ID.nl logo
Peggy IS afgevallen. "Als ik het kan, dan kan iedereen het."
© ActionGP - stock.adobe.com
Gezond leven

Peggy IS afgevallen. "Als ik het kan, dan kan iedereen het."

Zes weken lang heeft Peggy van ID.nl onder begeleiding 3x per week gesport en haar voeding aangepast. Weken waarin ze heeft afgezien, gebikkeld maar vooral heeft doorgezet. Wat voor resultaat heeft ze na al die moeite geboekt? Tijd voor de evaluatie!

Lezen hoe het Peggy verging in haar eerste week? Klik dan hier. Nieuwsgierig naar week 2? Klik dan hier. En weten hoe week 3 ging? Klik dan hier. Peggy's vierde week kun je hier herbeleven, week vijf hier en alles over week zes lees je hier.

Veel trainen, geen taart, veel spierpijn ...

Er zijn 6 weken voorbij. 6 weken met 3x per week sporten. Ik denk dat menig mens uit mijn omgeving dacht: wat gaat zij nou weer doen, ga je sporten, waarom? Mafkees, koekoek, doe effe normaal, jij haat sporten toch?!

Na de eerste trainingen, het aanhoren (want jullie zullen het weten dat ik sport😉) wat ik allemaal moet doen, zien dat ik die taartjes, chips en wijn laat staan en dat die dubbele onderkin aan het slinken is, wordt het toch wel serieuze shizzle. Waarbij het feit dat ik heb beloofd elke week verslag te doen voor het Dossier Afvallen op ID.nl ook wel een stok achter de deur is.

Waarom ging ik dit ook alweer doen?!

Ik ging dit aan met het idee: ik ga het 6 weken doen en dan zie ik wel. Nooit gedacht dat ik het oprecht leuk en lekker zou gaan vinden om te doen. Dat ik met energie en voldoening naar huis ga na een uurtje knallen. Zelfs die zaterdag, die ik toch wel een klein beetje intens haatte, voelde als: ik doe het zeker niet perfect en ik hobbel er achteraan en ik ga 1.000 keer dood, maar ik doe het wel! Of zoals de oudste deelnemer van 67 steeds zei: “Het is maar een uur van je leven, geniet en het wordt vanzelf 12 uur.”

Het doel was en is niet superslank en strak worden, dat ambieer ik helemaal niet (want hallo! Ik heb ook nog een sociaal ~ etend en drinkend ~ leven), maar weer blij zijn met mijn lijf en qua conditie mij niet een oude stijve stramme rups voelen na een beetje inspanning. Op beide vlakken voel ik al enorm verschil, in gewicht en in het lijf, ondanks de altijd aanwezige spierpijn🥴. En dat na 6 weken. Stel ik hou dit een jaar (of langer) vol, wat voor goddelijk ding komt er dan tevoorschijn, hahaha.

Dé vraag: heeft het allemaal resultaat gehad?

Het kan allemaal wel goed voelen en je kunt het wel leuk vinden, maar het is natuurlijk wel heel fijn als dat ook bevestigd wordt met cijfertjes. Nu heb ik al eerder verteld dat ze bij de sportschool geen fan zijn van iedere week wegen en blitse weegschalen (want minder accuraat en betrouwbaar en het gaat om hoe je je voelt), maar ik heb dit voor mezelf toch bijgehouden op de Tanita en alleen al van die resultaten word ik heel erg blij.

Dit zegt mijn hippe weegschaal:

Gewicht: 5 kg minder. Ik weeg nog steeds te veel, maar goeie start.
Metabolische leeftijd: van 58 naar 48 jaar. Nog maar 4 jaar (ik ben bijna 44) te gaan.
Spiermassa: 1 kilo erbij (WAT!).
Botmassa: bewijs dat ik echt zware botten heb! (rood is teveel, geel is bijna goed, groen is goed).

Vergelijkingen en cijfers blijven lastig, want als je ergens invult: vrouw met lengte 1.90… daar is deze wereld nog steeds niet op ingesteld, welcome to my life haha. Never nooit standaard.

©PW | ID.nl

De resultaten die de weegschaal aangaf toen ik begon (links; 6 weken geleden) en nu (rechts). Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Dit zegt de sportschool

En dan de echte meting, met de tang en de weegschaal en de centimeter, bij de sportschool:

Buikomtrek: 6 cm minder. Dat is toch zo goed als 1 kledingmaat.
De tangmeting is in millimeters, dus dat zijn natuurlijk geen enorme aantallen (dat gaat helaas niet zo snel). Wel is te zien dat mijn vetrug (subscapulair) het meest is geslonken met 20,7% en mijn heupvet (suprailiac) op nummer 2 staat met 20% reductie. De vlaggen (triceps) slinken wel, maar klapperen nog steeds, ben bang dat dat nooit meer goed komt 😂.

Overall vetpercentage: is gedaald met 2,4% (op de blitse weegschaal is dit 3,7% maar die is helaas minder betrouwbaar. Zie de plaatjes, dat ziet er toch een stuk positiever uit dan 6 weken geleden.

©PW | ID.nl

Dit zegt de weegschaal over mijn vetpercentage. Boven zie je dat ik aan het begin richting obees was; nu, zes weken later, ben ik bijna normaal.

De oefeningen die we op dag 1 hebben gedaan, hebben we nu herhaald. Waarbij je ziet dat die squats en de airbike echt flink zijn verbetert. De push-ups en de burpees lijken niet veel verbeterd, maar als ik de videobeelden zou delen van week 1 en nu zie je toch wel dat het iets meer lijkt om wat het daadwerkelijk moet zijn in plaats van een headbangende, in een toeval schietende vrouw.

©PW | ID.nl

Kilo's en centimeters in de min, oefeningen in de plus! Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Nog een korte uitleg van Patrick de sportcoach na mijn vraag wat de conclusie van dit resultaat is:

Je komt nu uit op een vetpercentage van 38,2% dus dat is nog wat hoog, maar je zit bijna in het stukje gezond. Er zijn nog wat stapjes die je wilt maken, dat heb je zelf ook aangegeven bij het begin. Dit is de eerste stap. Je hebt nu een supergoede basis waarmee je verder kunt gaan. Het lichaam staat aan en is bezig met afvallen. Dit patroon gaan wij dan ook nog even aanhouden. Over 4 -6 weken zal ik je nogmaals meten. Zo houden we de voortgang in de gaten.

Gezond vetpercentage staat beschreven tussen 23-34%. Dit is een groot gebied. Qua nummers maakt het mij niet veel uit, het gaat om vooruitgang en dat jij je fijn voelt. Dit is pas 6 weken, moet je nagaan wat je na een jaar kunt bereiken. 💪😃

En nu?

Ja en wat nu?! Doorgaan met sporten dus. Ik ben al gestart met vier weken Fundamentals 2.0 gezellig met mijn oude teamies, en met het gezonde eetpatroon vasthouden. Ik ga dat sporten echt niet altijd even leuk vinden, of het past niet altijd even fijn in mijn weekschema. Maar wat we allemaal weten: je moet hier gewoon tijd voor maken, net als voor de andere leuke dingen in je leven. Hetzelfde voor voeding. Positief resultaat op de weegschaal motiveert. Die broek die weer past zonder uitpuilende rollen, die beha die weer lekker zit, shoppen in je eigen kledingkast want de helft voelt als nieuwe kleding omdat je het eerst gewoonweg niet meer paste en nu weer wel. Natuurlijk komen er uitschieters, momenten dat je niet zo sterk bent of dat je gewoon denk, fuck it vandaag ga ik even los (carnaval was heel gezellig en de wijntjes gleden er prima in btw). En dan is morgen weer een nieuwe dag, waar je weer “normaal” doet.


P.S. Ook leuk: sportkleding kopen!

Mijn teamies en ik. We gaan gewoon door!

Ik weet uit ervaring dat het maanden/jaren goed kan gaan en die slechte eigenschappen en ook weer langzaam in kunnen sluipen. Maar niemand wordt dik van lucht, je bent hier toch altijd zelf bij. De flow zit er nu gewoon goed in. Gezond en evengoed lekker eten kost me geen moeite, het sporten is lekker en de resultaten zijn mooi. Helemaal top dus! En… ik heb tenminste 1 collega geïnspireerd om te gaan sporten whoop whoop (hij had nog nooit een sportschool van binnen gezien, I feel you E.!).

Oh ja over dat stofje dat je aanmaakt als je sport en daar dan gelukkig van wordt… heb ik dat dan toch?! Ik hou jullie op de hoogte. Over een week of 6 deel ik weer een update. En ik kan het niet vaak genoeg zeggen: ALS IK HET KAN, DAN KAN IEDEREEN HET!

🍎 Wil je ook een paar kilo kwijt? Kijk dan in ons Afvaldossier. In dit afvaldossier vind je artikelen over gezonde voeding, beweging en sporten, maar ook over apps, gadgets en connected health-apparaten waarmee je je voortgang kunt monitoren en die je helpen gemotiveerd te blijven. ID.nl weet het zeker: het gaat je lukken! 🍎

Watch on YouTube

Meer video's van ID.nl zien? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal!


▼ Volgende artikel
Airfryer voor 3 personen nodig? Zo vind je de beste
© Sutthisak
Huis

Airfryer voor 3 personen nodig? Zo vind je de beste

Heb je een klein gezin of zijn jij en je partner grote eters? Dan is de capaciteit van een instapmodel airfryer vaak niet genoeg. Je wilt een formaat waarin je genoeg friet of kip past voor drie borden, zonder alles in etappes te moeten bakken. Tegelijk hoeft het geen enorm apparaat te zijn dat je aanrecht domineert. In dit artikel lees je waar je op moet letten als je een airfryer voor drie personen zoekt.

In dit artikel bespreken we de belangrijkste punten waar je op moet letten bij de aanschaf van een airfryer voor drie personen.

  • Waarom een airfryer een goede keus is
  • Waarop je moet letten bij een airfryer voor drie personen

Lees ook: Zo komt je eten superkrokant uit de airfryer

Hierom is een airfryer een goede keus

Een airfryer heeft een aantal duidelijke voordelen ten opzichte van zowel de traditionele friteuse als de oven. Dat weet je waarschijnlijk allang – ze zijn inmiddels niet meer weg te denken uit veel keukens. Maar voor de enkeling die het nog niet weet: een airfryer gebruikt hete lucht in plaats van olie om eten te garen. Daardoor zijn de gerechten minder vet en bevatten ze minder calorieën dan bij frituren. Tegelijk zorgt die circulerende lucht voor een knapperige textuur, waardoor veel mensen het net zo lekker of zelfs lekkerder vinden dan klassiek gefrituurd eten.

Vergeleken met een oven is een airfryer vaak net wat praktischer én zuiniger. Omdat hij compacter is, warmt hij sneller op en verbruikt hij minder energie. Ideaal als je snel een maaltijd of snack op tafel wilt zetten. Ook het schoonmaken gaat meestal een stuk makkelijker dan bij een oven of friteuse.

©narokzaad

Waar moet je op letten bij een airfryer voor drie personen?

Bij het kiezen van een airfryer voor drie personen let je vooral op de capaciteit, het vermogen en een paar slimme extra's. Voor een huishouden van drie is een inhoud van rond de 3 liter meestal precies goed. Daarmee bak je in één keer zo'n 600 gram diepvriesfriet of drie kipfilets – zonder dat je hoeft te stapelen of in rondes werkt.

Let ook op het vermogen. Kies bij voorkeur een model van minstens 1500 watt. Dat zorgt voor snelle opwarming en een goede luchtcirculatie, zodat alles gelijkmatig gaart. Extra's zoals een antiaanbaklaag, automatische uitschakeling en voorgeprogrammeerde programma's maken het gebruik net wat makkelijker. Kijk ook naar bijpassende accessoires waarmee je de mogelijkheden van je airfryer nog verder uitbreidt.

Mand of lade?

Airfryers zijn er grofweg in twee uitvoeringen: met een mand of met een uitschuifbare lade. Beide hebben hun voor- en nadelen. Een lade is vaak net wat makkelijker in gebruik, zeker als je tussendoor wilt schudden of iets wilt toevoegen. Een mand daarentegen is vaak wat dieper, waardoor je iets meer kwijt kunt, maar het is lastiger om de inhoud gelijkmatig te garen als je te veel tegelijk bakt. Kijk dus niet alleen naar het aantal liters, maar ook naar de vorm en indeling van de binnenruimte.

Dubbele zones: handig of overdreven?

Voor drie personen is een airfryer met dubbele bakzone misschien niet per se nodig, maar het kan wel handig zijn. Je kunt bijvoorbeeld friet en snacks tegelijk bakken, of kip en groenten apart houden. Sommige modellen hebben zelfs verschillende temperaturen per zone, wat handig is als je twee gerechten met verschillende bereidingstijden wilt combineren. Nadeel is dat deze airfryers vaak groter en duurder zijn. Gebruik je die tweede zone maar zelden, dan ben je waarschijnlijk beter af met een enkelvoudig model met iets meer inhoud.

Met deze punten in je achterhoofd vind je sneller een airfryer die past bij jullie eetmomenten. Een model dat niet te groot of duur is, maar wel genoeg aankan. Want eerlijk is eerlijk: niemand wil ruzie om die laatste kipnugget!

Ook interessant: Van airfryer-groentje naar airfryer-pro in 9 stappen

▼ Volgende artikel
Slimme tips om energie te besparen op je smartphone
Huis

Slimme tips om energie te besparen op je smartphone

Als er iets is waarmee je vaak onderweg bent, dan is het wel je telefoon en/of tablet. Uiteraard wil je voorkomen dat je zonder batterij komt te zitten. Hoe haal je het meeste én langste plezier uit de accu van je mobiele apparaten? Ontdek het met dit stappenplan.

In dit artikel laten we zien hoe je het energieverbruik van je smartphone en tablet kunt beperken:

  • Activeer de energiebesparingsmodus of spaarstand
  • Gebruik batterijbescherming om laden tot 80% te beperken
  • Schakel pushnotificaties en achtergrondverversing van apps uit
  • Beperk energieverslindende functies
  • Verlaag de schermhelderheid en verkort de time-out
  • Schakel Always On Display en snelle oplaadopties uit

Of koop een telefoon met een goede accuduur, zoals de Apple iPhone 16e.

In het artikel Laat je laptop langer leven kun je lezen over slimme manieren om het maximale uit de accu van je laptop te halen. Ook met je telefoon en tablet wil je uiteraard zo lang mogelijk kunnen doorwerken. Fabrikanten bedenken gelukkig steeds handigere instellingen om je daarbij te helpen. Denk aan een spaarstand die automatisch wordt geactiveerd bij een bepaald batterijniveau en energieslurpers op de achtergrond in hun verbruik beperkt.

Voor iPhone, iPad en Android

Dit artikel richt zich op de iPhone, iPad en Android-toestellen. De stappen zijn gebaseerd op iOS (en iPadOS) versie 18.2 en Android versie 14. Houd er rekening mee dat er verschillende Android-versies en launchers (gebruikersinterfaces) in omloop zijn. Dit betekent dat de aanwezigheid en locatie van genoemde functies sterk kunnen verschillen. Gebruik de zoekfunctie van Android om opties te vinden.

Energiebesparingsmodus

In iOS en iPadOS vinden we een energiebesparingsmodus. Die wordt actief zodra de batterij bijna leeg is. Je iPhone of iPad wordt automatisch op een energiedieet gezet. Activiteiten op de achtergrond, zoals het downloaden van bestanden of het downloaden van e-mail, worden teruggeschroefd. Deze activiteiten worden hervat zodra de batterij een niveau van 80 procent heeft bereikt. Wil je dat de activiteiten eerder worden hersteld? Schakel dan de energiebesparingsmodus uit.

Hoe zet je de energiebesparingsmodus aan? In het instellingenvenster tik je op de optie Batterij. Je zet de schuif op Aan bij Energiebesparingsmodus. Wil je snel toegang tot de modus, dan voeg je deze toe aan het bedieningsvenster waar je ook andere opties vindt, zoals het volume en de schermhelderheid. Je opent dit onderdeel door vanaf de rechterbovenhoek van het scherm omlaag te vegen. Open het bedieningsvenster en tik op een leeg gedeelte totdat de bewerkingsmodus is geactiveerd. Tik op Voeg een regelaar toe en kies bij Diensten voor Energiebesparingsmodus.

Voeg de energiebesparingsmodus toe aan het bedieningsvenster van je iPhone of iPad.

Spaarstand

Hoe zit het met de slimme spaarstand op een Android-toestel? Open hiervoor het Android-instellingenvenster en kies voor de optie Batterij. Activeer vervolgens Spaarstand. Je hoeft overigens geen genoegen te nemen met de standaardinstellingen. Tik op Spaarstand om te zien welke acties er mogelijk zijn. Standaard beperkt de spaarstand het netwerkgebruik op de achtergrond en worden locatiefuncties geminimaliseerd. Heb je een telefoon met een geavanceerd scherm, dan wordt er teruggeschakeld naar 60 Hz. Een functie zoals Super HDR wordt daarbij uitgeschakeld.

Je kunt met de spaarstand nog meer optimalisaties uitvoeren. Deze vind je bij Opties energiebesparing. Wil je het scherm volledig uitschakelen, dan activeer je de optie Always On Display uitschakelen. Je kunt ook de snelheid van de processor terugdraaien en daarmee energie besparen: kies voor CPU-snelheid beperken tot 70%. Daarnaast kun je nog kiezen voor Helderheid verminderen met 10%. Ook dat zorgt ervoor dat je langer met je batterij doet.

Tot slot is er de functie Apps beperken en Startscherm. Deze staat standaard uitgeschakeld. Als je deze functie aanzet, wordt nagenoeg alle achtergrondactiviteit uitgeschakeld en een donker thema ingeschakeld. Je kunt de spaarstand snel activeren via het onderdeel Snelle instellingen, dat verschijnt bij een veeg omlaag vanaf de bovenkant van het scherm.

De spaarstand van Android beperkt onder meer de activiteiten op de achtergrond.

Bescherm je batterij

Afgezien van specifieke batterijmodellen zijn de meeste experts het erover eens: je zorgt het beste voor de batterij van je telefoon en tablet als je het niveau tussen de 20 procent en 80 procent probeert te houden. Het volledig ontladen van een accu komt de levensduur niet ten goede, maar het dagelijks volledig opladen van de accu ook niet.

Afhankelijk van het toestel biedt Android batterijbescherming. Hierbij wordt de batterij automatisch tot maximaal 80 procent opgeladen. In het instellingenvenster activeer je de optie Batterijbescherming (in de sectie Batterij). Je kunt de optie nog verder naar je hand zetten. Tik erop om het detailscherm te openen. Kies voor Basis om de batterij op te laden tot 100 procent en het opladen daarna te stoppen. Zodra het batterijniveau 95 procent bereikt, begint het opladen opnieuw. Kies Maximum om het opladen automatisch te stoppen bij een percentage van 80 procent. Voor meer flexibiliteit kies je voor Aanpasbaar. Hierbij wordt de modus Maximum gebruikt tijdens de nachtelijke uren en wordt vlak voor het wakker worden overgeschakeld naar de Basis-modus. Android bepaalt op basis van je gebruik wanneer de overschakeling plaatsvindt.

Ook Apples apparaten hebben een ingebouwde batterijbescherming. Om de optie te activeren, kies je vanaf iPhone 15 achtereenvolgens voor Instellingen / Batterij en Opladen.

De energiebesparingsmodus activeert zodra de batterij bijna leeg is.

Geen stopcontact in de buurt?

Een powerbank voorziet je smartphone of tablet snel van wat energie

Grafieken

Wil je zien hoe de batterij zich gedurende de dag gedraagt? Bij Android vind je in de sectie Batterij een grafiek die het huidige batterijniveau aangeeft. Ook zie je hier de geschatte levensduur van de batterij, wanneer de batterij oplaadt en of deze in de spaarstand is geschakeld. Tik op Vandaag en kies voor Sinds laatste keer opladen om de geschiedenis sinds de laatste oplaadsessie te zien. Het overzicht onder de grafiek toont je het energieverbruik per app.

Tik op een app om de details te bekijken. Hier zie je bijvoorbeeld hoeveel minuten de app gebruik heeft gemaakt van de accu en draadloze verbindingen, maar ook hoelang het op de achtergrond actief is geweest. Via het detailvenster kun je de app limiteren op de achtergrond, een optie waarover je verderop leest bij de paragraaf ‘Achtergrondgebruik’.

Bij een iPhone en iPad worden de batterijprestaties ook in een grafiek getoond. Tik in het instellingenvenster op Batterij om de grafiek te zien. Schakel tussen Afgelopen 24 uur en Afgelopen 10 dagen om de informatie te bekijken. Onder de grafiek vind je een lijst met het batterijgebruik per app. Tik op een app om te zien hoelang de app wordt gebruikt en of dat op het scherm of op de achtergrond plaatsvindt.

Je kunt zien hoe de batterij zich de afgelopen periode heeft gedragen.

Zuinig op je batterij

Ondersteunt je Android-telefoon snel opladen of snel draadloos opladen, maar maak je hiervan liever geen gebruik? Afhankelijk van het type toestel kun je deze oplaadmodi verbieden. In de sectie Batterij tik je op Oplaadinstellingen. Schakel de opties uit via Snel opladen en Snel draadloos opladen.

In hetzelfde scherm vind je ook de optie Oplaadinformatie weergeven. Die toont de geschatte laadtijd en laadmodus zodra je de stekker aansluit. Schakel de optie uit als je hieraan geen behoefte hebt.

Pushnotificaties

Pushberichten van apps zorgen ervoor dat je telefoonscherm wordt geactiveerd en energie verbruikt. Beperk het aantal apps dat pushnotificaties kan geven. In het instellingenvenster van Android kies je voor Meldingen / App-meldingen. Tik op de knop met de drie puntjes rechts bovenin en kies Systeem-apps weergeven. De lijst is nu compleet. Zet de schuif op Uit bij de apps die geen meldingen mogen sturen.

Gebruik je een iPhone of iPad? Tik dan in het instellingenmenu op Meldingen. In de sectie Meldingsstijl zie je alle apps. Tik op een app en zet de schuif op Uit bij Sta meldingen toe. Dit herhaal je bij alle apps die je geen bericht meer mogen sturen.

Zorg voor meer controle over het aantal pushberichten dat je telefoon activeert.

Op zwart

Het scherm behoort tot de grootste energieverslinders van mobiele apparaten. Niet erg natuurlijk, maar we zorgen er wel voor dat het scherm niet langer is ingeschakeld dan strikt noodzakelijk. Voor iPhone en iPad maak je hiervoor gebruik van de functie Automatisch slot. Hiermee wordt je apparaat automatisch vergrendeld nadat je het hebt gebruikt, het scherm schakelt dus automatisch uit.

In het instellingenvenster kies je voor Scherm en helderheid / Automatisch slot. Kies de gewenste tijd, bijvoorbeeld 2 minuten. In Android kies je in het instellingenscherm voor Display / Time-out scherm. Hier kun je het scherm al na 15 seconden uitschakelen. Bij sommige Android-toestellen, waaronder die van Samsung, vind je ook de optie Scherm aan tijdens weergeven. Hiermee voorkom je dat het scherm wordt uitgeschakeld, terwijl je ernaar kijkt. De telefoon maakt hiervoor slim gebruik van de camera aan de voorzijde.

Het automatisch slot van iOS en iPadOS schakelt het scherm automatisch uit wanneer je apparaat inactief is.

Snelle bespaartips

Je kunt nog veel meer energie besparen. We geven je nog drie tips. De eerste: Maak bij voorkeur gebruik van wifi. Daarmee verbruikt je apparaat minder energie dan bij een mobiele dataverbinding. De tweede: Schakel de vliegtuigmodus in om tijdelijk alle energieslurpers te pauzeren. En de laatste: Kies op een telefoon met een amoledscherm voor de donkere modus, waarin dus veel zwart voorkomt.

Helderheid

Hoe feller het scherm, hoe hoger het energieverbruik. Voor meer controle hierover schakel je de automatische helderheid uit. Voor iPhone of iPad kies je in het instellingenscherm voor Toegankelijkheid / Weergave en tekstgrootte. Schakel de optie uit Pas automatisch aan.

Maak je gebruik van een Android-toestel? Open het onderdeel Snelle instellingen (door vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden te vegen). Tik op de drie puntjes naast de helderheidsbalk en schakel de functie uit Aanpasbare helderheid.

Alle details

Benieuwd naar de status en het type batterij dat je Android-toestel gebruikt? Onder Batterij tik je op Batterijgegevens. Hier zie je de batterijstatus, het batterijniveau en de capaciteit van het model.

Appsverbruik Android

In Android kun je de batterij slim sparen door het energieverbruik van apps aan banden te leggen. Hierbij kun je apps die je niet gebruikt automatisch in een sluimerstand zetten. Ga naar Batterij en tik op Limieten achtergrondverbruik. Kies vervolgens voor Ongebruikte apps laten sluimeren. Je kunt eventueel aangeven voor welke apps die niet moet gelden. Tik hiervoor op Nooit autom. sluimerende apps en voeg de apps toe via het plusteken rechtsboven. Via Sluimerende apps zie je een overzicht van apps die momenteel in de sluimerstand staan.

Android kent ook de modus Ultieme sluimerstand. Daarmee worden de apps nooit op de achtergrond uitgevoerd. Ze krijgen ook geen updates of meldingen, ze zijn alleen actief als je de app opent. Benieuwd om welke apps het gaat? Tik voor een overzicht op Apps in ultieme sluimerstand. Via het plusteken rechtsboven voeg je daar apps aan toe. Wil je controleren welke apps mogelijk in aanmerking komen voor de ultieme sluimerstand, dan kun je tikken op Controleren.

Ongebruikte apps kun je binnen Android laten sluimeren.

Appcontrole iPhone en iPad

Op de iPhone en iPad kun je eveneens controle uitoefenen op het gedrag van apps op de achtergrond. Zo kunnen apps standaard op de achtergrond hun inhoud verversen, zoals e-mail, nieuwe weersvoorspellingen en andere gegevens. Hoe minder dit gebeurt, hoe langer de accu meegaat.

In het instellingenscherm tik je op Algemeen / Ververs op achtergrond. Wil je dat er niets meer op de achtergrond wordt ververst, tik op Ververs op achtergrond en kies Uit. In dezelfde sectie kun je kiezen om het verversen alleen maar toe te staan op een draadloos netwerk (kies Wifi) en zo het minder zuinige mobiele netwerk te omzeilen. Je kunt ook minder rigoureus te werk gaan en specifiek aangeven welke apps alsnog hun data mogen verversen. Zet de schuifjes op Uit bij de apps die niet op de achtergrond mogen verversen.

Bepaal of apps op je iPhone of iPad hun data op de achtergrond mogen verversen.

Widgets

Een kritische blik op je widgets helpt je ook met het verder in toom houden van het energieverbruik. Widgets halen namelijk op de achtergrondinformatie op en zijn zo voortdurend actief. Verwijder de widgets die je niet nodig hebt. In iOS tik je op de widget en houd je deze ingedrukt. Kies hierna voor Verwijder widget en bevestig via Verwijder. Voor Android: tik op de widget en houd deze ingedrukt. Kies vervolgens voor Wissen.

Dynamische achtergronden

Bewegende (dynamische) achtergronden zijn een tijdje leuk, maar ze kunnen aardig wat energie kosten. Maak je gebruik van zulke achtergronden, overweeg dan om ze uit te schakelen. Een vaste achtergrond is de vriendelijkste optie voor je accu.

Op de iPhone of iPad open je het instellingenvenster en kies je Achtergrond. Tik op Voeg nieuwe achtergrond toe. Selecteer een statische achtergrond in plaats van een dynamische versie. Maak je gebruik van een dynamisch vergrendelingsscherm, overweeg dan ook om dit scherm naar een statisch scherm te veranderen.

Gebruik je Android? In het instellingenvenster kies je voor Achtergrond en stijl / Achtergronden wijzigen. Vermijd ook hier het gebruik van dynamische elementen.

Kies bij voorkeur voor een energievriendelijke achtergrond.

Watch on YouTube