Een telefoongesprek opnemen op Android

© PXimport

Een telefoongesprek opnemen op Android

Geplaatst: 26 maart 2021 - 14:59

Aangepast: 25 november 2022 - 10:51

Randolf Bouwma

Soms kan het handig zijn om een gesprek op te nemen, maar standaard is dit in principe niet mogelijk op een Android-telefoon. Wil je een telefoongesprek opnemen op Android? In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden van de app Gespreksopname.

De Gespreksopname-app voor Android is gratis en neemt na installatie gelijk al je telefoontjes op. Zowel inkomende als uitgaande gesprekken. Je gesprekspartner kan dat overigens verder niet horen. Het is wel zo netjes als je het dus van tevoren even meldt, met name wanneer je gevoelige informatie wilt bespreken.

Telefoongesprekken opslaan

Overigens hoef je je geen zorgen te maken dat de opslag van je mobiele telefoon helemaal volstroomt met audio-opnamen. In het hoofdscherm zie je twee tabbladen: Inbox en Opgeslagen. Gesprekken die onder Inbox staan, verdwijnen mettertijd om plaats te maken voor nieuwe fragmenten. De app laat overigens ook zien hoeveel uur aan audio-bestanden je nog op je toestel kwijt kunt. Wil je ze voor altijd bewaren, tik er dan op en kies voor Opslaan. Nu verplaatst de opname naar het andere tabblad, Opgeslagen. En daar blijft het ook, tenzij je het later zelf wilt verwijderen.

Er zijn meer mogelijkheden voor het opslaan van de gesprekken. Zit je toch wat krap in de opslagruimte van je telefoon, dan kun je de app ook koppelen aan een Dropbox of Google Drive-account. Dan worden de bestanden veilig in de cloud opgeslagen. Je kiest hiervoor onder het hamburgermenu linksboven, de optie Cloudaccount. Standaard worden de audiofragmenten alleen naar de cloud geüpload wanneer je verbonden bent met een wifi-netwerk.

Onder Instellingen / Opslag / Opnamepad is het daarnaast verstandig om te kiezen voor je sd-kaartje, mits in jouw toestel aanwezig.

© PXimport

Handig aan de app is daarnaast de optie Contactgeschiedenis, die je terugvindt zodra je op een gesprek tikt. Je ziet dan alle gesprekken die je met de persoon in kwestie de laatste tijd hebt gehad. Je kunt er ook voor kiezen om opmerkingen bij de opnamen te plaatsen, zodat je later weet waaróm je ze ook alweer hebt opgeslagen. Tevens is het delen van het audiofragment met andere contacten is een mogelijkheid, maar wees daar discreet mee.

Opnemen zonder app

Gespreksopname - verschil gratis en Pro

Het valt je misschien op dat er ook een Pro-variant bestaat van de Gespreksopname-app. Die kost 8,49 euro. De verschillen met de gratis versie zijn voor de meeste gebruikers niet zo relevant. Zo kun je als Pro-gebruiker 500 of zelfs 1000 berichten bewaren, waar je gratis vastzit aan 'slechts' 300 fragmenten. Maar dat is in onze ervaring al ruim voldoende. 

In de Pro-versie van de app kun je bovendien instellen dat gesprekken van bepaalde contactpersonen automatisch worden opgeslagen. Ook dit is naar onze mening een wat overbodig functie. 

De gratis app toont daarnaast reclame onderin het scherm, Gespreksopname Pro niet. Wat ons betreft stoort dat verder niet, omdat je in de praktijk de app zelf maar weinig open hebt.

De app-ontwikkelaars adviseren overigens om eerst de gratis versie van Gespreksopname te proberen, omdat app niet werkt op bepaalde toestellen en kan resulteren in opnamen van slechte kwaliteit.

Dan tot slot nog een tip. Standaard krijg je na ieder telefoongesprek een melding dat het gesprek is opgenomen. En dat wordt snel irritant. Om dit uit te schakelen, ga je naar Instellingen / Meldingen / Na Gesprek en zet je het schuifje uit.

Nu doet de Gespreksopname zijn werk op de achtergrond, zonder je verder te storen. Ideaal.

Tips voor iPhone

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000