ID.nl logo
De 16 beste streaming-apps voor Android en iOS
© PXimport
Huis

De 16 beste streaming-apps voor Android en iOS

Er zijn zoveel apps om films en series mee te streamen, dat je mogelijk door de bomen het bos niet meer ziet. Kijken wanneer het jou uitkomt: Dit zijn de 16 beste streaming-apps voor Android en iOS.

Chromecast en AirPlay

Veel apps in dit artikel zijn geschikt voor het ‘casten’ via Chromecast en AirPlay. Zo kun je beelden gewoon op een tv weergeven of muziek naar je luidsprekers sturen. Chromecast is een techniek van Google met gelijknamige hdmi-dongel die je rechtstreeks in je tv kunt pluggen. Je voorziet de dongel van stroom via een usb-lader of een usb-poort op je tv. AirPlay geeft je ongeveer dezelfde mogelijkheden. Om beelden op een tv weer te geven kun je een Apple TV gebruiken.

1 TV Series

Black Mirror, The Crown, Stranger Things: er zijn zo veel nieuwe series te bekijken via televisie, dvd en de bekende streamingdiensten, dat je haast een app nodig hebt om netjes bij te houden wat je hebt gezien… en precies dát kan TV Series als een van de beste. De app haalt details over series op via TheTVDB.com, een open database voor televisiefans. Met de app houd je gemakkelijk je eigen favoriete series bij en kun je trailers bekijken en zien wanneer de volgende aflevering beschikbaar komt. Spoilers blijven gelukkig verborgen!

Android (gratis)

2 KPN Interactieve TV

Met KPN Interactieve TV kun je traditionele tv-zenders bekijken via Android, iPhone en (binnenkort) iPad. Sinds kort kun je nog meer zenders buitenshuis bekijken, waaronder de uitzendingen van Fox Sports. Lekker onderweg of bij vrienden voetbal kijken. Niet alle veranderingen zijn positief: de interface is ingewikkelder; je hebt meer handelingen nodig om bijvoorbeeld vanuit een tv-uitzending terug te gaan naar de tv-gids.

iOS, Android (gratis)

©PXimport

3 Ziggo GO

Heb je een tv-abonnement bij Ziggo, dan kun je met deze nieuwe app (die Horizon Go vervangt) tv op je smartphone en tablet bekijken. De belangrijkste feature is dat je live naar tot duizend zenders kunt kijken, met veel zenders in hd-kwaliteit. Ook is er een programmagids waarin je dankzij Replay TV programma’s tot een week na de uitzending kunt terugkijken. Buitenshuis kun je via 4G of wifi kijken. Casten via Airplay of Google Chromecast is ingebouwd maar werkt helaas alleen voor live-tv, niet voor Replay TV.

iOS, Android (gratis)

4 Plex

We zijn dol op Plex. Natuurlijk, je moet er wat voor doen, zoals het installeren van de software Plex Media Server op een pc of server. Maar dan kun je wel overal in huis genieten van films, series, muziek en foto’s die zijn opgeslagen op bijvoorbeeld een nas. Het afspelen kan met smartphone of tablet, en ook de meeste smart-tv’s hebben een Plex-app. Via je mobiel naar de tv casten kan via Airplay of Chromecast. Wie een beetje handig is kan de streams ook onderweg bekijken, bijvoorbeeld in de trein.

iOS, Android (gratis)

6 Veronica Superguide

©PXimport

Als moderne televisiekijker wil je vooral graag het on-demand-aanbod overzichtelijk zien, en dat kan met Veronica Superguide. Naast de gewone tv-gids laat deze app ook het aanbod van Netflix, Pathé Thuis, iTiunes, Videoland, NLziet en Uitzending Gemist zien. De app houdt rekening met je voorkeuren, zoals de on-demand-bronnen die je wilt volgen. Even snel opzoeken waar je een bepaalde film of serie kunt kijken? Daarvoor kun je een forse database (meer dan 40.000 titels) doorzoeken.

iOS, Android (gratis)

7 Upflix

Heb je moeite om de pareltjes uit het enorme aanbod van Netflix te vissen? Upflix kan een goede hulp zijn. Je ziet in een oogopslag welke series en films onlangs zijn toegevoegd bij Netflix, eventueel gerangschikt per categorie. Daarbij zie je de waarderingen van kijkers op onder meer IMDb en Rotten Tomatoes. Verder geeft de app een overzicht van het laatste Netflix- en bioscoop-nieuws via verschillende mediabronnen.

iOS, Android (gratis)

8 NPO

Sportuitzendingen van de NOS kun je via de smartphone of tablet (verder) kijken met de NPO-app. En bij grote evenementen zoals de Olympische Spelen kun je zelfs naar meerdere kanalen kijken. Met de app kun je bovendien programma’s via Gemist terugkijken en kijk je live naar NPO 1, 2, 3 en de digitale themakanalen. Ondersteuning voor Chromecast en Airplay maakt het compleet.

iOS, Android (gratis)

9 Netflix

Netflix kijken via mobiel internet? Het kan prima, zeker met 4G, al vormt het wel een aanslag op je databundel. Dat verandert waarschijnlijk niet snel: providers mogen volgens de wet geen ‘onbeperkt Netflix’ aanbieden vanwege oneerlijke concurrentie. Gelukkig worden databundels wel steeds groter. Heb je een enorme databundel en wil je graag in de hoogste kwaliteit kijken, of heb jij juist een krappe databundel en wil je data besparen? Je hebt zelf de controle over de kwaliteit van de streams van Netflix. Daarvoor blader je via het menu naar App-instellingen en klik je op Mobiel dataverbruik. Bij een lage kwaliteit verbruik je ongeveer 250 MB in een uur, bij Onbeperkt ga je daar met gemak overheen maar is alles wel superscherp.

Je kunt natuurlijk ook series en films direct op je telefoon downloaden. Dat gaat helemaal niet ten koste van je databundel, mits je alles uiteraard downloadt via een wifiverbinding. Je kunt titels daarna offline bekijken.

iOS, Android (abonnementsdienst)

©PXimport

10 Instabridge

Laat je mobiele internetverbinding je in de steek? Met deze app vind je snel een wifi-netwerk bij jou in de buurt, veelal op loopafstand. Er zijn veel particuliere wifi-netwerken in opgenomen maar ook bekende locaties als McDonald’s en Starbucks. Met de app kun je ook je eigen wifi-netwerk openstellen voor bezoekers. Ze krijgen dan toegang via de Instabridge-app zonder dat je ze het wachtwoord hoeft te geven.

iOS, Android (gratis)

11 Kodi

De mediacentersoftware Kodi, voorheen XBMC, is inmiddels ook een populaire optie voor gebruik op smartphones en tablets. Ook zien we de software nu veel terug op de Raspberry Pi en diverse mediaspelers met Android, waaronder goedkope Chinese kloons. Dankzij de talloze add-ons kun je de mogelijkheden van Kodi flink uitbreiden. Denk aan bijvoorbeeld het streamen van films, series en ook livestreams. Voordat je leuke add-ons aan Kodi toevoegt, installeer je het programma eerst op de pc. Hoe je Kodi instelt leggen we in een ander artikel uit.

Android (gratis)

12 Vevo

Vevo biedt in samenwerking met YouTube een enorme verzameling muziekvideo’s. Hiermee spoor je snel de officiële video’s van je favoriete artiesten op en kijk je altijd in hoge kwaliteit. Eindelijk verlost van wiebelige concertopnames met slecht geluid! Ook is er exclusieve content, zelfs specifiek voor Nederland. Zo maakte Vevo Nederland dit jaar opnames en backstage interviews op Paaspop. Met de app stream je de content gemakkelijk naar je tv via Airplay of Chromecast. Met een account kun je het aanbod personaliseren en persoonlijke afspeellijsten maken.

iOS, Android (gratis)

©PXimport

13 Cinematics

Cinematics is weer zo’n handige gids voor films en series, met informatie van wederom IMDb en Rotten Tomatoes. Populaire titels vind je snel terug via de handige tabbladen. Denk aan films die nu of binnenkort spelen, populaire titels en hooggewaardeerde titels. Informatie over de film, cast, waarderingen en reviews heb je snel gevonden.

Android (gratis)

14 ESPN

Wie het voetbalseizoen op de voet volgt, heeft vast een abonnement op ESPN (Voorheen Fox Sports). Daarmee kun je de Eredivisie en de belangrijkste buitenlandse competities zien. Met de app heb je toegang tot alle live-kanalen, wedstrijden, programma's, samenvattingen en doelpunten. Sinds de laatste update is de app een stuk overzichtelijker. Leuk detail is dat er sinds kort ook een app voor Apple TV beschikbaar is, waarmee je twee wedstrijden tegelijkertijd kunt kijken. Voor zover je brein dat toestaat natuurlijk. Let erop dat het bekijken van video’s en live-tv door regiobeperkingen alleen binnen Nederland werkt.

iOS, Android (gratis)

15 Disney+

Disney+ is inmiddels uitgegroeid tot serieuze concurrent van Netflix. Disney+ leunt vooral op bestaande franchises van het bedrijf, waaronder Marvel en Star Wars. Zo heeft Disney al een serie lopen gebaseerd op de Star Wars-film Rogue One en een live-action serie rond Loki, een van de superhelden uit de Avengers. Ook series die op Netflix werden stopgezet, waaronder Daredevil en Luke Cage, worden voor Disney+ weer nieuw leven ingeblazen. Verder kun je films en series van Pixar (bekend van onder meer Toy Story, Incredibles en Cars) en National Geographic vinden, naast uiteraard oude films en series van Disney zelf. 

Een jaarabonnement op de streamingdienst kost momenteel 8,99 euro per maand of 89,90 euro per jaar. 

Op Disney+ staat vrijwel het volledige aanbod van Walt Disney, Pixar, Star Wars en Marvel, maar door overnames heeft Disney de filmrechten van nog veel meer uitgevers in bezit. In plaats van die films en series onder te brengen in Disney+, heeft het bedrijf ervoor gekozen om een extra onderdeel toe te voegen aan de streamingdienst, genaamd Disney Star. Op Disney Star vind je films en series van ABC Studios, bekend van onder meer Once Upon a Time, Lost en Grey’s Anatomy, maar ook van Fox Television, FX, Freeform, 20th Century Studios en Searchlight.

iOS, Android

©PXimport

16 YouTube

Bij streaming zou je niet zo snel denken aan YouTube, maar de videodienst is wel erg toegankelijk als het op streamen aankomt. Veel televisies ondersteunen tegenwoordig de YouTube-app en op je mobiele apparaat kun je al een tijd video's streamen. Ondersteunt je televisie niet de YouTube-app, dan kom je vaak al een heel eind met een Chromecast. Je kunt sinds kort bovendien Neflix-documentaires bekijken op YouTube.

iOS, Android (gratis)

Conclusie

▼ Volgende artikel
Review WOLF-Garten multi-star systeem: hoog en laag voor huis en tuin
© AK | ID.nl
Huis

Review WOLF-Garten multi-star systeem: hoog en laag voor huis en tuin

Trapje op, trapje af, of juist telkens moeten bukken: sommige schoonmaak- en tuinklussen zijn én slecht voor je rug én kosten extra veel tijd. Daar heeft WOLF-Garten iets op gevonden: multi-star. Dit systeem bestaat uit een steel (in verschillende lengtes én als uitschuifsteel verkrijgbaar) waarop meer dan 70 verschillende opzetstukken passen. Handig? Je leest het in deze review.

Fantastisch
Conclusie

Met het WOLF-Garten multi-star systeem haal je een allround schoonmaak- en klusarsenaal in huis. Zowel de steel als de geteste opzetstukken zijn solide, makkelijk in gebruik en doen hun werk goed. Handig is dat de Variosteel zowel voor werk op hoogte als voor grondwerk geschikt is, en dat het losse handvat dat bijvoorbeeld bij de 2-in-1 raamreiniger zit ook op andere opzetstukken past. Wel zijn de opzetstukken aan de prijzige kant. Begin daarom met opzetstukken die je regelmatig nodig hebt en kies bewust de juiste lengte steel: dat bespaart geld én gewicht. Al met al is dit een systeem waar we enthousiast over zijn: het resultaat, het gebruiksgemak en de hoeveelheid tijd (en frustratie!) die het scheelt maakt dat wij uitkomen op een dik verdiende 9.

Plus- en minpunten
  • Veel opzetstukken
  • Opzetstukken makkelijk verwisselbaar
  • Steel en opzetstukken solide
  • Veel opzetstukken wentelbaar en/of kantelbaar
  • Goed resultaat, ook op grote hoogte
  • Steel kan zwaar worden (afhankelijk van model)
  • Prijzig

©AK | ID.nl

Voor elke schoonmaak- of tuinklus een apart stukje gereedschap: een gemiddeld keukenkastje of schuurtje is zo vol. Het is dan ook niet vreemd dat steeds meer merken komen met combinatie-oplossingen, waarbij je bijvoorbeeld maar één accu nodig hebt die op verschillende soorten elektrisch gereedschap past. Of één steel voor verschillende opzetstukken. Dat is op zich geen uniek idee: er zijn wel meer merken die dat in het assortiment hebben. Maar vaak gaat het dan alleen om opzetstukken waarmee je kunt schoonmaken, of alleen om opzetgereedschap voor in de tuin.

De kracht van WOLF-Garten zit hem vooral in de enorme keuze die je hebt. Behalve dat je kunt kiezen uit verschillende stelen (van verschillende materialen en van verschillende lengtes) is ook het aantal opzetstukken erg groot. Grofweg kun je die verdelen in twee categorieën: voor de tuin of voor de schoonmaak. In die eerste categorie vallen bijvoorbeeld schoffels, voegenborstels, boomscharen, takkenzagen, gazonharken en verticuteerkammen, terwijl je bij schoonmaak moet denken aan bezems, wissers en schrobbers. In totaal kun je kiezen uit ongeveer zeventig verschillende opzetstukken. Waarmee je dus de hoogte in kunt of juist niet te diep door de knieën hoeft.

Voor deze test kregen wij de aluminium Variosteel ZM-V4 (lengte 220-400 centimeter) opgestuurd, samen met vier opzetstukken: een raamwasser, een flexibele ragebol, een twee-in-een dakgootreiniger en een twee-in-een raamreiniger (wasser + wisser). De telescopische steel is ook verkrijgbaar in een V3-uitvoering (170-300 centimeter) en in een V-uitvoering (90-150 centimeter).

Eerste indruk

Zowel de steel als de opzetstukken voelen solide aan. Het uitschuiven van de steel gaat snel en simpel en opzetstukken verwisselen is letterlijk een kwestie van klik-en-klaar. Sommige opzetstukken kun je kantelen of draaien. De stelschroeven waarmee je dat doet zijn groot en makkelijk te bedienen, ook wanneer je wat minder kracht in je handen hebt. Allemaal geen gedoe dus. Fijn, want gedoe wil nog wel eens een reden zijn om (vooral) schoonmaakklussen uit te stellen.

©AK | ID.nl

De stelschroeven waarmee je de hulpstukken kunt kantelen of in een andere positie zetten zijn groot en gemakkelijk te draaien.

De steel: lang, langer, langst

De Variosteel die wij opgestuurd kregen, de ZM-V4, meet in niet-uitgeschoven toestand 2,2 meter. Daarmee kom je in de meeste gevallen al een eind. Helemaal uitgeschoven kom je zelfs uit op 4 meter. Dat is ruim voldoende om bijvoorbeeld de ramen van de bovenverdieping te lappen. Ook als hij helemaal is uitgeschoven, is hij nog goed hanteerbaar: hij gaat niet 'zwabberen'.

De uitschuifbuis heeft meerdere ronde gaten, op regelmatige afstand van elkaar. Door op de grote grijze greep bovenaan te drukken, schuif je de buis uit tot de gewenste lengte. Het bijpassende gat klikt dan automatisch over een pal aan de binnenkant. Zo blijft de buis stevig op zijn plek tijdens het gebruik. Je hoeft dus niet bang te zijn dat hij halverwege ineens omlaag zakt.

Wel wordt de steel na wat langer gebruik zwaar. Dat heeft te maken met de uitvoering (de ZM-V4 weegt 1,3 kilo, terwijl zijn kleinere broertje de ZM-V3 ongeveer een kilo weegt), maar ook met het feit dat je boven je hoofd werkt. Wij hebben de steel niet getest met opzetstukken voor de tuin (waarbij je niet de hoogte in gaat, maar er bijvoorbeeld mee schoffelt); we kunnen ons voorstellen dat je in dat geval geen of veel minder last van vermoeide armen hebt.

Omdat de steel zo stabiel blijft, werkt hij lekker accuraat, ook op hoogte. Met het ragebol-opzetstuk hebben we spinrag verwijderd van de daklijst van ons test-object. Dat ging én goed én snel: binnen een minuut of vijf was alles weg. Veel meer dan gewoon een rondje lopen om de stacaravan was het niet. De tijdsbesparing is hierbij enorm: we hebben deze klus ook weleens gedaan met de keukentrap en toen kostte het ruim een uur. Trap neerzetten, trap op, spinnenwebben wegvegen, trap af, trap verzetten en repeat (keer dertig ofzo).

💡 De juiste lengte

Is het multi-star-systeem iets voor jou? Bepaal dan vooraf welke lengte je echt nodig hebt. Behalve het verschil in gewicht zit er uiteraard ook een verschil in prijs. Waar de adviesprijs van de ZM-V4 op ongeveer 68 euro ligt, betaal je voor de ZM-V3 bij de meeste winkels tussen de 40 en 46 euro. Mocht je de extra centimeters niet nodig hebben, dan bespaar je al snel een paar tientjes.

©AK | ID.nl

Helemaal uitgeschoven is de steel maar liefst 4 meter lang.

Opzetstukken

Raamwasser: breed en flexibel

De naam 'raamwasser' dekt wat ons betreft niet helemaal de lading. Zeker, de EW-M (prijs ongeveer 29,95 euro) is prima geschikt voor het lappen van je ramen. Maar door zijn riante werkbreedte van 35 centimeter kun je hem ook gebruiken voor het schoonmaken van bijvoorbeeld je zonnepanelen. Wij hebben hem gebruikt voor het schoonmaken van de buitenkant van de caravan. Je kunt hem desgewenst instellen in een hoek tot 110 graden.

De mop neemt veel water op – in de praktijk betekent dat vooral dat je hem niet om de paar tellen weer in de emmer met sop hoeft te hangen. Wat hij ook veel opneemt, is vuil: na gebruik was hij behoorlijk vies. Gelukkig kun je de mophoes er makkelijk afhalen (wat een uitvinding toch, klittenband). In de wasmachine en klaar!

©AK | ID.nl

De raamwasser is verstelbaar in verschillende posities.

Ragebol: dág spinnenwebben!

Je kunt nog zo schoon en netjes zijn, er zijn altijd hoekjes en randjes waar toch nog spinnenweb zit. Binnenshuis lossen we dat op door aan zoonlief (bijna 1 meter 90) te vragen of hij even met de stofzuigerslang langs het plafond wil gaan. Maar het zelf kunnen is ook fijn.

Nadat we de flexibele ragebol (BM 25 M; adviesprijs 29,99 euro) op de steel hadden geklikt en de steel hadden uitgeschoven tot de gewenste lengte, hebben we de daklijst spinragvrij gemaakt. Prettig daarbij was dat de kop zich makkelijk laat kantelen (zie foto). Dat en de schuine kanten van de ragebol zorgden ervoor dat we overal goed bij konden, ook in lastige hoekjes.

©AK | ID.nl

De ragebol is kantelbaar.

Dakgootreiniger: vegen en scheppen

Eén van de vervelendste klussen om te doen vinden wij de dakgoot schoonmaken. Niet alleen omdat we ook daarvoor weer een trapje nodig hebben, maar vooral omdat het vies is en er altijd bladrommel achterblijft. Fijn aan de GC-M (adviesprijs 50,99 euro) is dat hij twee dingen kan: blad bij elkaar vegen met de borstel en blad uit de dakgoot scheppen met het schepje. Daarbij kun je zowel de borstel als de schep in verschillende hoeken zetten, terwijl je het schepje ook nog kunt kantelen. Op de dag dat we aan het werk waren, scheen de zon. De dagen daarvoor had het niet geregend en de bladermassa in de dakgoot was dus niet kletsnat. Maar het vocht dat erin zat, liep grotendeels weg door de smalle openingen in het schepje. Minder geklieder dus. Ook hier geldt dat het belangrijk is om de juiste stoklengte te gebruiken. Wil je de dakgoot van een schuurtje doen waar je eigenlijk net bij kan? Dan kun je de dakgootreiniger beter op een los handvat klikken (zie de alinea over de raamreiniger).

©AK | ID.nl

Met de borstel veeg je bladeren en ander vuil naar één kant ...

©AK | ID.nl

...waarna je ze er met het schepje makkelijk eruit schept.

2-in-1 raamreiniger: wassen en wissen zonder wisselen

Het opzetstuk waar we het meest enthousiast over zijn is de KW-M/ZM015 (adviesprijs 36,99 euro): aan de ene kant een afneembare en uitwasbare mop (met een werkbreedte van 28 centimeter), aan de andere kant een trekker. Hij wordt geleverd met een apart handvat (zie foto), zodat je hem ook kunt gebruiken voor ramen waar je wel gewoon bij kunt. Handig: de andere opzetstukken passen ook op dit handvat.

Nadat we de raamreiniger op de steel hadden bevestigd (klik-klaar, echt fijn) was het tijd om te beginnen aan onze minst favoriete huishoudklus: de buitenramen lappen. Aangezien uw recensent van dienst slechts 1,60 meter hoog is, betekent dit altijd: de keukentrap en veel gehannes (want: en de spons en de wisser tegelijk beethouden is niet handig. En telkens het trapje af om de spons nat te maken ook niet). Gaat het makkelijker met multi-star?

Kort antwoord: JA! Langer antwoord: Ja, zeker. Met name het feit dat we meteen na het natmaken van de ramen de wisser eroverheen konden halen en in één beweging overal bij konden maakte een wereld van verschil. Geen stukken die al aan het opdrogen waren (en dus strepen), en vooral niet meer die ellendige keukentrap. Binnen twee minuten was de raampartij van de slaapkamer gedaan, waarbij we ook en passant al het houtwerk van de kozijnen hadden meegepakt. Het eindresultaat: schoon en streeploos. En vooral: geen frustratie!

💡 Goed laten uitlekken

Net als bij de raamwasser neemt ook het mopgedeelte van de KW-M/ZM015 erg veel water op. Door hem eerst goed te laten uitlekken, voorkom je dat er erg veel water over je kozijnen loopt.

©AK | ID.nl

De korte steel die je bij de raamreiniger krijgt, past ook op veel van de andere opzetstukken.

©AK | ID.nl

Conclusie: WOLF-Garten multi-star systeem kopen?

Met het WOLF-Garten multi-star systeem haal je een allround schoonmaak- en klusarsenaal in huis. Zowel de steel als de geteste opzetstukken zijn solide (je krijgt er 35 jaar garantie op), makkelijk in gebruik en doen hun werk goed. Het feit dat je de Variosteel twee richtingen op kunt gebruiken (de hoogte in of juist voor grondwerk) is prettig, net als het feit dat het losse handvat dat bijvoorbeeld bij de 2-in-1 raamreiniger zit ook op andere opzetstukken past. Wel zijn de opzetstukken aan de prijzige kant. 30 euro voor een ragebol die je misschien hooguit één keer per jaar gebruikt is veel geld. Kies dus, vooral als je start met dit systeem, in eerste instantie opzetstukken die je regelmatig gaat gebruiken. Uitbreiden kan altijd nog. Denk ook goed na welke (uitschuif)lengte je echt nodig hebt. Dat scheelt geld, maar ook gewicht. Al met al is dit een systeem waar we enthousiast over zijn: het resultaat, het gebruiksgemak en de hoeveelheid tijd (en frustratie!) die het scheelt maakt dat wij tot een dik verdiende 9 komen.


Gebruik de groene pijltjes (< en >) om alle besproken producten te kunnen zien


▼ Volgende artikel
Kleine keuken? Zo maak je slim gebruik van elke centimeter
© Jacek Kadaj
Huis

Kleine keuken? Zo maak je slim gebruik van elke centimeter

Niet iedereen heeft een ruime woonkeuken. Misschien woon je in een flat, een klein appartement of heb je bewust gekozen voor een tiny house. Maar ook in een compacte keuken kun je verrassend veel kwijt – zolang je maar slim omgaat met de beschikbare ruimte.

Een kleine keuken betekent dat je wat creatiever om moet gaan met je beschikbare ruimte. In dit artikel geven je een aantal handvatten!

  • Hoe benut je de beschikbare ruimte nou optimaal?
  • Waar valt er nog precies winst (mee) te behalen?

Sommige mensen zeggen weleens dat de keuken het kloppende hart van het huis is. Je begint er je dag met een kop koffie, zit er 's middags met de kinderen om de (school)dag door te spreken en kookt er 's avonds een lekkere maaltijd. Het is ook een plek waar je steeds meer spullen verzamelt. Denk aan pannen, borden, potten, snijplanken, schoonmaakmiddelen enzovoorts. Hoe kleiner je keuken is, hoe lastiger het wordt om al die spullen netjes op te bergen. Maar het kán wel: een kwestie van je keuken goed indelen en alle beschikbare ruimte benutten.

Hang planken en rekken op

Heb je weinig plek (over) op je aanrecht maar nog wel ruimte aan de muur? Dan is het ophangen van een paar planken een goed idee. Kies bij voorkeur planken die passen bij de stijl van je keuken. Omdat de planken in een kleine keuken vooral functioneel moeten zijn (elke centimeter ruimte telt) is het slim om er vooral dingen op te zetten die je vaak nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan potjes met specerijen, glazen of borden.

Is je muur stevig genoeg voor planken?

Controleer voordat je gaten boort of schroeven vastdraait wat voor muur je voor je hebt. Een massieve draagmuur van beton of baksteen is ideaal: daar kun je zonder problemen stevige pluggen en schroeven in bevestigen. Gipswanden of voorzetwanden van gipsplaat zijn kwetsbaarder. Daar moet je speciale pluggen voor gebruiken, zoals hollewandpluggen of keilbouten, afhankelijk van het gewicht dat je erop kwijt wilt. Hoe zwaarder de spullen op de plank, hoe belangrijker een goede verankering. Twijfel je? Tik dan met je knokkels op de muur: klinkt het hol, dan heb je waarschijnlijk met een lichte voorzetwand te maken. Zet in dat geval liever geen zware pannen of breekbaar servies op de plank.

Zorg wel voor overzicht. Grote lepels en spatels kun je bijvoorbeeld verzamelen in een glazen pot of een oude vaas. Daarmee geef je spullen die je al hebt meteen een nieuwe functie. Kijk ook of je ruimte hebt voor bijvoorbeeld een magnetische messenhouder, een rekje of haken. Daar kun je dan scharen, gardes en opscheplepels aan ophangen.

©Marina

Kastdeurtjes hebben twee kanten...

Niet alles hoeft in het zicht. Kijk eens naar de binnenkant van je keukenkastjes. Daar kun je vaak nog best aan hoop aan kwijt. Bevestig wat kleine haakjes en hang daar bijvoorbeeld je afwasborstel en pannenlappen aan. Of hang een klein deurrekje op. Daarin kun je spullen als aluminiumfolie, boterhamzakjes of schoonmaakdoekjes in opbergen kwijt. Let wel op dat je de kastdeur nog goed kunt sluiten.

Keukenkastjes slim indelen

Heb je iets meer ruimte in je keukenkastjes tot je beschikking? Dan kun je ook de onderkant van de planken gebruiken om je wijnglazen aan op te hangen. Er zijn bijvoorbeeld metalen ophangsystemen te koop waar je de glazen zo in schuift. Zorg er wel voor dat er onder die glazen voldoende ruimte overblijft.

Schoonmaakspullen nemen ook al gauw veel ruimte in. Je kunt ze natuurlijk allemaal mooi in het gelid achter elkaar zetten, maar je kunt ze ook allemaal in een emmer doen en alles zo in één keer in het kastje zetten. Dat scheelt ruimte, omdat je zo de hoogte van het kastje beter benut. Bonus: als je wilt gaan schoonmaken, heb je dan meteen alles bij de hand!

Ook slim: gebruik mandjes of opbergdozen om kleine spulletjes in op te bergen. Kunststof opbergboxen kun je bovendien makkelijk stapelen. Doe spullen die je weinig gebruikt in de onderste doos. Wanneer je er een etiket op plakt waarop je de inhoud van de box noteert, blijft alles lekker overzichtelijk.

Hoekkast? Draaiplateau!

Tot slot hebben we nog een tip voor als je een hoekkast in de keuken hebt. Die bieden op zich veel ruimte, maar je komt er zo moeilijk bij. Dat ondervang je door er een onderhoekcarrousel (ja mensen, dat is een bestaande term!) in te plaatsen. Het is een soort draaiplateau met verschillende planken waar je veel op kwijt kunt. Zo'n carrousel is vooral handig voor pannen. Wanneer je de kastdeur opent, komt het plateau automatisch naar buiten. Je benut dus echt alle ruimte in de hoekkast, terwijl je tegelijkertijd geen moeite hoeft te doen om er iets uit te pakken.

©rois010

Kleine keuken? Toch genoeg ruimte!

Je ziet dat je meer ruimte hebt in een kleine keuken dan je misschien zou denken. In een bestaande keuken kun je al de nodige aanpassingen doen zodat je zoveel mogelijk spullen kwijt kunt. Ga je een nieuwe keuken kopen? Zelfs als die niet zo groot is, zijn er veel mogelijkheden. Vraag je keukenleverancier om advies: die hebben vaak nog meer tips voor je!