10 handige iOS 10-functies die je nog niet kent

Iedereen met een iPhone, iPad of iPod touch die iOS 9 draait, kan updaten naar iOS 10. Deze nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem is op het eerste gezicht bijna een kopie van zijn voorganger. We schreven op MacWorld al eerder over nieuwe functies in iOS 10. Maar er zijn ook wat handige functies die Apple goed verborgen weet te houden... Daarom geven wij je 10 iOS 10-tips die je vast nog niet allemaal kende.

01 Automatisch telefoonnummers opzoeken

In iOS 10 kan je iPhone-gegevens uit de Mail-app gebruiken om een suggestie te geven wanneer een onbekend nummer je belt. Als het onbekende nummer overeenkomt met een telefoonnummer in bijvoorbeeld iemands handtekening onderaan een mailtje, vertelt je iPhone nu dat je waarschijnlijk door diegene wordt gebeld.

02 Zoeken in Instellingen

Media has no description

© PXimport

Iets aanpassen in de Instellingen op je iPhone, iPad of iPod Touch was altijd een heel gedoe. Om bijvoorbeeld je locatie aan of uit te zetten moest je vier keer een menu door.

Nu je door instellingen kunt zoeken wordt dit een stuk eenvoudiger. Dit doe je door de app Instellingen te openen en over je scherm naar beneden te slepen.

Typ snel een trefwoord en je ziet meteen gerelateerde instellingen, zonder door menu's te hoeven zoeken.

03 Zoeken in apps

Door op je home scherm naar beneden te vegen, open je de zoekfunctie. Dit bestond al in iOS 8, maar is met de laatste twee updates een stuk handiger geworden. Je kunt nu niet alleen in apps van Apple zoeken, maar ook in apps van andere ontwikkelaars die je hebt gedownload uit de App Store. Apps als Dropbox en Outlook zijn al geüpdatet om deze functie te ondersteunen, en dit zullen er steeds meer worden.

04 Energiebesparingsmodus

Als je aan het eind van de dag nog een paar procent batterij in je iPhone hebt, maar je hebt je telefoon nog even nodig, wil je je batterij zoveel mogelijk sparen. Dit kon altijd al door bijvoorbeeld wifi of bluetooth uit te zetten. Nu heeft Apple een energiebesparingsmodus ingebouwd. Je iPhone zal automatisch vragen of je deze modus aan wilt zetten als je batterij onder twintig procent komt. Je kunt het ook handmatig aanzetten (Instellingen > Batterij > Energiebesparingsmodus). Deze modus schakelt bijvoorbeeld animaties gedeeltelijk uit, iets wat eerder niet mogelijk was. Volgens Apple kun je zo een uur langer je iPhone gebruiken.

05 Batterijverbruik

Een andere handige functie met betrekking tot je batterij is dat je nu in kunt zien welke apps veel batterij verbruiken.

Dit kun je vinden bij Instellingen > Batterij. Sommige apps draaien op de achtergrond, ook al gebruik je ze op dat moment niet.

Zo kan WhatsApp op de achtergrond nieuwe berichten downloaden, wat veel batterij kan verbruiken.

Media has no description

© PXimport

06 WiFi Assistent

Dat je verbinding kunt maken met een wifi-netwerk, betekent niet dat het een snelle verbinding is. Je iPhone herkent nu of het wifi-netwerk sneller is dan je mobiele netwerk. Als dit niet het geval is, zal je iPhone geen verbinding maken. Zo weet je zeker dat je altijd de snelst mogelijke verbinding gebruikt. Hier hoef je zelf geen handelingen voor te verrichten, de functie staat standaard aan.

07 Capslock-toetsenbord

Sinds iOS 9 verandert je toetsenbord tussen hoofdletters en kleine letters. Als je een hoofdletter gaat typen, zie je alleen maar hoofdletters op je toetsenbord staan. Daarna verandert je toetsenbord automatisch de hoofdletters in kleine letters. Dit kan voor sommige gebruikers even wennen zijn, dus laat Apple je het oude toetsenbord uit iOS 8 alsnog gebruiken. Dit toetsenbord laat altijd hoofdletters zien, ook al typ je deze niet. Dit kan door sommigen als beter leesbaar worden ervaren. Je stelt dit in bij Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Toetsenbord. Hier kun je Toon kleine letters in- en uitschakelen.

Kleine letters...

© PXimport

... en hoofdletters.

© PXimport

08 Start snel muziek en podcasts

Wanneer je een hoofdtelefoon in je iPhone, iPad of iPod Touch plugt, verschijnt er op je vergrendelscherm een klein icoontje in de hoek linksonder. iOS 10 begrijpt dat je een hoofdtelefoon hebt ingeplugd, en geeft automatisch een suggestie voor een app die je nu kunt openen. Luister je veel muziek, dan kun je vanaf je vergrendelscherm meteen de Muziek-app openen. Deze functie werkt ook bij andere muziek- en podcast apps zoals Spotify en Overcast.

09 Raise to wake

Een van de handige nieuwe functies in iOS 10 is de mogelijkheid om even te spieken in het vergrendelingsscherm van je iPhone, om te kijken of je nieuwe berichten hebt, enzovoort, zonder dat je een knop hoeft in te drukken. Op veel Android-telefoons bestond de functie allang, maar nu kun je hem ook op je iPhone gebruiken. Zodra je je iPhone oppakt van het bureau of uit je broekzak of tas tovert en ernaar kijkt, zal het scherm automatisch inschakelen om je de notificaties te laten zien. Je hoeft daar dus niet meer voor op een knop te drukken. Superhandig! Overigens is het ook weer makkelijk uit te zetten als je er niet zo erg aan kunt wennen. Dat kan via Instellingen > Beeldscherm en helderheid en dan het schuifknopje bij Til op om te activeren.

10 Unlocken zoals in iOS 9

Niet alles in iOS 10 is perfect. Zo is het behoorlijk wennen dat het niet langer meer mogelijk is om je iPhone te unlocken door een vinger op de sensor te leggen. Je moet nu op de knop drukken. Dat is gelukkig eenvoudig te verhelpen. Ga hiervoor naar Instellingen en druk op Algemeen / Toegankelijkheid. Vervolgens zoek je naar de optie Thuisknop (ongeveer in het midden). Wanneer je hierop drukt zie je onderin de optie Plaats vinger om te openen. Zet deze schakelaar op Aan, en voortaan ontgrendel je je iPhone weer precies zoals je dat deed voordat iOS 10 je dwong om het anders te doen.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten