Nieuwe smartphone? Let dan hierop

© PXimport

Nieuwe smartphone? Let dan hierop

Geplaatst: 6 februari 2022 - 09:37

Aangepast: 3 augustus 2023 - 14:59

Joris Peterse

De ontwikkelingen op het gebied van smartphones gaan snel en nieuwe (vooral Chinese) merken lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten. En dan zijn er zaken als 5G, het formaat, ondersteuning… Kortom, een beetje hulp kan nooit kwaad bij het kiezen van een nieuwe smartphone. Vandaag deze checklist!

Tip 01: Het formaat

De veelzijdigheid van een smartphone zorgt ervoor dat je hem voor een allerlei taken inzet. Werk, appen, social media, video streamen, foto’s kijken, nieuws lezen, gamen. We hoeven het je niet uit te leggen. Alle functies hebben één ding gemeen: met een groot scherm komt alles het best tot zijn recht. Toch moet er natuurlijk een balans worden gevonden in wat voor jou nog mobiel genoeg is en tegelijk optimale schermruimte biedt. 

Een te grote smartphone past niet meer in iedere broekzak en tas en is wat minder handig te bedienen. De meeste smartphonefabrikanten doen er alles aan om zoveel mogelijk van de voorzijde te gebruiken voor het scherm. Schermranden worden zo klein mogelijk gemaakt, vingerafdrukscanners achter het scherm geplaatst en selfiecamera’s vind je in een gat of een scherminkeping aan de bovenzijde. 

Door slim gebruik te maken van alternatieve beeldverhoudingen, zijn de smartphones wat smaller. Maar hierdoor geeft de schermdiagonaal, die we doorgaans als maat gebruikten, een wat vertekend beeld van het smartphoneformaat. Om echt een gevoel te krijgen bij het geschikte formaat van een smartphone is het dus van belang ‘ouderwets’ te kijken naar lengte en breedte van het toestel. 

Houd hierbij aan dat ongeveer 13 bij 6,5 centimeter een klein formaat is. Middelformaat is ongeveer 15 bij 7 centimeter en groot formaat begint bij 16 bij 8 centimeter. Een groter smartphoneformaat went in de praktijk snel en biedt wel zo zijn voordelen, zoals een groter scherm en meer ruimte voor een hogere accucapaciteit. Dus durf gerust bij twijfel voor een maatje groter te kiezen.

Nieuwe smartphone? Let dan hierop-18713921

© PXimport

Tip 02: Camera’s

Alle smartphonemakers proberen zich te onderscheiden met hun camera. Vaak trachten de fabrikanten hun smartphone te laten opvallen met een karrevracht aan verschillende sensoren aan de achterzijde, zodat je een diversiteit aan fotografiemogelijkheden hebt: voor iedere toepassing een lens. Denk aan een macrocamera, groothoeklens en zoomlens (soms zelfs met periscopische techniek). 

Andere sensoren helpen het toestel om de diepte te bepalen, wat bijvoorbeeld helpt bij augmented reality- (AR-)toepassingen en portretfotografie, waarbij de voor- of achtergrond vervaagd wordt. De smartphonecamera heeft de compactcamera volledig vervangen en zelfs voorbijgestreefd dankzij een combinatie van cameratechnieken en ongekende rekenkracht voor beeldherkenningstechnieken. 

Het is wel bij alle smartphones zo dat de mooiste foto’s en video’s door de primaire lens gemaakt worden. Dit merk je wanneer de lichtomstandigheden uitdagend worden voor de camera, zoals bij veel details, weinig licht, tegenlicht en een combinatiespel van schaduw en heldere oppervlaktes. Veel smartphones in de lagere en middenprijsklasse bieden extra sensoren die slecht overweg kunnen met lichtuitdagingen: met ruis, (deels) onzichtbare foto’s of onscherp beeld tot gevolg. 

In de duurdere prijsklassen zijn de verschillen tussen de extra lenzen en de primaire lens doorgaans kleiner. Merken die altijd erg goed scoren op cameragebied zijn Apple, Samsung en Google. Deze bedrijven weten op slimme wijze de rekenkracht en lensmogelijkheden optimaal te combineren.

Nieuwe smartphone? Let dan hierop-18713922

© PXimport

Tip 03: Android of iOS

Er zijn zoveel merken smartphones dat je door de bomen het bos soms niet meer ziet. Het leidt de aandacht af van het feit dat je keuze misschien wel beperkter is dan je zou veronderstellen. Qua platform heb je namelijk slechts twee keuzes: Android (ontwikkeld door Google, maar een open besturingssysteem, zodat andere fabrikanten het naar wens aanpassen) en iOS, dat draait op iPhones. Beide platformen hebben unieke eigenschappen. 

Zo is iOS erg toegankelijk, zodat jong en oud ermee overweg kan. Bovendien geniet je de langste update-ondersteuning. Maar houd er rekening mee dat gebruikers en app-ontwikkelaars bij Apple op de tweede en derde plaats komen. Apple is er vooral veel aan gelegen om te bepalen wat jij wel en niet mag op je apparaat en je vast te houden in het ecosysteem van Apple (van smartwatches tot iCloud). 

Alle andere smartphones draaien op Android, of je nu een Samsung- of een Nokia-smartphone koopt. Omdat Google Android ontwikkelt, biedt het de Google Play Store en tal van Google-diensten aan, waar Android-telefoons eigenlijk niet zonder kunnen. Het open karakter van Android heeft zo zijn voor- en nadelen. Je bent zelf vrij om te doen wat je wilt en ook fabrikanten kunnen eigen diensten en (grafische) veranderingen aanbrengen. 

Dit legt ook de verantwoordelijkheid voor update-ondersteuning bij fabrikanten, die er onvoldoende mee om gaan. Ook geeft het Android soms de reputatie mee onveilig te zijn. Hoewel het besturingssysteem juist uitermate veilig is, geeft Android de gebruiker zelf de verantwoordelijkheid. En daarmee dus ook de mogelijkheid onveilige apps te installeren. Dit gebeurt voornamelijk buiten de Play Store om. Dus als je alleen apps uit de Play Store haalt, hoef je je al weinig zorgen meer te maken.

Nieuwe smartphone? Let dan hierop-18713923

© PXimport

Tip 04: Bij de tijd

Wanneer je een smartphone koopt, wil je daar graag zo lang mogelijk mee doen. Toch zijn er zaken die de levensduur beïnvloeden, zoals accuslijtage. Ook is het updatebeleid iets wat meeweegt. Updates zorgen ervoor dat foutjes in het systeem rechtgezet worden en brengen nieuwe functionaliteit. Vooral op het gebied van privacy wil je nieuwe functies van Android en iOS niet missen. 

Het is daarom van groot belang om na te gaan wat het updatebeleid van een fabrikant is voor de smartphone die je op het oogt hebt. Hoelang krijg je update-ondersteuning van zowel versie- en veiligheidsupdates? Hoe snel rolt de fabrikant z’n updates uit? En komt de fabrikant doorgaans zijn beloftes wel na? Zoek je de beste update-ondersteuning, dan kom je bij een iPhone uit. Zelfs de iPhone 6s, die in 2015 op de markt verscheen, draait nog op de nieuwste versie van iOS. Als je een oudere iPhone aanschaft, weet je dus dat je nog wel even door kunt dankzij de ondersteuning. 

Ook Samsung timmert aan de weg en belooft minstens vier jaar lang updates. Google updatet zijn Pixel-smartphones het snelst en biedt ook meerjarige ondersteuning. Veel andere, met name Chinese, smartphonefabrikanten, lopen op dit gebied de kantjes ervan af. Soms worden zelfs smartphones op de markt gebracht die een Android-versie achterlopen en alleen een update krijgen naar de huidige Android-versie.

Lees ook de keuzehulp: 8 smartphones met het beste updatebeleid

Nieuwe smartphone? Let dan hierop-18713924

© PXimport

Tip 05: Accu

Hoelang je met je opgeladen accu doet, hangt natuurlijk van veel factoren af. Hoe zuinig je hem gebruikt, hoe energiezuinig je toestel werkt … en natuurlijk hoe versleten de accu is. Want helaas, de accu van een smartphone slijt. Wanneer je een nieuwe smartphone zoekt, kun je aan de hand van de accucapaciteit min of meer nagaan of de smartphone een goede accuduur heeft. Deze capaciteit wordt aangeduid in milliampère-uur (mAh). 

Wanneer een smartphone een capaciteit heeft van 4500 mAh of hoger, dan kun je ervan uitgaan dat het wel snor zit met de accuduur op zowel korte als lange termijn. Wanneer je bij iPhones kijkt, zie je dat deze capaciteit steevast laag ligt. Nu staan iPhones niet bekend om hun goede accuduur, maar Apple heeft iOS en de toestelonderdelen zuinig op elkaar afgestemd, zodat de accuduur naar verhouding in orde is. 

Een lagere accucapaciteit zorgt wel voor snellere accuslijtage. Hierdoor zul je bij een iPhone, of andere smartphone met kleine accucapaciteit, eerder je accu moeten laten vervangen, wat geen makkelijk en goedkoop klusje is. Door slim om te gaan met je smartphone kun je de accu ontzien. 5G is bijvoorbeeld een enorme stroomvreter, evenals een scherm met hogere verversingssnelheid (90 hertz of hoger) en resolutie. 

Wanneer je accu bij het laden erg warm wordt, slijt deze ook sneller. Heb je de tijd, gebruik dan geen snellader. Lees hier meer smartphone-oplaadtips.

Nieuwe smartphone? Let dan hierop-18713665

© PXimport

Tip 06: Prijskaartje

Een paar jaar terug waren de allerbeste smartphones nog 700 euro. Die prijs is in een korte tijd flink opgevoerd, waarbij prijzen de 1000 euro gepasseerd zijn, vooral bij de experimentele smartphones met een opvouwbaar scherm. De verschillen tussen de topsmartphones en de lagere en middenklasse smartphones zijn in prijs enorm gegroeid, de verhouding wat je ervoor terugkrijgt niet.

 Natuurlijk, de merken sloven zich uit met hun topsmartphones, met heel veel heel goede camera’s. Het mooiste ontwerp, de fraaiste schermen en de meeste rekenkracht. Desondanks vallen deze prijzen eigenlijk nog altijd niet te rechtvaardigen. Al helemaal niet met het excuus dat je je smartphone veel gebruikt. 

In de prijsklasse van smartphone tot 600 euro vind je eigenlijk ook alles wat de duurste smartphones bieden. Ook als je geen andere smartphone wilt dan een iPhone, hoef je niet meteen tegen de 1000 euro (of meer) te betalen voor het nieuwste model uit de 13-serie. Een vorige generatie loopt ook vooraan. Hetzelfde kan gezegd worden over de vorige generatie Samsung Galaxy S20, aangezien deze merken hun ondersteuning serieuzer nemen. 

Met nieuwe toestellen is de markt enorm competitief, vooral sinds het wegvallen van Huawei (telefoons die vanwege het handelsverbod niet meer aanbevolen kunnen worden) knokken veel merken smartphones om het marktaandeel wat de Chinese gigant achterlaat. Het maakt het wat onoverzichtelijk, maar uiteindelijk voor jou als consument een luxepositie. Want er zijn veel zeer goede smartphones onder die 600 euro-grens. 

Vergeleken met de topsmartphones zullen de camera’s ietsje minder presteren en het scherm misschien ietsje minder prachtig ogen. Het verschil zul je in de praktijk nauwelijks merken, als je bij je keuze natuurlijk wel even nagaat hoe het zit met de update-ondersteuning.

Nieuwe smartphone? Let dan hierop-18713925

© PXimport

Tip 07: Wanneer 5G zinvol?

Het onderwerp 5G is de afgelopen jaren steeds meer in het nieuws gekomen. Vaak met een volkomen onterecht negatief sentiment, omdat er ongegronde angst heerst over de link tussen de nieuwe netwerktechnologie en gezondheid. Intussen bieden alle providers al 5G aan en om hier gebruik van te kunnen maken, heb je een smartphone nodig die dit ondersteunt. 

Maar is 5G een reden om je huidige smartphone te vervangen door een nieuwe 5G smartphone? Vooralsnog niet. 5G in Nederland maakt op dit moment nog gebruik van bandbreedtes die in het 4G-spectrum liggen en dankzij nieuwe technieken wat snelheidswinst oplevert. Maar verwacht geen revolutionaire veranderingen. Toch is het bij het kiezen van een nieuwe smartphone wel slim om even stil te staan bij 5G-ondersteuning. Veel nieuwe smartphones bieden dit aan, maar nog zeker niet alle nieuwe smartphones kunnen ermee verbinden. 

Wellicht is 5G nu nog niet de moeite waard, houd er wel rekening mee dat op langere termijn providers andere bandbreedtes gaan gebruiken die wél grote verschillen meebrengen. Wanneer het zover is, is lastig te zeggen. Zowel de overheid (die de bandbreedtes beheert) als de providers (die de netwerken maken en onderhouden) hebben nog aardig wat werk te verzetten.

Houd met de keuze van je smartphone dus zeker rekening met het feit dat 5G relevant gaat worden – en dat de toepassingen die de extra snelheid optimaal gebruiken vanzelf volgen. Maar dit kan nog jaren duren.

Nieuwe smartphone? Let dan hierop-18713926

© PXimport

Tip 08: Opgevouwen

Een paar jaar terug deed de opvouwbare smartphone uit het niets zijn intrede. Het onbekende merk Royole probeerde ermee in de spotlight te komen en ook Chinese merken als Huawei en Motorola doen mee. Maar het is Samsung die kinderziektes zoals kwetsbare schermen en scharnieren heeft gladgestreken.  Met de Galaxy Z Fold3 (een smartphone met een vouwbaar tabletscherm) en de Galaxy Z Flip3 (een clamshell-smartphone) lijkt de opvouwbare smartphone klaar voor de massa. 

Althans, bijna dan. De schermen beschikken nog altijd over een hinderlijke vouwlijn, die zichtbaar en voelbaar is. Ook zijn de prijzen nog niet naar verhouding: je koopt er een topsmartphone én iPad voor. Ten slotte is de Flip3 uitgerust met een te kleine accu, waardoor deze razendsnel zal slijten.

Nieuwe smartphone? Let dan hierop-18534778

© PXimport

Tip 09: Het Chinese vraagstuk

Spioneert China via apps als TikTok en smartphones van Chinese merken als Huawei, Xiaomi, Motorola, Oppo en OnePlus? Concreet bewijs is er niet. Maar het zou ook naïef zijn om te denken dat de merken niet door Chinese overheden misbruikt worden voor datahonger. Huawei is kop van Jut, niet alleen vanwege de handelsoorlog tussen de VS en China, met name vanwege spionage-beschuldigingen. Het leidde tot onder meer tot een ineenstorting van het marktaandeel op de smartphonemarkt en buitensluiting bij de aanleg van 5G-netwerken.

De embargopijlen lijken te worden gericht op andere merken, te beginnen met Xiaomi. Het is ergens ironisch, aangezien juist westerse landen dankzij Edward Snowden betrapt zijn op de spionagepraktijken waar China en Chinese merken van beschuldigd worden. Het is een strijd die achter de rug van jou als smartphonegebruiker om gaat, dus in praktijk zul je er niks van merken.

Nieuwe smartphone? Let dan hierop-18713927

© PXimport

Tip 10: Greenwashing

Heb je duurzaamheid en milieu hoog in het vaandel staan, dan word je neerslachtig van de smartphonemarkt. Geplande veroudering door accuslijtage, toestelvertragende updates (of geen updates). Het ontwerp en het achterhouden van onderdelen maakt reparaties moeilijk of zelfs gevaarlijk. Zo lijmt Samsung de accu vast, zodat je een hittepistool moet gebruiken om die los te maken. 

Ook willen bedrijven als Apple en Google doen alsof ze groen zijn en daarbij heel klimaatneutrale cijfers tonen. Dat doen ze door hun productie uit te besteden aan bedrijven als Foxconn, die in China de smartphones maken zonder enige milieu- en arbeidsregels. Zo blijft het milieu-onterende deel bij Chinese bedrijven en blijven de cijfers in de boeken van techgiganten groen. Greenwashing heet dit en het komt op meerdere manieren voor. Denk aan Apples besluit om de adapter weg te laten en in de doos een lightning-naar-usb-c-kabel te stoppen, een verouderde, niet-universele stekker, zodat iedereen alsnog een usb-c-adapter moet kopen, omdat deze nog zeldzaam zijn. In die losse adapterverkoop kun je de eigenlijke reden vinden waarom de adapter is weggehaald. 

Eigenlijk zijn alle techfabrikanten schuldig en worden slechte keuzes klakkeloos overgenomen. Alle fabrikanten? Er is één uitzondering: FairPhone. Deze smartphonemaker zet alles op alles om de telefoons repareerbaar en zelfs upgradebaar te maken en zo lang mogelijk te voorzien van updates.

Nieuwe smartphone? Let dan hierop-18713928

© PXimport

Welke smartphone kopen?

Zoals geschreven: smartphones zijn veelzijdige apparaten. Dus is het van belang even goed stil te staan bij wat jij belangrijk vindt (camera, ondersteuning, formaat enzovoort) en wat jij ervoor overhebt. 

Ben je er nog niet over uit welke telefoon bij jou past? We hebben de volgende keuzegidsen voor je, met daarin de beste smartphones van het moment binnen een bepaalde prijsklasse:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten