Apple iPhone 14 - Alleen de prijs is anders
In deze iPhone 14 review testen we niet alleen of de smartphone een aankoop waard is. Tevens leggen we je uit wat de verschillen tussen de iPhone 14 en iPhone 13 zijn. De smartphones zijn namelijk nauwelijks van elkaar te onderscheiden.
Lees ook: Review iPhone 15 - Prima koopje naar Apple-prijzen
De iPhone 14-serie is anders dan vorige generaties. Nog altijd bestaat de serie uit vier smartphones, alleen is de Mini-uitvoering van de iPhone geschrapt wegens teleurstellende verkoopcijfers. In plaats daarvan is er juist een grotere uitvoering bij gekomen: de iPhone 14 Plus, die naast het formaat (en daarmee groter scherm en grotere accu) verder identiek is aan de iPhone 14. Daarnaast zijn er ook weer de Pro-uitvoeringen. De iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max, die we al eerder uitgebreid getest hebben.
Over identiek gesproken. Als je de iPhone 14 in één woord zou mogen omschrijven, dan is dat woord passend. Als je de iPhone 14 naast de iPhone 13 legt, dan zijn er geen verschillen zichtbaar. Sterker nog. Als je de specificatielijsten naast elkaar legt, dan is het ook zoeken naar verschillen. Je moet in de details duiken:
De iPhone 14 is 0,1 mm dikker, wellicht prettig voor de verkoop van nieuwe hoesjes.
Er is ietsje meer werkgeheugen
De accucapaciteit is marginaal hoger (39 mAh hoger dan de iPhone 13)
Ondersteuning voor bluetooth 5.3
Zoals je in de kop van de review al leest zit de opvallendste vernieuwing in het prijskaartje. De minst dure iPhone 14 kost je 1019 euro (de Plusvariant gaat vanaf 1169 euro). Dat is 110 euro meer dan de vorige generatie. Een inflatiecorrectie, aldus Apple. De nagenoeg identieke iPhone 13 is op het moment van schrijven voor 829 euro verkrijgbaar. Bijna 200 euro goedkoper.
©PXimport
Duurzaam*
Apple claimt ook veranderingen op bijvoorbeeld cameragebied, maar deze veranderingen zijn voornamelijk op basis van software. Intern is er wel veel veranderd, de componenten zijn makkelijker te vervangen. Hoewel dat positief klinkt, is de iPhone 14 niet beter repareerbaar. Meer dan ooit zijn componenten cryptografisch aan het moederbord gekoppeld. Zo kun je niet zomaar onderdelen vervangen of onderdelen van een defecte iPhone 14 gebruiken om een andere iPhone 14 te repareren. Goed om in het achterhoofd te houden als Apple ten onrechte opschept over repareerbaarheid en duurzaamheid.
In het verlengde daarvan is de keuze voor de verouderde Lightning-aansluiting ook niet-duurzaam. Om e-waste te voorkomen moet Apple deze vervangen met een moderne, universele standaardlader dankzij EU-wetgeving. Helaas gaat deze pas over twee jaar in, waardoor Apple deze melkkoe nog een iPhone-generatie mee laat gaan. Dat houdt dus in dat je nog altijd een aparte oplader nodig hebt voor je iPhone en je je smartphone niet kunt snelladen.
Goede basis: iPhone 13
Zo vallen er voor de iPhone 14 dezelfde conclusies te trekken. Fijn is dat de iPhone 13 een solide basis is voor de iPhone 14. Het toestel scoorde een jaar terug vier van de vijf sterren in de review. Het scherm, de camera en de krachtige chipset lieten met name een goede indruk achter, en dat is nu ook het geval. Bovendien maakt Apple’s mobiele besturingssysteem iOS iPhones zo toegankelijk dat jong en oud ermee overweg kan. Maar wel als een soort verslaving werkt. De combinatie Apple-diensten in een gesloten platform zorgt ervoor dat overstappen een ervaring biedt die lijkt op digitaal afkicken.
Wel valt op dat de verschillen met de iPhone Pro groter zijn. In onze iPhone 14 Pro Max review stelden we al dat de smartphone net dat kleine beetje meer broodnodige liefde had gekregen van Apple. Vooral de camera en het scherm, met zijn always-on functionaliteit en vernieuwde scherminkeping zijn merkbaar verbeterd. Die liefde van Apple ontbreekt bij de iPhone 14, waardoor de verschillen groter zijn dan voorheen.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Camera’s
Aan de achterzijde vind je twee camera’s, die op dezelfde manier geplaatst zijn als bij de iPhone 13. Ook de resolutie van de camera’s is hetzelfde gebleven: 12 megapixel. Net als zijn voorganger kan de iPhone 14 in alle lichtomstandigheden een uitstekende foto schieten. In praktijk merkte ik wel wat last van lensflare bij tegenlicht en greep de camera bij weinig licht eerder terug op de nachtmodus dan de iPhone 14 Pro, waardoor foto’s eerder wat bewegingsonscherpte krijgen. Grappig detail is wel dat bij foto’s zonder beweging het resultaat van de iPhone 14 soms beter was dan de iPhone 14 Pro ómdat de nachtmodus in werking trad.
Naast de primaire camera aan de achterzijde is er een groothoekcamera aanwezig. De primaire camera is het beste in staat om met moeilijke lichtomstandigheden te werken. Bovendien is de kijkhoek van de primaire camera zo groot dat je de tweede lens minder snel nodig hebt. Dat is soms ook wel vervelend: je moet in sommige gevallen je telefoon heel dicht bij het onderwerp krijgen of de foto juist uitsnijden.
In onze uitgebreide cameratest lees je meer over de camera’s van de iPhone 14 en iPhone 14 Pro (Max).
Alternatieven voor de iPhone 14
Omdat Apple eigenlijk alleen het serienummer en de prijs van de iPhone 14 heeft aangepast ontbreekt het bestaansrecht van de smartphone. Waarom zou je 200 euro meer betalen voor dezelfde smartphone? Ik zou het je niet kunnen uitleggen. Het maakt de iPhone 14 dus geen slechte smartphone, wel een onverstandige keuze. Ben je op zoek naar een nieuwe iPhone, dan ben je beter af met een iPhone 13. Ook de Pro-uitvoering is een stuk beter, maar ook onevenredig hoog geprijsd. Ben je geïnteresseerd in de grotere iPhone 14 Plus, kijk dan ook eens naar de iPhone 12 Pro Max. De prijs ligt op het moment van schrijven ongeveer gelijk. De iPhone 12 Pro Max heeft echter meer in zijn mars, vooral de zoomcameralens is een prettige toevoeging.
Zijn Android-smartphones ook een optie, dan kun je bij Samsung’s Galaxy S22-serie voor minder geld ook terecht. Ook Google’s Pixel-smartphones zijn uitstekende alternatieven. Op cameragebied bieden ze bovendien meer mogelijkheden. Qua update-ondersteuning zijn deze Android-alternatieven ook flink aan de weg aan het timmeren.
©PXimport
Conclusie: iPhone 14 kopen?
De iPhone 14 is nagenoeg identiek aan de iPhone 13. Alleen de prijs en het serienummer lijken veranderd. Gelukkig is de iPhone 13 basis ruim voldoende voor een goede smartphone. Het maakt de iPhone 14 een nogal overbodig toestel, vooral omdat Apple de smartphone goed had kunnen maken. Bijvoorbeeld met een moderne usb-c-aansluiting, nieuwe chipset, beter scherm of extra camera. Heb je interesse in een iPhone 14? Weet dan wel dat je geld weggooit door deze te kiezen boven de iPhone 13.
**Prijs** vanaf € 1019,- **Kleuren** Zwart, wit, rood, roze, blauw **OS** iOS 16 **Scherm** 6,1 inch amoled (2532x1170, 60 hz) **Processor** hexacore (Apple A15 Bionic) **RAM** 6 GB **Opslag** 128, 256 of 512GB **Batterij** 3.279 mAh **Camera** 12 megapixel dualcam (achter), 12 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, Bluetooth 5.3, wifi, gps, nfc **Formaat** 14,7 x 7,2 x 0,8 cm **Gewicht** 172 gram **Overig** Lightning, esim **Website** [www.apple.com/nl](https://www.apple.com/nl/iphone-14/)
- Toegankelijke smartphone
- Camera
- Prestaties
- Prijs
- Lightning-aansluiting
- Bestaansrecht ontbreekt