Digitale keukenweegschalen: dit wil je weten

Digitale keukenweegschalen: dit wil je weten

Meetapparatuur

Geplaatst: 1 november 2022 - 11:27

Aangepast: 15 november 2022 - 09:23

Wesley Akkerman

Of je nu elke avond de keukenprinses uithangt of zo nu en dan wat lekkers bakt: een digitale weegschaal (ook wel: elektrische keukenwaagschaal) misstaat niet in de keuken. Zo’n apparaat helpt bij het voorbereiden, waardoor je minder tijd bent aan het meten en opruimen. Welke het best bij jou past, hangt af van een aantal factoren. Die nemen we hier met je door.

Een elektrische keukenweegschaal, of digitale keukenweegschaal, is een handig meetinstrument voor in de keuken. Het apparaat beschikt over een digitaal schermpje waar je een gewicht op afleest. In tegenstelling tot reguliere keukenweegschalen zijn digitale varianten vaak een stuk accuraten in hun metingen. Meestal meten ze een gewicht in grammen, maar grotere varianten kunnen ook in kilo’s rekenen. Vaak zijn dergelijke producten klein en compact, waardoor ze gemakkelijk in een keukenkast passen; maar het is maar net wat je zoekt, natuurlijk.

Een ouderwetse keukenweegschaal is vaak minder nauwkeurig dan een digitale.

Voordelen van een elektrische keukenweegschaal

Wanneer je een digitale of elektrische keukenweegschaal gebruikt, dan doe je er goed aan hem zo plat en stabiel mogelijk neer te leggen. Niet in de hand houden dus, maar plaats hem op een aanrecht, kast of tafel wanneer je een meting uitvoert. Alleen dan kun je optimaal gebruikmaken van het apparaat. En dat is belangrijk, aangezien je kookkunsten vaak afhankelijk zijn van de correcte hoeveelheden als het om de ingrediënten gaat. Met zo’n nauwkeurige weegschaal weet je zeker dat alles klopt en gaat zoals dat in het recept vermeld wordt.

Een elektrische keukenweegschaal kan bovendien helpen bij het omrekenen van gewicht. Heb je een Amerikaans recept gevonden dat je graag wil uitproberen, maar heb je geen idee wat je aan moet met al die ounces en pounds? Dan kan het juiste model voor je uitrekenen wat het precies is in grammen (spoiler alert: respectievelijk 28,34 gram en 453 gram). Verder kan zo’n apparaat helpen bij het afwegen van juiste porties met betrekking tot een maaltijd (handig voor de sporters en foodies onder ons) en meer geavanceerdere modellen kunnen zelfs de waarde van de voedingsstoffen voor je uitrekenen.

Bij veel recepten is het heel belangrijk dat je de ingrediënten zo precies mogelijk afweegt.

Keukenweegschaal op het aanrecht

Een elektrische keukenweegschaal kun je om verschillende redenen prima op je aanrecht laten staan. Ten eerste heb je hem zo altijd onder handbereik , waardoor je hem vaker zult gebruiken. Ten tweede kan hij er ook gewoon zó mooi uitzien, dat je hem lekker in het zicht wilt houden. Een simpele keukenweegschaal moet voornamelijk doen waar hij goed in is. Maar als je dan toch wat extra geld uitgeeft aan een goed model, laat hem dan ook vooral passen bij de andere apparaten in de keuken. De meeste varianten zijn wit of zwart en van kunststof, maar ze zijn er ook in andere kleuren en van andere materialen, bijvoorbeeld staal en/of gehard glas of bamboe.

 

Is dat dan zo belangrijk, dat keukenapparatuur er mooi uitziet? Zeker weten. Niet alleen omdat de apparaten dan – op het oog – bij elkaar passen, maar ook omdat je er dagelijks tegenaan moet kijken. En als je er dan toch veel geld aan uitgeeft, dan kan het maar beter aan iets zijn dat volledig bij je eigen stijl of de stijl van de keuken past.

Er is zo veel keuze in uitvoeringen dat je altijd wel een digitale weegschaal vindt die goed bij je keuken past.

Functionaliteit: waar je goed aan moet denken

Het uiterlijk is mooi, maar zal niet de doorslaggevende reden zijn om een digitale keukenweegschaal aan te schaffen. Kijk vooral goed naar de volgende punten en ga pas daarna nadenken over kleur en materiaal:


Nauwkeurigheid

Hoe zit het precies met die eerdergenoemde nauwkeurigheid? Hoewel de meeste digitale keukenweegschalen een weegnauwkeurigheid hebben van 1 gram, bestaan er ook varianten die meten met een nauwkeurigheid van 0,1 gram. Hoe lager dat getal is, hoe beter de weegschaal zijn werk doet en hoe accurater je met de lekkere recepten om kunt gaan. Is de weegnauwkeurigheid 1 gram, dan rondt het systeem de boel dus af op hele grammen; anders is dat dan op een tiende van een gram.

Tarra

Ook de Tarra-functie is belangrijk. Die functie werkt samen met de kom die je gebruikt. Als er een kom of container meegeleverd is, houdt het systeem misschien automatisch rekening met het gewicht daarvan. Maar is dat niet het geval, dan kan de Tarra-optie het gewicht van de gebruikte kom (of plastic bakje, of schaaltje) elimineren. Je plaatst de kom op de weegschaal, drukt op de juiste knop en het gewicht gaat terug naar nul gram. Vervolgens kun je dus alles in de kom gieten wat je wilt en de keukenweegschaal zal alléén het gewicht van de inhoud meten.

Stabiliteit & scherm

Het is belangrijk dat de weegschaal stabiel is. Let dus ook op de eventuele pootjes die onderop zitten, waardoor de meetapparatuur niet verschuift en kijk of eventuele bakken of kommen die meegeleverd worden stevig staan als ze op de weegschaal staan.

Tot slot het schermpje. Kun je een display goed aflezen? Kun je de weergegeven meeteenheden eventueel wijzigen? Is het een touchscreen? Vraag jezelf af wat voor jou belangrijk is. Zo wordt het vinden van de juiste digitale weegschaal uiteindelijk appeltje-eitje!


0

Powered by

logo

 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000