Peggy IS afgevallen. "Als ik het kan, dan kan iedereen het."

© ActionGP - stock.adobe.com

Peggy IS afgevallen. "Als ik het kan, dan kan iedereen het."

Afvallen

Geplaatst: 4 maart 2023 - 13:02

Aangepast: 15 maart 2023 - 13:12

Peggy Webster

Zes weken lang heeft Peggy van ID.nl onder begeleiding 3x per week gesport en haar voeding aangepast. Weken waarin ze heeft afgezien, gebikkeld maar vooral heeft doorgezet. Wat voor resultaat heeft ze na al die moeite geboekt? Tijd voor de evaluatie!

Lezen hoe het Peggy verging in haar eerste week? Klik dan hier. Nieuwsgierig naar week 2? Klik dan hier. En weten hoe week 3 ging? Klik dan hier. Peggy's vierde week kun je hier herbeleven, week vijf hier en alles over week zes lees je hier.

Veel trainen, geen taart, veel spierpijn ...

Er zijn 6 weken voorbij. 6 weken met 3x per week sporten. Ik denk dat menig mens uit mijn omgeving dacht: wat gaat zij nou weer doen, ga je sporten, waarom? Mafkees, koekoek, doe effe normaal, jij haat sporten toch?!

Na de eerste trainingen, het aanhoren (want jullie zullen het weten dat ik sport😉) wat ik allemaal moet doen, zien dat ik die taartjes, chips en wijn laat staan en dat die dubbele onderkin aan het slinken is, wordt het toch wel serieuze shizzle. Waarbij het feit dat ik heb beloofd elke week verslag te doen voor het Dossier Afvallen op ID.nl ook wel een stok achter de deur is.

Waarom ging ik dit ook alweer doen?!

Ik ging dit aan met het idee: ik ga het 6 weken doen en dan zie ik wel. Nooit gedacht dat ik het oprecht leuk en lekker zou gaan vinden om te doen. Dat ik met energie en voldoening naar huis ga na een uurtje knallen. Zelfs die zaterdag, die ik toch wel een klein beetje intens haatte, voelde als: ik doe het zeker niet perfect en ik hobbel er achteraan en ik ga 1.000 keer dood, maar ik doe het wel! Of zoals de oudste deelnemer van 67 steeds zei: “Het is maar een uur van je leven, geniet en het wordt vanzelf 12 uur.”

Het doel was en is niet superslank en strak worden, dat ambieer ik helemaal niet (want hallo! Ik heb ook nog een sociaal ~ etend en drinkend ~ leven), maar weer blij zijn met mijn lijf en qua conditie mij niet een oude stijve stramme rups voelen na een beetje inspanning. Op beide vlakken voel ik al enorm verschil, in gewicht en in het lijf, ondanks de altijd aanwezige spierpijn🥴. En dat na 6 weken. Stel ik hou dit een jaar (of langer) vol, wat voor goddelijk ding komt er dan tevoorschijn, hahaha.

Dé vraag: heeft het allemaal resultaat gehad?

Het kan allemaal wel goed voelen en je kunt het wel leuk vinden, maar het is natuurlijk wel heel fijn als dat ook bevestigd wordt met cijfertjes. Nu heb ik al eerder verteld dat ze bij de sportschool geen fan zijn van iedere week wegen en blitse weegschalen (want minder accuraat en betrouwbaar en het gaat om hoe je je voelt), maar ik heb dit voor mezelf toch bijgehouden op de Tanita en alleen al van die resultaten word ik heel erg blij.

0

Powered by

logo

Dit zegt mijn hippe weegschaal:

Gewicht: 5 kg minder. Ik weeg nog steeds te veel, maar goeie start.
Metabolische leeftijd: van 58 naar 48 jaar. Nog maar 4 jaar (ik ben bijna 44) te gaan.
Spiermassa: 1 kilo erbij (WAT!).
Botmassa: bewijs dat ik echt zware botten heb! (rood is teveel, geel is bijna goed, groen is goed).

Vergelijkingen en cijfers blijven lastig, want als je ergens invult: vrouw met lengte 1.90… daar is deze wereld nog steeds niet op ingesteld, welcome to my life haha. Never nooit standaard.

De resultaten die de weegschaal aangaf toen ik begon (links; 6 weken geleden) en nu (rechts). Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

© PW | ID.nl

Dit zegt de sportschool

En dan de echte meting, met de tang en de weegschaal en de centimeter, bij de sportschool:

Buikomtrek: 6 cm minder. Dat is toch zo goed als 1 kledingmaat.
De tangmeting is in millimeters, dus dat zijn natuurlijk geen enorme aantallen (dat gaat helaas niet zo snel). Wel is te zien dat mijn vetrug (subscapulair) het meest is geslonken met 20,7% en mijn heupvet (suprailiac) op nummer 2 staat met 20% reductie. De vlaggen (triceps) slinken wel, maar klapperen nog steeds, ben bang dat dat nooit meer goed komt 😂.

Overall vetpercentage: is gedaald met 2,4% (op de blitse weegschaal is dit 3,7% maar die is helaas minder betrouwbaar. Zie de plaatjes, dat ziet er toch een stuk positiever uit dan 6 weken geleden.

Dit zegt de weegschaal over mijn vetpercentage. Boven zie je dat ik aan het begin richting obees was; nu, zes weken later, ben ik bijna normaal.

© PW | ID.nl

De oefeningen die we op dag 1 hebben gedaan, hebben we nu herhaald. Waarbij je ziet dat die squats en de airbike echt flink zijn verbetert. De push-ups en de burpees lijken niet veel verbeterd, maar als ik de videobeelden zou delen van week 1 en nu zie je toch wel dat het iets meer lijkt om wat het daadwerkelijk moet zijn in plaats van een headbangende, in een toeval schietende vrouw.

Kilo's en centimeters in de min, oefeningen in de plus! Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

© PW | ID.nl

Nog een korte uitleg van Patrick de sportcoach na mijn vraag wat de conclusie van dit resultaat is:

Je komt nu uit op een vetpercentage van 38,2% dus dat is nog wat hoog, maar je zit bijna in het stukje gezond. Er zijn nog wat stapjes die je wilt maken, dat heb je zelf ook aangegeven bij het begin. Dit is de eerste stap. Je hebt nu een supergoede basis waarmee je verder kunt gaan. Het lichaam staat aan en is bezig met afvallen. Dit patroon gaan wij dan ook nog even aanhouden. Over 4 -6 weken zal ik je nogmaals meten. Zo houden we de voortgang in de gaten.

Gezond vetpercentage staat beschreven tussen 23-34%. Dit is een groot gebied. Qua nummers maakt het mij niet veel uit, het gaat om vooruitgang en dat jij je fijn voelt. Dit is pas 6 weken, moet je nagaan wat je na een jaar kunt bereiken. 💪😃

En nu?

Ja en wat nu?! Doorgaan met sporten dus. Ik ben al gestart met vier weken Fundamentals 2.0 gezellig met mijn oude teamies, en met het gezonde eetpatroon vasthouden. Ik ga dat sporten echt niet altijd even leuk vinden, of het past niet altijd even fijn in mijn weekschema. Maar wat we allemaal weten: je moet hier gewoon tijd voor maken, net als voor de andere leuke dingen in je leven. Hetzelfde voor voeding. Positief resultaat op de weegschaal motiveert. Die broek die weer past zonder uitpuilende rollen, die beha die weer lekker zit, shoppen in je eigen kledingkast want de helft voelt als nieuwe kleding omdat je het eerst gewoonweg niet meer paste en nu weer wel. Natuurlijk komen er uitschieters, momenten dat je niet zo sterk bent of dat je gewoon denk, fuck it vandaag ga ik even los (carnaval was heel gezellig en de wijntjes gleden er prima in btw). En dan is morgen weer een nieuwe dag, waar je weer “normaal” doet.


P.S. Ook leuk: sportkleding kopen!

Mijn teamies en ik. We gaan gewoon door!

Ik weet uit ervaring dat het maanden/jaren goed kan gaan en die slechte eigenschappen en ook weer langzaam in kunnen sluipen. Maar niemand wordt dik van lucht, je bent hier toch altijd zelf bij. De flow zit er nu gewoon goed in. Gezond en evengoed lekker eten kost me geen moeite, het sporten is lekker en de resultaten zijn mooi. Helemaal top dus! En… ik heb tenminste 1 collega geïnspireerd om te gaan sporten whoop whoop (hij had nog nooit een sportschool van binnen gezien, I feel you E.!).

Oh ja over dat stofje dat je aanmaakt als je sport en daar dan gelukkig van wordt… heb ik dat dan toch?! Ik hou jullie op de hoogte. Over een week of 6 deel ik weer een update. En ik kan het niet vaak genoeg zeggen: ALS IK HET KAN, DAN KAN IEDEREEN HET!

0

Powered by

logo

Watch on YouTube

Meer video's van ID.nl zien? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal!


Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000