Dit zijn de nieuwste snufjes van fietshelmen

Dit zijn de nieuwste snufjes van fietshelmen

Geplaatst: 30 oktober 2022 - 11:31

Aangepast: 20 december 2022 - 08:06

Maikel Dijkhuizen

Op zoek naar een (nieuwe) fietshelm? Natuurlijk, een fietshelm is vooral bedoeld om je hoofd te beschermen, maar tegenwoordig zijn ze vaak uitgerust met allerlei extra's. Wees bijvoorbeeld in het donker beter zichtbaar met ingebouwde ledverlichting of verhoog de rijveiligheid met een valsensor. Sommige types hebben zelfs geïntegreerde speakers, zodat je onderweg naar muziek kunt luisteren of handsfree kunt bellen*. We zetten de nieuwste snufjes van fietshelmen op een rij.

*Denk wel om het volume en zorg dat je het overige verkeer altijd goed kunt blijven horen!

Een nieuwe fietshelm moet in de eerste plaats natuurlijk comfortabel zitten. Belangrijk is hierbij de juiste pasvorm. Kies een exemplaar waarbij er geen loze ruimte tussen het hoofd en de helm zit. Het is de bedoeling dat het hoofddeksel enigszins strak aanvoelt, zodat het maximale bescherming biedt aan je voor- en achterhoofd. Meestal gebruik je een draaiwieltje om het hulpstuk correct te bevestigen. Koop altijd een goedgekeurde helm. Voldoet het product aan de Europese richtlijnen, dan bevat de binnenzijde de code EN-1078. Gecertificeerde kinderhelmen hebben een andere code, namelijk EN-1080.

Fietshelm met ledverlichting

Een nieuwe helm schaf je uiteraard aan om de veiligheid van fietsritjes te verhogen. Veel fabrikanten voorzien hun producten van reflectors, zodat je beter zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Er komen daarnaast steeds meer prijsvriendelijke modellen met een rood achterlicht op de markt. Onder meer bekende fabrikanten als ABUS, Livall, AGU en Specialized ontwikkelen verschillende producten met ingebouwde ledverlichting. De vorm van dit achterlicht verschilt. Het is bijvoorbeeld een roodverlichte streep, rechthoek of driehoek. Sommige helmen bevatten aan de voorzijde eveneens verlichting.

 

Er bestaan ook geavanceerde fietshelmen met remlicht en richtingsaanwijzers. Knijp je in de handremmen, dan merkt de aanwezige sensor deze vertraging direct. Vervolgens springt de rode verlichting automatisch aan. Het aanzetten van een knipperlicht gebeurt doorgaans met een bedieningspaneel op het stuur. Het Chinese merk Livall ontwikkelt hiervoor uiteenlopende geschikte producten.

 

Vanzelfsprekend vereist de aanwezige verlichting energie. De betere producten bevatten een oplaadbare accu. Laad die met een usb-kabel op. Ondanks de aanwezige elektronica slagen fabrikanten er evengoed in om vederlichte fietshelmen te ontwerpen.  

Rood achterlicht op de ABUS Hyban 2.0 fietshelm

De breed verkrijgbare ABUS Hyban 2.0 fietshelm heeft aan de achterzijde een fel verlichte driehoek.

Slimme helm met speakers

Het is belangrijk dat je geluiden in het verkeer goed waarneemt. Veiligheidshalve is fietsen met muziek dan ook niet verstandig. Wil je onderweg tóch een muziekje, bijvoorbeeld omdat je geregeld op afgelegen plekken fietst? Overweeg dan een zogeheten smarthelm met geïntegreerde luidsprekers. In plaats van muziekweergave gebruik je de speakers eventueel ook voor gesproken navigatie. Handig voor het geval je ergens niet bekend bent. Bepaalde helmen hebben zelfs een microfoon, zodat je onderweg handsfree kunt bellen.

Livall BH60SE fietshelm met verlichting en afstandsbediening

Livall levert bij zijn fietshelmen veelal een afstandsbediening voor het stuur mee, zodat je bijvoorbeeld moeiteloos een inkomend telefoongesprek aanneemt of richting geeft.

Fietshelm met valsensor

Sommige fietshelmen ‘roepen’ in geval van nood om hulp. Deze modellen gebruiken hiervoor een valsensor. Duurdere producten van Livall hebben deze techniek bijvoorbeeld aan boord. Zodra een fietser onverhoopt onderuitgaat, stuurt de valdetector een seintje naar een gekoppelde smartphone. Het mobiele toestel stuurt op zijn beurt vervolgens een melding naar de vooraf opgegeven contactpersonen met de juiste gps-coördinaten, bijvoorbeeld via sms of e-mail. Nuttig voor het geval iemand bijvoorbeeld op een afgelegen mountainbikeparcours of gravelpad een flinke smak heeft gemaakt. De valsensor van een fietshelm werkt doorgaans samen met een mobiele app. De communicatie tussen beide apparaten verloopt via bluetooth.

 

Het sportieve fietsmerk Specialized heeft met zijn zogeheten ANGi-sensor een betaalbare valdetector in zijn gamma. Schaf bijvoorbeeld een fietshelm van deze fabrikant aan waarbij de techniek al is ingebouwd. Heb je al goede hoofdbescherming? Je kunt de genoemde sensor ook los kopen, waarna je hem op een geschikte helm kunt bevestigen. Dat gebeurt door middel van een kleefmiddel. Zodra de ANGi-sensor een val registreert, begint hij met aftellen. Ben je in orde, dan zet je de aftellende waarschuwing stop. Als iemand de waarschuwing niet stopzet, schakelt de valdetector via een verbonden smartphone hulp in. Voor het registreren van een val bevat dit apparaatje een versnellingsmeter en gyroscoop. Overigens kan een contactpersoon op jouw verzoek eventueel de volledige fietstocht op afstand volgen.

 

Naast Specialized fabriceert het Duitse merk Cratoni eveneens een valdetector voor de fietshelm. Dit product draagt de naam C-Safe Crash Sensor. De mogelijkheden tussen beide valsensors komen in grote lijnen overeen. Voeg in de Cratoni-app op een smartphone maximaal drie noodcontacten toe. Voor de energievoorziening stopt de gebruiker een knoopcelbatterij in de behuizing.

Specialized ANGi Crash valdetector voor een fietshelm

Onzeker op de fiets? Neem voorzorgsmaatregelen en voorzie je fietshelm van een valsensor.

Fietshelm met vizier

De betere fietshelmen hebben een vizier. Het gaat dan voornamelijk om sportieve modellen die ontwikkeld zijn voor hoge snelheden. Dergelijke helmen hebben dan ook vaak een aerodynamische vorm. Een vizier voorkomt dat er insecten in je ogen, neus en mond terechtkomen. Ook voel je zo minder koude wind in je gezicht. Is het vizier vuil en beperkt het je zicht? Bij de meeste geschikte fietshelmen doe je in dat geval het vizier omhoog. Afhankelijk van het model kun je dit onderdeel wellicht ook demonteren.  

 

In dit artikel komen nogal wat technische hoogstandjes van fietshelmen aan bod. Staar je daar niet blind op: zorg dat je in de eerste plaats altijd een helm kiest die het beste bij je hoofd past. Heeft de helm extra functies, dan is dat mooi meegenomen.

0

Powered by

logo
Watch on YouTube

Ben je benieuwd naar de nieuwste snufjes op het gebied van elektrische fietsen? Kijk dan deze video!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten