Tips voor onderhoud aan je cv-ketel

Klimaatbeheersing

Geplaatst: 7 oktober 2018 - 07:52

Aangepast: 19 september 2022 - 12:40

Je wilt en moet er niet altijd aan denken, maar het periodiek laten controleren van je cv-ketel levert je een veilige en zuinige ketel op. Plus een comfortabel gevoel. Maar onderhoud kost geld, en dat ding doet het toch nog? Ons advies is om juist hier niet te besparen. We vragen Jaap Jan Scheepstra, Servicemonteur bij Energiewacht, hoe vaak een ketel onderhoud nodig heeft en waarom dat nodig is.

Waarom is onderhoud belangrijk?

“Als een ketel niet periodiek wordt gecheckt (schoongemaakt en nagekeken) dan is er uiteindelijk kans dat zo’n ketel helemaal kapot gaat door de vervuiling vanbinnen. Hij zou daardoor zelfs in brand kunnen vliegen. Het grote voordeel van je ketel regelmatig laten onderhouden is dat je zeker weet dat hij veilig is, hij is zuinig en je hebt altijd een comfortabel huishouden qua water en verwarmen.”

“De cv-ketel moet elk jaar of elke twee jaar gekeurd worden, afhankelijk van het toestel.”

Moet je bij het vullen nog ergens rekening mee houden?

“Afhankelijk van de opstelling, dus waar hij hangt/geïnstalleerd is, wil er nog weleens verschil in zitten waar de vulkranen zitten. Bij de een zit het heel mooi eronder, en bij de ander moet je bijvoorbeeld beneden bijvullen of moet de wasmachine van de kant om hem met de wasmachinekraan te vullen.”

Wat te doen bij een andere foutcode?

“De rest is vrij specifiek en daarvoor moet je toch vakkundige hulp inschakelen. Als de ketel in storing valt, dan is het handig om deze volgorde aan te houden: éérst de code te noteren, dán resetten en dan een servicemonteur bellen.” Helemaal bij oudere toestellen van belang, want die ‘onthouden’ de code niet.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000