Inchecken met telefoon voor het OV - dit moet je weten
Een portemonnee is bijna overbodig als je een smartphone hebt. Je toont je vliegtickets eenvoudig op je telefoon in plaats van ze te printen en betalingen doe je simpelweg door je telefoon tegen een betaalapparaat te houden. Daar komt nog bij dat je tegenwoordig met je smartphone ook in het openbaar vervoer kunt inchecken, dankzij OVpay. In dit artikel vertellen we je hoe je dit doet en welke mogelijkheden er nog meer zijn om met je betaalpas in het OV in te checken.
In dit artikel leggen we je uit wat er mogelijk is wat betreft inchecken met je smartphone in het openbaar vervoer.
- Hoe werkt inchecken met je mobiel?
- Eerste test: OV-Chip mobiel
- OVpay
- Liever inchecken met je bankpas? Lees dan: Inchecken met bankpas of telefoon? De NS maakt het mogelijk!
Het principe van inchecken in het openbaar vervoer met je mobiel is eenvoudig: plaats de achterkant van je smartphone tegen de incheckpaal en de poortjes zullen automatisch opengaan. Via een speciale app kun je vervolgens je meest recente reishistorie en huidige saldo bekijken. Mocht je vergeten zijn uit te checken, dan stuurt de app je een tijdige melding. Zo hoef je nooit meer achteraf je geld terug te vragen.
OV-Chip Mobiel
Het is al een tijdje mogelijk geweest om op deze manier te reizen met de trein. Ruim vijf jaar geleden startte Translink, het bedrijf achter de ov-chipkaart, al een test. Onder de naam OV-Chip Mobiel werd het mogelijk om met Android-toestellen van Vodafone, KPN en de KPN-dochters Simyo, Yes Telecom en Telfort in te checken in het ov.
Het idee van inchecken met je smartphone werd snel populair, en velen wilden hun OV-chipkaart overzetten naar hun mobiele telefoon. Na minder dan anderhalf jaar besloot Translink toch om het project OV-Chip Mobiel stop te zetten. De technologie bleek niet robuust genoeg om op grote schaal te implementeren. Destijds maakten ongeveer achtduizend mensen gebruik van de ov-app, maar de ervaringen waren niet louter positief. Gebruikers moesten namelijk verschillende apps installeren die niet altijd goed samenwerkten, en er waren vaak storingen.
Nieuwe poging: OVpay
Translink zit echter niet bij de pakken neer en lanceerde later OVpay. In diverse regio’s zijn er proeven geweest met OVpay, waaronder de Haaglanden en Zaanstreek, waarbij het voor reizigers mogelijk is om met een smartphone in te checken in de bus. Zorg dat je Apple Pay of Google Wallet op je mobiel hebt staan en je kunt direct met de betaalpas op je iPhone of Android-toestel inchecken.
Inchecken in de trein ging tijdens de proefperiode wat omslachtiger. Maar inmiddels is OVpay volledig uitgerold. Tijdens dit proces koppel je je OV-chipkaart met je abonnement bij NS of Arriva. Voordat je aan een treinreis begint, start je op het vertrekstation je reis in de app op je mobiel en je krijgt dan een barcode te zien waarmee je een gesloten poortje kunt openen.
©PXimport
Inchecken met je mobiel is dus ook mogelijk via de app, die beschikbaar is voor Android en iOS. Niet alleen is het met de app mogelijk om in en uit te checken. Ook kun je desgewenst geld terugvragen.
Wees alert tijdens het inchecken en zorg dat je echt de scanner van je mobiel gebruikt. Als je je smartphone in een hoesje bewaart waar ook pasjes in zitten, kan het gebeuren dat je onbedoeld met een pas incheckt. Dit kan je traditionele ov-chipkaart zijn, maar ook je bankpas of creditcard. Sinds kort kun je namelijk ook met je bankpas inchecken, zoals wordt toegelicht in de video hieronder.