Wat heb je nodig voor slimme buitenverlichting?

© Ryhor Bruyeu (Grisha Bruev)

Wat heb je nodig voor slimme buitenverlichting?

Geplaatst: 23 februari 2023 - 11:29

Aangepast: 16 maart 2023 - 15:04

Sabine Schults

Met slimme buitenverlichting kun je de lampen in je voor- en achtertuin automatisch inschakelen zodra het donker wordt. Na zonsopkomst laat je de buitenlampen vanzelf weer uitgaan. Wat je precies nodig hebt om aan de slag te gaan met slimme verlichting voor buiten, leggen we uit in dit artikel.

Wat voor soort lamp heb je nodig?

Het belangrijkste aspect van slimme buitenverlichting is het gebruik van een lamp die over slimme functies beschikt én geschikt is voor gebruik buitenshuis. Een lamp is slim wanneer je deze door middel van software kunt automatiseren of aansturen met bijvoorbeeld een smartphone, tablet, slimme speaker of ander slim accessoire.

Ook lezen: Waar let je op bij slimme verlichting voor buiten?

Daarnaast is niet elke slimme lamp geschikt voor buiten. Het is van belang dat een buitenlamp bestand is tegen verschillende weersomstandigheden, zoals regen en vorst. Daarbij is de IP-waarde, oftewel Ingress Protection, van belang. Een geschikte lamp heeft minstens een IP65-certificering. Dit betekent dat de lamp zowel stofvrij als spatwaterdicht is. Hoe hoger het laatste cijfer van de IP-rating, hoe beter het apparaat tegen vocht kan.

tuin verlichting slinger

© Ronstik

Welk soort slimme buitenlamp je precies kiest, is geheel afhankelijk van je wensen. Er zijn lampen in verschillende soorten en maten, zoals lichtstrips, spots, wandlampen, hanglampen en lichtbollen. Je kunt onder meer een slimme lamp in de houder plaatsen die al in je tuin hangt of staat, of een armatuur kopen met ingebouwde slimme functies. Ook is het mogelijk om alleen de lichtknop die aan je huidige buitenlamp hangt slim te maken. Dat doe je door middel van een slimme inbouwschakelaar, zoals van Shelly of Philips Hue.

Let daarnaast op de hoeveelheid lumen die een lamp heeft. De lampen in je tuin kunnen dienen als sfeerverlichting, maar ook als functionele verlichting. Als je (in sommige situaties) veel licht nodig hebt, is het belangrijk om tuinlampen met voldoende lumen te kiezen. Om je oprit goed te verlichten, kun je denken aan een lamp met een waarde tussen de 500 en 700 lumen. Met een dimbare lamp kun je de intensiteit van de verlichting naar wens instellen.

0

Powered by

logo

Heb je een hub of bridge nodig?

Slimme verlichting werkt op basis van wifi, bluetooth of een smarthomeprotocol. Een hub of bridge is meestal niet vereist, maar zelfs dan kan het handig zijn om er toch een te gebruiken. 

Met een hub kun je de slimme lampen namelijk op afstand bedienen. Ook kun je de verlichting automatiseren. Je stelt bijvoorbeeld in dat de verlichting in je tuin op bepaalde tijdstippen wordt in- en uitgeschakeld. Dat kan ook op basis van zonsopkomst en -ondergang. Door deze automatisering heb je geen omkijken meer naar je tuinverlichting. Als je laat thuis bent, zijn je buitenlampen al aan en je vergeet ze zo nooit meer uit te zetten.

tuin verlichting groen

Omdat het bereik van wifi en bluetooth beperkt is, kan een bridge je helpen om je slimme lampen overal in en buiten je huis te bedienen, bijvoorbeeld als een slimme lamp zich meer dan 20 meter van een andere slimme lamp of je router bevindt. Heb je niet alleen slimme buitenlampen, maar ook slimme verlichting binnenshuis? Met een hub kun je meer slimme lampen koppelen dan zonder.

Welke hub of bridge je nodig hebt, is afhankelijk van het smarthomeprotocol dat je gebruikt. Aan een Hue Bridge kun je slimme lampen van Philips Hue koppelen, maar ook verlichting van andere merken die gebruikmaken van hetzelfde protocol, namelijk ZigBee. 

Wil je meerdere protocollen door elkaar gebruiken, dan kun je uit de voeten met een hub zoals van Homey. Als je een beetje technisch onderlegd bent, kun je bovendien overwegen een Raspberry Pi of andere lokale server in te zetten. Deze gebruik je als hub met een smarthomeplatform zoals HomeAssistant of Domoticz. Dat geeft je de vrijheid om verschillende systemen aan elkaar te koppelen.

Handige accessoires voor in je slimme tuin

Naast slimme lampen en een bridge zijn er andere accessoires om je tuin nog slimmer mee te maken. Dat kan niet alleen met een slim vogelhuisje of robotmaaier, maar ook met sensoren ter aanvulling op je slimme verlichting.

muur buitenlicht

Met een bewegingssensor kun je bijvoorbeeld bepaalde lampen inschakelen of feller zetten zodra er beweging wordt gedetecteerd. Je kunt hier speciale voorwaarden aan geven, zoals een tijdstip. Zo kun je bijvoorbeeld het pad in de tuin automatisch laten verlichten als je ‘s avonds door de tuin loopt. Doordat niet alle lampen in de tuin continu aan staan, bespaar je de nodige energie. 

Er bestaan ook schemersensoren, die op basis van de lichtintensiteit bepalen of je lichten aan of uit gaan. Op bewolkte dagen springt je slimme verlichting meestal wat eerder aan. Ook sommige bewegingssensoren zijn voorzien van zo’n schemerfunctie. 

Slimme verlichting nodig?

Kijk hier eens, er zit vast iets voor je tussen!

Zo voorzie je de slimme lampen in je tuin van stroom

Om slimme buitenverlichting te bedienen, heb je uiteraard een stroomvoorziening nodig. Je kunt ervoor kiezen om je huidige lampen te vervangen door slimme lampen, waarbij je ze aansluit op de aangebrachte stroompunten. Let erop dat je bestaande ‘domme’ schakelaar dan wel ingeschakeld moet blijven. Een andere optie is het inbouwen van een slimme schakelaar, waardoor je mogelijk je bestaande tuinlampen slim kunt maken. Voeg eventueel zelf extra stroompunten toe (of laat het doen) om je tuin optimaal te verlichten.

Het is daarnaast mogelijk om te kiezen voor een slimme lamp die op zonne-energie werkt. De keuze voor slimme solarlampen is redelijk beperkt, met name in de Benelux. Een van de merken met een slimme tuinlamp op zonne-energie is Calex met zijn Smart Solar Wall Light

tuin verlichting loungeset

Maak een lichtplan

Voordat je lampen en accessoires koopt, is het slim om een lichtplan voor je tuin te maken. Zo weet je precies welke delen van je tuin je wilt verlichten en met welk soort lamp. Je brengt bovendien eenvoudig in kaart wat je allemaal nodig hebt en hoe je de lampen van stroom voorziet. 

Bedenk onder meer voor elk gedeelte van je tuin hoeveel licht en welke kleuren je wilt gebruiken. Denk niet alleen aan sfeerverlichting en werkverlichting, maar ook aan accentverlichting. Dat zijn lampen die een bepaald gedeelte van je tuin accentueren, zoals een boom, trap of standbeeld. Hoe beter je het lichtplan uitwerkt, hoe meer je uiteindelijk van je slimme tuin zult genieten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten