Hoe zit het met de AirPower van Apple?

© PXimport

Hoe zit het met de AirPower van Apple?

Smartphone & tablet

Geplaatst: 24 december 2018 - 04:48

Aangepast: 16 november 2022 - 09:43

Justin Doornekamp

Vol trots werd de AirPower tijdens de september-keynote in 2017 getoond, maar sindsdien bleef het stil rond de draadloze oplaadmat van Apple. Kunnen we de AirPower nog wel verwachten?

De AirPower werd naast de iPhone 8, 8 Plus en de iPhone X aangekondigd voor een lancering in 2018. In de tussentijd verscheen de iPhone X (en verdween deze ook weer), en is er alweer een nieuwe september-keynote geweest. Geen woord over de draadloze oplaadmat.

En dat is jammer, wan de AirPower heeft potentie. Met de oplaadmat zou het niet alleen mogelijk moeten zijn om twee iPhones tegelijk op te laden, maar ook om de Apple Watch 3 en misschien wel de AirPods, de draadloze oortjes van Apple, van energie te voorzien. Waarom horen we er dan niks meer over?

Problemen in de ontwikkeling

Al snel kwamen er geruchten. De ontwikkeling van de draadloze oplaadmat zou verre van vlekkeloos verlopen. Zo zou de AirPower te heet worden tijdens het opladen, waardoor de laadsnelheid omlaaggaat en geplaatste apparaten oververhit raken. Dit heeft weer tot gevolg dat bijvoorbeeld je iPhone sneller slijt en de accu ervan eerder kapotgaat. Apple moest dus terug naar de tekentafel, om het roer volledig om te gooien, aldus de geruchten. En daar zou Apple dus geen zin meer in hebben.

In september stelden twee bronnen tegenover Apple Toolbox dat Apple de lancering van de AirPower zou hebben geannuleerd en dat de oplaadmat in de nabije toekomst ook niet meer zal verschijnen. Wel zouden er gesprekken zijn over een volgende stap. Bronnen die dicht bij het project stonden, zeiden dat het bedrijf nu van plan is om te werken aan een wat minder ambitieuze oplaadaccessoire voor een lancering begin 2019. Het is onduidelijk of dit dan de nieuwe AirPower moet worden of dat Apple ook afstand neemt van de naam.

Opvallend gegeven: in de handleiding van de nieuwe iPhone XS en XR wordt nog wel melding gemaakt van de AirPower, terwijl dit, ook na de release, toch vrij makkelijk is aan te passen. Verder kwam 9to5Mac erachter dat in de code van iOS 12.1 ook een update zit van de oplaadweergave bij gebruik van de AirPower, hetgeen suggereert dat Apple toch op de een of andere manier nog actief werkt aan het project.

Wel of niet?

Het blijft dus speculeren of de AirPower er wel of niet gaat komen. Mocht Apple er nog aan werken, dan zou februari of maart een moment zijn waarop het bedrijf een aankondiging kan doen. Als het project daadwerkelijk is vastgelopen of zelfs is stopgezet, dan kunnen we mogelijk nog uitkijken naar een alternatief. Dit project zal volgens de geruchten evenwel niet de revolutie teweegbrengen als het originele project.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000