Verlopen OV-chipkaart? Zo krijg je je geld terug!

© Leonid ANDRONOV

Verlopen OV-chipkaart? Zo krijg je je geld terug!

Geplaatst: 6 november 2023 - 18:26

Redactie ID.nl

Als je OV-chipkaart is verlopen terwijl daar nog geld op staat, dan kun je dat saldo terugvragen via Translink. Toch gebeurt dat lang niet altijd, waardoor er de afgelopen jaren miljoenen euro's zijn blijven liggen op verlopen kaarten. Translink houdt dit graag stil, maar met de juiste stappen zorg jij ervoor dat jouw geld niet verloren gaat.

In dit artikel: ontdek je hoeveel geld er blijft staan op verlopen kaarten, waarom mensen hun saldo niet terugvragen, hoe jij dit wel snel doet en lees je meer over inchecken met je smartphone.

Hoeveel geld gaat er verloren?

Uit onderzoek van het AD is gebleken dat Translink, het bedrijf achter de OV-chipkaart, tussen 2018 en 2023 maar liefst bijna 30 miljoen euro heeft overgehouden aan saldi op verlopen kaarten. Alleen al in 2022 ging het om 9 miljoen euro. Deze bedragen lopen snel op, omdat steeds meer mensen overstappen op alternatieve betaalmethodes, zoals inchecken met bankpas of mobiel. Hierdoor raken OV-chipkaarten eerder verlopen en vergeten mensen vaker om het saldo terug te vragen. Experts verwachten dat de komende jaren nog eens 36 miljoen euro aan ongebruikte saldi verloren zal gaan als de huidige trend doorzet. Kortom: er liggen enorme bedragen op de plank bij Translink.

Lees ook: Inchecken met telefoon voor het OV - dit moet je weten

inchecken in de trein

Lang onderweg met het OV?

Neem je eigen (warme) drinken mee

Waarom vragen mensen het saldo niet terug?

Volgens Translink zijn reizigers er zelf verantwoordelijk voor om verlopen saldo op hun OV-chipkaart terug te vragen. Toch komt het vaak voor dat mensen dit nalaten. Hoe kan dat? Een belangrijke reden is simpelweg een gebrek aan bewustzijn. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen niet eens weten dat ze geld kunnen terugkrijgen van een verlopen kaart. Dit ontbreken van kennis zorgt ervoor dat verlopen OV-chipkaarten ongebruikt in laatjes blijven liggen. Maar ook Translink speelt een rol. Zij maken nauwelijks reclame om reizigers te informeren over de teruggavemogelijkheid.

Tip: bewaar pasjes in een speciaal hoesje, zo beschadigen ze minder snel

Verlopen OV-chipkaart? Zo krijg je je geld terug!-GAEOqsXESRaiIXjJF4_iMg

Zo vraag je jouw saldo terug

Gelukkig kun jij ervoor zorgen dat jouw zuurverdiende centen niet verloren gaan. Vul het formulier in op ov-chipkaart.nl:

Stappen
Bekijk eerst hoeveel saldo er nog op je kaart staat. Dit kun je zien bij een oplaadpaal of in de OV-chipkaart-app.
Vul het formulier in op ov-chipkaart.nl om geld terug te vragen. Vermeld je kaartnummer, verloopdatum en IBAN.
Controleer of het juiste bedrag is bijgeschreven en neem anders contact op

Let op: Vraag het saldo binnen vijf jaar na verloopdatum terug, anders vervalt je recht hierop.

Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat het saldo op jouw verlopen OV-chipkaart niet verloren gaat. Laat geen cent liggen en vraag direct je geld terug!

Inchecken station NS OV

Inchecken met je smartphone

Tegenwoordig hoef je niet meer per se een OV-chipkaart op zak te hebben om het openbaar vervoer te gebruiken. Steeds vaker is het namelijk mogelijk om in te checken met je smartphone, via de OVpay-app, Apple Pay of Google Wallet. Bij de OVpay-app en betaaldiensten als Apple Pay en Google Wallet koppel je je ov-abonnement aan je telefoon.

Vervolgens check je in en uit door je telefoon tegen de paaltjes te houden. Handig is dat je reishistorie automatisch wordt bijgehouden en je een melding krijgt als je vergeet uit te checken. In eerste instantie was inchecken met je smartphone alleen beschikbaar voor enkele regio's en vervoerders. Inmiddels kunnen reizigers in heel Nederland met de OVpay-app, Apple Pay en Google Wallet inchecken in trein, bus, tram en metro.

Op een rijtje

Dit zijn de populairste iPhones

Powered by

Kieskeurig
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten