Nederlands Kickstarterproject belooft goedkope high-end smartphone

Nederlands Kickstarterproject belooft goedkope high-end smartphone

Smartphone & tablet

Geplaatst: 20 september 2016 - 07:33

Aangepast: 26 augustus 2022 - 19:06

Een Nederlandse startup wil een telefoon uitbrengen met dezelfde hardware als de nieuwste telefoons van Apple, Samsung en LG, maar dan voor minder dan de helft van de prijs. Het geld om de telefoon te ontwikkelen moet via Kickstarter worden opgehaald. Maar krijgt 'Mana' het voor elkaar de 'Velocity One' ook echt te maken? Dat klinkt namelijk bijna te mooi om waar te zijn...

Sneller dan de Samsung Galaxy S7

De specificaties van de telefoon zijn op de Kickstarterpagina te vinden en omvatten vrijwel elke feature die we van high-end smartphones kennen. Denk aan een 5,5 inch QHD-scherm, een Snapdragon 821-processor en 64GB opslaggeheugen. Ook een vingerafdrukscanner, NFC, 4G en dual-sim-ondersteuning zijn aanwezig.

De 'Velocity One', of V1, is voorzien van een grote 3350 mAh accu die draadloos kan worden opgeladen. Hij draait op een kale Android 6.0-versie en krijgt volgens de makers snel een update naar Android 7.0. Opvallend zijn specificaties als de waterdichtheid, een dubbele 16 megapixel-camera aan de achterkant en ruimte voor twee micro-sd-kaartjes. Daarnaast is het werkgeheugen met 8GB dubbel zo groot als van high-end smartphones als de Samsung Galaxy S7. 

Dat klinkt eigenlijk te mooi om waar te zijn. Kun je wel zo'n telefoon maken voor maar € 325? De afgelopen jaren hebben we immers diverse crowdfundingscampagnes gezien die indrukwekkende smartphones voor weinig geld beloofden, maar niets leverden.

Oprichter Mike Bonenkamp zegt tegen Computer Idee dat de Mana V1 geen grap of oplichterij is en noemt de lage prijs 'haalbaar'. "De productieprijs van de V1 is 250 dollar, en de eerste kopers kunnen hem voor 325 euro aanschaffen. Daarna gaat de prijs omhoog naar 375 euro, waar we een gezond marge op maken omdat we het toestel enkel direct vanuit de fabriek verkopen.' 


 

Oppo maakt de telefoon

Mana moet 300.000 euro inzamelen om de massaproductie te kunnen starten. De V1 moet dan in november beschikbaar komen. Bonenkamp geeft aan dat het ook begin december kan worden, afhankelijk van hoe alles loopt. Hij verwacht weinig problemen omdat er wordt gekozen voor een OEM-ontwerp. Dat betekent dat de startup geld betaalt om het ontwerp van een bestaande smartphone te mogen gebruiken, en eventueel aan te passen.

Mana kiest voor een kruising van een OEM-ontwerp van Ulefone en Qiku, twee kleinere Chinese fabrikanten. Het V1-ontwerp wordt in samenwerking met twee Chinese bedrijven (Dragon Innovation en Shapeprototype) licht aangepast en vervolgens gaat Oppo het toestel produceren. Oppo is één van de grootste smartphonefabrikanten in China en ook eigenaar van OnePlus, dat al jaren betaalbare telefoons met goede specificaties verkoopt.


 

Binnenkort events in Nederland

Als de Kickstartercampagne slaagt en er ook daarna veel animo is voor de V1, gaat de smartphone in massaproductie. Maar als de interesse in het project tegenvalt, worden de vroege beslissers niet in de steek gelaten, zo belooft Bonenkamp. 'Ook als de V1 geen groot succes wordt, blijven we eigenaren ondersteunen met software-updates en klantenservice.'

Om potentiële klanten over de streep te trekken, gaat Mana binnenkort kleinschalige evenementen organiseren in Utrecht en Amsterdam. Daar kun je V1-prototypes uitproberen en kennismaken met het team. Wie nu meer informatie over de Mana V1 wil lezen of hem al wil aanschaffen, kan terecht op Kickstarter. Het toestel kost 325 euro, maar wanneer de startup geen 300.000 euro weet op te halen, krijg je je geld automatisch terug.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000