Keuzehulp: de 8 smartphones met het beste updatebeleid
Niet elke smartphone heeft een even goed updatebeleid. Er zijn nogal veel verschillen op te merken tussen verschillende fabrikanten én hun toestellen. Wij zetten de smartphones met het beste updatebeleid voor je op een rij. Dit doen we per prijsklasse.
De 8 smartphones met het beste updatebeleid
Bekijk ook onze andere keuzehulpen:
De beste smartphones tot 200 euro
1. Nokia G20
8Score80
+ Lange accuduur
+ Software zonder aanpassingen
- Minder scherp scherm
- Eenvoudigere processor
De Nokia G20 is een scherp geprijsde smartphone die indruk maakt met zijn software. Nokia belooft dat de Android 11-telefoon updates krijgt naar versies 12 en 13 en garandeert ook drie jaar beveiligingsupdates. Die updates komen bovendien maandelijks, waar vrijwel alle andere budgettoestellen om de maand of slechts elke drie maanden een update krijgen. Nokia’s updatebeleid is dus uitstekend en extra fijn is dat de fabrikant gebruikmaakt van Android One-software. Dit is de standaard Android-versie zonder overbodige aanpassingen en extra apps. De Nokia G20 zelf laat een goede sier achter met zijn lange accuduur en prima camera’s op de achterkant. Het scherm is met 6,5 inch lekker groot, maar oogt minder scherp door de lagere hd-resolutie. Een ander aandachtspunt is de processor van MediaTek: die is niet zo snel. De Nokia G20 is daarom niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse. De specificaties zijn wel lekker compleet en omvatten onder andere een usb-c-poort, een vingerafdrukscanner, 64GB opslaggeheugen en een nfc-chip. Zo kun je met de Nokia G20 contactloos pinnen in winkels. Onder de streep is het daarom een betaalbaar toestel dat veel waar voor zijn geld biedt en tot en met 2024 updates krijgt.
2. Oppo A53s
8Score80
+ Lange accuduur
+ Veel opslaggeheugen
- Minder scherp scherm
- Oppo-software is even wennen
De Oppo A53s is een zeer voordelige smartphone, zeker als 64GB-uitvoering. Uit de doos draaide de telefoon op Android 10 en Oppo belooft updates naar versies 12 en 13. Dat is netjes voor zo’n betaalbaar toestel, want veel concurrerende smartphones van merken als Motorola, Sony en Alcatel krijgen geen of maar één update. Oppo garandeert daarnaast langer beveiligingsupdates, namelijk drie jaar. Dit betekent dat de Oppo A53s tot de winter van 2023 up-to-date blijft. Met deze scherp geprijsde smartphone kun je dus een paar jaar vooruit. De hardware moet dat ook redden. De Oppo A53s heeft een groot 6,5inch-scherm met hd-resolutie (wat minder scherp beeld levert dan Full-HD), een Snapdragon 460-processor en 4GB werkgeheugen. Het scherm oogt wat soepeler dankzij de hogere verversingssnelheid van 90 Hz. Op de achterkant van de smartphone vind je drie camera’s. Prettig is dat de Oppo A53s een grote 5000 mAh-accu heeft en daarom zeker anderhalve dag meegaat op een accubeurt. Een punt van aandacht is Oppo’s ColorOS-schil die over Android ligt. ColorOS kan even wennen zijn omdat de schil visueel anders oogt dan de standaard Android-versie en wat apps en functies toevoegt. Na een dag wennen valt er goed met ColorOS te werken.
De beste smartphones tot 400 euro
3. Samsung Galaxy A52 4G
8Score80
+ Water- en stofdicht
+ Schermkwaliteit
- Niet geschikt voor 5G
- Zwaardere Samsung-softwareschil
Er zijn maar weinig midrange-smartphones die zo vaak en lang updates krijgen als de Samsung Galaxy A52. Geen wonder dat hij in dit overzicht staat. De Galaxy A52 draait op Android 11 en krijgt drie versie-updates. Je bent dus verzekerd van updates naar Android 12, 13 en 14. Veel modellen in deze prijsklasse krijgen twee updates. En die moeten het ook doen met twee of drie jaar beveiligingsupdates, vaak om de maand of elke drie maanden. De Samsung Galaxy A52 krijgt liefst vier jaar updates en de eerste jaren eens per maand. In het vierde jaar komen updates eens per drie maanden. Qua software is dit dus een hele toekomstbestendige smartphone. Een aandachtspunt is Samsungs OneUI-softwareschil. Die is prominent aanwezig en daar houdt niet iedereen van. Al valt er wel prima te werken met OneUI. Samsung verkoopt de Galaxy A52 als 4G- en 5G-uitvoering. Op dit moment kost alleen de 4G-versie minder dan 400 euro, en raden we die dus aan. Ben je bereid een paar tientjes meer uit te geven? Kijk dan naar de 5G-variant met een krachtigere processor, een soepeler 120Hz-scherm (in plaats van 90Hz) en een betere primaire camera.
Meer weten? Lees dan de uitgebreide Samsung Galaxy A52 review. Wij hebben de 4G-verise getest.
4. Nokia X20
8,5Score85
+ Complete specificaties
+ Drie jaar garantie
- Eenvoudig scherm
- Niet erg handzaam
Met de Nokia X20 haal je een smartphone in huis die langer en vaker dan gebruikelijk software-updates krijgt. Het toestel, gelanceerd met Android 11, krijgt namelijk updates naar versies 12, 13 en 14. Veel concurrenten blijven hangen op Android 13. De Nokia X20 ontvangt daarnaast drie jaar beveiligingsupdates, eens per maand. De meeste alternatieve smartphones krijgen ook drie jaar updates, maar eens per kwartaal. Met de Nokia X20 ben je dus écht up-to-date en dat tot en met de zomer van 2024. Extra prettig is dat Nokia kiest voor Android One-software, oftewel de standaard Android-versie zonder aanpassingen. Je hebt dus geen last van reclames, visuele aanpassingen of allerlei vooraf geïnstalleerde apps. Interessant is dat Nokia drie jaar garantie geeft op de smartphone. Uit onze review blijkt dat de telefoon nogal lomp is en een eenvoudig scherm heeft, maar ook over complete specificaties beschikt en lang meegaat op een accubeurt. De Nokia X20 is niet de beste keuze als je een midrange smartphone met een prachtig scherm zoekt of als je een handzame telefoon wil. Wel is hij aan te raden als je een ‘gewoon goed’ toestel nodig hebt met lange softwareondersteuning en een jaar extra garantie ten opzichte van andere smartphones.
Nieuwsgierig geworden? Lees hier de uitgebreide Nokia X20-review.
De beste smartphones tot 600 euro
5. Apple iPhone SE (2020)
8Score80
+ Complete specificaties
+ Handzaam
- Beperkte cameramogelijkheden
- Kortere accuduur
De iPhone biedt een uitstekend updatebeleid en omdat er maar één moderne iPhone minder dan 600 euro kost, zie je de iPhone SE (2020) in dit overzicht terug. De smartphone kwam uit met iOS 13 en is in het najaar van 2020 geüpdatet naar iOS 14. Apple geeft zijn iPhones doorgaans vier tot zes jaar updates, wat zou betekenen dat de iPhone SE (2020) tot minstens 2024 ondersteund wordt. In principe stelt Apple één versie-update per jaar beschikbaar en meerdere keren per jaar updates die beveiligingsproblemen oplossen. De smartphone zelf is interessant voor een geselecteerd publiek. Bijvoorbeeld mensen die een zo klein en licht mogelijke telefoon willen, want met zijn 4,7inch-scherm is de iPhone SE (2020) goed met één hand te gebruiken. De specificaties van het toestel zijn wel dik in orde. Van een razendsnelle processor en de mogelijkheid om de accu draadloos op te laden tot ondersteuning voor e-sim en minstens 64GB opslaggeheugen. Aandachtspunten zijn de beperkte mogelijkheden van de enkele camera op de achterkant en de relatief korte accuduur. Duurdere iPhones als de iPhone 12 scoren op dit soort punten beter en krijgen ook jarenlang updates.
Als je meer wil weten over de smartphone, lees je hier de uitgebreide iPhone SE (2020) review.
6. Fairphone 3+
8Score80
+ Milieuvriendelijkste smartphone
+ Zelf te repareren
- Relatief simpele specificaties
- Traag updatebeleid
De Fairphone 3+ is een smartphone van het Amsterdamse Fairphone en draaide bij zijn release op Android 10. Fairphone belooft vijf jaar updates, wat langer dan gebruikelijk is voor een Android-smartphone. Het toestel zelf is ook opvallend. Gemaakt van zo duurzaam mogelijk gewonnen grondstoffen en in elkaar gezet door Chinese fabrieksarbeiders met goede werkomstandigheden en een net salaris. Zaken waar veel andere smartphonebedrijven weinig om geven, laat staan aandacht aan schenken. Fairphone doet dat wel, heel uitgebreid zelfs. Ook fijn is dat de smartphone modulair ontworpen is. Met een schroevendraaier en een YouTube-filmpje vervang je zelf de accu, het scherm, de accu en meer onderdelen. Die duurzame focus heeft wel zijn weerslag op de specificaties. Want om de Fairphone 3+ in het midrange-segment te kunnen aanbieden, heeft Fairphone eenvoudigere specificaties in de smartphone gezet. Concurrerende smartphones hebben meer werk- en opslaggeheugen, betere camera’s en een snellere processor. Niet heel storend, wel een aandachtspunt. Voor het scherm geldt hetzelfde. Het scherm van de Fairphone 3+ is aardig, maar in deze prijsklasse ondergemiddeld. Onder de streep haal je deze smartphone vooral in huis vanwege zijn milieuvriendelijke karakter, het feit dat je ‘m zelf goed kunt repareren en omdat Fairphone jarenlang updates belooft.
Lees ook onze Fairphone 3+ review.
De beste smartphones vanaf 600 euro
7. Apple iPhone 12
9Score90
+ Camerakwaliteiten
+ Schermkwaliteit
- Standaard weinig opslaggeheugen
- Slechts een 60Hz-scherm
Apple biedt allerlei iPhones aan in het prijssegment vanaf 600 euro. Wij vinden de iPhone 12 de beste keuze vanwege zijn prijs-kwaliteitsverhouding. Goed om te weten is dat andere iPhone 12-modellen even vaak en lang updates krijgen. De iPhone 12-serie kwam uit met iOS 14 en krijgt minimaal vier jaar updates. Kijkend naar de release in de herfst van 2020 ben je dus tot minimaal de herfst van 2024 up-to-date. Maar aangezien Apple de iPhone 6 zes jaar updates gegeven heeft, is het aannemelijk dat de iPhone 12 tot en met 2026 ondersteund wordt. De iPhone 12 is een hele fijne smartphone, met een prachtig 6,1inch-oled-scherm dat als enige kanttekening de lage verversingssnelheid van 60 Hz heeft. Het toestel gebruikt snelle Face ID-gezichtsbeveiliging, draait op een hele snelle Apple A14-processor en ondersteunt functies als nfc en 5G-internet. Ook indrukwekkend zijn de camera’s op de achterkant: die schieten zowel overdag als in het donker zeer kleurechte en scherpe foto’s en video’s. De iPhone 12 heeft niet de beste accuduur maar gaat zeker een dag mee en kan zowel via de Lightning-poort als draadloos opladen. Een aandachtspunt is dat het instapmodel weinig opslaggeheugen heeft; maar 64GB. Het 128GB-model is daarom een meer toekomstbestendige keuze.
Nieuwsgierig geworden? Lees dan hier de uitgebreide iPhone 12 review.
8. Samsung Galaxy S21
8Score80
+ Schermkwaliteit
+ Handzaam ontwerp
- Kortere accuduur
- Drukke software
De Samsung Galaxy S21 is één van de Android-smartphones die het langst updates krijgt. Samsung garandeert namelijk drie versie-updates en vier jaar beveiligingsupdates. Omdat de S21 uitkwam met Android 11, kun je rekenen op updates naar versies 12, 13 en 14. Veel concurrerende Android-toestellen ontvangen twee updates. Samsung biedt met vier jaar beveiligingsupdates ook het langste dit type update aan, voor de S21 elke maand gedurende de eerste drie jaar. In het vierde jaar schroeft Samsung de updatefrequentie terug naar elke drie maanden. Je kunt de Galaxy S21 dus tot het voorjaar van 2025 veilig gebruiken. De drukke Samsung-softwareschil is wel een aandachtspunt. Samsungs OneUI-laag is even wennen, met name omdat er veel aandacht uitgaat naar Samsungs eigen apps. De S21 is een complete en krachtige smartphone met een snelle processor, liefst 8GB werkgeheugen en minimaal 128GB opslaggeheugen. Het 6,2inch-scherm maakt de telefoon relatief handzaam. Het Full-HD-oled-scherm met 120Hz-verversingssnelheid ziet er bovendien heel fraai uit. De S21 heeft ook drie goede camera’s op de achterkant. Iets om op te letten is de accuduur. De accu gaat net aan een lange dag mee voordat je hem moet opladen.
Kom meer te weten over de smartphone in de uitgebreide Samsung Galaxy S21 review.