Philips Hue wordt flink duurder: dit ga je meer betalen

© Koen Barten

Philips Hue wordt flink duurder: dit ga je meer betalen

Slimme verlichting

Geplaatst: 22 januari 2023 - 09:27

Aangepast: 22 januari 2023 - 14:55

Wesley Akkerman

Het hing al een tijdje in de lucht, maar een aantal producten van Philips Hue wordt een stuk duurder. En dat terwijl er al behoorlijk wat prijsstijgingen zijn geweest. Het maakt overigens niet uit of je op zoek bent naar slimme lampen voor binnen of buiten, want in beide gevallen moet je er rekening mee houden dieper in de buidel te tasten.

Slimme verlichting wordt, net als de slimme thermostaat, vaak gezien als een soort poort naar een slim huis. Het is de eerste stap die je zet om bepaalde zaken in huis slimmer te maken met scènes, accessoires en planningen. Je lampen, of je die nu buiten of binnen ophangt, gaan aan op bepaalde momenten en kunnen ook gewoon weer op specifieke tijden uitgaan. Je hebt er dan geen omkijken meer naar: het slimme systeem regelt alles helemaal zelf. En anders kun je altijd nog via een gratis te downloaden app voor Android of iOS de zaken regelen, met toegankelijke opties.

Philips Hue kopen?

Wees er dan snel bij, voordat de prijsverhoging ingaat!

Meer betalen voor Philips Hue?

Philips Hue is een van de bekendste en populairste systemen op het gebied van slimme verlichting. Ondanks de populariteit is het ook een van de duurdere varianten. Over het algemeen haal je goede kwaliteit in huis en merken we ook hier op de redactie weinig tot geen problemen met het systeem (in tegenstelling tot wat de concurrentie nog weleens doet). Dat is onder meer wat voor het succes zorgt: niet alleen vanwege de toegankelijkheid van alle slimme producten, maar ook vanwege het feit dat alles werkt zoals beloofd en doet wat het moet doen.

Maar bij moederbedrijf Signify moeten de lampen ook blijven branden, en daarom voert het bedrijf een flinke prijsstijging door. Dat gebeurt per 1 februari. Als je vanaf die dag Philips Hue-spullen koopt, moet je rekening houden met een prijsstijging van gemiddeld 12 procent. Hoewel er sowieso veel producten in prijs stijgen, zijn het vooral de plafondlampen en de buitenverlichting die kaartjes met een nóg hoger bedrag krijgen. Voor de Philips Hue Enrave-plafondlamp ga je bijvoorbeeld 40 euro(!) meer betalen dan voor de prijsstijging.

De Hue Enrave gaat van 259 naar 299 euro. Eenzelfde prijsstijging zien we bij andere plafondlampen van het merk, namelijk de Hue Ensis. Ook deze wordt per 1 februari maar liefst 40 euro duurder. Opvallend is dat Signify de prijs van deze lamp vorig jaar al eens omhoog gooide: van 400 naar 440 euro. Dat gebeurde in mei 2022. En nu, negen maanden later, is het weer feest. In die tijd is die lamp dus 80 euro oftewel 20 procent duurder geworden. Dat is wel iets meer dan de gemiddelde inflatie van 10 procent. Maar geloof het of niet, het kan nog erger...

Het meest extreme voorbeeld is de Outdoor Lightstrip van Philips Hue. Dat model verscheen in 2018 op de markt voor een bedrag van 160 euro. In 2020 verhoogde het bedrijf die prijs al naar 190 euro en twee later was het opnieuw raak. In januari vorig jaar liet het prijskaartje plotseling een bedrag van 220 euro zien, en vanaf 1 februari gaat de prijs dus wéér omhoog naar maar liefst 240 euro. Hopelijk heb je er jaren geleden al eentje kunnen scoren.

De grootste prijsstijgers van Philips Hue

De grootste prijsstijger van dit moment is echter de Philips Hue Outdoor Motion Sensor. Die wordt maar liefst 17 procent duurder en gaat van 50 naar 60 euro. Hieronder presenteren we een lijst met prijsstijgers en het percentage van de prijsstijging.

Philips Hue OutdoorPhilips Hue-plafondlampenOverige Philips Hue-lampen
Hue Amarant: 11 procentHue Amaze: 7 procentHue Liane: 10 procent
Hue Appear: 6 procentHue Being: 9 tot 10 procentHue Sana: 10 procent
Hue Aurelle: 8 tot 12 procentHue Cher: 7 tot 8 procentHue Wellner: 8 procent
Hue Calla: 7 tot 12 procentHue Enrave: 8 tot 13 procentHue Wellness: 8 procent
Hue Daylo: 7 procentHue Ensis: 8 procent
Hue Discover: 10 procentHue Fair: 7 tot 8 procent
Hue Econic: 10 tot 11 procentHue Flourish: 7 tot 10 procent
Hue Impress: 6 tot 11 procentHue Infuse: 9 tot 10 procent
Hue Inara: 9 procentHue Still: 10 procent
Hue Lily (XL): 6 tot 9 procent
Hue Lucca: 7 tot 10 procent
Hue Nyro: 7 tot 11 procent
Hue Outdoor Lightstrip: 7 tot 8 procent
Hue Outdoor Power Supply (100 watt): 11 procent
Hue Outdoor Sensor: 17 procent
Hue Tuar: 8 tot 10 procent
Hue Turaco: 7-10 procent
Hue Welcome: 6 procent

Grondstoffen zijn duur

Opvallend is dat niet heel de Philips Hue-lijn van Signify dezelfde prijsstijgingen doormaakt. In plaats daarvan voert het bedrijf de nieuwe prijzen vooral door voor grotere producten waar relatief veel onderdelen in zitten. En dat is prima verklaarbaar. Daardoor is dit nieuws niet minder zuur, maar we kunnen het op z’n minst begrijpen. Met de oorlog in Oekraïne en de coronagolven (in verschillende vormen en groottes) in China zijn bepaalde grondstoffen erg duur geworden en laten producten of onderdelen langer op zich wachten dan normaal. Die prijsstijgingen rekent Signify nu door aan de klant.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000