Bowers & Wilkins PX5: premium afwerking met premium geluid?

© PXimport

Bowers & Wilkins PX5: premium afwerking met premium geluid?

Geplaatst: 11 januari 2020 - 14:47

Aangepast: 24 november 2022 - 13:47

Lorenzo Jepma

De Britse audiofabrikant Bowers & Wilkins lanceerde een aantal maanden geleden een nieuwe reeks koptelefoons. De nieuwe lijn ANC-headphones kwamen in de vorm van de PI3, PI4, PX5 en de PX7. In deze review behandelen we het on-ear model uit de reeks, de PX5. Hoe goed is deze premium koptelefoon en hoe verhoudt hij zich tot de concurrentie? Lees het antwoord in deze Bowers & Wilkins PX5 review.

Comfort en design

Zodra je de PX5 op je hoofd zet moet je erkennen dat je te maken hebt met een echt premium model. Het composietmateriaal van geweven koolstofvezels oogt erg mooi en voelt ook nog eens stevig aan. Qua uiterlijk is deze koptelefoon ook een van de mooiere op de markt. Dit geldt voor zowel de blauwe als de grijze uitvoering, al heeft het grijze model mijn lichte voorkeur.

De PX5 zit heerlijk. Je voelt dat het materiaal een beetje rigide is, maar comfortabel zit hij zeker. De schelpen vallen goed op je oren en de koptelefoon blijft ten alle tijden goed zitten. Ook wanneer je over Amsterdam Centraal aan het hollen bent om nog net op tijd je trein te halen. Met 241 gram is de PX5 vrij licht te noemen. Lange luistersessies zijn met deze koptelefoon geen enkel probleem.

Dit is de Space Grey uitvoering van de PX5.

© PXimport

Bediening en app

De bediening van dit apparaat gaat middels vijf knoppen. Deze knoppen zijn aanwezig op de oorschelpen. Een op de linker oorschelp, met deze knop bedien je de actieve noise cancelling. Op de rechterschelp zitten nog vier knoppen. Twee van deze knoppen dienen voor het regelen van het volume. De derde knop is multifunctioneel, zo kun je middels deze knop je muziek pauzeren of naar een volgend nummer gaan. Er is zit uiteraard ook een aan- en uitknop op de koptelefoon, hiermee regel je ook het paren van de bluetooth. De knoppen zijn erg makkelijk te bereiken met je duimen. Wat mij betreft werkt dit gewoon goed. De lay-out klopt en de knoppen geven een goede fysieke feedback. Daarnaast laat de koptelefoon per stem weten wanneer je een bepaalde instelling hebt gewijzigd.

Wat ook erg handig werkt is het feit dat de muziek wordt gepauzeerd zodra de draagsensor merkt dat je een oorschelp van je hoofd haalt of de koptelefoon afdoet. De PX5 gaat hierna in slaapmodus en zal weer ontwaken (en verder spelen) zodra je jouw koptelefoon weer opzet. Touch-bediening is wel iets wat ontbreekt bij de PX5. Bij andere headphones op de markt is het mogelijk om via bepaalde gebaren de muziek te pauzeren of het volume te regelen. Ikzelf ben altijd fan geweest van fysieke knoppen en noem het ontbreken van deze 'feature' dan ook geen gemis.

De PX5 is ook met een applicatie te gebruiken. Hier kun je instellingen wijzen in bijvoorbeeld de gevoeligheid van de draagsensor of wijzigingen aanbrengen in de mate van ruisonderdrukking. Ook komen via deze applicatie software-update om de koptelefoon nog verder te optimaliseren. Zo kreeg ik een update waarbij de draagsensor en de Ambient Pass-Through werd verbeterd. Hier kom ik bij het bespreken van de active noise cancelling op terug.

Met de PX5 is het mogelijk om twee bluetooth apparaten te onthouden. Zodra een van deze apparaten bluetooth inschakelt zal de koptelefoon de verbinding tot stand brengen. Heb je de PX5 uitgeschakeld en doe je hem vervolgens weer aan? Dan verbind hij met het meest recente apparaat. Het wisselen tussen de twee apparaten verloopt overigens vlekkeloos.

PX5 6

© PXimport

PX5 4

© PXimport

PX5 5

© PXimport

PX5 3

© PXimport

Audiokwaliteit

Het geluid dat uit de koptelefoon is fijn en warm. De lage tonen worden goed weergegeven en muziek wordt erg ruimtelijk. Hiphop en elektronische muziek klinken bijvoorbeeld erg fijn. Je audiobeleving wordt echt een stuk beter. Via een bedrade verbinding is de geluidskwaliteit het beste. Toch moet gezegd worden dat er via een bluetooth verbinding ook een prima geluidskwaliteit tot stand komt. De AptX Adaptive technologie zorgt ervoor dat de bluetooth-verbinding goed werkt voor muziek, maar ook zeker voor het kijken van films en series of het spelen van videogames. Er treedt geen vertraging op tussen beeld en geluid.

Aangezien de PX5 veel focus legt op de lage tonen, komen de hoge tonen iets minder goed uit de verf. Je moet hier wel in mee nemen dat het nou eenmaal een ANC-koptelefoon met bluetooth is en geen studiokoptelefoon die aan een versterker zit. Voor de handzaamheid en flexibiliteit van de PX5 valt dan ook wel degelijk wat te zetten.

Het lage gewicht en comfort van de headphone zou wellicht kunnen wijzen op een relatief lagere geluidskwaliteit, maar de 35.6mm drive units leveren goed werk.

Hoe goed is de ANC?

De ANC werkt erg goed. Vergeleken met andere on-ears doet de PX5 uitstekend werk op dit gebied. Zelfs sommige over-ear-koptelefoons geeft Bowers & Wilkins het nakijken met dit model. Op de hoge anc-stand wordt omgevingsgeluid erg goed gedempt. Zowel geluid van bijvoorbeeld geboor en stemgeluid zijn zo goed als niet meer hoorbaar. Daarnaast is de active noise cancelling nog in te stellen op drie verschillende standen, en biedt de applicatie zelfs de mogelijkheid om het ANC-niveau zelf verder te wijzigen.Er zijn 4 microfoons aanwezig om de ANC te regelen. Daarnaast zijn er nog twee microfoons aanwezig om het telefoneren mogelijk te maken.

Een leuke feature is de Ambient Pass-Trough. Deze modus maakt het mogelijk om nog goed je omgevingsgeluid te horen. Erg handig wanneer je een drukke straat wilt oversteken of de stemoproepen in het openbaar vervoer wilt horen.

Accuduur

In de beschrijving staat vermeld dat de headphone 15 minuten moet laden voor 5 uur luisterplezier. In 3 uur laad je hem volledig op. Vol opgeladen moet de PX5 25 uur mee kunnen. In de praktijk haalt hij dat ook. Let er echter wel op dat dit geldt wanneer de koptelefoon via een kabeltje is aangesloten op een ander apparaat. Wanneer je de ANC-functie gebruikt via bluetooth lever je zo’n twee tot vier uur in op de accuduur.

Vergelijkend met andere on-ear modellen is dit een prima accuduur. De goede accuduur en het snelle laden maakt dat de PX5 goed scoort wat betreft de luisterduur.

Conclusie

De PX5 doet bijna alles goed. Het geluid is warm en gelaagd en de lage tonen worden goed weer gegeven. De koptelefoon zit erg lekker en ziet er ook erg stijlvol uit. Daarnaast maakt de accuduur en de goede active noise cancelling dit tot een van de top on-ear-modellen op de markt. De enige twee minpunten zijn dat de hoge tonen iets minder goed uit de verf komen en dat de PX5 niet inklapbaar is. Hierdoor is hij iets minder handzaam dan andere producten op de markt. Ondanks dat blijft de PX5 een stijlvol en veelzijdige koptelefoon met een erg goed geluid. Bowers & Wilkins laat zien dat een on-ear koptelefoon niet altijd onder hoeft te doen voor een over-ear model.

We hebben ook de over-ear koptelefoon de PX7 van een review voorzien.

8,5

Ons oordeel

Bowers & Wilkins PX5

Pluspunten

Lage tonen goed aanwezig

Goede ANC

Mooi premium design en afwerking

Erg comfortabel

Minpunten

Hoge tonen niet super

Niet opvouwbaar

Conclusie

**Prijs:** 299 euro **Batterijduur:** 25 uur met actieve noise cancelling, 15 min laden voor 5 uur luisteren **Frequentiebereik:** 10Hz – 30kHz **Impedantie:** 20 kOhms **Functies:** Actieve noise cancelling, draagsensor, Ambient Pass-Trough **Verbindingen:** Bluetooth met aptX Adaptive, USB-C, 3.5mm koptelefooningang **Gewicht:** 241 gram **Meegeleverd:** 3.5mm stereo-kabel, USB-C-kabel, instructieboek, opbergcase...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000