ID.nl logo
OnePlus 10T - voor een select gezelschap
© PXimport
Huis

OnePlus 10T - voor een select gezelschap

Relatief kort na de introductie van de OnePlus 10 Pro verschijnt er een 10T. Geen beter model met een hogere prijs, maar een voordeligere keuze die op sommige specificaties inlevert. Maar gek genoeg op andere punten wel beter is dan de 10 Pro. In deze OnePlus 10T review lees je voor wie de smartphone een goede keuze is.

OnePlus bracht de 10T eind augustus uit voor een adviesprijs vanaf 699 euro. Voor dat bedrag krijg je het model met 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslaggeheugen. Er is ook een duurder model a 799 euro met liefst 16 GB werkgeheugen en 256 GB opslaggeheugen. Dat laatste model heb ik drie weken getest voor deze OnePlus 10T review. 

Ontwerp: flitsend, maar mist functies 

Het ontwerp van de 10T doet veel denken aan de OnePlus 10 Pro. Dat is niet gek en naar mijn mening ook niet erg, want de telefoon ziet er fraai uit. Al moet de glimmende afwerking je liggen. Minder prettig is dat de smartphone niet zo stevig blijkt als veel concurrenten. In een marteltest van een bekende YouTuber breekt de OnePlus 10T, waar veel andere dure smartphones heel blijven. Hoewel de test extremer is dan dagelijks gebruik, is het jammer dat de 10T het onderspit delft. Helemaal omdat de 10 Pro begin dit jaar ook brak.

Ten opzichte van de 10 Pro is de behuizing van de 10T wat veranderd, maar voor jou als gebruiker niet in positieve zin. Zo kan de 10T niet draadloos opladen (de 10 Pro wel) en is mist het toestel een afwerking die water en stof gegarandeerd buiten houdt. De twee functies lijken wegbezuinigd, maar dat zou gezien de adviesprijs gek zijn. Vrijwel alle concurrerende smartphones zijn namelijk wel water- en stofdicht en kunnen ook draadloos opladen.

©PXimport

De OnePlus 10T mist net als veel alternatieve modellen (jammer genoeg) een 3,5mm-audiopoort en laadt op via een usb-c-poort. Daar kun je ook geschikte oordopjes op aansluiten. Het toestel weegt 203 gram; gemiddeld voor dit type smartphone. De dikte van 8,8 millimeter is ook gebruikelijk. 

Opmerkelijk is dat de OnePlus zonder Alert Slider komt. Dit schuifje laat je eenvoudig wisselen tussen volume, trillen en stil en zit al jaren op dure OnePlus-telefoons. OnePlus zegt dat de Alert Slider simpelweg niet paste in de 10T maar belooft tegelijkertijd het schuifje terug te brengen in nieuwe smartphones. De 10T is op dit vlak dus een vreemde eend in de bijt. 

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Fraai scherm

Over het scherm van de OnePlus 10T valt eigenlijk niet te klagen. Zoals je in dit prijssegment mag verwachten heeft de smartphone een kleurrijk en fel amoled-scherm dat een scherpe Full-HD-resolutie toont. De maximale verversingssnelheid bedraagt 120 Hz, goed voor soepel beeld. Je kunt de verversingssnelheid ook lager instellen.

Achter het scherm zit een snelle en accurate vingerafdrukscanner. De positie is alleen nogal laag; voor sommigen waarschijnlijk te laag. In het scherm zit een kleine inkeping voor de selfiecamera. Een bekende en fijne oplossing als je het mij vraagt. 

©PXimport

Hardware voor gamers 

De specificaties van de OnePlus 10T zijn indrukwekkend. Het toestel draait op een Qualcomm Snapdragon 8+ Gen1-processor, die wat sneller en energiezuiniger is dan de 8 Gen 1-chip uit de OnePlus 10 Pro. De plus-versie is de snelste processor waar fabrikanten op moment van schrijven uit kunnen kiezen. Het is fijn dat OnePlus dat doet.

Geholpen door minimaal 8 GB smartphone is de smartphone lekker vlot. Het door mij geteste 16GB-model vliegt door apps en games heen, ook als ik er veel open heb op de achtergrond. Ik vraag mij wel af wat de meerwaarde is van 16 G ten opzichte van bijvoorbeeld 12 GB - de maximale configuratie in de 10 Pro. Die smartphone heb ik ook gebruikt en ik heb het idee dat de meeste gebruikers weinig tot geen verschil zullen merken tussen 12 en 16 GB.

Gamers misschien wel, redeneert OnePlus. De smartphone moet hen extra aanspreken met zijn snelle processor, overdreven veel werkgeheugen en geavanceerde koeling. Tijdens het spelen van zware games blijft de 10T relatief koel in mijn handen.

Het toestel heeft ook alle specificaties aan boord die je anno 2022 verwacht van een topmodel. Denk aan ondersteuning voor wifi 6, bluetooth 5.2, NFC en 5G-internet. OnePlus belooft een optimale wifiverbinding via een aangepast antennesysteem en hoewel ik dat lastig kan testen zonder labapparatuur, kan ik zeggen dat de 10T ‘gewoon goed’ verbinding maakt met mijn wifi thuis. 

©PXimport

Snelladen steelt de show 

In de OnePlus 10T zit een 4800mAh-accu. Een gebruikelijke grootte voor dit type smartphone en de accuduur is daarom - zoals verwacht - prima. Ik kan met mijn redelijk intensieve gebruik probleemloos een lange dag met de 10T doen. Daarna of anders echt de volgende ochtend moet de smartphone aan de oplader.

En dat is waar voor OnePlus de show begint. In de doos van de 10T zit namelijk een zeer krachtige 150watt-oplader. Een grote adapter met een dikke, afneembare, usb-c-kabel die de accu in een minuut of twintig van 0 naar 100 procent oplaadt. Dat is bijzonder snel. Na tien minuten opladen heb je genoeg stroom om weer een werkdag vooruit te kunnen. OnePlus belooft dat de snelllader heel weinig impact heeft op de slijtage van de accu in vergelijking met een langzamere oplader. Dat is lastig te testen in drie weken en zal moeten blijken uit gebruikerservaringen na een jaar of twee.

Het verschil in opladen met de OnePlus 10 Pro is overigens beperkt. Die telefoon komt met een 80watt-oplader die de 5000mAh-accu in dertig minuten volledig oplaadt. Dat de 10T wat sneller is is natuurlijk leuk meegenomen, maar hoeveel waarde hecht je aan die paar minuten verschil? 

©PXimport

©PXimport

Oplaadbeperkingen

Als gezegd kan de 10T niet draadloos opladen. Sommigen zal dat weinig uitmaken, anderen - zoals ik - vinden het jammer en een gemis gelet op de verkoopprijs van de smartphone. Wat ik ook jammer vind is dat de 150watt-oplader beperkt is in mogelijkheden. Zo kan hij via ingebouwde PD-ondersteuning andere usb-c-apparaten opladen met maximaal 45 watt. Dat is voldoende voor veel Apple MacBooks en lichtgewicht Windows-laptops, maar onvoldoende voor bijvoorbeeld mijn Dell-laptop die minimaal 65 watt nodig heeft om op te laden. Ik hoop dat OnePlus zijn volgende oplader van 150 watt (of meer) ook hogere PD-ondersteuning geeft. 

©PXimport

Camera's zijn niets bijzonders

Het camera-eiland op de achterkant van de OnePlus 10T ziet er indrukwekkend uit, maar huisvest geen bijzondere cameralenzen. Die eenvoudige conclusie kun je trekken op basis van de specificaties en de praktijkervaring. De camera-opstelling omvat een primaire camera (50 megapixel), een groothoeklens (8 megapixel) en een macrocamera van een schamele 2 megapixel. Die macrolens doet wat ie belooft maar levert geen bijster mooie foto’s af. Hieronder vind je een paar voorbeelden.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

De hoofdcamera is overdag prima zonder op te vallen. In dit prijssegment maken smartphones van Google (zoals de Pixel 6) en Samsung Galaxy S21 FE fraaiere foto’s. Die toestellen hebbben ook een betere groothoekcamera. Die van de OnePlus 10T schiet regelmatig overbelichte plaatjes, bijvoorbeeld met een praktisch witte achtergrond. Zonde, zeker gezien de prijs.

Koop de OnePlus 10T dus niet voor zijn camera’s. En dat komt niet alleen door het ontbreken van het Hasselblad-logo. OnePlus en Hasselblad werkten voor bijvoorbeeld de 10 Pro samen op cameravlak, maar qua fotografie en videografie moet ook de 10 Pro concurrenten zoals de Apple iPhone 13 en eerder genoemde Google Pixel 6. Het Hasselblad-logo is overigens om financiële redenen weggelaten op de 10T.

Hieronder vind je wat foto’s van de hoofdcamera en groothoekcamera van de OnePlus 10T, met rechts een digitale zoom-foto.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Software: meer Oppo dan OnePlus

Steevast het laatste onderdeel in smartphonereviews is de software. Een interessant punt als ik tegenwoordig OnePlus-telefoons test, want de software is flink veranderd ten opzichte van vier jaar geleden. Toen gebruikte OnePlus nog zijn eigen OxygenOS-schil over Android. OxygenOS was nauwelijks aangepast ten opzichte van de standaard Android-versie van Google en bevatte enkel wat handige functies om de software te personaliseren. 

Door de fusie met zusterbedrijf Oppo gebruikt OnePlus nu andere software over Android. Weliswaar heet die nog steeds OxygenOS (versie 12 inmiddels), in de praktijk is de software bijna een kopie van Oppo’s ColorOS-schil. Wat betekent dat OxygenOS visueel erg aanwezig is met kleurrijke menu’s, veel meegeleverde apps en allerlei instellingen die bedoeld zijn om het gebruiksgemak van de smartphone te vergroten. 

Hoewel lastig objectief te beoordelen heb ik zelf sterk het idee dat het merendeel van de (langere) OnePlus-gebruikers terugverlangt naar OxygenOS van een paar jaar geleden. 

©PXimport

Dat lijkt niet te gaan gebeuren en dus is het slikken of een ander merk kiezen. Een ander merk kiezen zou ik ook doen als je zo lang mogelijk updates wil ontvangen. OnePlus belooft dat de 10T, nu met Android 12, drie versie-updates krijgt en vier jaar beveiligingsupdates ontvangt. Google belooft vijf jaar beveiligingsupdates. Apple rolt minimaal vijf jaar versie- en beveiligingsupdates uit naar iPhones. Premium Samsung-smartphones krijgen vier versie-updates en vijf jaar beveiligingsupdates. 

OnePlus kan - als het wil - zijn updatebeleid dus verbeteren. De vraag is of dat gaat gebeuren. Als je de 10T overweegt, moet je uitgaan van het updatebeleid dat nu geldt.

Conclusie: OnePlus 10T kopen? 

De OnePlus 10T is een smartphone die duidelijke compromissen sluit om tot een lagere verkoopprijs te komen dan de OnePlus 10 Pro. Zo kan de smartphone niet draadloos opladen, is de behuizing niet water- en stofdicht en zijn de camera’s minder goed. Op een paar vlakken is de 10T echter juist beter dan zijn duurdere broer. Hij kan sneller opladen en heeft een nieuwere processor. Onder de streep zal de 10T - denk ik - meer mensen aanspreken dan de 10 Pro omdat hij goedkoper is en nog steeds veel functies biedt. 

In vergelijking met concurrentie van andere merken is de 10T niet de beste allrounder. Een Samsung Galaxy S21 FE bijvoorbeeld is veelzijdiger en krijgt veel langer updates. En Google’s Pixel 6 biedt veel betere camera’s en krijgt ook beduidend langer updates. Ook Apple’s iPhone 13 is een interessante optie vanwege zijn completere functies en langere updateondersteuning.

Deze smartphones lijken mij betere keuzes voor het grote publiek, waar de OnePlus 10T vooral interessant is voor wie een telefoon zoekt die heel snel is en ook nog eens heel snel oplaadt. Gamers bijvoorbeeld - niet geheel verrassend een doelgroep waar OnePlus zelf ook sterk op inzet. 

Uitstekend
Conclusie

**Prijs** Vanaf € 699,- **Kleuren** Zwart, groen **OS** Android 12 (Oxygen OS) **Scherm** 6,7 inch oled (2412 x 1080, 120Hz) **Processor** 3 GHz octacore (Snapdragon 8+ Gen 1) **RAM** 8GB of 16GB **Opslag** 128GB of 256GB (niet-uitbreidbaar) **Batterij** 4.800 mAh **Camera** 50, 8, 2 megapixel (achter), 16 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, Bluetooth 5.2, wifi 6, nfc, gps **Formaat** 16,3 x 7,5 x 0,9 cm **Gewicht** 203 gram **Overig** Geen draadloos laden en geen IP-certificering **Website** [www.oneplus.com](https://www.oneplus.com/nl/)

Plus- en minpunten
  • Goed scherm
  • Razendsnel én blijft koel
  • Supersnel opladen
  • Geen IP-certificering
  • Geen draadloos opladen
  • Camera's vallen tegen
▼ Volgende artikel
Samsung voorziet Galaxy S25 Edge van sterker Corning Gorilla Glass Ceramic 2
Huis

Samsung voorziet Galaxy S25 Edge van sterker Corning Gorilla Glass Ceramic 2

Samsung gaat de nieuwe Galaxy S25 Edge-telefoons voorzien van het nieuwere Coring Gorilla Glass Ceramic 2. De nieuwste variant van dit sterke keramische glas maakt de telefoon sterker en beter beschermd tegen beschadigingen.

De Gorilla Glass Ceramic 2-technologie bevat kristallen die fijn in de glasmatrix zijn ingebed, waardoor het display beter bestand is tegen barsten zonder dat dit ten koste gaat van de optische transparantie.

"De Galaxy S25 Edge zet een nieuwe standaard voor vakmanschap en prestaties als ons dunste toestel uit de Galaxy S-serie tot nu toe", zegt Kwangjin Bae, EVP en hoofd van het team Mechanical R&D van Mobile eXperience Business bij Samsung Electronics. "Ter ondersteuning van dit baanbrekende ontwerp was het essentieel om een displaymateriaal te ontwikkelen dat zowel uitzonderlijk dun als betrouwbaar sterk was - een uitdaging die Corning en Samsung heeft samengebracht, verenigd door een gedeelde visie van doelgerichte engineering en gebruikersgerichte innovatie. Die visie is verankerd in elk detail van de Galaxy S25 Edge."

Het ionenuitwisselingsproces van Corning speelt een belangrijke rol bij de verbeterde weerstand tegen schade. Deze techniek versterkt het glaskeramische materiaal en verbetert de duurzaamheid van het display. Andrew Beck, Vice President en General Manager bij Corning Gorilla Glass, licht toe: "Met Gorilla Glass Ceramic 2 hebben we een opmerkelijke combinatie van dunheid en sterkte bereikt, waardoor consumenten het beste van twee werelden krijgen - uitzonderlijke duurzaamheid in een modern, strak ontwerp."

Op 13 mei aanstaande zal Samsung tijdens een live-event meer onthullen over de nieuwe Samsung Galaxy S25 Edge-telefoon. Via de onderstaande link kun je je alvast abonneren op het YouTube-kanaal van Samsung, waar het live-evenement zal worden uitgezonden:

▼ Volgende artikel
Van No Frost tot automatische ontdooifunctie: deze functies kan een vriezer allemaal hebben
© qwartm - stock.adobe.com
Huis

Van No Frost tot automatische ontdooifunctie: deze functies kan een vriezer allemaal hebben

Een vriezer zorgt ervoor dat je eten langer goed blijft. Maar sommige modellen doen meer dan alleen invriezen. Dankzij slimme functies zoals supervriezen of automatisch ontdooien bewaar je je eten niet alleen langer, maar ook beter. Welke functies kun je tegenkomen op een vriezer en wat heb je eraan? Je leest het hieronder.

In dit artikel over vriezers lees je: Welke extra functies en eigenschappen je op vriezers kunt tegenkomen: supervriezen, thermostaat, No Frost, automatische ontdooifunctie, dooiwaterafvoer en ijsblokjeslade. Ook lees je waarom zulke functies niet alleen goed zijn voor de werking van je vriezer, maar ook de kwaliteit van je ingevroren eten ten goede komen.

Lees ook: Wat is de ideale temperatuur voor jouw koelkast en vriezer?

Supervriezen: snel (terug) naar de juiste temperatuur

Gooi je een lading verse boodschappen in de vriezer, dan stijgt de temperatuur tijdelijk. Niet ideaal: eerder ingevroren etenswaren kunnen deels ontdooien en nieuwe producten doen er langer over om echt koud te worden. Met de supervriesfunctie voorkom je dat. Deze functie – ook wel snelvriesfunctie of 'fast freeze' genoemd – verlaagt de temperatuur tijdelijk tot -24 graden Celsius of nog kouder. Zo worden alle producten in één keer snel ingevroren. Zet supervriezen het liefst aan vóór je boodschappen gaat doen. Dan werkt het systeem al op volle kracht zodra je thuiskomt. Ook handig: gebruik de functie na het ontdooien van je vriezer om 'm weer snel op temperatuur te brengen.

Thermostaat: houd de temperatuur onder controle

De beste temperatuur voor een vriezer is -18 graden Celsius. Zo blijven de meeste etenswaren lang houdbaar en blijft het energieverbruik binnen de perken. Veel vriezers hebben daarom een ingebouwde thermostaat, waarmee je de temperatuur precies kunt instellen en in de gaten houdt. Zorg dat de temperatuur altijd onder de -17 graden ligt, maar stel 'm niet kouder in dan -30 graden. Want: hoe kouder hoe beter gaat bij vriezen niet op. Een te koude vriezer slurpt onnodig veel stroom en kan de structuur en smaak van producten als groente, fruit, vis, vlees en dranken aantasten.

Heeft jouw vriezer geen ingebouwde thermostaat? Je kunt ook een losse thermometer gebruiken om de temperatuur te controleren en zo nodig bij te stellen.

©Hedgehog94

No Frost: nooit meer ontdooien

Een dikke laag ijs in je vriezer is niet alleen onhandig, maar ook ongunstig voor je eten. Lades kunnen vast komen te zitten en er blijft minder ruimte over. Bovendien beïnvloedt ijs de temperatuur en vochtbalans in de vriezer. Daardoor kunnen smaak, textuur en houdbaarheid van je eten achteruitgaan. Daarnaast geldt: hoe meer ijs in de vriezer, hoe harder de vriezer moet werken om de juiste temperatuur te behouden.

Met No Frost voorkom je dat. Deze functie gebruikt een ventilatiesysteem dat lucht op de juiste temperatuur gelijkmatig door de vriezer blaast. Zo ontstaat er geen ijsafzetting op de wanden, lades of verpakkingen. Je hoeft dus nooit meer te ontdooien én je vriezer blijft efficiënt werken.

Automatische ontdooifunctie: minder ijs, minder werk

De automatische ontdooifunctie lijkt op No Frost, maar werkt net even anders. In plaats van ijsvorming continu te voorkomen, schakelt de automatische ontdooifunctie het koelsysteem van de vriezer af en toe tijdelijk uit. Het smeltwater loopt naar een opvangbak bij de motor en verdampt daar vanzelf. Deze functie helpt vooral bij overmatige ijsvorming, maar de ontdooifunctie zal je vriezer in tegenstelling tot No Frost niet volledig ijsvrij houden. Af en toe handmatig ontdooien blijft nodig – al scheelt het flink wat werk vergeleken met een vriezer die géén automatische ontdooifunctie heeft.

©Tolstoy | Prozorov Andrey

Dooiwaterafvoer: makkelijk ontdooien zonder gedoe

Ontdooi je je vriezer handmatig? Dan is een model met dooiwaterafvoer een slimme keuze. Dit systeem voert het smeltwater automatisch af via een gootje naar een opvangbak buiten de vriezer. Je hoeft dus niet meer te dweilen of met handdoeken in de weer. Het water loopt netjes weg, ook vanaf de bodem, waardoor je vriezer na afloop meteen schoon en droog is. En je voorkomt dat achtergebleven water bij het opnieuw inschakelen weer bevriest.

IJsblokjeslade: altijd ijsblokjes bij de hand

Je kent het wel: je hebt ijsblokjes nodig, maar deze liggen ergens ver achter in de vriezer. Na een poosje graaien heb je ze eindelijk, maar dan blijkt dat de ijsblokjes volledig aan elkaar vastgevroren zijn. Een vriezer met een aparte ijsblokjeslade voorkomt dit. De ijsblokjes liggen op een vaste plek, waardoor je er altijd makkelijk bij kunt. Ze komen niet in contact met andere etenswaren, blijven fris van smaak en vriezen niet aan elkaar vast. Bovendien houd je de rest van je vriezer overzichtelijker en beter ingedeeld, omdat de ijsblokjes een eigen plek hebben.

Welke functies passen bij jou?

Ben je op zoek naar een vriezer die past bij jouw manier van bewaren? Dan is het handig om te weten dat je bij veel webwinkels eenvoudig kunt filteren op functies als No Frost, supervriezen, een ijsblokjeslade of een automatische ontdooifunctie. Zo zie je in één oogopslag welke modellen aansluiten bij wat jij belangrijk vindt. Dat maakt het kiezen van een vriezer die écht bij je past een stuk makkelijker.