ID.nl logo
Review Bowers & Wilkins Px7 S2e – Beste instapmodel ooit?
Huis

Review Bowers & Wilkins Px7 S2e – Beste instapmodel ooit?

De Bowers & Wilkins Px7 S2e is een draadloze over-ear koptelefoon met een (advies)prijskaartje van 429 euro. Daarmee belandt het product in de markt voor premium over-ears, ook al noemt de fabrikant het product zelf een ‘entry-level’-koptelefoon. Dat maakt hem een instapmodel.

Uitstekend
Conclusie

Is de Bowers & Wilkins Px7 S2e dan de beste koptelefoon van rond de 400 euro van dit moment? Dat helaas niet, al is het maar omdat je vaak voor een aantal tientjes minder ook Sony’s uitstekende WH-1000XM5 aanschaft. Dat is de marktleider van dit moment. Bovendien is het zo dat de actieve ruisonderdrukking op de S2e minder sterk is dan op Sony’s topmodel, en dat sommige gebruikers het onvergeeflijk vinden dat een hoofdtelefoon geen audiojack heeft. Maar als je merktrouw bent, en graag bij Bowers & Wilkins blijft, dan is dit wel het beste instapmodel van het bedrijf ooit.

Plus- en minpunten
  • Voortreffelijke audioweergave
  • Draagcomfort van hoog niveau
  • Stevige case meegeleverd
  • Audio over usb-c
  • Klinkt uit de doos meteen goed
  • Geen audiojack
  • Niet opvouwbaar
  • Karige app
  • ANC kan beter

Hoewel veel mensen geen honderden euro’s over hebben voor een draadloze koptelefoon, en een prijs van 400 euro of meer schaamteloos vinden aanvoelen, is het vanuit het perspectief van Bowers & Wilkins logisch dat ze de Bowers & Wilkins Px7 S2e een instapmodel noemen. Dit merk biedt namelijk ook koptelefoons aan van 699 en 799 euro, dus het kan nog een stapje hoger. Recensenten wereldwijd zijn het erover eens dat je dan wel kwaliteit van de bovenste plank in huis haalt, maar door die hoge prijs blijven dergelijke koptelefoons buiten het bereik van de massa.

Aangezien concurrenten als Sony en Sennheiser ontzettend fijne koptelefoons maken van rond de 400 euro, en veel luisteraars daarmee weglopen, leeft de markt rond dit prijspunt enorm. In dat licht is het dus niet vreemd dat Bowers & Wilkins mikt op deze prijscategorie. Maar dan is het natuurlijk nog de vraag wat je voor dat bedrag in huis haalt. We kunnen alvast verklappen dat je niet teleurgesteld zult zijn over de audiokwaliteit en het draagcomfort (zou je daar wel teleurgesteld over zijn, dan zou dat, gezien het feit dat je zo diep in de buidel tast, trouwens best wel vreemd zijn). En hoe zit het precies met dat model dat hiervoor uitkwam?

©Wesley Akkerman

Bowers & Wilkins Px7 S2e vs Px7 S2

Voordat we dieper op dit model ingaan, moeten we even kort een blik werpen op zijn voorganger, de Px7 S2. Zoals de naam al doet vermoeden zijn de verschillen tussen beide modellen minimaal. De S2e maakt gebruik van nieuwe digital signal processing-technologie (dsp), waardoor de audioprestaties uitgediept en dynamischer worden. Plus, er is nu een nieuwe kleurenoptie beschikbaar: Forest Green. Mocht je het vorige model dus al hebben, dan valt er weinig winst te behalen. Maar als je nog aan het twijfelen was, dan is de Px7 S2e de betere optie van nu.

Het kan zijn dat je het vorige model nu voor een lager bedrag aantreft. Dan nog willen we benadrukken dat die koptelefoon een uitstekende keuze is. Beide modellen hebben hetzelfde, comfortabele design, met kantelbare en draaibare oorcups. Daardoor kunnen de modellen zich aanpassen naar de vorm van je hoofd, zonder er druk op uit te oefenen. De hoofdband is gemaakt van imitatieleer en trekt nooit aan het haar – niet als je hem draagt en ook niet als je hem afdoet. De oorkussen beschikken over memory foam en kunstleer, en blijven tijdens het luisteren goed zitten.

©Wesley Akkerman

Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Ademt kwaliteit en comfort

Waar je wel even rekening mee moet houden is het feit dat die kussentjes vrij warm kunnen worden. Dat merk je al na een aantal minuten luisteren. Het stoort niet, maar valt mettertijd wel op. Maar dat is het enige kritiekpuntje dat we hebben kunnen vinden qua draagcomfort. Verder is het namelijk zo dat de cups groot genoeg zijn voor de meeste oren, en dat ze er prettig omheen vallen. Plus: de uitschuifbare hoofdband is zeer solide en laat zich gemakkelijk en bevredigend bedienen. Alles ademt hier kwaliteit en comfort – dat geldt dus voor beide koptelefoons.

Waar we aanvankelijk een beetje moeite mee hadden, is de manier waarop je de Bowers & Wilkins Px7 S2e bedient. In tegenstelling tot veel high-end koptelefoons is er geen aanraakgevoelige bediening aanwezig. Dat vinden we een pluspunt, aangezien die vaak nodeloos rommelige ervaringen opleveren. Op de S7e zitten dus fysieke knoppen, die vrij smal zijn. Dat ziet er heel strak uit, maar in het begin moet je ze nog wel even zoeken met je duimen. Maar als je eenmaal doorhebt waar ze zijn, dan biedt de premium koptelefoon qua besturing een fijne, toegankelijke ervaring.

Een ander nadeel kán zijn dat je de koptelefoon niet kunt opvouwen. Daardoor neemt hij altijd veel ruimte in beslag als je ermee op pad gaat, helemaal als je de meegeleverde case meeneemt.

©Wesley Akkerman

Ook bedraad aan te sluiten

Opvallend is verder de accuduur van dertig uur. Dit is niet de hoogste accuduur die we zijn tegengekomen op een draadloze koptelefoon, maar het is nog steeds indrukwekkend. Nog indrukwekkender is het feit dat je met vijftien minuten opladen tot zeven uur kunt luisteren. Opladen gebeurt via de usb-c-poort op het product; deze poort is tevens de enige aansluiting. In de doos zitten twee kabels: usb-c-naar-usb-c en usb-c-naar-audiojack. Beide kabels kun je gebruiken voor het aansluiten van muziekbronnen, terwijl de eerste kabel ook voor het opladen ingezet wordt.

Wanneer je de eerste kabel gebruikt in combinatie met een muziekbron, dan kan het volume niet net zo hoog als met de draadloze verbinding. Ook is het zo dat wanneer je die andere kabel gebruikt, de knoppen op de Bowers & Wilkins Px7 S2e niet meer werken (maar dat is vaker het geval). Andere functies, zoals actieve ruisonderdrukking en draagdetectie, werken dan nog wel gewoon. Houd er wel rekening mee dat de muziek niet op pauze gaat wanneer je de koptelefoon af doet. In plaats daarvan gaat de muziek op stil, en blijft dus op de achtergrond spelen.

©Wesley Akkerman

Equalizer en app-opties

Dat je de Bowers & Wilkins Px7 S2e bedraad kunt gebruiken zonder echt veel functies in te leveren, is heel fijn. We komen dat maar zelden tegen. Maar als je gebruikmaakt van de bluetoothopties, dan haal je dus mogelijk net wat meer uit het apparaat. De bluetooth 5.2-verbinding is stabiel en sterk; zelfs wanneer we tijdens het bellen door het huis lopen en de telefoon op het bureau laten liggen, hebben we geen storingen opgemerkt. Het enige probleem dat je kunt hebben is dat de koptelefoon niet automatisch verbinding maakt als je meerdere apparaten gekoppeld hebt.

Via die bluetoothverbinding krijg je toegang tot vijf verschillende audiocodecs, namelijk sbc, aac, aptX, aptX HD en aptX Adaptive (verderop meer over de audiokwaliteit). Binnen de gratis app kun je actieve ruisonderdrukking en omgevingsgeluid in- en uitschakelen, een stemassistent instellen (die je kunt oproepen met de knop op de linkercup) en een equalizer instellen. Die equalizer biedt geen vooraf ingestelde opties aan, dus je zult zelf dingen moeten uitproberen. Maar gelukkig hoor je direct het effect op het geluid, waardoor je ook snel vindt wat je prettig vindt klinken. En meer biedt de app niet echt aan. Niet heel uitgebreid dus.

Toegankelijk en toelaatbaar

De vraag is echter of het nodig is met die equalizer te rommelen. De voorganger van de Bowers & Wilkins Px7 S2e biedt al een vrij verfijnde, neutrale en gedetailleerde audioweergave, maar leverde toch wat in op levendigheid en ruimtelijkheid. Maar dankzij de 24-bits dsp, “verbeterd met de inzichten van topmodel PX8”, klinkt het geluid toch wat meer open dan voorheen. De koptelefoon behoudt alle positieve eigenschappen van de eerste generatie, waardoor je dus wederom toegang krijgt tot indrukwekkend gedetailleerd geluid, gecombineerd met een fijne, subtiele dynamiek.

Op geen enkel vlak voert een bepaald onderdeel de boventoon. Het is dus niet zo dat de basweergave overdreven aanwezig je oren binnen dreunt, of dat de hogere tonen scherp klinken of – erger nog – afgesneden worden. Muziek klinkt over het algemeen open, zacht en vloeiend, en redelijk ruimtelijk. Dat zorgt ervoor dat de audio-ervaring van zeer hoog niveau (misschien wel hoger dan zou moeten zijn op dit niveau) en dat die toegankelijk en toelaatbaar is. Perfect is een ander verhaal, maar Bowers & Wilkins komt wel in de buurt (ook van onder meer Sony).

Bowers & Wilkins Px7 S2e kopen?

Is de Bowers & Wilkins Px7 S2e dan de beste koptelefoon van rond de 400 euro van dit moment? Dat helaas niet, al is het maar omdat je vaak voor een aantal tientjes minder ook Sony’s uitstekende WH-1000XM5 aanschaft. Dat is de marktleider van dit moment. Bovendien is het zo dat de actieve ruisonderdrukking op de S2e minder sterk is dan op Sony’s topmodel, en dat sommige gebruikers het onvergeeflijk vinden dat een hoofdtelefoon geen audiojack heeft. Maar als je merktrouw bent, en graag bij Bowers & Wilkins blijft, dan is dit wel het beste instapmodel van het bedrijf ooit.