OnePlus Buds Pro - Voor het oog en het oor
Naast smartphones wordt het merk OnePlus voor meerdere productgroepen ingezet. Zo ook audio, met de OnePlus Buds Pro biedt het merk draadloze in-ears met noise cancelling. Of OnePlus kan opboksen tegen de Apple AirPods en Samsung’s Galaxy Buds lees je in deze OnePluds Buds Pro review.
De OnePluds Buds Pro werden gelijktijdig met de OnePlus Nord 2 aangekondigd. Aankondigingen van dit merk zijn geen bijzondere events meer, omdat het merk met meerdere smartphonelijnen en andere productgroepen als bluetooth in-ears en smartwatches probeert uit te breiden. Met deze OnePluds Buds Pro lijkt het merk goed te hebben geluisterd naar de kritiek op de vorige OnePlus Buds. De geluidskwaliteit is opgevoerd en het ontwerp is serieus genomen. Dankzij rubber tipjes is de pasvorm verbeterd en het lijkt onwaarschijnlijk dat de douane in de VS deze oortjes verwart met de AirPods. Wat een jaar geleden met de OnePlus Buds wél gebeurde.
Strak ontwerp
Hoewel OnePlus voor de Buds Pro vast heeft gehouden aan Apple’s ontwerp waarbij een stokje uit het oor steekt, heeft het ontwerpteam zeker niet stilgezeten om de oortjes een strak ontwerp mee te geven met een matzwarte kop en glanzend zwart steeltje. Althans, bij het setje dat ik te testen kreeg voor deze review. De OnePlus Buds Pro zijn in witte kleursmaak verkrijgbaar. Maar het matte en glimmende ontwerp blijft hierbij aangehouden. De ontwerpers hebben het compacte oplaaddoosje niet afgeraffeld, ook deze beschikt over een nette matte afwerking, in lijn met de oortjes.
De ontwerpers hebben de pasvorm en draagcomfort niet uit het oog verloren. Dankzij drie paar verwisselbare rubber tipjes zijn de bluetooth in-ears op maat af te stellen. De oortjes wegen nog geen vijf gram per stuk, wat in combinatie met de tipjes zorgt dat je nauwelijks merkt dat je de oortjes in hebt en ze stabiel blijven zitten. Ook wanneer je bijvoorbeeld hardloopt.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
OnePlus Buds Pro in praktijk
Tijdens het luisteren valt op dat OnePlus de lage tonen behoorlijk heeft opgeschroefd. De diepe basgeluiden werken opzwepend, maar overstemmen wel de midden- en lage tonen een beetje. Hoewel geluidsdetails opvallend goed hoorbaar blijven, merk je dat het zware basgeluid uit balans is. Iets wat voor zwaardere muziek juist als prettig ervaren kan worden.
De ruisonderdrukking van de OnePlus Buds Pro werkt opvallend goed vergeleken met oortjes in dezelfde prijsklasse. Veel omgevingsgeluid wordt weggefilterd, zodat je goed kunt concentreren zonder afleiding. Wanneer je de ruisonderdrukking inschakelt merk je wel een drukkend geluid op de oren. Sommigen kunnen dit als vervelend ervaren. De omgevingsgeluidmodus en microfoons (voor bijvoorbeeld bellen) werken verder zoals je kunt verwachten.
De accuduur is afhankelijk van de afspeelmodus. Heb je de ruisonderdrukking ingeschakeld, dan kun je ongeveer zes uur muziek luisteren. Gebruik je de ruisonderdrukking of geluidsdoorlating, dan gaat daar zo’n anderhalf à twee uur van af. Het oplaaddoosje heeft genoeg accucapaciteit om de oortjes 6,5 keer op te laden. Het doosje zelf kun je draadloos opladen of heeft, zoals we van OnePlus kennen, een snellaadfunctie waarbij je na een half uur laden weer enkele uren door kunt luisteren.
Bediening en Oppo-app
Vrijwel alle bluetooth in-ears bedien je door op het oortje te tikken, om bijvoorbeeld de muziek te pauzeren, volgende of vorige nummer af te spelen of de ruisonderdrukking in te schakelen. Deze OnePlus Buds Pro zijn een uitzondering. In plaats van te tikken moet je in het steeltje dat uit je oor steekt knijpen. Dat is innovatief en even wennen... Maar vergeleken met de tikjes geen vooruitgang. Het is een wat omslachtige handeling die net even te vaak mis gaat. Je kunt op je OnePlus-smartphone zelf, of in de app de bediening configureren. Eén knijpje, vasthouden, twee knijpjes... Het is een bijzondere bediening.
Configuratie van de OnePlus Buds Pro gaat dus via je OnePlus-smartphone zelf, of via de Oppo HeyMelody-app voor Android en iOS. Het is raar maar waar: je hebt een Oppo-app nodig voor je OnePlus oortjes. Oppo en OnePlus hebben hetzelfde moederbedrijf (BBK) electronics en ook productielijnen van beide merken liggen dichtbij elkaar. Navraag leerde me dat dit een voorbeeld is van de samenwerking op het gebied van R&D en software van beide merken. Op de andere merknaam merk je er dus niks van, maar het is een teken aan de wand dat OnePlus langzaam op lijkt te gaan in het grotere Oppo.
De HeyMelody-app is dus om connectie te maken met een smartphone of tablet die niet van OnePlus is. Verder zijn alle functies aan boord, zoals het updaten van de firmware, het instellen van de bediening en het configureren van de ruisonderdrukking- en omgevingsgeluidmodus. Een equalizer ontbreekt helaas, maar je kunt wel met ‘audio-id’ het geluid afstemmen. Na een piepjestest is het geluid zogenaamd persoonlijk afgesteld. Heel veel verschil merkte ik helaas niet, een equalizer had een betere toevoeging geweest.
©CIDimport
©CIDimport
©CIDimport
Alternatieven voor de OnePlus Buds Pro
De OnePlus Buds Pro kreeg ik net na de Samsung Galaxy Buds2 te testen en hiermee is ook wel de grootste concurrent te pakken, aangezien deze dezelfde adviesprijs hebben. Alhoewel Samsung graag stunt met de prijzen van zijn mobiele producten en OnePlus-producten waardevaster lijken. Zoek je een voller basgeluid en betere ruisonderdrukking, dan is OnePlus de betere keuze. Zoek je gebalanceerder geluid en nóg iets beter draagcomfort, dan is Samsung een betere keuze.
Kijk je naar andere oortjes, dan kun je eigenlijk stellen dat OnePlus het prima voor elkaar heeft met de OnePlus Buds Pro. Natuurlijk, Jabra Elite 85t is een betere optie als je je oortjes vaak voor werk gebruikt en de Apple AirPods Pro zijn beter wanneer je een iPhone hebt. Maar deze oortjes zijn ook een slagje duurder.
©CIDimport
Conclusie: OnePlus Buds Pro kopen?
De OnePlus Buds Pro zijn over de gehele linie gewoon goed: accuduur, ontwerp, draagcomfort en de app (ondanks de Oppo-verwarring). De audiokwaliteit moet je liggen, door de opgevoerde basgeluid en de knijpbediening is wel even wennen. Maar in deze prijsklasse heb je oortjes die dik in o(o)rde zijn.