Dit wil je weten over Huawei Mobile Services

© PXimport

Dit wil je weten over Huawei Mobile Services

Geplaatst: 3 maart 2020 - 07:12

Aangepast: 25 november 2022 - 08:37

Wesley Akkerman

We moeten rekening houden met een toekomst waarin Huawei-telefoons het zonder Android doen. Niet alleen omdat de fabrikant de Android-diensten niet meer mag gebruiken, ook omdat het erop lijkt dat die ze niet meer wil gebruiken. De Chinese fabrikant slaat namelijk de handen ineen met andere Chinese smartphonegiganten voor het oprichten van een alternatief platform waar ontwikkelaars hun apps op kunnen publiceren, die vervolgens in de verschillende downloadwinkels van de fabrikanten komen te staan. Sinds kort is er de Huawei Mobile Services. Dit moet je er over weten.

Voor de mensen die tevreden zijn over de smartphones van Huawei en niet van plan snel andere telefoons uit te kiezen, is het belangrijk om te weten dat ze rekening moeten houden met Huawei Mobile Services en de AppGallery. In dit artikel leggen we je uit wat dit voor diensten zijn.

© PXimport

Dit is Huawei Mobile Services

Huawei Mobile Services is een alternatief voor Google Play Services, een dienst waar je zelf niet veel mee te maken hebt. Het is er een die op de achtergrond je telefoon controleert op bijvoorbeeld virussen. Ook kunnen apps met deze dienst samenwerken, waar nodig. Bij Play Services horen een aantal diensten die Huawei niet meer kan gebruiken, zoals de clouddienst of Google Chrome, waardoor de Chinese fabrikant daar ook alternatieven voor moet aanbieden. Het is een redelijk essentieel onderdeel voor je Huawei-smartphone, in elk geval.

Omdat Huawei geen gebruik mag (en wil) maken van Google Play Services, heeft het bedrijf ook geen toegang tot downloadwinkel Google Play. De AppGallery is zijn eigen alternatief. In deze digitale winkel vind je zo’n 55 duizend applicaties. Dat lijkt veel; echter, in Google Play staan er meer dan drie miljoen. Het kan dus zijn dat je enkele apps mist die je wel op andere Android-toestellen gebruikt. Denk dan aan Facebook, Netflix en Spotify. Twitter, Snapchat, TikTok en Deezer zijn bijvoorbeeld dan weer wel beschikbaar.

De reden dat niet elke app aanwezig is in de AppGallery heeft te maken met het feit dat ontwikkelaars de code moeten aanpassen, zodat die kan werken met HMS Core. Dat is de basis voor Huawei Mobile Services. Dat kost tijd en geld en daardoor is het niet voor iedereen rendabel de overstap te maken.

Verder is het goed om te weten dat bestaande smartphones met recht op ondersteuning nog altijd mogen rekenen op de verschillende Google-diensten, de Play Store en het grote assortiment van apps. Ook nieuwe telefoons met kleine aanpassingen van het bedrijf hebben de benodigde certificaten. Maar de dag dat we een Androidloos Huawei-toestel tegenkomt, nadert snel, helemaal met de recente ontwikkelingen omtrent zijn eigen besturingssysteem, appwinkel en samenwerking met Oppo, Vivo en Xiaomi.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000