ID.nl logo
Hét telefoonnieuws van 2019: hoe zit het nu met Huawei en Google
© PXimport
Huis

Hét telefoonnieuws van 2019: hoe zit het nu met Huawei en Google

Het afgelopen jaar was het hét grote telecomnieuws: Trump verbood het Amerikaanse bedrijven om handel te drijven met het merk Huawei. De Amerikanen zijn mede door alle berichtgeving rondom spionage en de eventuele inmenging van de Chinese politiek niet happig op het Chinese merk. Hoe is het nu met de relatie tussen Huawei en Google?

Het ging Huawei allemaal voor de wind. In 2018 en 2019 groeide het bedrijf enorm, mede dankzij de succesvolle lanceringen van hun P20 Pro-, P30 Pro- en Mate 20 Pro-telefoons. Het bedrijf had zich naar een indrukwekkende tweede positie in de smartphonemarkt gevochten en maakte plannen om nummer één te zijn. Nu lijkt echter zelfs een derde plek verder weg dan ooit. Iets dat te wijten is aan de Amerikaanse politiek.

Trump versus China

Eerst werd de Chief Financial Officer van Huawei in Canada gearresteerd op verdenking van het schenden van Amerikaanse regelgeving in Iran. Ook werd de Mate 10 Pro geweerd bij diverse Amerikaanse providers en zit de Verenigde Staten erg op Huawei als het gaat om 5G: het bevalt de regering van Trump maar niets dat het Chinese bedrijf dat vaak van spionagepraktijken wordt beschuldigd een dikke vinger in de pap heeft als het gaat om 5G-technologie.

Nu kon Huawei ondanks de bovenstaande hordes toch hard rennen in de race om het nummer 1-smartphonemerk ter wereld te worden, maar dit jaar volgde in mei toch een Amerikaanse regel die Huawei-telefoons over de hele wereld treft. Het handelsverbod. Oftewel: Amerikaanse bedrijven is verboden om zaken te doen met Huawei. Waarom dat ook op ons van invloed is en niet alleen op Amerika, is dat Google een Amerikaans bedrijf is. Huawei draait op Android en wil graag gebruikmaken van de appwinkel van Google, Google Play. Dat kan door dit handelsverbod niet langer: Google heeft de licentie om Android te mogen gebruiken moeten intrekken. Ook chipfabrikanten als Intel en Qualcomm leveren niet meer aan Huawei.

Als je voor het verbod inging al een Huawei-telefoon had, dan zal je weinig verschil merken, maar er is natuurlijk een reden dat de launch van de nieuwe Mate 30 die in september werd aangekondigd lang niet zo vlekkeloos was als eerdere lanceringen. Het toestel is zelfs in Nederland nog steeds niet officieel uit. Google kan de telefoon wel van beveiligingsupdates voorzien, maar het besturingssysteem upgraden kan niet meer. Ook hebben Huawei-telefoons die nu van de lopende band afkomen geen toegang meer tot veelgebruikte Google-apps zoals Maps, Assistant, Gmail en dus die Play-appwinkel.

©PXimport

Handelsverbod voor Huawei

Nu is Huawei natuurlijk niet bij de pakken neer gaan zitten, want het wil nog steeds telefoons verkopen. Hierop heeft het een eigen besturingssysteem gemaakt. Harmony OS is. Je kunt daarbij gebruikmaken van de Huawei appwinkel, maar deze is lang niet zo uitgebreid als die van Google. Er is echter geen alternatief voor Huawei: Apple iOS is alleen voor Apple-telefoons en er iets niets zo groot en zo veelgebruikt en ingeburgerd als Google. Het zorgt ervoor dat mensen niet zo snel weer een nieuwe telefoon aanschaffen van Huawei, omdat de toekomst van het besturingssysteem onzeker is.

Huawei ziet dat en heeft daarom een slimmigheid bedacht. Het geeft oude modellen opnieuw uit. Het zet er bijvoorbeeld wat nieuwe camera’s op of verandert het uiterlijk enigszins, en er hoeft geen nieuwe toestemming te komen om Google-diensten te gebruiken. Zolang bepaalde vastgestelde zaken maar hetzelfde blijven, kan Huawei op deze manier toch nog telefoons uitbrengen met Android als besturingssysteem, inclusief Google Maps, Assistant, Gmail, enzovoort. Echter staat het wel innovatie in de weg, waardoor het in ieder geval voor de lange termijn geen goede optie is.

Hoe nu verder

Logisch, want bij Huawei ging iedereen er vanuit dat dat handelsverbod niet zo lang zou duren, maar nog steeds staat Huawei op de Entity List die zegt dat Amerikaanse bedrijven sowieso geen hardware of software mogen delen met het bedrijf. Mogelijk zal Huawei, waar het ook al mee gestart is, nog meer moeten samenwerken met andere bedrijven voor onderdelen. Of het moet misschien kijken of het met andere buiten-Amerikaanse telefoonbedrijven een sterk eigen besturingssysteem kan bouwen, inclusief app-ecosysteem zoals we dat kennen van Google.

Kortom, de gevolgen van het verbod zijn desastreus voor Huawei, dat op veel gebieden nu plotseling het wiel zelf opnieuw moet gaan uitvinden. Dat geldt namelijk lang niet alleen voor smartphones: Huawei is nog steeds volop bezig met 5G en andere netwerkapparatuur, maar het maakt ook laptops die gebruikmaken van onderdelen van Amerikaanse leveranciers. Huawei is daardoor even uit het veld geslagen, hoewel het er op allerlei manieren op wil hameren dat het zich juist niet uit het veld laat slaan. Daar heeft het echter wel tijd voor nodig, om te bekijken hoe nu verder. In 2020 zullen we zien hoe Huawei dit aanpakt. En, nog belangrijker, hoe consumenten hierop reageren.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Review Apple iPad Air (2025) – Een nog snellere processor
Huis

Review Apple iPad Air (2025) – Een nog snellere processor

Nog geen jaar na de vorige uitvoering brengt Apple een nieuwe iPad Air uit. De veranderingen zijn dan ook niet heel groot, want het enige verschil is dat de tablet nu is voorzien van een M3-processor in plaats van een M2-processor. Blijft de iPad Air hiermee een aanrader? Wij hebben hem voor je getest.

Uitstekend
Conclusie

De iPad Air met M2-processor was een prima tablet, en dat geldt ook voor deze opvolger met een nog snellere chip. Je krijgt met deze iPad Air veel kracht in handen en je kunt dezelfde geavanceerde Pencil Pro gebruiken als op de iPad Pro. Ten opzichte van die iPad Pro zit het belangrijkste verschil in het scherm, want de nóg duurdere iPad Pro heeft een oledscherm met hoge verversingssnelheid. Daar moet je wel een paar honderd euro meer voor betalen waardoor deze iPad Air een interessante optie blijft voor wie een iPad met lekker veel kracht zoekt.

Plus- en minpunten
  • Snelle hardware
  • Prima scherm
  • Goede bouwkwaliteit
  • Goede accuduur
  • Geen hogere verversingssnelheid
  • Hoge meerprijzen opslag
  • Dure accessoires

De nieuwe iPad Air laat zich kort omschrijven: Apple heeft de M2-chip vervangen door een M3. Dat is geen groot probleem: Apple gaf de iPad Air vorig jaar een update waarmee deze qua functionaliteit vrijwel identiek was aan de iPad Pro van het jaar daarvoor en je net als bij de Pro kon kiezen uit twee formaten. Uiterlijk is er geen verschil met de vorige generatie iPad Air: de aluminium tablet is nog steeds verkrijgbaar in een 11- en 13inch-variant, waarbij je kunt kiezen uit dezelfde vier kleuren als vorig jaar. De bouwkwaliteit van de aluminium behuizing is uitstekend.

©Jeroen Boer - ID.nl

De iPad Air ziet er hetzelfde uit als de variant van vorig jaar.

Er is overigens wel een heel een klein verschil waardoor je aan de buitenkant kunt zien dat je de nieuwste iPad Air van de M3-generatie in handen hebt. Apple heeft de aanduiding 'iPad Air' namelijk van de achterkant verwijderd. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Het enige verschil is dat er geen 'iPad Air' meer op de achterkant staat.

Qua aansluitingen vind je onderop een usb-c-poort die je behalve voor opladen ook kunt gebruiken voor het aansluiten van een beeldscherm. De aan-uitschakelaar is voorzien van een goedwerkende vingerafdrukscanner. Dat is wel de enige manier van biometrische identificatie; in tegenstelling tot iPhones of de iPad Pro ontbreekt de soms nog wat sneller werkende gezichtsherkenning.

©Jeroen Boer - ID.nl

De iPad Air heeft een usb-c-poort die je gebruikt om de tablet op te laden.

Hoge meerprijzen

De prijzen beginnen bij 719 euro voor het 11inch-model terwijl de 13inch-uitvoering bij 969 euro begint. Voor dat geld krijg je 128 GB opslag. Alle varianten hebben dezelfde M3-processor in combinatie met 8 GB RAM. Wil je 256 GB opslag, dan betaal je 130 euro meer, terwijl de volgende stappen naar 512 GB of 1 TB je ieder nog eens 250 euro kosten. Afhankelijk van je opslagwensen wordt de iPad dus al snel een heel stuk duurder. Daarnaast kun je nog kiezen voor een 5G-variant, waarvoor je 170 euro meer betaalt. Deze variant is voorzien van een ingebouwde e-sim; er is geen fysieke simkaartslot.

Scherm zonder ProMotion

De iPad Air heeft precies hetzelfde scherm als vorig jaar en dat betekent een 11- of 13inch-scherm dat gebruikmaakt van een IPS-paneel. Het scherm combineert goede kleuren met een prima contrast en een helderheid die hoog genoeg kan. Wat we wel jammer vinden, is dat Apple de toch best prijzige iPad Air niet voorziet van een scherm met een hogere verversingssnelheid dan 60 Hz. Zo'n hogere verversingssnelheid die Apple 'ProMotion' noemt zou zeker in combinatie met de stylus waarschijnlijk een vloeiender ervaring opleveren. 

Nog snellere processor

De snellere processor is het belangrijkste verschil met zijn voorganger, en de chip die we al kennen uit andere Apple-producten stelt niet teleur. De M3-processor is in benchmarks op single-coregebied ongeveer 18 procent sneller dan de M2, terwijl de multicore-prestaties zo'n 25 procent hoger liggen. In de benchmark Geekbench 6 zet de iPad een Single-Core Score van 3063 punten neer, terwijl de Multi-Core Score 11.914 punten bedraagt.

De vernieuwde iPad Air is in theorie dus nog iets soepeler in bijvoorbeeld grafische toepassingen, al is de M4-chip in de iPad Pro nog een stukje sneller. Het is gissen waarom Apple nog voor de in andere producten uitgefaseerde M3 koos; misschien hadden ze er nog veel van liggen of wil het bedrijf genoeg onderscheid met de iPad Pro houden. Uiteindelijk maakt het ook weer niet zo heel veel uit, want in de praktijk zijn zowel de vorige als de huidige variant van de iPad Air gewoon snel. De accuduur van de geteste 11inch-uitvoering is erg goed en komt bij normaal gebruik zoals browsen in de buurt van de door Apple geclaimde 10 uur.

Vernieuwd toetsenbord

De iPad Air is compatibel met Apples beste stylus: de Pencil Pro. Deze stylus (149 euro) is druk- en kantelgevoelig en detecteert bovendien of je de stylus draait. Hierdoor kun je in tekenapps als Procreate bijzonder realistisch tekenen. De stylus wordt gekoppeld en opgeladen door hem magnetisch aan de zijkant te plakken, waarmee dit in de praktijk een prettige accessoire is. De iPad Air is trouwens ook compatibel met de goedkopere Apple Pencil usb-c, die minder mogelijkheden heeft en opgeladen wordt met een usb-c-kabel. Als je wilt tekenen, dan raden we je de Pencil Pro aan.

©Jeroen Boer - ID.nl

De Pencil Pro plak je magnetisch aan de zijkant om hem op te laden.

We kregen van Apple ook het vernieuwde Magic Keyboard voor de iPad Air, dat uiteraard ook compatibel is met de iPad Air met M2-processor. Ten opzichte van het vorige Magic Keyboard dat oorspronkelijk voor de oudere generatie iPad Pro was ontworpen, krijg je een rij functietoetsen. Hierdoor kun je de iPad nog beter als laptopvervanger gebruiken.

Ten opzichte van het Magic Keyboard voor de huidige iPad Pro ontbreekt helaas de achtergrondverlichting in de toetsen en de aluminium polssteun, terwijl de prijs van het toetsenbord met 329 euro niet veel lager is. Het is daarnaast jammer dat het toetsenbord er alleen nog in een witte variant is. Dat is toch vlekgevoeliger dan een zwarte uitvoering. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Het vernieuwde Magic Keyboard heeft nu functietoetsen.

Conclusie

De iPad Air met M2-processor was een prima tablet, en dat geldt ook voor deze opvolger met een nog snellere chip. Je krijgt met deze iPad Air veel kracht in handen en je kunt dezelfde geavanceerde Pencil Pro gebruiken als op de iPad Pro. Ten opzichte van die iPad Pro zit het belangrijkste verschil 'm in het scherm, want de nog duurdere iPad Pro heeft een oledscherm met hoge verversingssnelheid. Daar moet je wel een paar honderd euro meer voor neertellen, waardoor deze iPad Air een interessante optie blijft voor wie een iPad met lekker veel kracht zoekt.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 draagbare DAB+-radio's voor mee op vakantie
© Olga Yastremska, New Africa, Afr
Huis

Waar voor je geld: 5 draagbare DAB+-radio's voor mee op vakantie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Dit keer hebben we vijf DAB+-radio's voor je gevonden die je ook nog eens heel makkelijk meeneemt, op vakantie bijvoorbeeld.


Digitale radio via DAB+ (Digital Audio Broadcasting) biedt een helder en storingsvrij radiosignaal, met een steeds groter zenderaanbod. Dat maakt het luisteren een stuk aangenamer. Dankzij modellen met ingebouwde accu of batterijen ben je niet gebonden aan een stopcontact. Voeg daar een netstroomaansluiting aan toe en je hebt een toestel dat net zo makkelijk op de camping als op het aanrecht in de keuken dienst kan doen.

Denver DAB-18 Radio DAB+

De Denver DAB-18 is een compacte DAB+/FM-radio die een retro uiterlijk combineert met moderne functionaliteit. De geïntegreerde Bluetooth-functie maakt het mogelijk om draadloos muziek te streamen vanaf je smartphone of tablet. Daarnaast beschikt de radio over een AUX-ingang voor het aansluiten van externe apparaten. Met de dubbele alarmfunctie en snoozefunctie is de DAB-18 ook geschikt als wekkerradio. Het dimbare lcd-display toont duidelijk informatie over zenders en instellingen. De radio werkt zowel op netstroom als op 4 C-batterijen. Met 20 voorkeuzezenders (10 DAB+ en 10 FM) heb je snel toegang tot je favoriete stations.

Audizio Milan

De Audizio Milan is een compacte draagbare DAB+/FM-radio. De Milan biedt zowel DAB+ als FM-ontvangst, waardoor je kunt genieten van een breed scala aan radiostations met heldere geluidskwaliteit. Dankzij de Bluetooth-functionaliteit kun je draadloos muziek streamen vanaf je smartphone of tablet. Met de ingebouwde 2000mAh-accu heb je genoeg stroom voor zo'n 10 uur luisterplezier, en kan de radio via usb worden opgeladen. Het 2,4-inch kleurendisplay toont duidelijk informatie over zenders en instellingen.

Grundig DTR 4500 BT DAB

De Grundig DTR 4500 BT DAB heeft Bluetooth 5.0-functionaliteit en kun je naast het luisteren naar DAB-stations ook gebruiken om te streamen vanaf je smartphone of tablet. De radio beschikt over een 2.0 stereo luidsprekersysteem met een totaal vermogen van 10 watt RMS. Het 2,4-inch kleurendisplay biedt duidelijke informatie over zenders en instellingen, en de helderheid is in drie stappen aan te passen. Hoewel de DTR 4500 BT DAB geen ingebouwde accu heeft, kan hij natuurlijk wel gewoon op netstroom worden aangesloten.

Lenco PDR-040EF Bambus

De Lenco PDR-040EF Bambus is gemaakt van echt bamboe en gerecycled ABS met tarwevezel, wat niet alleen een mooie uitstraling geeft, maar ook bijdraagt aan duurzaamheid. Met Bluetooth 5.0-functionaliteit kun je eenvoudig muziek streamen vanaf je smartphone of tablet. De radio beschikt over een 3 watt RMS luidspreker en een passieve basradiator. De ingebouwde 2000mAh accu biedt tot 16 uur afspeeltijd via Bluetooth en tot 12 uur via FM of DAB+, waardoor je de hele dag kunt genieten van je favoriete muziek, zowel thuis als onderweg. Daarnaast is de radio uitgerust met een klok- en alarmfunctie, een 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting en een telescoopantenne.

Kenwood CR-M30DAB-R

Deze compacte Kenwood kan overweg met FM-radio en DAB+. De radio beschikt over Bluetooth-functionaliteit, waardoor je draadloos muziek kunt streamen vanaf je smartphone of tablet. Dankzij de geïntegreerde oplaadbare batterij kun je tot 7 uur genieten van je favoriete muziek zonder dat je een stopcontact nodig hebt. Daarnaast is de radio voorzien van een helder LCD-scherm dat informatie over zenders en instellingen duidelijk weergeeft. Met de mogelijkheid om zowel op netstroom als op de interne accu te werken, kun je de CR-M30DAB op verschillende manieren gebruiken.