Inchecken met telefoon voor het OV - dit moet je weten

© PXimport

Inchecken met telefoon voor het OV - dit moet je weten

Overig mobiliteit

Geplaatst: 29 oktober 2022 - 08:02

Aangepast: 25 november 2022 - 11:51

Justin Doornekamp

Met een smartphone heb je bijna geen portemonnee meer nodig. Vliegtickets hoeven niet langer uitgeprint te worden, maar kun je via je telefoon direct laten scannen op het vliegveld. En betalen is een stuk makkelijker nu je je telefoon op het betaalapparaat kunt leggen. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat je je smartphone ook kunt gebruiken om in het openbaar vervoer in te checken. Maar hoe lang moeten we nog wachten? En wat kun je dan verwachten?

Het idee achter mobiel inchecken in het OV is simpel: houd de achterkant van je telefoon tegen de incheckpaal en de poortjes op het station gaan dan vanzelf open. Door middel van een app kun je meer inzicht krijgen in je laatste treinreizen en kun je je actuele saldo bekijken. 

Vergeten uit te checken? Dan kan de bijbehorende app op tijd een melding geven, waardoor je nooit meer achteraf nog je geld hoeft terug te vragen. 

OV-Chip Mobiel

Het is al een tijdje mogelijk geweest om op deze manier te reizen met de trein. Ruim vijf jaar geleden startte Translink, het bedrijf achter de ov-chipkaart, al een test. Onder de naam OV-Chip Mobiel werd het mogelijk om met Android-toestellen van Vodafone, KPN en de KPN-dochters Simyo, Yes Telecom en Telfort in te checken in het ov. 

Daar hadden veel reizigers wel oren naar en het liep storm met mensen die hun ov-chipkaart wilden overzetten op hun smartphone. Toch werd na nog geen anderhalf jaar besloten om OV-Chip Mobiel stop te zetten. Volgens Translink was de achterliggende techniek onvoldoende geschikt om OV-Chip Mobiel massaal in te voeren. 

Toen gebruikten circa achtduizend mensen de ov-app en die waren lang niet zo positief. Zo moesten gebruikers meerdere apps installeren die vaak niet goed samenwerkten en waren er geregeld storingen.

Nieuwe poging: OVpay

Translink zit echter niet bij de pakken neer en wil het opnieuw proberen, dit keer met OVpay. In diverse regio’s zijn er proeven gestart met OVpay, waaronder de Haaglanden en Zaanstreek, waardoor het voor reizigers mogelijk is om met een smartphone in te checken in de bus. Zorg dat je Apple Pay of Google Wallet op je mobiel hebt staan en je kunt direct met de betaalpas op je iPhone of Android-toestel inchecken.

Inchecken in de trein is wat omslachtiger en is vooralsnog alleen mogelijk als je je hebt aangemeld voor de proef Treinreizen met gps. Vervolgens krijg je de instructie van NS of Arriva om een app te installeren en moet je je aanmelden. 

Tijdens dit proces koppel je je OV-chipkaart met je abonnement bij NS of Arriva. Voordat je aan een treinreis begint, start je op het vertrekstation je reis in de app op je mobiel en je krijgt dan een barcode te zien waarmee je een gesloten poortje kunt openen.

© PXimport

Uiteindelijk moet je ook met je bankpas op je mobiel kunnen inchecken voor de trein, zonder dat je gps aan hoeft te zetten.

Begin dit jaar werd bekendgemaakt dat OVpay deze zomer landelijk geïntroduceerd zou worden. Een nieuwe ov-chipkaart zou eind 2022 verschijnen, maar afgelopen maand werd bekend dat de landelijke invoering van OVpay vertraging oploopt. 

Het doel is dat iedereen in 2023 overal kan in- en uitchecken met OVpay. 


0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000