Review LG Tone Free T90S – Uitgebreide set met heldere sound
LG probeert met de Tone Free T90S een plekje te veroveren in de wereld van premium draadloze oordopjes. Voor 229 euro krijg je volgens LG hoogwaardige audio, slimme personalisatie en nog wat extra toeters en bellen. Klinkt mooi, maar is het écht zo bijzonder als LG beweert? We hebben de T90S grondig getest om te zien of deze oordopjes echt het prijskaartje waard zijn, of dat je beter verder kunt zoeken.
De LG Tone Free T90S-oordopjes bieden een zeer complete, uitgebreide en prettige gebruikservaring. Dat geldt voor alle verschillende mogelijkheden, maar ook op het gebied van audio. De bas is niet het sterkste punt van dit setje, maar met de equalizer kun je die ervaring personaliseren. De dopjes zitten lekker, laten zich prettig bedienen en klinken voornamelijk helder en breed. 229 euro is nog wel wat prijzig, maar voor 160 euro of minder zul je niet snel beter of uitgebreider aantreffen dan dit.
- Heldere sound
- Equalizer-opties
- Uitgebreid
- Overzichtelijke app
- UVnano-technologie
- Dolby Atmos voor videocontent
- Multifunctioneel hoesje
- Bas kan beter op dit prijspunt
- Soms wat vervorming hier en daar
- Dolby Atmos haalt muziek uit balans
- Accuduur
- Sommige opties niet voor iedereen beschikbaar
De LG Tone Free T90S is de nieuwste telg in de Tone Free-series. Dit model wordt geleverd met een indrukwekkende lijst aan specificaties. Denk dan aan drivers van puur grafeen, die een behoorlijke stap voorwaarts zijn in vergelijking met dynamische varianten. Die interne onderdelen zijn namelijk veel beter in staat te moduleren (het wisselen tussen toonsoorten). Ze bieden bovendien ondersteuning voor Snapdragon Sound, wat een verbeterde audiobeleving garandeert, ongeacht wat je aan het doen bent.
Daar staat wel een belangrijke kanttekening bij: Snapdragon Sound is alleen beschikbaar op apparaten die beschikken over de Snapdragon 8 Gen 3- of X Elite-processor. Daarnaast is er ondersteuning voor Dolby Atmos, inclusief head tracking, en ben je in staat het niveau van het ruimtelijke effect aan te passen – maar dat kan dan weer alleen op iOS. Zo op het eerste gezicht lijkt de LG Tone Free T90S dus klaar voor de toekomst, maar je hebt daar wel specifieke apparaten voor nodig. En geen van die apparaten biedt momenteel toegang tot álle functies.
©Wesley Akkerman
Een geavanceerde oplaadcase
Android-gebruikers kunnen kiezen uit drie audiocodecs, namelijk aptX Adaptive, SBC en AAC, terwijl iOS-luisteraars alleen de laatste twee codecs kunnen gebruiken (zoals Apple ontworpen heeft). De oordoppen maken gebruiken van bluetooth 5.4, de nieuwste bluetooth-versie van dit moment, en bieden een nog steeds unieke functie via de oplaadcase. Je kunt die namelijk aansluiten op een koptelefoon- of usb-c-aansluiting van een media-apparaat zonder bluetooth en zodoende het geluid draadloos doorsturen – net zoals dat met de recente Jabra’s kan.
Die oplaadcase biedt een totale accuduur van 36 uur, maar alleen als je de actieve ruisonderdrukking uitschakelt. Anders zal dat ongeveer 20 uur in totaal bedragen. Dat is een beetje weinig tegenwoordig. In het doosje zitten overigens nog meer functies verwerkt. Zoals UVnano-technologie, die de oordopjes tot 99,99 procent kan vrijmaken van bacteriën. We hebben het al eens eerder gezegd: dat hebben we helaas niet kunnen testen, dus dat moeten we maar geloven. We vermelden het er toch bij, zodat je weet waar je je geld aan uitgeeft.
©Wesley Akkerman
Vooral een heldere sound
De LG Tone Free T90S-dopjes hebben een goede en stabiele verbinding. Het viel ons op dat we naar de keuken en terug konden lopen (met een dikke muur ertussen), terwijl de gekoppelde smartphone enkele meters verderop op het bureau lag. Daarnaast hebben we volop gebruikgemaakt van de multipointfunctionaliteit, omdat er vanwege verbouwingen in de straat overdag flink wat herrie was. We hebben moeiteloos tussen tv en smartphone kunnen switchen. We moeten daar wel aan toevoegen dat de verbinding met de tv minder sterk was, maar dat ligt waarschijnlijk aan dat apparaat.
In beide gevallen hebben we prettig kunnen genieten van de audiobeleving. Wat vooral opvalt, is de heldere presentatie, die flink wat ruimte biedt voor tonen die normaal gesproken wat verstopt zitten. Meestal is het zo dat heldere klanken ten koste kunnen gaan van de basweergave. In dit geval is dat ook zo, maar veel minder dan we gewend zijn. Op sommige tracks kunnen die lage tonen wel een beetje uitgesmeerd klinken. Dan is er sprake van wat vervorming, maar gelukkig kun je dat opvangen door gebruik te maken van de equalizer.
©Wesley Akkerman
©Wesley Akkerman
Equalizeropties en Dolby Atmos
Binnen de LG Tone Free-app zijn er vijf standaardknoppen, namelijk Immersive, Neutral (standaard), Bass Boost, Treble Boost en 3D Sound Stage. Ook zijn er twee persoonlijke opties, waarmee je de equalizer zelf naar smaak instelt. Om de bas een beetje een boost te geven, hebben we geen gebruikgemaakt van Bass Boost, want die kan muziek soms genadeloos zwaar doen klinken. Immersive biedt een veel betere balans: niet alleen krijgt de baslaag meer ruimte, ook de hogere tonen hoeven het niet te ontzien. Het middensegment hobbelt er dan vrolijk achteraan.
Over Dolby Atmos zijn we nog steeds niet erg tevreden. Zangpartijen worden na het activeren van die functies naar de achtergrond geduwd, terwijl achtergrondelementen juist naar voren worden getrokken. Het zorgt in onze beleving voor een ongebalanceerde sound. We vinden equalizer-opties als Neutral en Immersive beter klinken dan Dolby Atmos, al kan die modus wel helpen bij het bekijken van videocontent. De ruisonderdrukking is voornamelijk goed in het filteren van aanhoudende herrie, maar typgeluiden en stemmen komen er nog weleens doorheen.
LG Tone Free T90S kopen?
Bedienen kan overigens op twee manieren: via de app of via de dopjes zelf. De app is overzichtelijk en presenteert de verschillende mogelijkheden opvallend overzichtelijk. Aangezien het er nogal wat zijn, is dat fijn om te zien. Mis je een functie die we in deze review noemen? Dan staat die waarschijnlijk onder Tone Free Labs, waar je experimentele functies vindt. Verder is het mogelijk de aanraakbediening aan te passen. Die reageert heel vlot, zonder dat je daarvoor de doppen verder in je oren hoeft te duwen. Al met al een zeer prettige ervaring, dus.
Dat kunnen we eigenlijk wel als algemene conclusie meegeven: De LG Tone Free T90S-oordopjes bieden een zeer complete, uitgebreide en prettige gebruikservaring. Dat geldt voor alle verschillende mogelijkheden, maar ook op het gebied van audio. De bas is niet het sterkste punt van dit setje, maar met de equalizer kun je die ervaring personaliseren. De dopjes zitten lekker, laten zich prettig bedienen en klinken voornamelijk helder en breed. 229 euro is nog wel wat prijzig, maar voor 160 euro of minder zul je niet snel beter of uitgebreider aantreffen dan dit.