ID.nl logo
Review Bowers & Wilkins Pi6 – Snakt naar een prijsverlaging
© Wesley Akkerman
Huis

Review Bowers & Wilkins Pi6 – Snakt naar een prijsverlaging

Samen met de Bowers & Wilkins Pi8 lanceert het merk de iets goedkopere Bowers & Wilkins Pi6-oordoppen. Met een prijs van 249 euro moet je diep in de buidel tasten. Maar we kunnen alvast verklappen dat ze op het gebied van audio niet teleurstellen.

Goed
Conclusie

Tijdens het schrijven van dit stuk merken we dat we het lastig vinden om er een allesomvattende conclusie aan te verbinden. Als het gaat om audio, dan kunnen we de Bowers & Wilkins Pi6 niet genoeg aanbevelen in zijn prijsklasse. Maar tegelijkertijd vinden we dat 250 euro voor alleen die audiobeleving gewoonweg te veel geld is. Het gebrek aan extra functies en het gedoe met de verbinding speelt de Pi6 daarin parten. Zodra de oordoppen onder de 200 euro zakken, is het weer een ander verhaal. Dus voor nu is wachten op een prijsdaling ons advies.

Plus- en minpunten
  • Superieure geluidskwaliteit
  • Comfortabele pasvorm
  • Redelijke accuduur met ruisonderdrukking
  • Digitale equalizer
  • Geen draadloos opladen
  • Geen unieke of extra functies
  • Geluidsonderdrukking kan beter
  • Ontwerp is saai en veilig
  • Oude bluetoothversie
  • Gevoelig bedieningspaneel
  • Magere app

Met de Bowers & Wilkins Pi6 probeert het high-end audiomerk een breder publiek aan te spreken. Dat merken we onder meer door het ontwerp van de set oordoppen. Ze zijn ovaal en gemaakt van kunststof, en hebben een platte voorkant die dienstdoet als bedieningspaneel. In tegenstelling tot eerder gelanceerde oordopjes van dit merk oogt de Pi6 heel saai en veilig, en dat zijn we niet gewend. Hetzelfde geldt voor het oplaaddoosje. We hebben hier een lade met oordoppencases, maar in die zee van doosjes valt die van de Pi6 allerminst op.

Lees ook: Review Bowers & Wilkins Px7 S2e – Beste instapmodel ooit?

©Wesley Akkerman

Niet heel uitgebreid

Qua design valt de Bowers & Wilkins Pi6 dus wat tegen, en hetzelfde kunnen we stellen als het om het aantal (extra) functies gaat. Zo is de app niet heel uitgebreid. Je kunt de actieve ruisonderdrukking of de transparante modus aan- of uitzetten, gebruikmaken van een tweepuntsequalizer (voor alleen bass en treble) en de aanraakbediening aanpassen. Die bediening is daarnaast behoorlijk gevoelig. Als je je haar achter je oor wilt doen en je vinger komt langs dat oppervlakte, dan kan het zijn dat je de muziek pauzeert of ruisonderdrukking verandert.

Verder helpt het ook niet dat de Bowers & Wilkins Pi6 last heeft van verbindingsproblemen. Het setje beschikt over bluetooth 5.0. Hoewel dat oude technologie is, hoeft dat nog niet te betekenen dat de verbinding kort wegvalt als je je hand naar je gezicht beweegt.

Aansluiten was sowieso al frustrerend. Om alles uit het setje te halen, moet je de app installeren. Maar soms zag de smartphone (in dit geval een nieuwe Pixel 9 Pro XL) de Pi6 wel, maar kon de app hem niet vinden. Door een keer terug te gaan naar de fabrieksinstellingen was dat euvel verholpen.

©Wesley Akkerman

Het is zo zonde

Maar het helpt allemaal niet. Voor 250 euro mag en moet je meer verwachten van een set oordoppen. Als het gaat om het ontwerp, dan kun je daar nog over twisten. Niet iedereen heeft namelijk dezelfde smaak. Maar het gebrek aan uitgebreide functies en het gedoe met de verbinding is Bowers & Wilkins onwaardig. Het is kritiek, maar in zekere zin ook een compliment voor het merk dat doorgaans zulke steken niet laat vallen.

Verder is er geen optie voor gepersonaliseerd geluid, maar we betwijfelen eigenlijk of we dat erg vinden. Heel vaak stellen dergelijke modi namelijk teleur, omdat ze het geluid vervormen. Logisch, want het wordt letterlijk aangepast op jouw gehoor. De Denon Perl (a 199 euro) was voor ons één van de eerste producten die dit goed aanpakte. Dat er nog niet veel oordoppen zijn die het persoonlijke geluid onder de knie hebben is veelzeggend, en daarom tillen we er ook niet te zwaar aan dat de Bowers & Wilkins Pi6 daar niet over beschikt. De grote vraag is dan: hoe klinken deze oordoppen? Zoals gezegd, valt de audiobeleving gelukkig niet tegen.

©Wesley Akkerman

Vrij van vervorming

Dit is waar de Bowers & Wilkins Pi6 in excelleert. De oordoppen beschikken over zogenaamde biocellulosedrivers die voor een kraakhelder geluid zorgen, vrij van vervorming en vol detail. Daar helpt Qualcomms audiocodec aptX Adaptive ook bij; die maakt het mogelijk muziek in hoge resolutie af te spelen. Dit geldt alleen voor de mensen die het setje met een Android-toestel gebruiken, aangezien iPhone-luisteraars geen toegang hebben tot die codec. Daar kan B&W niets aan doen, maar daardoor is de Pi6 wellicht niet de beste keuze voor iPhone-gebruikers.

We hebben de Bowers & Wilkins Pi6 voornamelijk getest zonder de digitale equalizer te gebruiken. Dat levert een soepele en zachte baslaag op, die nergens dreunt of dendert. Het midden is aangenaam warm en verwelkomend (ja, de termen klinken soms vaag, maar je moet het horen om het te begrijpen), terwijl hoog niet altijd het allerbest uit de verf komt. Dat heeft te maken met de aard van drivers, die treble soms wat ongrijpbaar maken. Maar ondanks dat klinkt de weergave helder en ben je in staat heel goed onderscheid te maken tussen instrumenten.

©Wesley Akkerman

Redelijke accuduur

Je kunt tot acht uur lang genieten van de muziekbeleving wanneer je luistert met actieve ruisonderdrukking aan. Het meegeleverde doosje kan het setje vervolgens twee keer helemaal opladen, waardoor je op 24 uur uitkomt. Dat is een prima score. Waar je wel rekening mee moet houden is dat de charging case geen draadloos laden ondersteunt. Ook kun je met een kwartiertje aan de kabel tot twee uur luisterplezier ontgrendelen. Technisch gezien loopt Bowers & Wilkins daarmee achter op de concurrentie, maar dit moet genoeg zijn voor korte ov-sessies.

Ruisonderdrukking

Over die actieve ruisonderdrukking gesproken: die is niet de beste in zijn klasse. Dat betekent niet dat er te weinig geluiden geweerd worden, maar dat concurrerende modellen gewoonweg nog beter zijn. Je krijgt helaas wel wat mee van je omgeving, zeker wanneer je in een drukke omgeving bent. Maar het heeft minimaal effect op de muziek. De transparante modus klinkt daarentegen een stuk beter, en laat gesprekken helder en sterk doorkomen. Je kunt gewoon normaal een gesprek met iemand voeren zonder de dopjes uit te hoeven doen.

©Wesley Akkerman

Bowers & Wilkins Pi6 kopen?

Onderaan de streep blijven we met een gemengde indruk achter. Op het gebied van ontwerp, extra functies en actieve geluidsonderdrukking stelt de Bowers & Wilkins Pi6 namelijk flink teleur. Nu draait een setje oordoppen gelukkig niet om al die extra mogelijkheden, maar die kunnen voor sommige mensen wel doorslaggevend zijn. De audiobeleving is van hoog niveau. Zulk hoog niveau dat ze menig concurrent voorbijstreven. Dan hebben we het over de recente setjes van Denon, Jabra, LG en Samsung. Oordoppen die net allemaal wat anders aanbieden.

Tijdens het schrijven van dit stuk merken we dat we het lastig vinden om er een allesomvattende conclusie aan te verbinden. Als het gaat om audio, dan kunnen we de Bowers & Wilkins Pi6 niet genoeg aanbevelen in zijn prijsklasse. Maar tegelijkertijd vinden we dat 250 euro voor alleen die audiobeleving gewoonweg te veel geld is. Het gebrek aan extra functies en het gedoe met de verbinding speelt de Pi6 daarin parten. Zodra de oordoppen onder de 200 euro zakken, is het weer een ander verhaal. Dus voor nu is wachten op een prijsdaling ons advies.

▼ Volgende artikel
Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner
© Limitless Visions - stock.adobe.com
Huis

Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner

ChatGPT kan steeds meer en luistert tegenwoordig ook naar de prompts (opdrachten) die een gebruiker inspreekt. Bovendien leest de chatbot zelfs de uitgebreide antwoorden voor. Hardop voorlezen werkt zelfs met negen natuurlijk klinkende stemmen.

In drie stappen laten we de spreek- en luisterfunctie van ChatGPT zien:

  • Spreek prompts in door op de microfoonknop te tikken
  • Laat ChatGPT de antwoorden voorlezen
  • Kies uit negen verschillende stemmen

Typen te veel gedoe? Lees dan zeker ook: Geen toetsenbord meer nodig: laat je stem het werk doen

Opdrachten inspreken

OpenAI heeft de spraakfunctie voor ChatGPT voor iedereen beschikbaar gemaakt. In het begin was deze functie uitsluitend bedoeld voor wie een Plus- of Enterprise-abonnement had. Natuurlijk moet je via de instellingen van je mobieltje toestemming geven aan ChatGPT voor het gebruik van de microfoon. Als dat is geregeld, open je de app en tik je onderaan op de microfoonknop. Een animatie reageert op je stem en als je klaar bent met praten, tik je op het vinkje in de zwarte cirkel. De app zal wat je gezegd hebt razendsnel weergeven. Ben je tevreden over de formulering, dan tik je op het pijltje. ChatGPT genereert meteen het antwoord en onderaan verschijnt opnieuw de microfoonknop om de volgende opdracht in te spreken.

Een animatie reageert op je stem.

Antwoorden beluisteren

Vervolgens druk je in de mobiele versie lang op de tekst die de chatbot heeft gegenereerd, zodat er een aantal functies verschijnt. Daar kies je de opdracht Voorlezen. Na enkele seconden hoor je een stem die het antwoord voorleest.

Bovenaan zie je een klein gedeelte waarin je het voorlezen kunt pauzeren en met twee knoppen kun je de tekst vijftien seconden terugspoelen en vooruitspoelen.

In de desktop-versie van ChatGPT zie je onder het antwoord het pictogram van een luidspreker. Daar moet je op klikken om de stem van ChatGPT te horen. Klik dus niet met rechts op de tekst om in het contextueel menu de opdracht Spraak te selecteren. Daarmee start je de voorleesfunctie van de browser en die is niet zo goed.

Boven de tekst kun je het voorlezen pauzeren.

Over voorlezen gesproken ...

Kinderen vinden het heerlijk!

Kies een andere stem

Zowel in de mobiele versie als in de desktopversie heb je de keuze uit negen stemmen. In de Android- en iOS-versie moet je naar het beginscherm gaan van de app, waar je onderaan je gebruikersnaam ziet staan. Tik op de drie puntjes en selecteer Spraak. Je krijgt de stem te horen; ze klinken natuurlijk. Sol is ‘gevat en ontspannen’ en van Ember zegt de app dat hij ‘vol vertrouwen en optimistisch’ klinkt. Maak je keuze door op Gereed te tikken.

In de desktop-versie klik je rechtsboven op de profielknop om de Instellingen te openen. Ook daar kun je dan een van de negen stemmen selecteren.

Van iedere stem lees je de vermeende eigenschappen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.