'iPad 3' luidt definitief einde pc én iMac in

© CIDimport

'iPad 3' luidt definitief einde pc én iMac in

Geplaatst: 7 maart 2012 - 18:59

Aangepast: 23 april 2024 - 08:40

Redactie ID.nl

De nieuwe iPad kent qua hardware geen verrassingen, maar is met name qua gebruikservaring en software een grote stap voorwaarts. Dit model gaat de eigen iMac kannibaliseren. En Apple vindt dat helemaal niet erg.

We hadden het gisteren al voorspeld: de 'iPad 3' krijgt geen 128GB geheugen, geen 3D-scherm, geen 4G in Nederland, geen nieuwe connectoren en geen compacter ontwerp. Wel heeft de nieuwste iPad een grafisch vier keer zo snelle A5X-processor, meer geheugen en een sterk verbeterde camera. De letterlijk meest in het oog springende verandering is het Retina-scherm dat met een resolutie van 2048 bij 1536 pixels een ongekende helderheid en pixeldichtheid kent.

Lees ook:

Waarom 'post-pc' niet 'zonder-pc' betekent

De 5 grootste problemen van Microsoft

Waarom oude IT langzaam wegzakt

Verjaardag pc luidt nieuw tijdperk in

Op tabletgebied zijn de specificaties van de nieuwe iPad ongekend. Geen enkele fabrikant kan op dit moment tippen aan de processor, het scherm of de verbindingsmogelijkheden van de opvolger van de vorig jaar maart uitgebrachte iPad 2. Deze 'specs' maken een enorm verbeterde tabletervaring mogelijk, eentje die voor de pc en Mac een serieuze bedreiging gaat vormen.

Geen versienummers meer

De naam van de nieuwe iPad geeft aan dat Apple voor de 'iPad 3' een aangepaste strategie kiest. Niet langer krijgt het apparaat een versienummer mee, maar heet het simpelweg 'The new iPad'. Wil je toch van een exacte versie spreken, dan zal het de iPad 3e generatie zijn.

Volgens CEO Tim Cook is de iPad hét voorbeeld van een apparaat dat het post-pc tijdperk inluidt. "We hebben het over een wereld waarin de pc niet langer het centrum van de digitale wereld is, maar gewoon één van de apparaten. We hebben het over een nieuwe wereld waarin de apparaten echt draagbaar zijn en drastisch eenvoudiger zijn te gebruiken dan ooit tevoren."

Cook zegt dat de iPad "een geheel nieuwe categorie" apparaten mogelijk gemaakt heeft. "De iPad heeft mobile computing opnieuw uitgevonden en overtreft de wildste verwachtingen." Daarin heeft de topman absoluut gelijk, ook wanneer je een blik werpt op de nieuwste telg in de iPad-familie.

Krachtiger en volwassener apps

Wat opviel in de vanavond gehouden presentatie, is dat Apple veel tijd nam voor het tonen van vernieuwde apps binnen het iOS 5.1 besturingsysteem waarop de iPad zal draaien. Niet alleen kunnen games draaien op resoluties waar consoles nog een puntje aan kunnen zuigen, ook zijn de mogelijkheden voor video- en fotobewerking nog een stuk uitgebreider en werken de apps eenvoudiger. Hetzelfde geldt voor de iWork-suite van Apple, waarop Microsoft nog steeds geen antwoord paraat heeft. Je hebt straks geen Mac of pc meer nodig om een net (in HD 1080p!) opgenomen video te bewerken en te publiceren. Ook kun je met het nieuwe iPhoto je volledig uitleven op foto's en is het virtuele toetsenbord verbeterd om nog meer productiviteit op een iPad te bereiken.

Niet zonder reden haalde Cook in zijn presentatie HP aan als voorbeeld. De grootste fabrikant op pc-gebied verkoopt minder machines dan Apple iPads aan consumenten weet te slijten. De nieuwe iPad mag dan geen gimmicks als Siri, 3D of het door sommigen stiekem verwachte textuur touchscreen hebben, het is wel een apparaat dat wellicht minstens zoveel kan als de computer waarop je nu misschien dit artikel leest.

Waar gebruikers van de iPad 1 en 2 nu nog aangeven het apparaat vooral te gebruiken voor e-mail, e-reading en surfen, gaat de nieuwe iPad een stap verder. Niet alleen het consumeren van content wordt op de iPad voor een grote groep prettiger dan op een desktop of laptop, ook het creëren van content wordt verder vereenvoudigd. Apple kannibaliseert daarmee willens en wetens zijn eigen iMac-computers en misschien ook wel een beetje de MacBooks.

Apple gooit lachend zijn eigen glazen in

Het zal Apple worst zijn. Op welke hardware je jouw software draait, maakt immers niet meer uit. Mobiele apparaten zijn nu zo krachtig en touchinterfaces zo volwassen geworden, dat er geen sprake meer zal zijn van productiviteitverlies bij het werken op een tablet. Dat dit verder zal gaan knagen aan de verkoop van iMacs en Macbooks, vreest Apple niet. Zij hebben het achterliggende businessmodel van hun iPhones, iPads maar met name ook apps en iCloud de afgelopen tijd zo volwassen gemaakt, dat zij als een van de weinige traditionele computerfabrikanten de desktop vaarwel kunnen zeggen. Wanneer doe jij hetzelfde?

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten