Inchecken met bankpas of telefoon? De NS maakt het mogelijk!

Inchecken met bankpas of telefoon? De NS maakt het mogelijk!

Overig mobiliteit

Geplaatst: 30 januari 2023 - 09:31

Aangepast: 2 februari 2023 - 16:09

Mark Gamble

De Nederlandse Spoorwegen bieden vanaf 31 januari de mogelijkheid om te reizen met je bankpas, creditcard of mobiele telefoon. Je hoeft dus niet meer naar de kaartjesautomaat of voldoende saldo op je ov-chipkaart te hebben.

Vanaf dinsdag 31 januari is het mogelijk om met de trein te reizen zonder dat je een fysiek treinkaartje of een ov-chipkaart nodig hebt. Vanaf dat moment kun je namelijk inchecken met een bankpas, creditcard of je smartphone.

Reizen met bankpas

Reizen met je bankpas of mobiele telefoon is al een tijdjemogelijk bij een aantal regionale vervoerders (zoals Arriva) en er worden samenwerkingsverbanden aangegaan met andere vervoerders. Ook in het buitenland is reizen met je bankpas in veel steden al gemeengoed, waaronder Londen. De Nederlandse Spoorwegen hebben de afgelopen maanden een test uitgevoerd met een select aantal reizigers, om in de praktijk te kunnen beoordelen of het reizen met een bankpas of telefoon goed werkt. De test is nu succesvol afgerond. Daarmee is de NS klaar om het systeem landelijk uit te rollen.

OVPay

Het landelijke systeem waarmee iedereen straks overal met zijn bankpas of telefoon kan reizen, heeft de naam OVPay gekregen. De dienst kan door iedereen worden gebruikt, maar de Nederlandse Spoorwegen en andere vervoerders richten zich met OVPay voornamelijk op personen die sporadisch met het ov reizen, en dus niet op vaste klanten die al een ov-chipkaart hebben. Ook voor toeristen is het reizen met een bankpas een uitkomst. Zij hoeven niet meer naar de kaartjesautomaat of andere ingewikkelde handelingen uit te voeren om met de trein te kunnen reizen.

Het reizen met een bankpas of mobiele telefoon is op dit moment alleen mogelijk voor reizen 2e klasse en zónder enige kortingen, zoals Dal Voordeel of Weekend Voordeel. Dat komt omdat je met je mobiele telefoon of bankpas geen klassewissel of kortingen kunt aangeven. De tarieven zijn dus altijd volgens hetzelfde 2e-klassetarief.

Uitrol

De OVPay-dienst wordt langzaamaan door heel Nederland uitgerold. Via de locator op de site van OVPay kun je zien of je in jouw woonplaats of regio al met je bankpas of mobiele telefoon kunt reizen bij de regionale of stedelijke vervoerder. Voor de Nederlandse Spoorwegen geldt dat je vanaf dinsdag 31 januari overal al kunt reizen met je bankpas.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000