De opmars van de gemotoriseerde smartphonecamera

Hoe kan een telefoonmerk ervoor zorgen dat de bovenkant van een smartphone zoveel mogelijk scherm bevat, waardoor er geen inkeping - ofwel notch - meer nodig is voor de camera en de speaker? Veel bedrijven denken de oplossing te hebben gevonden in pop-up-camera's. Maar daar kleven ook nadelen aan.

Onder andere de merken Oppo en OnePlus hebben ervoor gekozen om het scherm zoveel mogelijk de ruimte te geven, waardoor de bovenkant van de telefoon een volledig rechthoek aan scherm is - zonder afleiding. Daarom is de smartphonecamera van de voorkant achter het scherm geplaatst.

Deze komt via een motortje omhoog. Hoewel dit een logische oplossing lijkt om alles uit het scherm te kunnen halen, zetten gebruikers vraagtekens bij het feit dat hun toestel ineens zo’n klein extra uitschuifbaar los onderdeel bevat. Wat als de telefoon bijvoorbeeld op de grond valt?

Val-schade en slijtage

Oppo heeft bij de presentatie van zijn Reno-reeks de belofte gedaan dat de camera inklapt zodra de telefoon merkt dat hij valt. Dit klopt ook, hoewel het er wel vanaf hangt hoe snel en van hoe hoog de smartphone naar beneden komt.

En wat als je de selfiecamera honderd keer per dag laat uitschuiven? Dat zoveel doen per dag, heeft niet per se te maken met iemand die erg met zichzelf bezig is. De camera is nu eenmaal ook nodig om face-ID te gebruiken. Zeker bij de Oppo is dit van belang, want deze telefoon heeft geen vingerafdrukscanner. Je bent dus afhankelijk van je gezicht (of een code).

In het geval van OnePlus is er vooral met die laatste vraag alvast rekening gehouden: er is een filmpje online geplaatst waarin de selfiecamera 12 uur lang in en uit wordt geschoven. Lees in de OnePlus 7 Pro-review van onze Computer!Totaal-collega's hoe de bijzondere camera in de praktijk bevalt.

Aan die nadelen hebben fabrikanten dus al gedacht, om zo de wat minder optimistisch ingestelde klanten te kunnen geruststellen. Toch zijn er meer zorgen. Holt de batterijduur bij deze methode niet achteruit ? En zo’n apart onderdeel kan er ook voor zorgen dat er eerder stof of water in de telefoon komt.

Ook hier hebben de producenten aan gedacht, want het gedeelte om de camera heen is zo gemaakt dat er nagenoeg geen stof of water tussen de telefoon zou moeten komen. En die batterijduur is alsnog ongeveer net zoals die van andere telefoons van deze generatie.

Onzichtbare camera

Kan het beter? Waarschijnlijk wel. Oppo heeft al een glimp laten zien van een telefoon waarbij de selfie-camera onder het telefoonscherm zit. Er is hiervoor een speciaal transparant materiaal gemaakt waar licht doorheen kan vallen om de camera te gebruiken, terwijl er ook pixels van het scherm getoond kunnen worden. Die schijnen wel iets donkerder te zijn, maar in principe is er dus al een telefoon in de maak waarbij het scherm tot geheel het rechthoek is van het toestel, zonder gemotoriseerde camera.

Deze telefoon is nog een concept. Of dit haalbaar is en wanneer we deze dan kunnen verwachten, dat is nog onbekend. Wie weet welke smartphonemaker er voor die tijd met een beter idee komt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000