Nuki presenteert deurslot met vingerafdrukscanner

Nuki presenteert deurslot met vingerafdrukscanner

Domotica

Geplaatst: 9 november 2022 - 18:48

Aangepast: 16 december 2022 - 09:12

Wesley Akkerman

Het Oostenrijkse bedrijf Nuki presenteert een nieuwe versie van de Keypad, genaamd de Keypad 2.0. Dit is een accessoire voorzien van een numeriek toetsenbord, waarmee je middels een code een slim deurslot van hetzelfde merk ontgrendelt. Versie 2.0 beschikt tevens over een vingerafdrukscanner.

Een keypad is in feite een soort codepaneel dat je koppelt aan een slim slot, in dit geval. Het is een klein apparaatje dat aan de buitenkant van je huis hangt, waardoor je er altijd gemakkelijk toegang tot hebt. Ja, de buren ook – en dat is nou net het idee. Om binnen te kunnen komen, dien je een code van zes cijfers op te geven. Zo’n code is niet zomaar te raden en is ook veiliger dan een code bestaande uit vier cijfers (zoals je pincode). Je hebt namelijk meer dan 45.000 duizend combinaties aan cijfers. Zonder brute force-methode komt iemand dus niet zomaar binnen via de Keypad 2.0.

Nuki Keypad voor sleutelloze toegang

Nuki heeft in het verleden al een Keypad 1.0 uitgebracht. Deze variant stelt je eveneens in staat een code van zes cijfers in te stellen waarmee je toegang krijgt tot een huis of appartement. Het verschil tussen de 1.0- en 2.0-versie zit hem voornamelijk in de vingerafdrukscanner die onder het smalle toetsenbord zit. Die vingerafdrukscanner is in staat binnen een seconde je vinger te controleren. Mocht je deze accessoire in huis halen en naast de voordeur hangen, dan hoef je dus in feite nooit lang te wachten voordat de deur zichzelf van het slot haalt. Even drukken en je bent binnen.

Het controleren van de vingerafdruk duurt een seconde en vervolgens duurt het ongeveer drie seconden voordat het slot ontgrendeld (dat is een minimale waarde die je instelt binnen de app). Je hebt hiervoor geen andere apparaten nodig. Je hoeft niet te investeren in een smartwatch en kunt je smartphone gewoon in je broekzak of tas houden. De scanner is overigens slim genoeg om rekening te houden met je transformerende vingerafdruk. Mettertijd verandert je vingerafdruk (dat zit nou eenmaal in onze DNA), maar gelukkig zijn de veranderingen minimaal en bij te houden.

Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat de Nuki Keypad 2.0 je vingerafdruk ineens niet meer herkend. Elke keer dat een opgeslagen vingerafdruk wordt gedetecteerd en geverifieerd, wordt die toegevoegd aan het geheugen. Door deze voortdurende optimalisatie kunnen zelfs de snel veranderende vingerafdrukken van jonge kinderen worden herkend, zolang zij de vingerscanner regelmatig gebruiken. Zo hoef je je kids dus geen sleutels mee te geven, die ze vervolgens kwijt kunnen raken. Je hoeft alleen de Keypad 2.0 op de juiste hoogte op te hangen.

Tot 20 vingerafdrukken en 200 codes

De Nuki Keypad 2.0 kan tot twintig verschillende vingerafdrukken en tot tweehonderd codes (bestaande uit zes cijfers) opslaan. Vingerafdrukken kunnen worden ingesteld en opgeslagen met de gratis Nuki-app (beschikbaar voor Android en iOS), door de te gebruiken vinger meerdere keren op de sensor te leggen. Je kunt vingers bovendien een naam meegeven, zodat er overzicht van opgeslagen vingers ontstaat. En net als bij het Keypad van de eerste generatie worden alle toegangsrechten opgeslagen op het Smart Lock en niet op het Keypad 2.0, voor extra veiligheid.

In de Nuki Keypad 2.0 gaan overigens vier AA-batterijen. Nuki belooft een accuduur van ongeveer twaalf maanden; maar dergelijke beloftes zijn altijd onderhevig aan het gebruik. Je plakt de nieuwe Keypad simpelweg op een gladde ondergrond, bijvoorbeeld een deurpost. Om de batterijen te vervangen, dien je het apparaatje van de achterkant af te halen. Die blijft vervolgens plakken aan de post, waardoor je na het vervangen de boel weer netjes op kunt hangen. Verder is het zo dat het cijfer nul ontbreek op het toetsenbord, zodat mensen hun verjaardagen niet als codes gebruiken.

Prijs en beschikbaarheid

De Nuki Keypad 2.0 is verkrijgbaar voor 159 euro, onder andere in de Nuki Online Shop. De Keypad van de eerste generatie zonder vingerafdrukscanner blijft verkrijgbaar voor de prijs van 79 euro. 159 euro is flink aan de prijs, maar wellicht is het die prijs waard vanwege de vingerafdrukscanner. Verder moet je er rekening mee houden dat de Keypad 2.0 compatible is met de Nuki Smart Lock 2.0, Nuki Smart Lock 3.0 en Nuki Smart Lock 3.0 Pro. Mocht je een oudere versie van het slimme slot hebben, dan ben je helaas aangewezen op de eerste generatie. Anders moet je een nieuw slot kopen.

Onlangs gaf Nuki nog een glimp van een mogelijke toekomst waarin iedereen de smarthomestandaard Matter gebruikt. Die demonstratie is om verschillende redenen interessant. Niet alleen om te zien hoe producten van verschillende fabrikanten samenwerken, maar ook omdat er enkele kanttekeningen naar boven kwamen, waar we hier meer over uitleggen. Mocht je geïnteresseerd zijn in slimme sloten, smarthome en onderliggende systemen, dan is dat artikel het lezen waard.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000