AirPods kwijt? Zo vind je ze snel terug!

AirPods kwijt? Zo vind je ze snel terug!

Geplaatst: 23 januari 2023 - 09:29

Aangepast: 19 juni 2024 - 10:32

Wesley Akkerman

De AirPods zijn fijne oordoppen. Maar omdat ze zo klein zijn, kan het ook weleens gebeuren dat je ze kwijtraakt. Gelukkig heeft Apple een back-up voor je klaarstaan, zodat je je oordopjes in de meeste gevallen vrij gemakkelijk kunt terugvinden. Dat kan namelijk via de Zoek mijn-optie, waar we je in dit artikel meer over vertellen. Daarmee stel je de functie in en vind je je AirPods met een beetje geluk weer terug.

Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Als je je AirPods, AirPods Pro of AirPods Max bent kwijtgeraakt, dan is de kans groot dat je het Zoek mijn-netwerk kunt gebruiken om die accessoires terug te vinden. Dat doe je dan via de Zoek mijn-app, die beschikbaar is voor iPhone, iPad, iPod touch of Mac. Je moet dan wel zijn ingelogd met hetzelfde Apple ID-account waar de oordoppen aan gekoppeld zijn. Je ziet de oordoppen dan op de kaart in beeld verschijnen. O, en mocht je een AirPods Pro-setje van de tweede generatie hebben, dan kun je hiermee ook de oplaadcase vinden, mocht je die onverhoopt kwijt zijn.

Apple AirPods

Het Zoek mijn-netwerk instellen

Voordat we uitleggen hoe je je AirPods terugvindt via het Zoek mijn-netwerk, zullen we eerst uitleggen wat het eigenlijk is en hoe je het instelt. Het Zoek mijn-netwerk is een versleuteld, anoniem netwerk van honderden miljoenen Apple-apparaten dat kan helpen bepalen waar je apparaten zich bevinden, aldus het bedrijf uit Cupertino. Met dit netwerk kun je verschillende soorten apparaten terugvinden. Denk daarbij aan je iPhone, maar ook je Apple Watch, AirTag en natuurlijk je AirPods. Maar we moeten de boel wel eerst even goed instellen op je iPhone.

Nog geen AirPods?

Oriënteer je hier op een setje dat bij jou past!

Dat doen we in een aantal stappen, die we hieronder in een overzicht plaatsen. Je moet eerst je iPhone correct instellen, daarna worden gekoppelde (ondersteunde) apparaten automatisch geconfigureerd.

 • Ga naar de Instellingen van je iPhone

 • Tik bovenaan op je naam en vervolgens op Zoek mijn

 • Tik nu op Zoek mijn iPhone en schakel daarna Zoek mijn iPhone in. Dat doe je door de schuifregelaar om te zetten. Die moet nu groen kleuren.

 • Zet ook de schuifregelaar bij Zoek mijn-netwerk op groen, zodat je je iPhone kunt opsporen als die offline is

 • Tot slot zou je nog Stuur laatste locatie kunnen activeren. Dan kan de smartphone zijn locatie naar de servers van Apple sturen zodra je batterijlading laag is.

Nu kunnen we kijken hoe we de AirPods aan het Zoek mijn-netwerk kunnen toevoegen. In principe hoeven we daar niets voor te doen als de opties zoals hierboven beschreven zijn ingesteld. De apparaten worden dan automatisch geconfigureerd zodra je die aan je iPhone koppelt. Maar je kunt natuurlijk – voor de zekerheid – wel even een check uitvoeren. Zo weet je zeker dat alles werkt zodra je het netwerk een keertje nodig hebt. De instellingen checken doe je voor de AirPods Pro en AirPods Max als volgt:

 • Je gaat naar Instellingen en vervolgens naar Bluetooth

 • Zoek de AirPods op die je wil controleren en druk op de infoknop. Dat is een cirkeltje met een i erin.

 • Scrol nu naar beneden totdat je de optie Zoek mijn-netwerk ziet staan

 • Als het goed is, staat het Zoek mijn-netwerk al aan

apple airpods draadloze oordopjes

AirPods terugvinden via het Zoek mijn-netwerk

Nu ben je goed voorbereid op dat vervelende moment waarop je je AirPods bent kwijtgeraakt. Mocht die dag aanbreken, dan kun je ze gemakkelijk terugvinden via de kaart. Je vindt die kaart in de Zoek mijn-app op de iPhone, iPad, iPhone touch en Mac. Uiteraard moet je zijn ingelogd met hetzelfde Apple ID als op de iPhone. Voldoe je aan alle voorwaarden? Dan zijn er nog maar een paar stappen die je moet volgen om je AirPods via dat uitgebreide Zoek mijn-netwerk terug te vinden.

 • Open de Zoek mijn-app op je iPhone, iPad, iPod touch of Mac, waar je bent ingelogd met je eigen Apple ID

 • Selecteer het tabblad Apparaten

 • Selecteer nu de AirPods die je kwijt bent. Onder elk apparaat zie je een tekst staan: dat is de meest recente locatie, en als er geen plek bekend is, staat er ‘Geen locatie gevonden’.

Als er geen locatie kan worden gevonden, is dat erg vervelend. Want dat betekent dat de accu's van de AirPods leeg zijn of de dopjes buiten het bereik van het netwerk zijn. De app biedt dan nog de optie aan van een routebeschrijving. Via die beschrijving vind je je weg naar de laatste locatie die Apple heeft opgeslagen voordat de AirPods uitvielen (of buiten dat netwerk kwamen). Dan kun je in elk geval kijken of ze daar ergens in de buurt liggen. Mochten ze ondertussen toch nog online komen, omdat je zelf dichterbij komt, dan ontvang je daar een melding van op je iPhone.

AirPods kwijt? Zo vind je ze snel terug!-22360666

Geluid afspelen en verloren-modus inschakelen

Het kan natuurlijk zijn dat je je AirPods misschien binnenshuis kwijt bent. Dan heb je dat netwerk niet echt nodig. Het kan ook zijn dat als je je AirPods buiten bent kwijtgeraakt en ze nog aan staan, dat ze ineens weer verbinding maken met je iPhone via bluetooth. Als de AirPods die verbinding vasthouden, kun je ook een geluid laten afspelen. We gaan dan ongeveer op eenzelfde manier te werk, zoals hierboven beschreven. De onderstaande methode werkt overigens ook om de oplaadcase van de tweede generatie AirPods Pro terug te vinden.

 • Open de Zoek mijn-app op je iPhone, iPad, iPod touch of Mac waarop je bent ingelogd met je eigen Apple ID

 • Selecteer het tabblad Apparaten

 • Selecteer de AirPods die je kwijt bent

 • Tik vervolgens op Speel geluid af om een geluid af te spelen. Dat geluid wordt steeds iets luider afgespeeld, dus met een beetje mazzel heb je ze snel teruggevonden.

Dan kijken we ook nog even naar de Verloren-modus van de AirPods. Die modus is beschikbaar voor de AirPods (derde generatie), AirPods Pro, AirPods Pro (tweede generatie) en AirPods Max. Deze functie stelt je in staat een bericht achter te laten met daarin je telefoonnummer en e-mailadres. Wanneer iemand anders dan je AirPods vindt, kan diegene contact met je opnemen.

 • Open de Zoek mijn-app op je iPhone, iPad of iPod touch

 • Navigeer naar Apparaten en selecteer hier de AirPods

 • Scrol naar beneden totdat je Geef op als verloren ziet staan en selecteer Activeer

 • Nu verschijnen er enkele stappen in beeld die je moet opvolgen. Hiermee stel je je contactgegevens in.

AirPods kwijt? Zo vind je ze snel terug!-18634080

© PXimport

Voor de vergeetachtige mens

Tot slot nemen we nog een optie onder de loep die moet voorkomen dat je je AirPods überhaupt kwijtraakt. Heb je een iPhone 12 of later, dan kun je scheidingsmeldingen instellen. Als je dan te ver weg bent van je AirPods (derde generatie), AirPods Pro, AirPods Pro (tweede generatie) of AirPods Max, dan ontvang je daar een melding over en kun je ze dus niet vergeten mee te nemen. Dat gebeurt overigens alleen als je op een voor Apple onbekende locatie bent. Om deze functie te kunnen gebruiken, dien je hem als volgt in te stellen.

 • Open de Zoek mijn-app op je iPhone, iPad of iPod touch

 • Navigeer naar Apparaten en selecteer hier de AirPods

 • Tik onder het kopje Meldingen op Melding indien achtergelaten

 • Hier schakel je de optie Melding indien achtergelaten in

That's it! Meer opties zijn er momenteel niet. Maar goed, je hebt nu een optie waarmee je voorkomt dat je je AirPods vergeet. Dan hoef je ze achteraf ook niet op te zoeken. Ook weet je nu hoe je alle apparaten correct instelt en hoe je de oordoppen terugvindt. Veel luisterplezier!

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten