Op zoek naar een goed kolfapparaat?

© Mr.Norasit Kaewsai

Op zoek naar een goed kolfapparaat?

Baby & kind

Geplaatst: 22 oktober 2022 - 10:32

Aangepast: 24 oktober 2022 - 06:48

Lisse van de Groep

Als je borstvoeding geeft, voed je je kindje natuurlijk het liefst gewoon aan de borst. Maar er komt een moment dat je baby naar de opvang gaat of dat je partner een dagje voor de baby zorgt. Het is dan ideaal als jij wat moedermelk kunt afkolven, zodat je dat kunt achterlaten. In dit artikel vertellen we je alles over de beste kolfapparaten.

Een kolfapparaat of een borstkolf is een apparaat dat melk uit je borst haalt. Het apparaat zuigt ritmisch aan de borst, net zoals een baby dat doet. Een kind dat uit de borst drinkt, zuigt vacuüm. Dit is precies wat een kolfapparaat ook doet. Het apparaat bootst vervolgens de zuigkracht en het zuigritme van een baby na. 

Hierdoor krijgen je borsten een signaal: er wordt gedronken! Dat signaal zorgt ervoor dat jouw hormonen in actie komen. Je toeschietreflex (het reflex dat ervoor zorgt dat de melk uit je borsten stroomt) wordt in gang gezet, waardoor je melkklieren worden samengedrukt. Het kolfapparaat zorgt er dus voor dat de melk uit jouw borsten stroomt en deze melk kun je vervolgens netjes opvangen. De opgevangen melk kun je vervolgens gebruiken om op een later moment via de fles aan je kindje te geven. Ideaal voor op de opvang of wanneer je lekker een avondje weg bent zonder baby.

Verschillende soorten borstkolven

Niet elke vrouw is hetzelfde, en dus vindt ook niet elke vrouw dezelfde kolf prettig. Er zijn veel verschillende soorten borstkolven. Omdat we ons kunnen voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet, hebben we een klein overzichtje voor je gemaakt.

De handkolf

Een handkolf is een praktische kolf voor vrouwen die snel kunnen kolven. Een handkolf is handig omdat hij klein en licht is, zodat je hem makkelijk kunt meenemen. Je moet alleen wel elke zuighandeling zelf simuleren met je hand. Als je lang doet over het kolven, kan dat best vermoeiend worden.

Voordelen:
 • Goedkoop

 • Lichtgewicht

 • Makkelijk mee te nemen vanwege het formaat

Nadelen:
 • Kan als een vermoeiende manier van kolven worden ervaren

 • Niet de snelste manier van kolven

Op zoek naar een handkolf? Klik dan hier!

Elektrische kolf

Deze variant van de borstkolf is erg geschikt voor dagelijks gebruik, omdat hij het kolven echt een stukje makkelijker maakt. Je plaatst de kolf op je borst en je hoeft verder zelf geen handelingen meer te verrichten. Je kunt bij een elektrische kolf kiezen uit een enkelzijdige of een dubbelzijdige kolf. Een dubbelzijdige kolf is natuurlijk de meest efficiënte optie, omdat je twee borsten tegelijkertijd kunt kolven. Een dubbelzijdige kolf is wel iets duurder.

Voordelen:
 • Een elektrisch kolfapparaat neemt de handeling van het kolven van je over

 • Zeer efficiënt

 • Met een dubbelzijdige elektrische kolf produceer je doorgaans de grootste hoeveelheid melk

Nadelen:
 • Moet altijd worden opgeladen

 • Niet heel makkelijk mee te nemen

 • Relatief duur 

Kijk hier voor een enkelzijdige elektrische kolf.

Voor dubbelzijdige elektrische kolven klik je hier!

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een kolfapparaat?

Het kiezen voor de juiste borstkolf kan lastig zijn, zeker als je nog nooit hebt gekolfd. Je hebt immers geen idee wat je te wachten staat. Hoe weet je dan welke kolf het best is? Met onderstaande vragen helpen we je om een zo goed mogelijke keuze te kunnen maken. 

Kies ik voor een handkolf of een elektrische kolf?

Ben je van plan om zeer regelmatig te kolven? Dan is een elektrische kolf mogelijk fijner, omdat het minder tijd en energie kost. Wil je echter vooral de druk van je borsten af kunnen kolven en is het kolven niet iets wat je heel regelmatig gaat doen? Dan zit je waarschijnlijk helemaal goed met een handkolf. 

Hoelang wil ik blijven kolven?

Deze vraag kun je natuurlijk niet beantwoorden als je nog nooit een kindje hebt gekregen. Misschien ben je nog niet eens bevallen. Toch hebben de meeste vrouwen van tevoren wel een idee van hoelang ze borstvoeding zouden willen geven. Hoewel plannen altijd kunnen veranderen, kan dat wel een indicatie zijn van het type kolfapparaat dat bij jou past. Ben je van plan om niet enorm lang borstvoeding te geven? Dan is de investering in een elektrische kolf wellicht een te grote en is de keuze voor een handkolf beter. 

Wil ik een enkelzijdige of een dubbelzijdige borstkolf?

De vraag is hierbij eigenlijk: hoeveel tijd ga ik hebben om te kolven? Je weet van tevoren nooit hoe snel jij kolft en hoe makkelijk het kolven je afgaat. Maar je weet waarschijnlijk wél of je een baan hebt waarbij je rustig de tijd krijgt om te kolven, of dat daar weinig tijd voor is. Om goed te kunnen kolven, is het belangrijk dat je ontspannen bent. Als je dus bang bent dat je al snel in tijdsnood komt, remt dat je ontspanning en dus ook je melkproductie. Het is in dat geval misschien slimmer om te kiezen voor een dubbelzijdige kolf, zodat je efficiënter kunt kolven en je minder tijdsdruk voelt. 

© Mr.Norasit Kaewsai

Wanneer kan ik het best een kolf kopen?

De allerbeste keuze voor een kolfapparaat maak je pas wanneer je kindje er is en je daadwerkelijk aan het kolven bent. Pas als je kind er is, weet je of borstvoeding geven überhaupt lukt, kun je beter een inschatting maken van hoelang je borstvoeding wilt blijven geven én weet je ook meteen of je makkelijk kolft. Sommige moeders wachten tot in de kraamweek met het kopen van een kolf, en dat is natuurlijk wel zo verstandig. Zo weet je precies wat de situatie is en kun je je door de kraamzorg (en eventueel door een lactatiekundige) laten adviseren over de juiste kolf voor jouw situatie.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000