Je pc automatisch uitzetten met Taakplanner

© PXimport

Je pc automatisch uitzetten met Taakplanner

Geplaatst: 8 mei 2018 - 09:35

Aangepast: 24 november 2022 - 13:07

Dirk Schoofs

Wil je je computer ’s nachts uit hebben staan maar vergeet je hem zelf weleens af te sluiten? Met behulp van Taakplanner kun je je pc automatisch uitzetten.

Stap 1: Nieuwe taak

In principe kun je via Energiebeheer de computer ook automatisch laten afsluiten na een bepaalde periode van inactiviteit. De methode via een Taakplanner-script die we hier uitleggen, heeft echter het voordeel dat je een bepaald tijdstip kunt instellen. Open deze tool door ‘taakplanner’ te typen in het zoekvak van het startmenu. Je zult merken dat er al taken in deze tool zitten. Andere applicaties volgen immers dezelfde weg om op gezette tijdstippen automatisch naar updates te zoeken. In de rechterkolom staan de Acties. Klik op de actie Taak maken. Geef de nieuwe taak een naam, bijvoorbeeld ‘Middernacht afsluiten’ en vink de optie Uitvoeren ongeacht de gebruiker wel of niet is aangemeld aan. Helemaal onderaan bij Configureren voor selecteer je Windows 10.

© PXimport

Stap 2: Trigger

Daarna klik je op het tabblad Triggers en gebruik je de knop Nieuw. In dit venster zorg je dat bij Start deze taak in de optie Gepland staat. Vervolgens moet je aangeven op welke dagen de pc deze taak moet uitvoeren: Eenmalig, Dagelijks, Wekelijks of Maandelijks. Vink Dagelijks aan. Door deze optie opent zich een keuzevenster waar je moet aanduiden op welke tijd deze actie moet plaatsvinden. In ons voorbeeld is dat middernacht. Klik op OK om deze instellingen te bewaren.

© PXimport

Stap 3: Actie

Deze nieuwe trigger verschijnt bij de taken. Selecteer deze taak en open het tabblad Acties. Klik op Nieuw. In het vak Actie moet je de optie Programma starten selecteren. Vul in het vak Programma/script de opdracht shutdown in. In het vak Parameters toevoegen noteer je /s/f. Klik op OK om dit venster te sluiten. Om te zorgen dat het script de computer niet uitzet wanneer je om middernacht nog aan werk bent, selecteer je de taak en open je het tabblad Voorwaarden. Hier geef je als voorwaarde op dat het toestel een halfuur inactief moet zijn, en dat hij een uur moet wachten alvorens de activiteit van de computer opnieuw te controleren. Ten slotte is er het tabblad Instellingen. Hier bepaal je wat er moet gebeuren als de taak mislukt. Vink de optie Als de taak mislukt, opnieuw opstarten elke en vul het aantal minuten in waarna deze actie opnieuw een poging mag ondernemen.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000