Negentien ontwikkelaars aangeklaagd voor het kopiëren van adresboeken

© PXimport

Negentien ontwikkelaars aangeklaagd voor het kopiëren van adresboeken

Smartphone & tablet

Geplaatst: 17 maart 2012 - 14:57

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Wouter Hoeffnagel

Negentien ontwikkelaars van mobiele apps zijn in de Verenigde Staten aangeklaagd door een groep van dertien gebruikers. De gebruikers stellen dat de apps ongevraagd hun adresboek hebben geupload naar servers van de ontwikkelaars.

CNet schrijft dat Path, Twitter, Apple, Facebook, Beluga, Yelp, Burbn, Foursquare Labs, Gowalla, Foodspotting, Hipster, LinkedIn, Rovio Mobile, ZeptoLab, Chillingo, Electronic Arts en Kik zijn aangeklaagd door de gebruikers. Het gaat om een class action-rechtszaak, waar andere gebruikers zich bij kunnen aansluiten.

Path

De rechtszaak gaat over het ongevraagd uploaden van adresboeken naar servers van de ontwikkelaars. De social media-app Path werd in februari 2012 als eerste beschuldigd van de praktijk, waarna al snel bleek dat aanzienlijk meer ontwikkelaars de werkwijze hanteren.

Apple verstrekt ontwikkelaars de Address Book API, waarmee zij apps toegang kunnen geven tot het adresboek in iOS. De API kan gebruikt worden voor het kopiëren van het adresboek naar een externe server. Apple verbiedt deze praktijk expliciet in zijn voorwaarden, maar zou de naleving van de regel op geen enkele wijze hebben gecontroleerd.

Op het matje geroepen

De leden van de Amerikaanse Energy and Commerce-commisie hebben in februari 2012 in een brief aan Apple opheldering gevraagd over de situatie. In een schriftelijke reactie heeft Apple-CEO Tim Cook een aantal vragen beantwoord. In een nieuwe brief die de leden deze week naar Apple hebben gestuurd geeft de commissie echter aan dat niet alle vragen zijn beantwoord. De commissie wil daarom dat Apple woordvoerders aanwijst die alle vragen kunnen beantwoorden.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000