© PXimport

Speed Pedelec helm

Fiets accessoires

Geplaatst: 24 oktober 2019 - 05:21

Aangepast: 7 november 2022 - 20:37

Redactie

Het dragen van fietshelm heeft in Nederland nog geen lange traditie. Toch wordt het steeds normaler om serieus na te denken over je veiligheid. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje, hoe goed je ook kunt fietsen! Een goede fietshelm kan hoofdletsel, hersenletsel en schade aan het gezicht voorkomen. En het feit dat een fietshelm niet lekker zit of er gek uitziet, is ook al geen argument meer. Fietshelmen zijn tegenwoordig licht en modieus!

Welke soorten fietshelmen zijn er?

Er zijn verschillende soorten fietshelmen te koop. Eigenlijk is er voor elke soort fiets wel een bijpassende fietshelm te koop. Het dragen van een fietshelm is altijd verstandig, maar een fietshelm is natuurlijk helemaal belangrijk als je een hogere snelheid kunt bereiken. Hoe harder je fietst, hoe lastiger het ook kan zijn om op tijd in te grijpen bij onverwachte situaties. Dat geldt in het bijzonder voor de speed pedelec. We gaan in het vervolg van dit artikel kort in op een aantal soorten fietshelmen, waarna we uitgebreider stilstaan bij de speed pedelec helm.

Speed pedelec helmen

Een speed pedelec (of speed bike) is een e-bike waarmee je een snelheid van wel 45 km per uur kunt behalen. Omdat dit vaak de dubbele snelheid is van een gewone fietser, biedt een gewone helm simpelweg niet voldoende bescherming. Daarbij komt nog dat je met een speed pedelec op de openbare weg mag rijden, hetgeen extra gevaren met zich meebrengt. Zodoende gelden er dan ook strenge eisen voor deze helmen.

MTB helmen

Racefiets helmen

Een MTB-helm bedekt je slapen en heeft vaak een vizier om je tegen takken te beschermen. Er zijn ook zogenoemde fullface-helmen, die je hele gezicht en kaak bedekken en gebruikt worden bij het downhill mountainbiken.

Wielrenhelmen hebben vaak geen vizier en zijn over het algemeen wat lichter. Er zijn ook speciale aerodynamische helmen. Deze kennen vaak minder ventilatie, maar hebben wel het voordeel dat er zo min mogelijk luchtweerstand optreedt.

Is een fietshelm verplicht?

Het dragen van een fietshelm is niet verplicht. Behalve als je gebruik maakt van een speed pedelec. Natuurlijk kun je een pedelec fietshelm ook gewoon gebruiken op je normale fiets of je e-bike, ondanks dat dit volgens de wetgeving elektrische fiets dus niet verplicht is. Bij het rijden van wedstrijden is een helm eigenlijk altijd verplicht. De Wielersportbond stuurt namelijk actief aan op de veiligheid van wielrenners en mountainbikers.

Welke helm voor speed pedelec?

Een pedelec-helm is geen gewone fietshelm of e bike helm. Doordat de behaalde snelheid zo hoog ligt, moet de fietshelm meer bescherming bieden. Zodoende is de schaal van de speed pedelec-helm van dikker schuim gemaakt, ook wordt er meer padding gebruikt. Daarnaast zijn er een aantal optische verschillen tussen een gewone elektrische fiets helm en een speed pedelec-helm. De fietshelm is bij de slapen en aan de achterzijde lager, zodat deze kwetsbare delen van je hoofd goed beschermd worden. Verder is de pedelec helm met vizier uitgerust om tranende ogen te voorkomen. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat deze helmen erg zwaar en lomp zijn. Er is vaak nauwelijks verschil in gewicht en comfort. Zodoende is deze fietshelm ook niet te vergelijken met een bromfietshelm; de speed bike helm is lichter en comfortabeler.

Is een speed pedelec helm verplicht? Op die vraag kunnen we een kort antwoord geven: ja, het is verplicht om een helm te dragen wanneer je op een speed pedelec fietst. Je kunt een goedgekeurde helm herkennen aan het zogenoemde NTA 8776-keurmerk. Als een helm over dit certificaat beschikt, weet je zeker dat de helm bescherming biedt bij de slaap en de nek, ook bij hoge snelheden. Binnen deze goedgekeurde helmen wordt onderscheid gemaakt tussen de gewone pedelec-helm en de pedelec+-helm. Deze laatste is volgens velen de beste speed pedelec helm.

Wettelijke eisen speed pedelec-helm

Is een speed pedelec helm verplicht? Op die vraag kunnen we een kort antwoord geven: ja, het is verplicht om een helm te dragen wanneer je op een speed pedelec fietst. Je kunt een goedgekeurde helm herkennen aan het zogenoemde NTA 8776-keurmerk. Als een helm over dit certificaat beschikt, weet je zeker dat de helm bescherming biedt bij de slaap en de nek, ook bij hoge snelheden. Binnen deze goedgekeurde helmen wordt onderscheid gemaakt tussen de gewone pedelec-helm en de pedelec+-helm. Deze laatste is volgens velen de beste speed pedelec helm.

Fiets helm kopen

Welke fietshelm je ook nodig hebt, er zijn een aantal vaste criteria om in je achterhoofd te houden als je een fietshelm gaat kopen. De pasvorm helm is natuurlijk een van de belangrijkste! Het is belangrijk dat je helm goed past en lekker zit. Een helm geeft namelijk pas bescherming wanneer deze goed op je hoofd zit. Dat wil zeggen, dat de helm niet te groot en niet te klein moet zijn. Een tweede criterium is het gewicht. Vooral voor fietsers die langere ritten maken is het prettig dat de helm niet te zwaar is. Dat fietst een stuk comfortabeler! Datzelfde geldt voor ventilatiegaten, die ervoor zorgen dat er lucht door de helm kan stromen waardoor je hoofd lekker koel blijft. Het allerbelangrijkst is natuurlijk de veiligheid. Je bepaalt of je te maken hebt met een goedgekeurde fietshelm door goed te checken of deze voldoet aan de internationaal gestelde veiligheidsnormen en dat kan bewijzen met een certificaat. Dat geldt natuurlijk dubbel en dwars voor de hierboven besproken speed pedelec-helmen Er zijn verschillende fietshelmen merken die goedgekeurde helmen verkopen.

VERGELIJK ELEKTRISCHE FIETSEN OP KIESKEURIG.NL

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000