Blackmagic ATEM Mini - Maakt livestreamen veel makkelijker

© PXimport

Blackmagic ATEM Mini - Maakt livestreamen veel makkelijker

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 11 februari 2020 - 15:00

Aangepast: 25 november 2022 - 08:35

Redactie

Blackmagic is bekend als fabrikant van hoge kwaliteitscamera’s. Nu introduceren ze de Blackmagic ATEM Mini, een klein mengpaneel voor iedereen die gemakkelijk meerdere camera’s wil schakelen om videocontent te maken, zonder al teveel bezig zijn met het onderhoud van videoapparatuur. Denk hierbij aan het opnemen van podcasts en het uitzenden van livestreams, maar naast Twitch en YouTube is de ATEM Mini ook geschikt voor het geven van presentaties via Skype en Powerpoint.

De Blackmagic ATEM Mini is een compacte en scherp geprijsde studio waarmee eenvoudig en snel kan worden geschakeld tussen vier camera’s, ongeacht de framerate en het beeldformaat. Zo kun je met een simpele druk op de knop twee beelden op elkaar laten zien, door middel van de picture-in-picture optie. Die PIP-mogelijkheden zijn overigens wel beperkt. Je hebt maar vier vaste posities om uit te kiezen, nog leuker zouden we een vrije plaatsing vinden.

© PXimport

Makkelijk aansluiten

Naast camera’s is er ook de mogelijkheid om computers of spelcomputers als beeldbron aan te sluiten. Zo kun je eenvoudig de beelden hiervan gebruiken in je broadcast. Ook zitten er twee audio-aansluitingen en een HDMI-uitgang in voor onder andere projectoren of een extern scherm.

Multicamera-setup

De ATEM Mini heeft 4 HDMI-ingangen met ondersteuning tot 1080p. Je kunt er een professionele multi-camera setup mee maken. Dat maakt het een perfect instapmodel voor de nieuwkomer, maar ook voor wie meer ervaring en eisen heeft is de kwaliteit van de mixing en het uitgangssignaal ruim voldoende. Door de ATEM Mini aan te sluiten op een externe recorder krijg je de mogelijkheid om beelden op te nemen en op te slaan voor later gebruik.

© PXimport

Professionele functies

Om het broadcasten makkelijker te maken zitten er een aantal professionele functies ingebouwd. Denk hierbij aan Chroma Key voor het gebruik van greenscreens, DVE, diverse opties voor live graphics en audio mixing. Sowieso bespaar je een dure video-pc. Dat werk neemt de ATEM Mini je uit handen. Hij maakt het signaal ‘uitzendklaar’ en wordt als een webcam-input gezien waardoor er geen hoge hardware-eisen aan je streaming-pc worden gesteld.

© PXimport

Conclusie

Kort en goed: de ATEM Mini is zowel gezien de prijs als de geboden functionaliteit en de geleverde kwaliteit een perfect instapmodel voor wie professionele multi-camera setup wil maken zonder al teveel gedoe en ‘systeembeheer’ om de video-pc in de lucht te houden. Het enige wat we echt missen, naast uitgebreidere PIP-opties, is multiview. Je kunt maar 1 van de 4 inputs in de previews zien voordat je live schakelt. Voor ‘normaal’ streaming-gebruik is dat geen gemis maar de ATEM Mini werkt zo makkelijk dat je hem ook graag bij complexere producties wilt gebruiken. Dat is eigenlijk een groot compliment.

9,0

ONS OORDEEL

Blackmagic ATEM Mini

Pluspunten

Prijs

Compact en complet

Eenvoudige bediening

Minpunten

Beperkte PIP-mogelijkheden

Geen multiview

Conclusie

**Prijs** € 349,- **Ingangen** 4 x HDMI, 2 x 3,5mm audio jack **Uitgangen** 1 x USB Type-C 2.0, 1 x HDMI **Gewicht** 550 gram **Afmetingen** 23,75 x 10,35 x 3,5 cm **Website** [www.blackmagicdesign.com]( https://www.blackmagicdesign.com/nl/products/atemmini )...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000