De 16 beste streaming-apps voor Android en iOS
Er zijn zoveel apps om films en series mee te streamen, dat je mogelijk door de bomen het bos niet meer ziet. Kijken wanneer het jou uitkomt: Dit zijn de 16 beste streaming-apps voor Android en iOS.
Chromecast en AirPlay
Veel apps in dit artikel zijn geschikt voor het ‘casten’ via Chromecast en AirPlay. Zo kun je beelden gewoon op een tv weergeven of muziek naar je luidsprekers sturen. Chromecast is een techniek van Google met gelijknamige hdmi-dongel die je rechtstreeks in je tv kunt pluggen. Je voorziet de dongel van stroom via een usb-lader of een usb-poort op je tv. AirPlay geeft je ongeveer dezelfde mogelijkheden. Om beelden op een tv weer te geven kun je een Apple TV gebruiken.
1 TV Series
Black Mirror, The Crown, Stranger Things: er zijn zo veel nieuwe series te bekijken via televisie, dvd en de bekende streamingdiensten, dat je haast een app nodig hebt om netjes bij te houden wat je hebt gezien… en precies dát kan TV Series als een van de beste. De app haalt details over series op via TheTVDB.com, een open database voor televisiefans. Met de app houd je gemakkelijk je eigen favoriete series bij en kun je trailers bekijken en zien wanneer de volgende aflevering beschikbaar komt. Spoilers blijven gelukkig verborgen!
2 KPN Interactieve TV
Met KPN Interactieve TV kun je traditionele tv-zenders bekijken via Android, iPhone en (binnenkort) iPad. Sinds kort kun je nog meer zenders buitenshuis bekijken, waaronder de uitzendingen van Fox Sports. Lekker onderweg of bij vrienden voetbal kijken. Niet alle veranderingen zijn positief: de interface is ingewikkelder; je hebt meer handelingen nodig om bijvoorbeeld vanuit een tv-uitzending terug te gaan naar de tv-gids.
©PXimport
3 Ziggo GO
Heb je een tv-abonnement bij Ziggo, dan kun je met deze nieuwe app (die Horizon Go vervangt) tv op je smartphone en tablet bekijken. De belangrijkste feature is dat je live naar tot duizend zenders kunt kijken, met veel zenders in hd-kwaliteit. Ook is er een programmagids waarin je dankzij Replay TV programma’s tot een week na de uitzending kunt terugkijken. Buitenshuis kun je via 4G of wifi kijken. Casten via Airplay of Google Chromecast is ingebouwd maar werkt helaas alleen voor live-tv, niet voor Replay TV.
4 Plex
We zijn dol op Plex. Natuurlijk, je moet er wat voor doen, zoals het installeren van de software Plex Media Server op een pc of server. Maar dan kun je wel overal in huis genieten van films, series, muziek en foto’s die zijn opgeslagen op bijvoorbeeld een nas. Het afspelen kan met smartphone of tablet, en ook de meeste smart-tv’s hebben een Plex-app. Via je mobiel naar de tv casten kan via Airplay of Chromecast. Wie een beetje handig is kan de streams ook onderweg bekijken, bijvoorbeeld in de trein.
6 Veronica Superguide
©PXimport
Als moderne televisiekijker wil je vooral graag het on-demand-aanbod overzichtelijk zien, en dat kan met Veronica Superguide. Naast de gewone tv-gids laat deze app ook het aanbod van Netflix, Pathé Thuis, iTiunes, Videoland, NLziet en Uitzending Gemist zien. De app houdt rekening met je voorkeuren, zoals de on-demand-bronnen die je wilt volgen. Even snel opzoeken waar je een bepaalde film of serie kunt kijken? Daarvoor kun je een forse database (meer dan 40.000 titels) doorzoeken.
7 Upflix
Heb je moeite om de pareltjes uit het enorme aanbod van Netflix te vissen? Upflix kan een goede hulp zijn. Je ziet in een oogopslag welke series en films onlangs zijn toegevoegd bij Netflix, eventueel gerangschikt per categorie. Daarbij zie je de waarderingen van kijkers op onder meer IMDb en Rotten Tomatoes. Verder geeft de app een overzicht van het laatste Netflix- en bioscoop-nieuws via verschillende mediabronnen.
8 NPO
Sportuitzendingen van de NOS kun je via de smartphone of tablet (verder) kijken met de NPO-app. En bij grote evenementen zoals de Olympische Spelen kun je zelfs naar meerdere kanalen kijken. Met de app kun je bovendien programma’s via Gemist terugkijken en kijk je live naar NPO 1, 2, 3 en de digitale themakanalen. Ondersteuning voor Chromecast en Airplay maakt het compleet.
9 Netflix
Netflix kijken via mobiel internet? Het kan prima, zeker met 4G, al vormt het wel een aanslag op je databundel. Dat verandert waarschijnlijk niet snel: providers mogen volgens de wet geen ‘onbeperkt Netflix’ aanbieden vanwege oneerlijke concurrentie. Gelukkig worden databundels wel steeds groter. Heb je een enorme databundel en wil je graag in de hoogste kwaliteit kijken, of heb jij juist een krappe databundel en wil je data besparen? Je hebt zelf de controle over de kwaliteit van de streams van Netflix. Daarvoor blader je via het menu naar App-instellingen en klik je op Mobiel dataverbruik. Bij een lage kwaliteit verbruik je ongeveer 250 MB in een uur, bij Onbeperkt ga je daar met gemak overheen maar is alles wel superscherp.
Je kunt natuurlijk ook series en films direct op je telefoon downloaden. Dat gaat helemaal niet ten koste van je databundel, mits je alles uiteraard downloadt via een wifiverbinding. Je kunt titels daarna offline bekijken.
iOS, Android (abonnementsdienst)
©PXimport
10 Instabridge
Laat je mobiele internetverbinding je in de steek? Met deze app vind je snel een wifi-netwerk bij jou in de buurt, veelal op loopafstand. Er zijn veel particuliere wifi-netwerken in opgenomen maar ook bekende locaties als McDonald’s en Starbucks. Met de app kun je ook je eigen wifi-netwerk openstellen voor bezoekers. Ze krijgen dan toegang via de Instabridge-app zonder dat je ze het wachtwoord hoeft te geven.
11 Kodi
De mediacentersoftware Kodi, voorheen XBMC, is inmiddels ook een populaire optie voor gebruik op smartphones en tablets. Ook zien we de software nu veel terug op de Raspberry Pi en diverse mediaspelers met Android, waaronder goedkope Chinese kloons. Dankzij de talloze add-ons kun je de mogelijkheden van Kodi flink uitbreiden. Denk aan bijvoorbeeld het streamen van films, series en ook livestreams. Voordat je leuke add-ons aan Kodi toevoegt, installeer je het programma eerst op de pc. Hoe je Kodi instelt leggen we in een ander artikel uit.
12 Vevo
Vevo biedt in samenwerking met YouTube een enorme verzameling muziekvideo’s. Hiermee spoor je snel de officiële video’s van je favoriete artiesten op en kijk je altijd in hoge kwaliteit. Eindelijk verlost van wiebelige concertopnames met slecht geluid! Ook is er exclusieve content, zelfs specifiek voor Nederland. Zo maakte Vevo Nederland dit jaar opnames en backstage interviews op Paaspop. Met de app stream je de content gemakkelijk naar je tv via Airplay of Chromecast. Met een account kun je het aanbod personaliseren en persoonlijke afspeellijsten maken.
©PXimport
13 Cinematics
Cinematics is weer zo’n handige gids voor films en series, met informatie van wederom IMDb en Rotten Tomatoes. Populaire titels vind je snel terug via de handige tabbladen. Denk aan films die nu of binnenkort spelen, populaire titels en hooggewaardeerde titels. Informatie over de film, cast, waarderingen en reviews heb je snel gevonden.
14 ESPN
Wie het voetbalseizoen op de voet volgt, heeft vast een abonnement op ESPN (Voorheen Fox Sports). Daarmee kun je de Eredivisie en de belangrijkste buitenlandse competities zien. Met de app heb je toegang tot alle live-kanalen, wedstrijden, programma's, samenvattingen en doelpunten. Sinds de laatste update is de app een stuk overzichtelijker. Leuk detail is dat er sinds kort ook een app voor Apple TV beschikbaar is, waarmee je twee wedstrijden tegelijkertijd kunt kijken. Voor zover je brein dat toestaat natuurlijk. Let erop dat het bekijken van video’s en live-tv door regiobeperkingen alleen binnen Nederland werkt.
15 Disney+
Disney+ is inmiddels uitgegroeid tot serieuze concurrent van Netflix. Disney+ leunt vooral op bestaande franchises van het bedrijf, waaronder Marvel en Star Wars. Zo heeft Disney al een serie lopen gebaseerd op de Star Wars-film Rogue One en een live-action serie rond Loki, een van de superhelden uit de Avengers. Ook series die op Netflix werden stopgezet, waaronder Daredevil en Luke Cage, worden voor Disney+ weer nieuw leven ingeblazen. Verder kun je films en series van Pixar (bekend van onder meer Toy Story, Incredibles en Cars) en National Geographic vinden, naast uiteraard oude films en series van Disney zelf.
Een jaarabonnement op de streamingdienst kost momenteel 8,99 euro per maand of 89,90 euro per jaar.
Op Disney+ staat vrijwel het volledige aanbod van Walt Disney, Pixar, Star Wars en Marvel, maar door overnames heeft Disney de filmrechten van nog veel meer uitgevers in bezit. In plaats van die films en series onder te brengen in Disney+, heeft het bedrijf ervoor gekozen om een extra onderdeel toe te voegen aan de streamingdienst, genaamd Disney Star. Op Disney Star vind je films en series van ABC Studios, bekend van onder meer Once Upon a Time, Lost en Grey’s Anatomy, maar ook van Fox Television, FX, Freeform, 20th Century Studios en Searchlight.
©PXimport
16 YouTube
Bij streaming zou je niet zo snel denken aan YouTube, maar de videodienst is wel erg toegankelijk als het op streamen aankomt. Veel televisies ondersteunen tegenwoordig de YouTube-app en op je mobiele apparaat kun je al een tijd video's streamen. Ondersteunt je televisie niet de YouTube-app, dan kom je vaak al een heel eind met een Chromecast. Je kunt sinds kort bovendien Neflix-documentaires bekijken op YouTube.