Een goede fietshelm vind je zó
Fietsen met een helm op is veiliger: uit onderzoek* blijkt dat fietsers met een helm bij een ongeval zo’n 60 procent minder kans hebben op ernstig hoofd- of hersenletsel dan fietsers zónder helm. Doen dus. ID.nl helpt je er een te vinden die goed bij je past.
Bij het kopen van een fietshelm zijn er een aantal zaken belangrijk: • Het keurmerk • De maat van de fietshelm • Het soort fietser dat je bent • De levensduur • Je budget In dit artikel doorlopen we al deze punten. Zo kun je aan het einde van dit artikel veel beter bepalen wat voor jou de juiste fietshelm is.
Ook interessant voor jou: ons artikel over de nieuwste (technische) snufjes van fietshelmen. Klik HIER om het te lezen.
Waarom is het slim om een fietshelm te dragen?
Voordat we gaan kijken naar de factoren die een rol spelen bij het kiezen van de juiste helm, gaan we eerst in op de belangrijkste vraag: is het überhaupt wel nodig om een fietshelm te dragen? Als je het ons vraagt, is het antwoord op deze vraag ‘ja’. In sommige landen, zoals Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk, is het dragen van een fietshelm zelfs verplicht. Hoewel dit in Nederland niet het geval is, zit ook hier een ongeluk in een klein hoekje. Je hoofd is ontzettend kwetsbaar wanneer je op de fiets valt en je hersenen kunnen behoorlijke schade oplopen wanneer je van je fiets valt. Met een fietshelm kan je de kans op hoofdletsel tijdens een valpartij echter behoorlijk verkleinen. Je kunt daar meer over lezen op de site van het *) SWOV, de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid.
Een helm kiezen
Keurmerk van de fietshelm
We adviseren je om altijd te kiezen voor een fietshelm met een keurmerk. Een keurmerk is namelijk de eerste manier om te controleren of je fietshelm veilig is. Volgens de Europese norm is het keurmerk voor veilige fietshelmen EN 1078 (volwassenen). Voor kinderen is dit keurmerk EN 1080. Doe je aan speed pedelec? Dan moet je fietshelm voldoen aan keurmerk NTA 8776, omdat hier strengere eisen voor gelden. Het dragen van een helm bij een speed pedelec is dan ook verplicht.
©Iuri Cazac
De maat van de fietshelm
Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat een fietshelm de juiste maat moet hebben. Als de fietshelm niet de juiste maat heeft, beschermt hij je hoofd onvoldoende. Maar hoe bepaal je wat voor jou de juiste maat fietshelm is?
1) Meet de omtrek van je hoofd. Dit doe je zo’n 2,5 centimeter boven je wenkbrauwen. Op basis van de omtrek kun je kijken welke maat helm officieel bij jouw hoofd past. Zie ook de onderstaande tabel:
2) Pas vervolgens een helm in deze maat. Controleer of de helm goed blijft zitten, ook wanneer het riempje nog los zit.
3) Controleer of er pijnlijke drukpunten zijn wanneer je de helm draagt. Een helm moet stevig zitten, maar mag niet knellen.
4) Controleer de kinsluiting door te kijken of je twee vingers kwijt kunt tussen je kaak en het riempje. De kinsluiting hoeft dus niet zeer strak de kin te omsluiten.
Voor kinderfietshelmen (die er in allerlei vrolijke kleuren zijn, zoals je bijvoorbeeld hier bij Amazon.nl kunt zien) gelden in principe dezelfde richtlijnen, behalve dat je de omtrek van het hoofd ongeveer 2 centimeter boven de wenkbrauwen met opmeten in plaats van 2,5 centimeter.
TIP: Staart of bril? Draag je normaal gesproken een bril of draag je je haar in een staart of knot? Controleer dan of de helm ook goed zit als je dit draagt.
Toerfietser of wielrenner? De ene helm is de andere niet
Je las het hierboven al: voor speed pedelec geldt er een ander type keurmerk, omdat het risico dat je loopt hoger is dan bij een ‘normale’ fietstocht. Des te sneller je fietst, des te heftiger de impact op je hoofd kan zijn bij een valpartij. Doe je aan wielrennen, mountainbiken of een andere vorm van fietsen waarbij je snelheid hoger is dan gemiddeld? Dan kun je overwegen om een fietshelm te kopen met extra veiligheidsfuncties, zoals:
• MIPS (Multi-Directional Impact Protection System). Dit systeem zorgt ervoor dat er weinig tot geen beweging plaats kan vinden tussen het hoofd en de binnenlagen van de helm. Hierdoor wordt de kracht van de val op de hersenen verminderd en loop je dus minder risico op (blijvende) schade.
• SPIN. SPIN houdt in dat de binnenkant van de helm is voorzien van pads die rondom het hoofd blijven draaien tijdens een val. De rotatiekracht op je hersenen wordt hiermee tijdens een val flink beperkt, wat vooral bij een schuine botsing of val het risico op schade behoorlijk vermindert.
• Wavecel. Dit systeem absorbeert de kracht van een val, waardoor de helm meer kracht opvangt dan jouw hoofd.
Handig om te weten: sommige van deze systemen zijn gekoppeld aan specifieke fietshelmmerken. Bij de meeste webshops kun je trouwens filteren op helmen specifiek voor speed pedelecs, wielrenfietsen of mountainbikes, zoals je hier kunt zien bij Bol.com.
Natuurlijk spelen ook andere aspecten een rol. Fiets je bijvoorbeeld vooral in de zomer? Dan kan het handig zijn om te kiezen voor een fietshelm met ventilatie. Fiets je veel in de avond? Kies dan voor een helm met smart-verlichting, zodat je altijd goed zichtbaar bent.
©Oleshko Artem
De levensduur van je fietshelm
We kunnen natuurlijk niet in je portemonnee kijken, maar het is altijd fijn om een fietshelm te kopen waar je lang mee kunt doen. Bij de meeste fietshelmen krijg je 3 tot 5 jaar fabrieksgarantie. Daarnaast kun je zelf ook een hoop doen om de levensduur van je fietshelm te verlengen.
• Het laten vallen of stoten van je helm kan de levensduur van je helm aanzienlijk verkorten. Zorg er dus voor dat je zuinig bent op je helm.
• Bewaar je helm niet in zonlicht, want UV-straling kan het materiaal van je fietshelm beschadigen.
• Is de helm nat? Laat hem dan eerst drogen voor je deze weer draagt.
• Maak je helm regelmatig schoon met een vochtige doek om het materiaal te verzorgen.
TIP: Gevallen? Ben je gevallen met je helm? Laat dan controleren of je helm nog wel voldoende veiligheid biedt. In de meeste gevallen moet een helm na een valpartij vervangen worden.
Het budget voor een fietshelm
Fietshelmen die voldoen aan de keurmerken volgens de Europese norm zijn er in alle prijsklassen. Een veilige fietshelm hoeft niet per se duur te zijn. Meestal geldt het volgende principe: des te duurder de fietshelm, des te meer specificaties en extra’s de fietshelm heeft. Bedenk dus wat je écht wilt en welke extra’s misschien minder relevant voor jou zijn!
Meer video's zien van ID.nl? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal!