Honor 5C - Geen buil aan te vallen

© PXimport

Honor 5C - Geen buil aan te vallen

Geplaatst: 29 juli 2016 - 06:23

Aangepast: 13 december 2022 - 14:53

Joris Peterse

Met smartphones van Huawei's dochtermerk Honor weet je dat je een op een iPhone-geïnspireerde smartphone krijgt. Maar dan voor ongeveer een kwart van de prijs. De nieuwe Honor 5C laat (ondanks dat de naam doet vermoeden) meer een eigen smoel zien.

Op het uiterlijk af zou je het niet zeggen, maar eigenlijk is de Honor 5C een budget-uitvoering van de P9 Lite van Huawei. De chipset is hetzelfde, evenals de zwaar gemodificeerde Android-versie Emotion UI. Om het toestel toch iets goedkoper aan te kunnen bieden, is er geen vingerafdrukscanner aanwezig, is de schermresolutie wat lager en oogt het toestel behoorlijk anders met z'n plastic bouw. Het toestel oogt wat nietszeggend en dik, maar voelt wel ontzettend stevig aan. De achterkant lijkt van geborsteld metaal, maar dat is camouflage. Je voelt meteen dat het om plastic gaat. En dat is ook niet erg, want door z'n prijskaartje van 200 euro in combinatie met z'n stevige bouwkwaliteit laat het een uitstekende eerste indruk achter. De P9 Lite is zo'n tachtig euro duurder en lijkt vooral bedoeld om mensen aan te spreken die wat meer geld willen besteden aan een iets mooiere smartphone. Lees ook: tips om je Android sneller te maken.

 

© PXimport

Qua formaat zijn de P9 Lite en Honor 5C (voor) gelijk.

De verschillen zijn ook klein met de Honor 5X, die enkele tientjes duurder is en in feite een 5C is met een vingerafdrukscanner en een scherm dat een slag groter is: 5,5 inch. De Honor 5C heeft een 5,2 inch scherm, omgerekend 13,2 centimeter. Een stukje broekzak- en budgetvriendelijker. Terwijl het scherm ook gewoon een full-HD resolutie kent. Heel erg onder de indruk ben ik overigens niet van het scherm. Het oogt allemaal wat flets.

Prima basis

Snelheidsrecords worden ook niet verbroken, maar voor simpel gebruik zoals WhatsApp en social media bijhouden volstaat het toestel uitstekend. Dat komt ook een beetje door de Android-schil Emotion UI. Die Android op ieder kleinste detail aanpast en erg op iOS laat lijken. Het lijkt het toestel wat zwaar te belasten. De gebruikte Androidversie is wel 6.0, dus dat is keurig up-to-date. Daar kan niet iedere andere budgetsmartphone aan tippen.

Ondanks Emotion UI gaat de accu prettig lang mee. Vooral de standby-tijd is keurig. Maar bij normaal gebruik hoef je je ook geen zorgen te maken als je hem vorige nacht vergeten bent aan de lader te hangen.

Overigens tref ik in vergelijking met andere toestellen uit deze prijsklasse weinig bloatware op het toestel. Een paar games, een sociale netwerken en een tweede browser. Gelukkig allemaal gewoon te verwijderen. Minder gecharmeerd ben ik van telefoonbeheer, dat je met overbodige optimalisaties opzadelt. Of het feit dat het haast niet te doen is om een alternatieve launcher te installeren als je het iOS-uiterlijk niet mooi of te traag vindt. Emotion UI is gewoon een noodzakelijk kwaad waar je bij Honor en Huawei behoorlijk aan moet wennen.

 

© PXimport

Aan de achterkant zit geen vingerafdrukscanner.

Kleurloos

Verwacht geen topprestaties van de camera overigens. Wanneer je buiten staat, met de zon in je rug. Dan zijn het aardige plaatjes. Kleuren zijn alleen niet echt levendig. Maar wanneer er wat minder licht is, binnen of buiten, dan vallen kleuren al helemaal weg. Maar ook voor dat camera geldt: voor wat simpele plaatjes schieten voor WhatsApp of Snapchat. Gaat werkt prima.

Aan de voorkant zit een opvallend scherpe frontcamera: 8 megapixel. Deze camera is ook geen hoogvlieger, maar selfies zien er (vooral voor deze prijsklasse) keurig uit. Grappig is ook het schoonheidsfilter, waarmee je je gezicht kunstmatig oppoetst.

Conclusie

Zou ik de Honor 5C aanraden? Jazeker! Aan een Honor-smartphone kun je je moeilijk een buil vallen. Het zijn alleraardigste toestellen die bijzonder scherp geprijsd zijn. De smartphone is all-round goed en de accuduur en recente Androidversie vallen positief op. Verwacht echter geen topprestaties of het soepel draaien van de beste games. Ook de Androidschil is echt wel even een bittere pil. Desondanks is de Honor 5C een prima, simpel toestel, voor basale smartphonetaken. En dat alles voor een erg goede prijs.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Prijs

Recente Androidversie

Accuduur

Minpunten

Uiterlijk

Emotion UI

Scherm en camera wat flets

Conclusie

Honor 5C -------- **Prijs:** € 199,- **Kleuren:** Zwart, zilver, goud **OS:** Android 6.0 (Marshmallow) **Scherm:** 5,2 inch LCD (1920 x 1080) **Processor:** 2 GHz octacore (Kirin 650) **RAM:** 2GB **Opslag:** 16GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij:** 3000 mAh **Camera:** 13 MP (achter), 8 MP (voor) **Connectiviteit:** 4G (LTE), Bluetooth 4.1, wifi, nfc, gps **Formaat:** 14,7 x 7,2 x 0,8 cm **Gewicht:** 156 gram **Overige:** dualsim of micro-sd **Website:** [www.hihonor.com](http://www.hihonor.com/nl/products/mobile-phones/honor5c/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten