70.000 treinreizigers checkten bij NS in met bankpasje

© Leonid ANDRONOV

70.000 treinreizigers checkten bij NS in met bankpasje

Overig mobiliteit

Geplaatst: 10 februari 2023 - 09:44

Aangepast: 10 februari 2023 - 09:47

Mark Gamble

Vanaf dinsdag 31 januari is het mogelijk om bij de Nederlandse Spoorwegen in te checken met een bankpasje of telefoon voorzien van een digitale portemonnee. In de eerste zevendaagse periode hebben, aldus de NS, al zo'n 70.000 mensen van deze mogelijkheid gebruikgemaakt.

Per dag hebben gemiddeld 10.000 reizigers ingecheckt met bankpas of smartphone, waarbij de Nederlandse Spoorwegen vooral een piek zagen in het weekend. Volgens de NS hebben veel reizigers die normaal gesproeken de trein niet zo gauw zouden pakken van deze nieuwe incheckmogelijkheid gebruik gemaakt.

Achteraf betalen

Reizigers die hebben ingecheckt met hun bankpas zien pas de volgende dag wat de reis heeft gekost, omdat het bedrag pas die dag van de bankrekening wordt afgeschreven. Vóór de reis wordt bij het inchecken alleen gecontroleerd of je geld op je rekening hebt staan, maar wordt er niet gekeken naar het beschikbare saldo op de rekening. Zo kan het dus voorkomen dat wanneer Translink - het bedrijf achter OVPay - het bedrag afschrijft, je rood komt te staan omdat je saldo niet toereikend was voor de treinreis die je gemaakt hebt.

Reisoverzicht

Reizigers met reguliere ov-chipkaarten kennen al de mogelijkheid om via het account van de vervoerder een overzicht van de gemaakte reizen op te vragen. Die mogelijkheid is er ook voor reizigers die met een bankpasje reizen. Via de app (Android en iOS) of de website van OVPay kunnen reizigers een account aanmaken en dit koppelen aan de rekening van het bankpasje. In de toekomst wordt het ook mogelijk om meerdere bankkaarten en ov-chipkaarten onder een enkel account samen te voegen, wat bijvoorbeeld handig kan zijn voor gezinnen.

Landelijk gebruiken

Op dit moment kun je al bij de meeste vervoerders in Nederland met een bankpasje reizen, maar er zijn nog wat gaten. Vooral bij regionale buslijnen kun je nog niet overal op deze manier inchecken. Bij de meeste stadsbusdiensten kun je al wel gebruikmaken van OVPay. Volgens Translink is het eind 2024 mogelijk om in heel Nederland op deze manier te reizen met het openbaar vervoer. Voor nu kun je opzoeken waar je al wel met je bankpasje kunt inchecken.

Ook dit artikel leest als een trein: Kaartjes en routeplannen: 5 handige apps voor het openbaar vervoer

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000