het te begrijpen), terwijl hoog niet altijd het allerbest uit de verf komt. Dat heeft te maken met de aard van drivers, die treble soms wat ongrijpbaar maken. Maar ondanks dat klinkt de weergave helder en ben je in staat heel goed onderscheid te maken tussen instrumenten.

©Wesley Akkerman

Redelijke accuduur

Je kunt tot acht uur lang genieten van de muziekbeleving wanneer je luistert met actieve ruisonderdrukking aan. Het meegeleverde doosje kan het setje vervolgens twee keer helemaal opladen, waardoor je op 24 uur uitkomt. Dat is een prima score. Waar je wel rekening mee moet houden is dat de charging case geen draadloos laden ondersteunt. Ook kun je met een kwartiertje aan de kabel tot twee uur luisterplezier ontgrendelen. Technisch gezien loopt Bowers & Wilkins daarmee achter op de concurrentie, maar dit moet genoeg zijn voor korte ov-sessies.

Ruisonderdrukking

Over die actieve ruisonderdrukking gesproken: die is niet de beste in zijn klasse. Dat betekent niet dat er te weinig geluiden geweerd worden, maar dat concurrerende modellen gewoonweg nog beter zijn. Je krijgt helaas wel wat mee van je omgeving, zeker wanneer je in een drukke omgeving bent. Maar het heeft minimaal effect op de muziek. De transparante modus klinkt daarentegen een stuk beter, en laat gesprekken helder en sterk doorkomen. Je kunt gewoon normaal een gesprek met iemand voeren zonder de dopjes uit te hoeven doen.

©Wesley Akkerman

Bowers & Wilkins Pi6 kopen?

Onderaan de streep blijven we met een gemengde indruk achter. Op het gebied van ontwerp, extra functies en actieve geluidsonderdrukking stelt de Bowers & Wilkins Pi6 namelijk flink teleur. Nu draait een setje oordoppen gelukkig niet om al die extra mogelijkheden, maar die kunnen voor sommige mensen wel doorslaggevend zijn. De audiobeleving is van hoog niveau. Zulk hoog niveau dat ze menig concurrent voorbijstreven. Dan hebben we het over de recente setjes van Denon, Jabra, LG en Samsung. Oordoppen die net allemaal wat anders aanbieden.

Tijdens het schrijven van dit stuk merken we dat we het lastig vinden om er een allesomvattende conclusie aan te verbinden. Als het gaat om audio, dan kunnen we de Bowers & Wilkins Pi6 niet genoeg aanbevelen in zijn prijsklasse. Maar tegelijkertijd vinden we dat 250 euro voor alleen die audiobeleving gewoonweg te veel geld is. Het gebrek aan extra functies en het gedoe met de verbinding speelt de Pi6 daarin parten. Zodra de oordoppen onder de 200 euro zakken, is het weer een ander verhaal. Dus voor nu is wachten op een prijsdaling ons advies.