ID.nl logo
OnePlus 10T - voor een select gezelschap
© PXimport
Huis

OnePlus 10T - voor een select gezelschap

Relatief kort na de introductie van de OnePlus 10 Pro verschijnt er een 10T. Geen beter model met een hogere prijs, maar een voordeligere keuze die op sommige specificaties inlevert. Maar gek genoeg op andere punten wel beter is dan de 10 Pro. In deze OnePlus 10T review lees je voor wie de smartphone een goede keuze is.

OnePlus bracht de 10T eind augustus uit voor een adviesprijs vanaf 699 euro. Voor dat bedrag krijg je het model met 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslaggeheugen. Er is ook een duurder model a 799 euro met liefst 16 GB werkgeheugen en 256 GB opslaggeheugen. Dat laatste model heb ik drie weken getest voor deze OnePlus 10T review. 

Ontwerp: flitsend, maar mist functies 

Het ontwerp van de 10T doet veel denken aan de OnePlus 10 Pro. Dat is niet gek en naar mijn mening ook niet erg, want de telefoon ziet er fraai uit. Al moet de glimmende afwerking je liggen. Minder prettig is dat de smartphone niet zo stevig blijkt als veel concurrenten. In een marteltest van een bekende YouTuber breekt de OnePlus 10T, waar veel andere dure smartphones heel blijven. Hoewel de test extremer is dan dagelijks gebruik, is het jammer dat de 10T het onderspit delft. Helemaal omdat de 10 Pro begin dit jaar ook brak.

Ten opzichte van de 10 Pro is de behuizing van de 10T wat veranderd, maar voor jou als gebruiker niet in positieve zin. Zo kan de 10T niet draadloos opladen (de 10 Pro wel) en is mist het toestel een afwerking die water en stof gegarandeerd buiten houdt. De twee functies lijken wegbezuinigd, maar dat zou gezien de adviesprijs gek zijn. Vrijwel alle concurrerende smartphones zijn namelijk wel water- en stofdicht en kunnen ook draadloos opladen.

©PXimport

De OnePlus 10T mist net als veel alternatieve modellen (jammer genoeg) een 3,5mm-audiopoort en laadt op via een usb-c-poort. Daar kun je ook geschikte oordopjes op aansluiten. Het toestel weegt 203 gram; gemiddeld voor dit type smartphone. De dikte van 8,8 millimeter is ook gebruikelijk. 

Opmerkelijk is dat de OnePlus zonder Alert Slider komt. Dit schuifje laat je eenvoudig wisselen tussen volume, trillen en stil en zit al jaren op dure OnePlus-telefoons. OnePlus zegt dat de Alert Slider simpelweg niet paste in de 10T maar belooft tegelijkertijd het schuifje terug te brengen in nieuwe smartphones. De 10T is op dit vlak dus een vreemde eend in de bijt. 

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Fraai scherm

Over het scherm van de OnePlus 10T valt eigenlijk niet te klagen. Zoals je in dit prijssegment mag verwachten heeft de smartphone een kleurrijk en fel amoled-scherm dat een scherpe Full-HD-resolutie toont. De maximale verversingssnelheid bedraagt 120 Hz, goed voor soepel beeld. Je kunt de verversingssnelheid ook lager instellen.

Achter het scherm zit een snelle en accurate vingerafdrukscanner. De positie is alleen nogal laag; voor sommigen waarschijnlijk te laag. In het scherm zit een kleine inkeping voor de selfiecamera. Een bekende en fijne oplossing als je het mij vraagt. 

©PXimport

Hardware voor gamers 

De specificaties van de OnePlus 10T zijn indrukwekkend. Het toestel draait op een Qualcomm Snapdragon 8+ Gen1-processor, die wat sneller en energiezuiniger is dan de 8 Gen 1-chip uit de OnePlus 10 Pro. De plus-versie is de snelste processor waar fabrikanten op moment van schrijven uit kunnen kiezen. Het is fijn dat OnePlus dat doet.

Geholpen door minimaal 8 GB smartphone is de smartphone lekker vlot. Het door mij geteste 16GB-model vliegt door apps en games heen, ook als ik er veel open heb op de achtergrond. Ik vraag mij wel af wat de meerwaarde is van 16 G ten opzichte van bijvoorbeeld 12 GB - de maximale configuratie in de 10 Pro. Die smartphone heb ik ook gebruikt en ik heb het idee dat de meeste gebruikers weinig tot geen verschil zullen merken tussen 12 en 16 GB.

Gamers misschien wel, redeneert OnePlus. De smartphone moet hen extra aanspreken met zijn snelle processor, overdreven veel werkgeheugen en geavanceerde koeling. Tijdens het spelen van zware games blijft de 10T relatief koel in mijn handen.

Het toestel heeft ook alle specificaties aan boord die je anno 2022 verwacht van een topmodel. Denk aan ondersteuning voor wifi 6, bluetooth 5.2, NFC en 5G-internet. OnePlus belooft een optimale wifiverbinding via een aangepast antennesysteem en hoewel ik dat lastig kan testen zonder labapparatuur, kan ik zeggen dat de 10T ‘gewoon goed’ verbinding maakt met mijn wifi thuis. 

©PXimport

Snelladen steelt de show 

In de OnePlus 10T zit een 4800mAh-accu. Een gebruikelijke grootte voor dit type smartphone en de accuduur is daarom - zoals verwacht - prima. Ik kan met mijn redelijk intensieve gebruik probleemloos een lange dag met de 10T doen. Daarna of anders echt de volgende ochtend moet de smartphone aan de oplader.

En dat is waar voor OnePlus de show begint. In de doos van de 10T zit namelijk een zeer krachtige 150watt-oplader. Een grote adapter met een dikke, afneembare, usb-c-kabel die de accu in een minuut of twintig van 0 naar 100 procent oplaadt. Dat is bijzonder snel. Na tien minuten opladen heb je genoeg stroom om weer een werkdag vooruit te kunnen. OnePlus belooft dat de snelllader heel weinig impact heeft op de slijtage van de accu in vergelijking met een langzamere oplader. Dat is lastig te testen in drie weken en zal moeten blijken uit gebruikerservaringen na een jaar of twee.

Het verschil in opladen met de OnePlus 10 Pro is overigens beperkt. Die telefoon komt met een 80watt-oplader die de 5000mAh-accu in dertig minuten volledig oplaadt. Dat de 10T wat sneller is is natuurlijk leuk meegenomen, maar hoeveel waarde hecht je aan die paar minuten verschil? 

©PXimport

©PXimport

Oplaadbeperkingen

Als gezegd kan de 10T niet draadloos opladen. Sommigen zal dat weinig uitmaken, anderen - zoals ik - vinden het jammer en een gemis gelet op de verkoopprijs van de smartphone. Wat ik ook jammer vind is dat de 150watt-oplader beperkt is in mogelijkheden. Zo kan hij via ingebouwde PD-ondersteuning andere usb-c-apparaten opladen met maximaal 45 watt. Dat is voldoende voor veel Apple MacBooks en lichtgewicht Windows-laptops, maar onvoldoende voor bijvoorbeeld mijn Dell-laptop die minimaal 65 watt nodig heeft om op te laden. Ik hoop dat OnePlus zijn volgende oplader van 150 watt (of meer) ook hogere PD-ondersteuning geeft. 

©PXimport

Camera's zijn niets bijzonders

Het camera-eiland op de achterkant van de OnePlus 10T ziet er indrukwekkend uit, maar huisvest geen bijzondere cameralenzen. Die eenvoudige conclusie kun je trekken op basis van de specificaties en de praktijkervaring. De camera-opstelling omvat een primaire camera (50 megapixel), een groothoeklens (8 megapixel) en een macrocamera van een schamele 2 megapixel. Die macrolens doet wat ie belooft maar levert geen bijster mooie foto’s af. Hieronder vind je een paar voorbeelden.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

De hoofdcamera is overdag prima zonder op te vallen. In dit prijssegment maken smartphones van Google (zoals de Pixel 6) en Samsung Galaxy S21 FE fraaiere foto’s. Die toestellen hebbben ook een betere groothoekcamera. Die van de OnePlus 10T schiet regelmatig overbelichte plaatjes, bijvoorbeeld met een praktisch witte achtergrond. Zonde, zeker gezien de prijs.

Koop de OnePlus 10T dus niet voor zijn camera’s. En dat komt niet alleen door het ontbreken van het Hasselblad-logo. OnePlus en Hasselblad werkten voor bijvoorbeeld de 10 Pro samen op cameravlak, maar qua fotografie en videografie moet ook de 10 Pro concurrenten zoals de Apple iPhone 13 en eerder genoemde Google Pixel 6. Het Hasselblad-logo is overigens om financiële redenen weggelaten op de 10T.

Hieronder vind je wat foto’s van de hoofdcamera en groothoekcamera van de OnePlus 10T, met rechts een digitale zoom-foto.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Software: meer Oppo dan OnePlus

Steevast het laatste onderdeel in smartphonereviews is de software. Een interessant punt als ik tegenwoordig OnePlus-telefoons test, want de software is flink veranderd ten opzichte van vier jaar geleden. Toen gebruikte OnePlus nog zijn eigen OxygenOS-schil over Android. OxygenOS was nauwelijks aangepast ten opzichte van de standaard Android-versie van Google en bevatte enkel wat handige functies om de software te personaliseren. 

Door de fusie met zusterbedrijf Oppo gebruikt OnePlus nu andere software over Android. Weliswaar heet die nog steeds OxygenOS (versie 12 inmiddels), in de praktijk is de software bijna een kopie van Oppo’s ColorOS-schil. Wat betekent dat OxygenOS visueel erg aanwezig is met kleurrijke menu’s, veel meegeleverde apps en allerlei instellingen die bedoeld zijn om het gebruiksgemak van de smartphone te vergroten. 

Hoewel lastig objectief te beoordelen heb ik zelf sterk het idee dat het merendeel van de (langere) OnePlus-gebruikers terugverlangt naar OxygenOS van een paar jaar geleden. 

©PXimport

Dat lijkt niet te gaan gebeuren en dus is het slikken of een ander merk kiezen. Een ander merk kiezen zou ik ook doen als je zo lang mogelijk updates wil ontvangen. OnePlus belooft dat de 10T, nu met Android 12, drie versie-updates krijgt en vier jaar beveiligingsupdates ontvangt. Google belooft vijf jaar beveiligingsupdates. Apple rolt minimaal vijf jaar versie- en beveiligingsupdates uit naar iPhones. Premium Samsung-smartphones krijgen vier versie-updates en vijf jaar beveiligingsupdates. 

OnePlus kan - als het wil - zijn updatebeleid dus verbeteren. De vraag is of dat gaat gebeuren. Als je de 10T overweegt, moet je uitgaan van het updatebeleid dat nu geldt.

Conclusie: OnePlus 10T kopen? 

De OnePlus 10T is een smartphone die duidelijke compromissen sluit om tot een lagere verkoopprijs te komen dan de OnePlus 10 Pro. Zo kan de smartphone niet draadloos opladen, is de behuizing niet water- en stofdicht en zijn de camera’s minder goed. Op een paar vlakken is de 10T echter juist beter dan zijn duurdere broer. Hij kan sneller opladen en heeft een nieuwere processor. Onder de streep zal de 10T - denk ik - meer mensen aanspreken dan de 10 Pro omdat hij goedkoper is en nog steeds veel functies biedt. 

In vergelijking met concurrentie van andere merken is de 10T niet de beste allrounder. Een Samsung Galaxy S21 FE bijvoorbeeld is veelzijdiger en krijgt veel langer updates. En Google’s Pixel 6 biedt veel betere camera’s en krijgt ook beduidend langer updates. Ook Apple’s iPhone 13 is een interessante optie vanwege zijn completere functies en langere updateondersteuning.

Deze smartphones lijken mij betere keuzes voor het grote publiek, waar de OnePlus 10T vooral interessant is voor wie een telefoon zoekt die heel snel is en ook nog eens heel snel oplaadt. Gamers bijvoorbeeld - niet geheel verrassend een doelgroep waar OnePlus zelf ook sterk op inzet. 

Uitstekend
Conclusie

**Prijs** Vanaf € 699,- **Kleuren** Zwart, groen **OS** Android 12 (Oxygen OS) **Scherm** 6,7 inch oled (2412 x 1080, 120Hz) **Processor** 3 GHz octacore (Snapdragon 8+ Gen 1) **RAM** 8GB of 16GB **Opslag** 128GB of 256GB (niet-uitbreidbaar) **Batterij** 4.800 mAh **Camera** 50, 8, 2 megapixel (achter), 16 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, Bluetooth 5.2, wifi 6, nfc, gps **Formaat** 16,3 x 7,5 x 0,9 cm **Gewicht** 203 gram **Overig** Geen draadloos laden en geen IP-certificering **Website** [www.oneplus.com](https://www.oneplus.com/nl/)

Plus- en minpunten
  • Goed scherm
  • Razendsnel én blijft koel
  • Supersnel opladen
  • Geen IP-certificering
  • Geen draadloos opladen
  • Camera's vallen tegen
▼ Volgende artikel
Zo vind je de ideale laptop met de meeste Black Friday-korting
© maicasaa
Huis

Zo vind je de ideale laptop met de meeste Black Friday-korting

Black Friday komt eraan en dat betekent: grote kortingen, ook op laptops. Maar hoe zorg je ervoor dat je de juiste laptop kiest én de beste deal krijgt? In dit artikel doorlopen we stap voor stap wat je kunt doen om voorbereid te zijn op Black Friday. Zo weet je precies welke specificaties je nodig hebt, wat je budget is en hoe je de grootste korting scoort op jouw ideale laptop.

Drie stappen naar de beste Black Friday-laptopdeal

In drie simpele stappen zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent op Black Friday. Eerst bepaal je welke specificaties en functies belangrijk zijn voor jouw ideale laptop. Daarna oriënteer je je online en vergelijk je modellen, prijzen en winkelvoorwaarden. Tot slot leg je de focus op het vinden van de grootste korting door meldingen in te stellen, prijsvergelijkers te gebruiken en social media en nieuwsbrieven in de gaten te houden.

Lees ook: Nooit meer keuzestress bij het kiezen van een nieuwe laptop

Stap 1: Bepaal welke laptop bij jou past

Het kiezen van de juiste laptop begint bij het helder krijgen van jouw behoeften en verwachtingen. Een laptop kan immers flink wat kosten, en je wilt er jarenlang plezier van hebben. Denk aan de volgende aspecten:

➪ Waarvoor wil je de laptop gebruiken?

Basisgebruik: Denk aan internetten, e-mailen, en tekstverwerken. Hiervoor is een instapmodel vaak voldoende. Je kunt prima uit de voeten met een Intel Core i3-processor of een AMD Ryzen 3, 4 GB RAM en een kleiner ssd-opslaggeheugen (128 of 256 GB).

Werk en studie: Als je veel multitaskt, documenten bewerkt en misschien wat zwaardere applicaties gebruikt, is een laptop met een snellere processor (bijvoorbeeld Intel Core i5 of AMD Ryzen 5), minstens 8 GB RAM en 512 GB ssd-opslag aan te raden.

Creatief werk en gaming: Voor grafisch ontwerp, videobewerking of gaming is een krachtige laptop noodzakelijk. Denk aan een Intel Core i7 of AMD Ryzen 7, 16 GB RAM of meer en een dedicated grafische kaart zoals de NVIDIA GeForce RTX- of AMD Radeon RX-serie.

➪ Schermgrootte en resolutie

De schermgrootte heeft invloed op je gebruiksgemak en draagbaarheid. Voor thuiswerken is een groter scherm (15-17 inch) prettig, terwijl een compact 13- of 14-inch model ideaal is voor onderweg. Wat betreft resolutie: Full HD (1920x1080) is standaard, maar als je veel met grafisch werk bezig bent, kan een hogere resolutie zoals 4K waardevol zijn.

➪ Besturingssysteem

Windows is het meest gangbare systeem, geschikt voor de meeste programma’s en toepassingen. Voor creatief werk en een strakke gebruikerservaring kiezen veel mensen voor macOS. Een derde optie is Chrome OS. Populair voor basisgebruik zoals surfen en documenten bewerken, omdat het snel en gebruiksvriendelijk is.

➪ Accuduur en draagbaarheid

Denk aan waar je de laptop het meeste gaat gebruiken. Werk je veel onderweg? Dan is een lichtgewicht laptop met een goede accuduur (minstens 8 uur) handig. Kijk ook naar specificaties zoals gewicht, dikte en oplaadtijd.

©Lightfield Studios

Stap 2: Oriënteer je online en check reviews

Nu je een beter beeld hebt van de specificaties die je nodig hebt, is het tijd om te gaan kijken naar specifieke modellen. Let op deze punten:

➪ Online reviews en testresultaten

Lees ervaringen van andere gebruikers en vergelijk laptops op platforms zoals Tweakers en Hardware Info. Vaak vind je hier reviews over snelheid, bouwkwaliteit en accuduur. Ook kun je zien hoe laptops zich in de praktijk houden en of er bekende problemen zijn.

➪ Vergelijk modellen en prijzen

Vergelijk verschillende laptops met dezelfde specificaties. Zo kun je een gevoel krijgen voor wat je in jouw prijsklasse kunt verwachten. Kieskeurig.nl en andere vergelijkingssites bieden handige filters om eenvoudig te zoeken op prijs, merk, specificaties en beoordelingen.

➪ Bepaal je budget

Stel van tevoren een budget vast, zodat je gericht kunt zoeken. Dit voorkomt dat je tijdens Black Friday impulsaankopen doet. Als je merkt dat je budget niet toereikend is voor de specificaties die je wilt, kun je overwegen om op oudere modellen te focussen, die vaak in de uitverkoop gaan tijdens Black Friday.

➪ Check retourvoorwaarden en garantie

Let goed op de retourvoorwaarden en garantievoorwaarden van de winkels waar je koopt. Zo kun je, indien nodig, eenvoudig je laptop terugsturen of garantie claimen zonder extra gedoe. Dit is vooral belangrijk bij duurdere aankopen zoals laptops. Bij online reviews kun je vaak lezen hoe betrouwbaar deze voorwaarden in de praktijk zijn, wat je extra zekerheid geeft.

Nieuwe laptop gekocht?

Koop er meteen een hoes bij!

Stap 3: Zo scoor je de meeste Black Friday-korting

Nu je weet welke laptop je wilt, wil je natuurlijk de beste deal. Met deze tips zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent en geen enkele aanbieding mist.

➪ Prijzen volgen en meldingen instellen

Veel vergelijkingssites, zoals Kieskeurig.nl en Tweakers, bieden de mogelijkheid om prijsdalingsmeldingen in te stellen. Dit kan je veel tijd schelen en helpt je om op de hoogte te blijven van prijsontwikkelingen. Je vult simpelweg je e-mailadres in en je ontvangt een bericht wanneer de prijs daalt.

➪ Webshops en accounts voorbereiden

Maak van tevoren accounts aan bij grote webshops zoals Coolblue, Bol.com en MediaMarkt. Zo kun je op Black Friday snel inloggen en direct je aankoop doen zonder tijd te verliezen. Veel webshops bieden bovendien de optie om een verlanglijstje aan te maken; dit geeft je snel inzicht in of jouw gewenste laptop is afgeprijsd.

➪ Nieuwsbrieven en social media

Meld je aan voor nieuwsbrieven van winkels en merken. Zo ontvang je als eerste meldingen over kortingen. Veel winkels en merken delen via hun socials zoals Instagram en Twitter ook exclusieve deals en voorverkoopacties voor Black Friday.

➪ Black Friday-acties monitoren

De concurrentie onder webshops is groot, zeker op Black Friday. Dit betekent dat prijzen regelmatig wijzigen. Houd daarom de hele dag de prijzen van je gekozen model in de gaten. Tip: Sommige winkels bieden prijsgarantie. Als je je laptop al eerder hebt gekocht en de prijs daalt tijdens Black Friday, krijg je het verschil terug.

➪ Prijsvergelijkers

In Nederland zijn er diverse prijsvergelijkers die je helpen bij het vinden van de beste deals. Op Kieskeurig.nl kun je producten vergelijken op prijs, specificaties en reviews. Tweakers Pricewatch richt zich specifiek op elektronica en biedt actuele prijsinformatie en gebruikersreviews. Tot slot biedt de Consumentenbond onafhankelijke prijsinformatie en vergelijkt producten op zowel kwaliteit als prijs.

Klaar voor Black Friday!

Met de juiste voorbereiding zorg je ervoor dat je niet alleen de ideale laptop kiest, maar ook de beste korting scoort. Maak een lijstje van de specificaties die belangrijk zijn voor jouw gebruik en oriënteer je op modellen binnen je budget. Vervolgens gebruik je prijsvergelijkers, meldingen en social media om je kans op een goede deal te vergroten.

Als je eenmaal je laptop hebt gevonden, ben je klaar om op Black Friday snel toe te slaan. Houd prijzen goed in de gaten en wees niet bang om vroeg op te staan: de beste aanbiedingen kunnen snel uitverkocht zijn. Veel succes!

▼ Volgende artikel
Je nieuwe laptop: wordt het Windows, MacOS of toch ChromeOS?
© Igor Kardasov
Huis

Je nieuwe laptop: wordt het Windows, MacOS of toch ChromeOS?

Als je een nieuwe laptop zoekt, begint de keuze vaak bij het besturingssysteem. De drie populairste zijn Windows, MacOS en ChromeOS. Elk heeft unieke eigenschappen en sterke punten. Welke het beste bij jou past? Dat ontdek je hier, want we vergelijken ze voor je!

We belichten de sterke kanten van Windows, MacOS en ChromeOS en geven aan wanneer een ander besturingssysteem wellicht beter bij je past. In de tabel onderaan vind je bovendien welk OS het meest geschikt is voor verschillende doelgroepen.

Lees ook: Op zoek naar een nieuwe laptop? Dit is waar je op moet letten

Kijken we naar de populariteit van deze drie besturingssystemen in Nederland, dan is Windows de absolute koploper: maar liefst 74,3 procent van alle computers draait op dit OS. Mac-gebruikers zijn goed voor 19,37 procent, terwijl ChromeOS 2,34 procent noteert. Dit zijn de meest recente beschikbare cijfers (oktober 2024) die door het toonaangevende Statcounter GlobalStats zijn verzameld. We gaan deze besturingssystemen dan ook in volgorde van populariteit af.

Windows: veelzijdige alleskunner

Windows is en veelzijdig besturingssysteem dat bijna overal mee werkt en voor iedereen wat te bieden heeft. De meest recente versie (november 2024) is Windows 11.

©diy13 - stock.adobe.com

✅ Sterke kanten

Compatibiliteit

Windows is compatibel met een heel veel software, van bedrijfsmatige applicaties tot games. Of je nu werkt met Microsoft Office, grafische programma's zoals Adobe Photoshop, of de nieuwste games wilt spelen: (bijna) alles werkt onder Windows.

Hardwarekeuze

Er zijn enorm veel laptops die draaien op Windows, van budgetvriendelijke modellen tot high-end machines. Dit betekent dat je gemakkelijk een laptop kunt vinden die aan jouw specificaties en budget voldoet.

Flexibiliteit

Windows biedt veel mogelijkheden om het systeem naar eigen wens aan te passen. Van het uiterlijk tot geavanceerde systeeminstellingen: het meeste kun je zelf configureren.

❓ Waarom kies je beter voor een ander OS?

Kan té ingewikkeld zijn

Hoewel Windows gebruiksvriendelijk is, kunnen de vele opties en instellingen voor sommige mensen wat te veel van het goede zijn. Als je een eenvoudiger en gebruiksvriendelijker systeem zoekt, kun je misschien beter kiezen voor MacOS of ChromeOS.

Het kan veiliger

Windows biedt solide beveiligingsopties, maar blijft een populair doelwit voor malware. MacOS staat bekend om zijn sterke beveiliging, terwijl ChromeOS dankzij de sandbox-architectuur vrijwel immuun is voor virussen.

Windows-laptop kopen?

Bekijk & vergelijk

MacOS: voor creatievelingen en digitale makers

MacOS staat bekend om zijn gebruiksgemak en soepele samenwerking met andere Apple-apparaten. De meest recente versie (november 2024) is macOS 15 Sequoia.

©Khaletski Siarhei\goffkein.pro - stock.adobe.com

✅ Sterke kanten

Gebruikerservaring

MacOS staat bekend om zijn intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface. Alles werkt naadloos samen. Ben je aan dit systeem gewend, dan wil je al snel niets anders meer.

Integratie

Als je al andere Apple-apparaten hebt, zoals een iPhone of iPad, is de integratie met MacOS uitstekend. Je kunt eenvoudig bestanden delen, en functies zoals Handoff (waarbij je begint te werken op een apparaat en naadloos kunt verdergaan op een ander apparaat) en Universal Clipboard maken het werken tussen apparaten soepel.

Stabiliteit en prestaties

MacOS is geoptimaliseerd voor de hardware van Apple. Daardoor is het systeem stabiel en presteert het goed. Dit is vooral merkbaar bij veeleisende taken zoals videobewerking en grafische vormgeving.

❓ Waarom kies je beter voor een ander OS?

Prijs

MacBooks zijn over het algemeen duurder dan vergelijkbare Windows- of ChromeOS-laptops. Als je wat minder te besteden hebt, is een Windows- of Chromebook een meer betaalbare optie.

Softwarebeperkingen

Hoewel de meeste populaire software beschikbaar is voor MacOS, zijn sommige niche-applicaties en games dat niet. Als je specifieke software nodig hebt die alleen op Windows draait, is een Windows-laptop een betere keuze.

Ook interessant: Zo zorg je dat je laptop zo lang mogelijk blijft werken op één acculading

MacBook kopen?

Bekijk & vergelijk

ChromeOS: Snel en simpel

Chrome OS is snel, simpel en veilig, perfect voor wie vooral online werkt en een betaalbare laptop zoekt. De meest recente versie (november 2024) is ChromeOS 129.

✅ Sterke kanten

Snelheid en eenvoud

ChromeOS is ontworpen om snel en eenvoudig te zijn. Het start binnen enkele seconden op en is direct klaar voor gebruik. Het is ideaal als je vooral online en in de cloud werkt.

Veiligheid

ChromeOS richt zich sterk op veiligheid: dankzij de sandbox-architectuur en regelmatige automatische updates is het vrijwel immuun voor virussen en malware.

Kosten

Chromebooks zijn over het algemeen goedkoper dan Windows- en MacOS-laptops. Dit maakt ze een aantrekkelijke optie voor studenten en mensen met een beperkt budget.

❓ Waarom kies je beter voor een ander OS?

Minder mogelijkheden

ChromeOS is voornamelijk gericht op webgebaseerde applicaties en biedt minder ondersteuning voor traditionele desktopsoftware. Als je veel werkt met gespecialiseerde software of games, is een Windows- of MacOS-laptop beter geschikt.

Offline werken relatief beperkt

Hoewel je steeds meer offline kunt doen met ChromeOS, blijft het systeem het best functioneren met een stabiele internetverbinding. Voor intensief offline werk zijn Windows en MacOS betere keuzes.

Nieuwe versies en updates

Op zoek naar een nieuw besturingssysteem? Dan is het handig om te weten hoe vaak er grote updates verschijnen. Zo krijg je inzicht in de snelheid van ontwikkeling, de mate van ondersteuning en hoe vaak je met veranderingen te maken krijgt.

Windows brengt elke 5-6 jaar een grote versie uit, met tussentijdse feature-updates die elke zes maanden nieuwe functies en verbeteringen toevoegen. Daarnaast heeft Windows een maandelijkse updatecyclus, bekend als Patch Tuesday, voor beveiligingsupdates en bugfixes. Apple lanceert jaarlijks een grote update voor macOS, meestal in september of oktober, met tussendoor kleinere updates voor bugfixes en beveiliging. ChromeOS hanteert een uniek model met updates elke zes weken, waardoor je altijd de nieuwste functies en beveiligingspatches ontvangt.

Chromebook kopen?

Bekijk & vergelijk

Conclusie

De keuze voor een besturingssysteem hangt sterk af van je persoonlijke behoeften en voorkeuren. Windows biedt veelzijdigheid en werkt met een breed scala aan software en hardware. MacOS staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid, naadloze integratie met andere Apple-apparaten en stabiliteit. ChromeOS is ideaal voor wie een snelle, eenvoudige en veilige webgebaseerde ervaring zoekt.

Bij het kiezen van een laptop is het dus belangrijk om na te denken over hoe je hem wilt gebruiken en wat voor jou het zwaarst weegt. Of je nu een gamer bent, een creatieve professional, een student of gewoon een betrouwbare laptop zoekt voor dagelijks gebruik, er is altijd een besturingssysteem dat bij je past.

Welk besturingssysteem voor wie?

DoelgroepWindowsMacOSChromeOS
GamersZeer geschikt (breed scala aan games)Minder geschikt (beperkt aantal games)Niet geschikt (weinig ondersteuning)
KantoorwerkZeer geschiktZeer geschiktGeschikt (vooral webgebaseerd werk)
VideobewerkingGeschiktZeer geschikt (optimalisatie en software)Minder geschikt
Grafisch ontwerpGeschiktZeer geschiktMinder geschikt
StudentenZeer geschiktGeschikt (afhankelijk van budget)Zeer geschikt (betaalbaar en simpel)
ScholierenGeschiktGeschikt (afhankelijk van budget)Zeer geschikt (betaalbaar en simpel)
Content creatorsGeschiktZeer geschiktMinder geschikt
Budgetbewuste gebruikersGeschikt (veel opties in lagere prijsklasse)Minder geschikt (hoge startprijs)Zeer geschikt (meestal goedkoper)
Privacy en veiligheidGeschikt (met goede beveiligingsmaatregelen)Zeer geschiktZeer geschikt