Installateurs zonnepanelen in steeds lastiger vaarwater

© Alphaspirit

Installateurs zonnepanelen in steeds lastiger vaarwater

Geplaatst: 4 juni 2024 - 06:22

Aangepast: 4 juni 2024 - 12:56

Mark Gamble

Het gaat niet goed met de zonnepanelenbranche. Installateurs krijgen het lastig omdat steeds minder mensen kiezen voor zonnepanelen. Hierdoor worden er steeds minder panelen geïnstalleerd en dreigen installatiebedrijven over de kop te gaan. Een thuisbatterij zou uitkomst kunnen bieden.

Door de nieuwe regels en het plan van het nieuw te vormen kabinet om de salderingsregeling helemaal af te schaffen, is de animo voor het installeren van nieuwe zonnepanelen laag, aldus de brancheorganisatie Techniek Nederland. Zij willen dat het eerlijke verhaal beter wordt uitgedragen door de overheid en wil samen met de installatiebedrijven een nieuw plan bedenken om dat verhaal beter te vertellen.

Salderingsregeling verwijnt per 1 januari 2027
Het nieuwe kabinet wil dat de salderingsregeling per 1 januari 2027 is afgeschaft. Dat zijn de partijen van het nieuwe kabinet PVV, NCS, VVD en BBB met elkaar overeen gekomen in het nieuwe hoofdlijnenakkoord.


Volgens de branchevereniging heeft het beleid van de overheid er voor gezorgd dat bezitters van zonnepalen minder voordelen ondervinden van de panelen, omdat er moet worden betaald voor het terugleveren van stroom aan het netwerk. Daarbij helpt het stap voor stap afbouwen van de salderingsregeling niet.

Zo haal je meer uit je eigen zonnestroom

Met deze lucratieve tips!

Thuisbatterij de toekomst?

Volgens Techniek Nederland is het echter nog steeds slim om zonnepanelen te nemen, ook al zou de salderingsregeling helemaal verdwijnen. Ook al is het maar om de duurzaamheidsdoelstellingen te behalen, maar ook om het voortbestaan van de installatiebedrijven te garanderen. Een van de voordelen van zonnepanelen is bijvoorbeeld ook dat de opgewekte energie kan worden opgeslagen in thuisaccu's.

Thuisbatterij thuisaccu home energy storing system Solarwatt

© Solarwatt GmbH

Dus ook al zou het meer geld kosten om energie terug te leveren aan het net, kan een groot deel van die energie alsnog voor eigen gebruik worden opgeslagen in zo'n thuisbatterij. Op die manier profiteren huishoudens direct van de opgewekte stroom en hoeven ze niet alle stroom af te nemen van de leverancier.

Vraag een offerte aan voor thuisbatterij:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten